90
Views

Daniela Măgureanu & Emanuel Grecu 5.6 O soţie cu adevărat de valoare (st5 Cuvinte înţelepte pentru familii)

Joi, 2 mai – O soţie cu adevărat de valoare

6. Identifică în pasajul următor caracteristicile şi calităţile unei soţii cu caracter nobil, care sunt lăudate. Proverbele 31:10-31

Femeia descrisă aici este deosebită; la fel este şi poemul. De la Proverbele 31:10, fiecare verset începe cu una dintre cele 22 de litere ale alfabetului ebraic. Din acest tribut adus unei soţii virtuoase ne dăm seama că întregul alfabet naţional de-abia a putut să ofere cadrul pentru a o lăuda cum se cuvinte!

Importanţa pe care o acordă Proverbele înţelepciunii de a te căsători cu partenerul potrivit este reflectată şi într-un dicton al rabinilor: „Căminul unui bărbat este soţia lui.” „O femeie cinstită este cununa bărbatului ei, dar cea care-i face ruşine este ca putregaiul în oasele lui” (Proverbele 12:4). Aici, la sfârşitul cărţii, înşirate idealist în portretul unei singure femei, descoperim diferite talente: confecţionarea hainelor, cumpărarea de imobiliare, agricultura, căminul şi managementul financiar. Între timp, ea se îngrijeşte de întreaga familie, care o iubeşte şi o preţuieşte.

Nu trebuie să aşteptăm ca fiecare femeie să aibă toate aceste talente atotcuprinzătoare sau ca ele să fie tiparul după care soţii să-şi evalueze soţiile. Prin descrierea acestor calităţi şi capacităţi, cartea Proverbele ne arată ce este cel mai important şi universal relevant, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi: să fie demni de încredere, gata să ajute, plini de compasiune, credincioşi, amabili şi harnici. Secretul unei astfel de vieţi este, conform celor scrise în Proverbele 31:30, temerea de Domnul.

În Proverbele 31:10, cuvântul tradus cu „cinstită” („virtuoasă”, „cu un caracter nobil” – în alte traduceri) înseamnă „putere”, „tărie” sau „bogăţie”. În Psalmii 62:10 este tradus prin „bogăţii” şi în Iosua 1:14 îi descrie pe „bărbaţii voinici” ai lui Iosua. Boaz o apreciază pe Rut prin cuvântul „cinstită” (Rut 3:11). În Proverbele 31:10 se extrapolează noţiunea de „bogăţie”, valoare. Adevărata valoare stă în caracter, în integritate şi în temerea de Domnul. Acestea întrec cu mult valoarea pietrelor preţioase.

Care sunt câteva dintre femeile valoroase şi virtuoase care ţi-au influenţat viaţa? Cum ai extinde lista acestor calităţi, virtuţi şi capacităţi ale femeilor evlavioase?

Pentru mai multe materiale de scoala de sabat va invitam sa vizitati pagina noastra web accesand urmatoarele link-uri:

http://www.7adventist.com/studiu/cuvinte-intelepte-pentru-familii/

http://ellenwhiteaudio.org/ro/istoria-mantuirii/

5.6 O soţie cu adevărat de valoare (st5 Cuvinte înţelepte pentru familii)

About The Author
-