Views

Emanuel Grecu & Daniela Măgureanu; ”3.6 Rolul şi chemarea creştinilor (st3 O preoţie împărătească)”

 

Asemănările dintre biserica din Noul Testament şi poporul ales din Vechiul Testament nu se limitează doar la răscumpărare, la chemarea şi alegerea făcute de Dumnezeu. Întrebarea este: în ce scop este chemată şi aleasă biserica? Petru dă imediat răspunsul: „Ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată” (1 Petru 2:9). În acelaşi scop fusese chemat vechiul israel. Dumnezeu l-a chemat să dea mărturie despre El înaintea lumii. Intenţia Sa era să binecuvânteze întreaga omenire prin poporul legământului Său.

5. Care este ideea comună a următoarelor texte? Deuteronomul 4:6; 26:18,19; Isaia 60:1-3; Zaharia 8:23.

Ca popor al legământului, vechiul Israel avea misiunea de a duce în lume Evanghelia, vestea mântuirii oferite de Domnul. Creştinilor li s-a încredinţat această misiune pe care israel nu a îndeplinit-o. Ei sunt chemaţi să le împărtăşească altora ce a făcut Dumnezeu pentru omenire, prin Hristos.

6. Citeşte 1 Petru 2:10. Ce anume presupune o asemenea schimbare de statut?

Lumea este afundată în păcat, în moarte, în condamnarea iminentă. Dar Isus Şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe toţi oamenii de la distrugere. La fel ca în cazul Israelului de odinioară, titlurile onorante implică o responsabilitate. Creştinii au un statut extraordinar de înalt: sunt poporul lui Dumnezeu. Iar statutul acesta este însoţit de responsabilitatea de a-i invita şi pe alţii să se bucure de această onoare. Potrivit cu 1 Petru 2:10, creştinii formează acum un popor. Altădată nu erau un popor, dar acum au căpătat îndurare şi sunt un popor sfânt (vezi Osea 1, 2). În mod obişnuit, în Biblie, cuvântul „sfânt” înseamnă „ceva pus deoparte în scopul închinării”. Creştinii, ca popor „sfânt”, trebuie să se distingă de alţii prin viaţa lor. De asemenea, ei trebuie să fie ca un foc aprins într-o noapte friguroasă, care îi atrage pe oameni la căldura lui. Misiunea lor este să le împărtăşească altora vestea bună a mântuirii.

 

Pentru mai multe materiale de scoala de sabat va invitam sa vizitati pagina noastra web accesand urmatorul link:

www.7adventist.com/studiu/

3.6 Rolul şi chemarea creştinilor (st3 O preoţie împărătească)

Despre autor
-