8.4 Viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul – st8 Alege viaţa

Views


Gabriel Radu 8.4 Viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul (st8 Alege viaţa)

Spre finalul cărţii Deuteronomul, după un lung discurs despre ce li se va întâmpla oamenilor dacă nu ascultă de Domnul şi încalcă promisiunile legământului, Deuteronomul 30 începe cu o făgăduinţă: chiar dacă nu vor asculta şi vor fi pedepsiţi prin ducerea în robie, Dumnezeu totuşi îi va readuce în ţară.

3. Care sunt opţiunile prezentate poporului Israel în versetele de mai jos? Cum reflectă ele ce am văzut de-a lungul Bibliei? Deuteronomul 30:15-20

Domnul este foarte clar: El, Iehova, a pus înaintea lor două posibilităţi, în esenţă acelaşi lucru pe care l-a făcut cu Adam şi cu Eva în Grădina Edenului. De fapt, cuvintele ebraice pentru „bine” (tov) şi „rău” (ra’) din Deuteronomul 30:15 sunt aceleaşi cu cele folosite în Geneza în legătură cu pomul cunoştinţei binelui (tov) şi a răului (ra>). Aici, ca peste tot în Biblie, nu există o zonă de mijloc, un loc neutru în care să se poziţioneze: ei fie Îl slujesc pe Domnul şi au viaţa, fie aleg moartea. Şi acelaşi lucru este valabil şi pentru noi, astăzi.

Viaţa, binele, binecuvântarea, în contrast cu ce? Cu moartea, cu răul şi cu blestemele. Deşi, în cele din urmă, am putea spune, şi pe bună dreptate, că Dumnezeu le oferă doar binele, doar viaţa şi doar binecuvântările. Dar dacă ei Îi întorc spatele, aceste lucruri rele vor fi urmarea naturală a alegerii lor, întrucât nu mai au parte de protecţia Lui specială.

Indiferent de modul în care înţelegem acest lucru, oamenilor le sunt oferite două opţiuni. De asemenea, este foarte clară şi realitatea liberului arbitru, a libertăţii de alegere.

Domnul le spune la propriu: Astfel dar, în virtutea liberului-arbitru pe care ţi l-am dat, alege viaţa, alege binecuvântarea, alege binele, nu moartea, răul şi blestemele.

Pare atât de evident care este alegerea corectă, nu-i aşa? Şi totuşi, ştim ce s-a întâmplat. Marea luptă a fost atât de reală atunci cum este şi acum, şi noi ar trebui să învăţăm din exemplul lui Israel ce se poate întâmpla dacă nu ne predăm cu totul Domnului şi nu alegem viaţa şi tot ce presupune această alegere.

Citeşte Deuteronomul 30:20. Observă aici legătura dintre dragoste şi ascultare. Ce trebuia să facă poporul Israel ca să-I rămână credincios Domnului? Cum ni se aplică şi nouă, astăzi, aceleaşi principii?

Pentru mai multe materiale de scoala de sabat va invitam sa vizitati pagina noastra web accesand urmatorul link:
www.7adventist.com/studiu/

8.4 Viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul – st8 Alege viaţa

About The Author
-