Views

 

 

STUDIUL 3  Isus şi cartea Apocalipsa

 

In aceasta saptamana vom descoperi pe Isus in cartea Apocalipsei. Ca in toate cartile Bibliei Isus este centrul mesajului, nu ar exista Biblia fara Isus si nici alta carte a Bibliei, pentru ca Isus este coloana vertebrala a ei. Chiar Ioan cand incepe cartea iata ce scrie in Apocalipsa 1,1-2:

1 Descoperirea lui Isus Hristos, pe care I-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi lucrurile care au să se întâmple în curând. Şi le-a făcut-o cunoscut trimiţând prin îngerul Său la robul Său Ioan, 2 care a mărturisit despre Cuvântul lui Dumnezeu şi despre mărturia lui Isus Hristos şi a spus tot ce a văzut.

De aici putem observa ca Ioan scoate in evidenta descoperirea lui Isus Hristos si ca aceasta il descopera chiar pe Isus Hristos, dar fara indoiala pentru a intelege pe Isus in cartea Apocalipsa este necesar a intelege ca exista un coflict intre Hristos si Lucifer, Lucifer care inca din cer a dorit sa il deposedeze de tronul Sau. Toata Biblia vorbeste despre acest conflict, mai ales cartea lui Daniel si Apocalipsa lui Ioan. Aceste doua carti dau detalii despre aceasta batalie spirituala, fapt care implica studierea lor simultana, in paralel, pentru ca unul il explica pe altul, au aceeasi structura, Daniel in primele 6 capitole prezinta o istorie care au conotatii profetice care anunta modul in care Satana va incerca sa distruga copiii credinciosi ai lui Dumnezeu in vremea sfarsitului. Apoi din capitolul 7 pana la 12 gasim detalii despre cum se va implini acesta persecutie teribila impotriva celor care vor decide sa ramana credinciosi, ascultatori Cuvantului lui Dumnezeu. In mod analogic este construita si cartea Apocalipsei. Capitolele 1-11 sunt capitole istorice care de asemenea anunta evenimente viitoare, iar din 13-22 gasim numai profetii dand detalii despre ceea ce se va intampla. In schimb capitolul 12 este un capitol de tranzitie intre istorii si profetii, le amesteca, vorbeste de conflicte istorice cum ar fi expulzarea lui Satana din cer, atacul lui Satana asupra copilului Isus cand Irod a dorit sa omoare copiii. Toate acestea s-au intamplat in trecut. Persecutia Bisericii pentru 1260 de zile/ani profetici de asemenea o poti descoperi in cartile de istorie. In schimb atacul dusmanului in vremea sfartisului este parte dintr-o profetie care inca nu s-a implinit si despre care vom studia in lectiile urmatoare a acestui trimestru.

Ceea ce trebuie sa avem in vedere este faptul ca nu trebuie sa pierdem din vedere ca centrul Apocalipsei nu sunt profetiile in sine ci Isus Hristos si binecuvantata sa lucrare de mantuire. Exista profetii in carte? Da! Dar fii atent sa nu te pierzi prea mult cu profetiile si detaliile lor si sa pierzi din vedere coloana centrala a lor care este Isus Hristos.

De aceea in partea a doua a studiului vom vorbi despre Isus, si anume faptul cum Apocalipsa il descopera Isus Hristos. De exemplu in Apocalipsa 1,5 Isus este prezentat ca si Martorul credincios, ca si intaiul nascut din morti si Domnul imparatilor pamantului. De cand moartea a intrat pe pamant, a intrat cea mai grea consecinta a pacatului fiintei umane, moartea. Cine nu se teme de moarte? Ne este teama de moarte pentru ca am fost creati sa traim nu ca sa murim. Aici in Apocalipsa 1,5 Isus se prezinta ca si Martorul credincios, da martor personal ca el insusi a trait, a murit si a invitat, spunandu-ne ca si noi putem sa inviem la ziua invierii. Chiar daca in aparenta moartea imparateste pe acest pamant, El este cel care este Domnul imparatilor pamantului.

In versetul 18 din capitolul 5 Isus este prezentat ca si Cel care are Cheia mortii si a locuintei mortilor, aratand ca El a iesit victorios asupra mortii. Cartea Apocalipsa il descopera de asemenea ca si Mielul datorita faptului ca pentru a ne salva de moartea vesnica a fost necesara moartea Mielului. Tot in Apocalipsa Isus mai este prezentat ca si Credincios si Adevarat si care se lupta cu dreptate. De asemenea il descoperim ca si Cuvantul lui Dumnezeu, Alfa si Omega, Inceputul si sfarsitul. Toate aceste pasaje biblice il prezinta pe Isus in diferite roluri, functii, responsabilitati, acelasi Hristos dar in diferite forme, maniere si lucrari, intotdeauna lucrand pentru binele fiintei umane, transmitand speranta si certitudinea mantuirii.

Hristos este alaturi de tine, tu nu esti singur. De exemplu, daca in acest moment tu esti bolnav, esti condamnat de un cancer, sau ai un copil inocent condamnat la moarte din punct de vedere medical, in aparenta nu mai exista scapare, iesire. Chiar daca esti asa, eu te intreb, ce iti spun tie aceste versete? Observa ca tocmai aceasta vrea sa iti spuna, ca Isus este langa tine, El este Cel care guverneaza desi ar parea ca lucrurile au scapat din control, Dumnezeu este cel care are controlul vietii si a mortii, iar daca el a inviat atunci cu atat mai mult sa nu iti fie frica de moarte, inchide ochii si odihneste-te in liniste cu speranta ca maine cand trompeta va suna vei invia si tu pentru ca Isus Hristos a inviat, El este Martorul credincios care spune ca fagaduinta aceasta este adevarata, nu este o iluzie. Isus va veni sa rascumpere pe toti cei are au murit in aceasta viata ca si fruct, rezultat al intrarii pacatului in lume, dar care au ramas credinciosi, au crezut, au avut speranta si si-au depus toata increderea lor in Isus Hristos.

In partea a treia a studiului vom vedea ca o alta tema a Apocalipsei, tema Sanctuarului. Daca cartea Apocalipsei este descoperirea lui Isus Hristos iar misiunea acestuia era mantuirea, Sanctuarul al carui tema principala este lucrarea de salvare, mantuire, nu se putea sa nu fie inclusa aici. Ceea ce se intampla in Sanctuar este foarte interesant. Va trebui sa studiem Biblia pentru a vedea ce se intampla in Sanctuar in timpul poporului Israel. Lucrarea acestuia incepea in curtea unde se gasea altarul de sacrificii unde se sacrificau zilnic animale si care reprezentau pe Isus care urma sa moara pe crucea de pe Calvar. Dupa sacrificarea animalului, preotul intra in urmatoarea subampartire a Sanctuarului, in Locul Sfant. Acest loc Sfant este reprezentat in Apocalipsa prin locul in care Isus mergea printre sfesnice. Apocalipsa 1,13 spune:

13 Şi în mijlocul celor şapte sfeşnice, pe cineva care semăna cu Fiul omului, îmbrăcat cu o haină lungă până la picioare şi încins la piept cu un brâu de aur.

Iata ce a vazut Ioan, iar ceea ce a vazut nu era altceva decat pe Isus Hristos, iar acesta nu era in Templul lui Israel, ci ceea ce vedea era in Templul din ceruri si il vede pe Isus plimbandu-se printre cele sapte sfesnice. In Templul de pe pamant preotul facea la fel dupa ce realiza sacrificiul pe altar. Prin aceasta imagine a unuia asemanat cu Fiul omului imbracat cu o haina lunga pana la picioare il descoperim pe chiar Isus Hristos descoperit ca si preot in Templul ceresc, iar aceasta imagine ne descopera de asemenea faptul ca Dumnezeu guverneaza lumea din Templul Sau ceresc.

Isus nu este un Isus mort, ci este viu si traieste pentru vesnicie cu Tatal si cu Duhul Sfant, un singur Dumnezeu. Acolo in cer este centrul de comanda a lumii unde dupa inaltarea la cer Isus a mers. De acolo conduce si supravegheaza lupta cosmica dintre bine si rau.

In Apocalipsa 4,1-2 iata ce spune:

1 După aceste lucruri, m-am uitat şi iată că o uşă era deschisă în cer. Glasul cel dintâi, pe care-l auzisem ca sunetul unei trâmbiţe şi care vorbea cu mine, mi-a zis: „Suie-te aici şi-ţi voi arăta ce are să se întâmple după aceste lucruri!” 2 Numaidecât am fost răpit în Duhul. Şi iată că în cer era pus un scaun de domnie, şi pe scaunul acesta de domnie şedea Cineva

Ce este oare aceasta usa deschisa? Aceasta usa deschisa marcheaza inceputul lucrarii preotesti a lui Isus in cer, lucrarea Sa de judecata. Evrei 10,11-12 spune:

11 Şi, pe când orice preot face slujba în fiecare zi şi aduce de multe ori aceleaşi jertfe, care niciodată nu pot şterge păcatele, 12 El, dimpotrivă, după ce a adus o singură jertfă pentru păcate, S-a aşezat pentru totdeauna la dreapta lui Dumnezeu

Aici il descoperim pe Isus la inceputul lucrarii sale preotesti. Apocalipsa 11,19 spune:

19 Şi Templul lui Dumnezeu, care este în cer, a fost deschis şi s-a văzut chivotul legământului Său, în Templul Său. Şi au fost fulgere, glasuri, tunete, un cutremur de pământ şi o grindină mare.

Este interesant ce spune Ioan, ca atunci cand Templul a fost deschis, adica la inceputul lucrarii lui Isus de mijlocire in favoare fiintei umane, cand se incepe lucrarea de judecata a omului in cer noi o stim ca s-a intamplat chiar in 22 de octombrie 1844. Iar cand se deschide acesta poarta ce vede Ioan? Vede Chivotul in Locul Prea Sfant din Templul ceresc. De ce oare? Pentru ca acolo erau cele doua table cu Legea lui Dumnezeu care este norma fundamentala a judecatii. Aceasta va determina daca oamenii au respecat Legea lui Dumnezeu sau nu. Judecata va arata daca fiintele umane si-au insusit harul divin pentru a primi mantuirea, implinind astfel sfanta Sa Lege. Te rog sa iti amintesti ca ininte de a ajunge la Chivot, Isus este necesar sa treaca prin altarul de sacrificiu, unde este sacrificat nu omul, ci chiar Mielul lui Dumnezeu, si numai dupa acest sacrificiu El intra in Locul Prea Sfant unde este Chivotul care contine Legea lui Dumnezeu. Care este mesajul care trebuie sa il intelegem aici? Este ca nu se poate implini cerintele Legii fara a trece pe la Altar, nu exista implinire de Lege fara ispasirea Mielului, fara a fi scaldat in harul Sau, fara moartea lui Isus Hristos. Numai cand te incredintezi cu totul lui Isus si il lasi sa lucreze El totul in tine, cand te pocaiesti, cand desi nu stii ce sa mai faci totusi accepti harul mantuitor a lui Isus, atunci prin Sangele Mielului, tu devii un implinitor bucuros al Legii divine. Aceasta nu inseamna ca Legea mantuieste, ci tu incepi sa implinesti principiile divine pentru ca esti mantuit prin credinta, prin mila si harul minunat a lui Isus Hristos.

Vom trece la partea a patra si a cincea a studiului iar aici vom vedea din nou pe Isus in cartea Apocalipsei. Aceasta carte dupa cum am mai spus, este o descoperire, nu are nimic a face cu lucruri ascunse, de nepatruns, misterioase. Prin intermediul acestei carti Dumnezeu doreste sa descopere lumii ceva foarte important. Este ceva care trebuie sa se intample in curand, spune Ioan, ceva de importanta vesnica pentru indivizi, familii si natiuni, ofera informatii vitale pentru fiinta umana pierduta si dezorientata din timpul nostru. Cum sa putem intelege cartea Apocalipsa fara a fi victime a fanatismului simplist sau a complicatiilor teologice. Aceasta este problema, exista multa lume care se pierde prin interpretarile profetiilor din Apocalipsa. Daca cartea aceasta are un mesaj atat de important pentru fiinta umana oare Dumnezeu sa fi limitat explicarea acesteia numai pentru cativa privilegiati? Sigur ca nu! Care este mesajul Apocalipsei pentru tine astazi? Ce vrea sa iti spuna Domnul? Pentru a intelege aceasta carte trebuie inteles contextul istoric. Toti comentatorii biblici accepta faptul ca Ioan ucenicul iubit de Isus este autorul cartii. Cand s-a scris cartea el era singurul in viata dintre ucenici. Intre Ioan si Isus a existat o frumoasa istorie de dragoste, credinta, comunicare, care ne va ajuta sa intelegem aceasta carte. Ioan a fost chemat la ucenicie de Isus si pe atunci era un umil pescar, egoist, fara frau, fiu al tunetului. Caracterul sau era atat de dur de violent si care i-au adus multe probleme, asa ca Ioan nu era fericit, a luptat mult sa se schimbe dar nu a reusit pana nu a cunoscut pe Isus, pana nu a descoperit la El secretul victoriei.

Stii prietene, nimeni nu poate trai alaturi de Isus si sa continuie sa fie acelasi. In comuniune zilnica cu El caracterul tau se schimba, pentru ca Caracterul Invatatorului se reproduce in tine. Asa s-a intamplat cu Ioan, a cautat in fiecare moment pe Isus, a iesit din rutina unei relatii circumstantiale, a rupt monotonia unei simpre ucenicii cu Invatatorul si astfel a fost singurul care isi pleca capul pe pieptul Domnului. Iar acuma ce poate sa faca, unde sa mearga fara Isus? Dupa Cincizecime crestinii s-au imprastiat in cele patru colturi ale lumii cunoscute in acea vreme pentru a predica Evanghelia. Fagaduinta revenirii lui Isus ii incuraja sa transmita Cuvantul cu curaj. Dar timpul trecea iar Isus nu revenea, au trecut 20, 30, 50 de ani si totul era la fel, mai rau, treceau printr-o teribila persecutie. De ce oare erau persecutati? Imperiul roman domina lumea politica a timpului iar cultul imparatului s-a transformat in religia oficiala iar toata lumea trebuia sa i se inchine. Motivul era foarte simplu! Imperiul era format de o gama larga de natiuni cu obiceriuri si culturi diferite, iar problema cea mare era mentinerea unitatii. Si cum era posibil realizarla? Istoria a demonstrat ca nu exista o metoda mai buna de pastrare a omogenitatii unei natiuni decat religia. Problema era ca nici un sistem religios existent se bucura de acceptare tuturora, dar exista o imagine foarte cunoscuta de toata lumea si aceea era cea a imparatului. Autoritatea s-a depasea frontiere si culturi, asa ca s-a nascut ideea divinitatii imparatului. Si asa au facut! In aceste conditii, a nu te inchina imparatului nu era numai un act de nereligiozitate ci chiar de rebeliune si desconsiderare politica. Daca cineva refuza de arda tamaie inaintea statuii imparatului nu era considerat numai un ateu ci chiar un rebel impotriva bunului mers al tarii. Asa ca intrebarea pe care si-o puneau crestinii era, cum sa se inchine cuiva care isi insuseste atribute care ii corespund doar lui Dumnezeu? De aceea crestinii au fost urmariti, persecutati si omorati. Dintre cei mai cruzi si perversi imparati a fost Domitian care a dorit sa realizeze un guvern absolut, promovand imaginea divinitatii proprii obligand poporul la sacrificii publice, iar cei care nu faceau asa cum erau crestinii erau arsi de vii pe ruguri sau sfasiat de animale in arene. Chiar si Ioan il vedem persecutat si il gasim pe insula Patmos, iar acolo vechiul fiu al tunetului si transformat in ucenicul iubit si-a aparat credinta devenind o puternica maturie a dragostei pentru Hristos.

In aceste conditii a scris cartea Apocalipsa si iata-l intr-o zi de sabat luat in viziune pentru a vedea in perspectiva viitorului omenirii. Dumnezeu i-a dat mesajul Apocalipsei pentru a poporul Sau avea nevoie de acest mesaj. De ce oare se parea ca Dumnezeu ii uitase pe copiii Sai? Unde era implinirea fagaduintei venirii Sale? De ce nedreptatea ii persecuta si ii intrista? De ce prosperau cei rai in timp ce copiii Sai erau persecutati si omorati? Ce puteau face crestinii? Ce speranta puteau sa mai aiba dupa aproape 100 de ani de la plecarea Sa? Intre ei un erau nici intelepti si nici oameni puternici! Cum puteau ei infrunta marea putere a Romei pe care nimeni un indraznea sa o infrunte? Poporul era pus in fata unei mari alegeri, inchinarea Romei si viata, inchinarea la Dumnezeu si moartea.

De aceea a fost scrisa cartea Apocalipsa, pentru a intari credinta fiilor lui Dumnezeu, pentru a le explica intarzierea venirii Sale si a arata desfasurarea istoriei pana astazi. Nimic din ce se intampla nu a fost ascuns, toate probleme care au fost si exista cum sunt problemele de ecologie, demografie, dezechilibrul climatic cu tragediile lui pe pamant si mare, toate au un motiv, iar acesta este marele conflict cosmic care a inceput cu mult timp in urma in cer.

Daca dorea Dumnezeu sa explice aceste lucruri copiilor Sai, de ce este incarcata aceasta carte de atatea simboluri? Aici vei gasi miei, monstri, coarne, fiare, sigilii, trompete, cai de diferite culori etc… aproape 3000 de figuri si simboluri. Aici sunt incluse adevaruri vesnice care prezinta viata si moartea! Totusi de ce atat mister in prezentare? Nu ar fi putut Dumnezeu transmite mesajul mai clar si mai simplu? Sigur ca da! Dar aminteste-ti ca momentul in care Ioan scrie cartea Biserica crestina era persecutata de puterea Romei, iar cartea tocmai prezenta perspectiva caderii imperiului. Iti poti imagina ce se putea intampla cu Biserica daca conducatorii imperiului ar fi inteles mesajul?

Din alt punct de vedere vei vedea ca in carte gasesti vorbindu-se de Antihrist si despre o forta a raului care va incerca sa distruga Cuvantul lui Dumnezeu pe parcursul istoriei. Iti poti imagina ce se putea intampla daca persoanele vinculate, relationate cu Antihristul ar fi inteles aceste lucruri? Este important de remarcat ca mesajul Apocalipsei nu este destinat filozofilor ci tuturor acelora care o studiaza cu inima umila, care cer lui Dumnezeu Duhul Sau pentru a o putea intelege.

In urmatoarele studii ale acestui trimestru vom studia lupta dintre bine si rau, dusmanul ascuns in spatele unei masti. In timpul lui Ioan avea masca imparatului, iar mai tarziu masca religiei, biserica, pentru a insela si minte, pentru a distruge copii umili si sinceri ai lui Dumnezeu. De aceea avem nevoie sa studiem aceasta carte, dar fara a pierde din vedere esenta cartii, centrul ei care este Isus Hristos. Il gasim prezentat in diferite forme si imagini. Tema Sanctuarului de asemenea o gasim in aceasta carte cum si marea presecutie a balaurului impotriva femeii care este Biserica lui Dumnezeu din capitolul 12. Dar partea frumoasa a acestei istorii desfasurate  este minunatul final despre care il vom studia mai in detaliu in studiile viitoare.

Dumnezeu să te binecuvânteze din belsug!

 

 

Traducere si Tehnoredactare: Gabriel Radu

www.7adventist.com/studiu/

 

Daca doriti mai multe materiale de scoala de sabat va invitam a vizitati pagina noastra web accesand urmatorul link:

http://www.7adventist.com/studiu/isus-si-cartea-apocalipsa/

St.3 Isus si cartea Apocalipsa Comentariu de Alejandro Bullon

Despre autor
-