Doina Purecel & Titu Boabă; ”7.1 Introducere în studiul 7 (st7 Duhul Sfânt şi roada Duhului)”
Duminică, 12 februarie – Condiţia rodirii
1. Citeşte Ioan 15:1-11. De ce nu putem aduce roade decât dacă suntem prinşi de Isus, Viţa? Cum putem să rămânem în El?
Primul secret al aducerii de roade spirituale veritabile este rămânerea în Hristos. Despărţiţi de Hristos, nu putem aduce astfel de roade. Roada Duhului nu ne este ataşată de cineva din exterior, ci apare natural ca urmare a trăirii lui Hristos în noi. În Ioan 15:1-11, Isus afirmă că, după cum mlădiţa are nevoie de seva care vine din viţă, tot aşa credinciosul are nevoie de viaţa care vine de la El. Rodirea este lucrarea adusă la îndeplinire de Dumnezeu prin Isus Hristos.
Credinciosul trebuie să rămână în Hristos. Când este prezent în gândurile noastre, Hristos devine vizibil în faptele noastre. El trăieşte în noi. Viaţa Sa este reprodusă în noi, în sensul că noi reflectăm caracterul Său.
Roada Duhului reprezintă caracterul lui Isus, care este reprodus prin Duhul Sfânt în urmaşii Săi. Când Hristos locuieşte în noi, umblăm „cârmuiţi de Duhul” şi nu împlinim „poftele firii pământeşti” (Galateni 5:16).
Cum spunea Isus: „Tot aşa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele. Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune” (Matei 7:17,18). Roadele bune constituie produsul natural al rămânerii noastre în Isus prin Duhul Sfânt. Când cooperăm cu Duhul Sfânt, ascultând de îndemnurile Sale, în viaţa noastră încep să se vadă aceste roade. Caracterul ne este transformat pentru a reflecta caracterul lui Isus Hristos în vorbele, faptele şi chiar în gândurile noastre. Duhul Sfânt ne dă puterea de a fi biruitori şi de a ne forma virtuţile proprii copiilor lui Dumnezeu.
În 2 Timotei 3:5, apostolul face referire la nişte oameni care au „doar o formă de evlavie”, dar care îi tăgăduiesc puterea. Ce diferenţă este în a avea doar o formă de evlavie şi a fi plin de Duh Sfânt? Cum ne putem da seama cum suntem?