Views


Monica Cartog & Marius Nita; ” 4.2 Biserica şi statul (st5 Relaţiile interumane)”

 

Deşi scrisă cu mult timp în urmă, Biblia abordează subiecte de interes şi pentru lumea de azi, cum ar fi relaţia dintre creştini şi conducerea ţării lor.

Uneori, poziţia pe care ei trebuie s-o adopte este evidentă. Apocalipsa 13 vorbeşte despre o situaţie în care supunerea faţă de autorităţile politice ar fi nesupunere faţă de Dumnezeu. În astfel de situaţii, este clar ce avem de făcut.

1. Ce sfaturi dă Petru cu privire la atitudinea faţă de conducerea politică? 1 Petru 2:13-17

Relele din Imperiul Roman le erau foarte bine cunoscute celor care trăiau pe teritoriul lui. El apăruse din capriciul unor oameni ambiţioşi care au recurs la forţa armată brutală. Orice împotrivire era întâmpinată cu violenţă. Torturarea sistematică şi moartea prin crucificare erau doar două dintre ororile la care erau supuşi condamnaţii. Nepotismul şi corupţia erau specifice guvernării romane. Elita conducătoare îşi exercita autoritatea cu aroganţă şi bestialitate.

Totuşi Petru îi îndeamnă pe cititorii săi să accepte autoritatea instituţiilor imperiului, de la împărat până la dregător (1 Petru 2:13,14). Argumentul său: împăratul şi dregătorii îi pedepsesc pe făcătorii de rele şi îi laudă pe cei ce fac bine (1 Petru 2:14).

De altfel, în pofida imperfecţiunilor lui, Imperiul Roman a oferit stabilitate. A pus capăt războaielor. A împărţit dreptatea, care, deşi crudă, se baza pe o lege. A construit drumuri şi a stabilit un sistem monetar pentru susţinerea necesităţilor armatei. Prin acestea, Roma a creat un mediu în care a fost posibilă creşterea şi chiar, în multe cazuri, prosperitatea populaţiei. Privite din acest unghi, comentariile lui Petru despre stăpânire sunt justificate. Nicio formă de guvernare nu este perfectă, deci nici cea sub care se aflau el şi creştinii de la data aceea. Aşadar, el ne învaţă că datoria creştinilor este să caute să fie buni cetăţeni, să se supună pe cât posibil legilor ţării, chiar dacă regimul politic sub care trăiesc este departe de a fi desăvârşit.

De ce este important să fim buni cetăţeni, chiar şi sub o guvernare rea? Ce poţi face pentru a contribui la progresul societăţii în care trăieşti?

Pentru mai multe materiale de scoala de sabat va invitam sa vizitati pagina noastra web accesand urmatorul link:

www.7adventist.com/studiu/

4.2 Biserica şi statul (st5 Relaţiile interumane )

Despre autor
-