15 ani de Casa ADRA în lupta împotriva violenței domestice
15 ani de Casa ADRA în lupta împotriva violenței domestice
16dec.
Views
Pe 26 noiembrie 2024, ADRA România a organizat un eveniment dedicat temei „Dialog aniversar interinstituțional”. Desfășurat la hotelul RIN Central, evenimentul a avut loc în cadrul campaniei globale „16 Zile de Activism Împotriva Violenței Bazate pe Gen”, un demers ce își propune să atragă atenția asupra necesității de a combate acest fenomen. La întâlnire au participat numeroși reprezentanți ai organizațiilor partenere, care au împărtășit experiențe valoroase, subliniind atât realizările semnificative, cât și provocările întâlnite pe parcursul eforturilor lor. Dialogul s-a concentrat pe identificarea soluțiilor eficiente, subliniind importanța colaborării și a solidarității în crearea unui viitor mai sigur pentru toți.
Prezent la eveniment, Robert Georgescu, Director executiv ADRA România, a declarat: „Astăzi, în cadrul unui eveniment special organizat pentru Casa ADRA, marcăm cu responsabilitate 15 ani de activitate neîntreruptă ADRA România în lupta împotriva violenței în familie. De-a lungul acestui parcurs, peste 3.710 victime ale violenței în familie au găsit la Casa ADRA un refugiu sigur, sprijin emoțional și șansa unui nou început. Evenimentul de astăzi reunește reprezentanți ai organizațiilor partenere, autorități și susținători dedicați care, împreună cu echipa ADRA, au contribuit la construirea unui viitor mai bun pentru persoanele asistate, mame și copii. Prin solidaritate și colaborare, am făcut progrese remarcabile în creșterea gradului de conștientizare, furnizarea de servicii de suport și inițierea unor schimbări reale în comunitate. Aniversăm astăzi nu doar 15 ani de activitate Casa ADRA, ci și 15 ani de speranță oferită celor care au avut nevoie de sprijin. Progresul obținut în această luptă este rodul unei colaborări continue, iar evenimentul este un omagiu adus tuturor celor implicați în această misiune”.
„La nivelul primăriei Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, încercăm să oferim un set de servicii complete pentru victimele violenței domestice, fie că vorbim despre campanii de informare, servicii de găzduire în regim de urgență și pe termen mediu și lung, locuințe protejate, centre destinate agresorilor familiali și un centru de informare și consiliere pentru victimele violenței domestice. Desigur, în acest peisaj, serviciile private, cum sunt cele oferite de ADRA România prin Casa ADRA, sunt esențiale pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă și o mai bună colaborare între mediul public și privat. Scopul nostru pentru anul 2025, în domeniul prevenirii violenței domestice, este să ne intensificăm eforturile de coordonare a oferirii locuințelor sociale pentru victime. Deși legea există de aproximativ doi ani, se înregistrează un număr foarte scăzut al acestor locuințe sociale disponibile în toată țara, inclusiv în București. Studiile arată că, pentru o femeie care pleacă de acasă cu copiii, este foarte dificil să se întrețină singură, iar costurile unei chirii sunt aproape prohibitive, mai ales în București. Astfel, pentru 2025, ne propunem creșterea accesibilității acestor locuințe pentru victimele violenței”, a declarat Cosmina Ioana Simiean Nicolescu, Director General al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului Bucureşti – DGASMB.
„Felicitări pentru activitatea remarcabilă desfășurată de ADRA România în lupta împotriva violenței domestice, precum și pentru colaborarea solidă și de încredere pe care o avem împreună. Eforturile susținute pe care le-ați depus de-a lungul anilor sunt greu de descris în cuvinte și merită toată aprecierea. Nu este ușor să poți răspunde la telefon, să fii disponibil și să oferi soluții la orice oră din zi și din noapte, chiar și în zilele de sărbătoare. Acesta este un efort uriaș din partea asistenților sociali, care au un impact extraordinar asupra celor care beneficiază de servicii. Este important ca asistenții sociali să fie acolo pentru victimele traumatizate, pentru că mulți nu înțeleg acest aspect. De asemenea, unele instituții, cum ar fi cele din domeniul justiției, nu înțeleg particularitățile cu care se confruntă victimele și cum poate fi mai dificil să lucrezi cu ele. ADRA a demonstrat constant un angajament exemplar în ceea ce privește formarea profesională a angajaților săi, participând cu devotament la sesiunile de pregătire organizate de Asociația ANAIS. Chiar și în momentele în care volumul de muncă era copleșitor, ați înțeles importanța specializării continue și a interacțiunii cu alți profesioniști din domeniu, ceea ce reflectă dedicarea voastră față de această cauză vitală. Vă dorim mulți ani plini de realizări în activitatea voastră nobilă și mult succes în continuare!”, a declarat Giulia Crișan, Avocat Asociația ANAIS.
Dorim să mulțumim tuturor organizațiilor și instituțiilor care au fost alături de noi la acest eveniment special, contribuind prin experiența, dedicarea și implicarea lor la succesul inițiativelor noastre comune.
Mulțumim din inimă reprezentanților următoarelor organizații pentru prezența și sprijinul lor:
Mulțumiri speciale și către partenerul nostru media: Centrul Media Adventist – Speranta TV.
„Vă mulțumesc pentru invitația la evenimentul ADRA, vă felicit pentru activitatea voastră și vă doresc la mulți ani! Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră astăzi pentru a discuta un subiect esențial: prevenirea și combaterea violenței domestice, în cadrul celor 16 zile de activism pentru eliminarea violenței. Viziunea noastră este promovarea egalității de șanse și tratament între femei și bărbați, pentru a elimina orice formă de discriminare pe bază de sex. Lupta împotriva violenței domestice este crucială pentru implementarea de măsuri politice și programe care să sprijine acest obiectiv. Egalitatea de gen trebuie să devină o realitate pentru toți cetățenii, nu doar un ideal. În acest context, ANES a lansat campania „Nu este sigur cât suntem alături, pentru o viață în siguranță”, prin care încurajăm femeile să vorbească, să ceară ajutor și să știe că nu sunt singure. Fiecare voce contează, iar fiecare sprijin salvează vieți. Un exemplu al angajamentului nostru este proiectul Venus – „Împreună pentru o viață în siguranță”, care a oferit peste 9.000 de servicii pentru supraviețuitoarele violenței domestice și a înființat 42 de locuințe protejate, alături de 84 de servicii complementare. În încheiere, vă îndemn să nu discutăm despre violența domestică doar în aceste zile de activism, ci să ducem acest mesaj mai departe, în comunitățile noastre și la locul de muncă. Haideți să contribuim cu toții la o societate mai sigură și mai echitabilă, în care violența domestică să fie complet eradicată. Vă mulțumesc!”, a declarat Maria Ulican, Șef Serviciu Direcția Prevenirea și Combaterea Violenței Domestice, ANES.
„Am venit să felicităm reprezentanții ADRA România, care sunt aici alături de conducerea organizației, pentru că parteneriatul dintre instituțiile publice și ONG-uri este cheia unei societăți în care victima este protejată. Pentru prevenirea violenței domestice, este esențial să avem parteneri de încredere care să rămână alături de noi pe termen lung. De multe ori, intervenim rapid, folosind telefonul pentru a oferi ajutor imediat, chiar și prin mai multe apeluri, un drept al victimei. Trebuie să depășim barierele formale și să punem la dispoziția victimelor toate informațiile necesare pentru a le sprijini în luarea unor decizii informate. Victimele au dreptul de a decide dacă vor să colaboreze, iar noi, ca polițiști sau reprezentanți ai ONG-urilor, avem datoria de a le oferi suport și informații. Campaniile de sensibilizare în locuri publice sunt esențiale pentru a încuraja ajutorul acordat victimelor violenței domestice. Educarea și conștientizarea sunt fundamentale atât în mediul online, cât și în viața reală, pentru a semnala orice formă de violență, fizică sau psihologică. Victimele sunt adesea afectate nu doar de abuzuri, ci și de procesul de separare, în special când copiii sunt implicați. Legea trebuie să protejeze victimele, iar consilierea să fie obligatorie pentru a le ajuta să depășească traumele. Este important să gândim soluții preventive, cum ar fi brățările electronice, dar și să oferim suport agresorilor pentru a preveni recidiva și a proteja victimele pe termen lung. În concluzie, colaborarea între instituțiile publice și societatea civilă este esențială pentru sprijinirea victimelor violenței domestice, fiecare dintre noi având un rol important în acest proces”, a declarat Aurelian Bocan, Comisar-șef, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.
„Valoarea fundamentală a educației copiilor și tinerelor este esențială. Este inadmisibil să te comporți frumos în societate și urât acasă. Învățământul creștin ne învață că familia este biserica de acasă, un loc sacru ce trebuie păstrat cu respect. De multe ori, ne străduim să avem o conduită frumoasă în public, dar uităm să aplicăm aceleași principii în cadrul familial, unde este poate chiar mai important să fim un model de iubire și respect. Autorul american Ellen G. White vorbește despre un cerc sacru în cadrul fiecărei familii, cerc care trebuie păstrat cu sfințenie. Din păcate, acest cerc sacru s-a destrămat în multe familii. Violența fizică reprezintă un instrument extrem de eficient în distrugerea acestui cerc sacru. Trăim într-o lume care pare să întărească acest paradox: în ciuda prosperității materiale și a progresului tehnologic fără precedent, observăm o regresie din punct de vedere al valorilor fundamentale ale familiei. Este uimitor cum, într-o eră de progres, problemele legate de abuzurile din familie par să fie mai evidente decât vreodată, unele chiar mai grave decât în perioadele anterioare apariției creștinismului. Mă șochează să citesc despre femei care nu doar că sunt bătute, dar și vândute sau exploatate. Aceste acte de violență sunt inacceptabile. În anul 2024, continuăm să asistăm la astfel de abuzuri, ceea ce reprezintă un paradox. În timp ce facem progrese semnificative în știință și tehnologie, asistăm la un regres dureros în ceea ce privește valorile fundamentale ale familiei. Biserica Ortodoxă din România consideră că familia este o instituție divină, creată de Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care nu acceptă ușor ideea de a înlocui tradiția cu soluții moderne. Totuși, există o încercare de a îmbunătăți această instituție, de a face din familie un loc mai bun, mai sigur, mai cald pentru fiecare membru. Ne bucurăm să putem adresa acestui scop prin diverse inițiative. Vă imaginați ce ar însemna pentru aceste persoane să aibă un loc sigur, un refugiu în care să se simtă protejați? La Casa ADRA, de exemplu, poliția a intervenit de mai multe ori, aducând victime ale abuzurilor pentru a le oferi un adăpost temporar. Aici, multe dintre victime nu știu ce va urma, nu au certitudinea zilei de mâine, dar sunt sprijinite pentru a face față unei lumi care le-a întors spatele. Ceea ce face Casa ADRA este, poate, doar o picătură în oceanul problemelor sociale, dar este o picătură care contează. Ne bucurăm că putem contribui la o lume mai bună, chiar și în micile noastre moduri. Mulțumim tuturor celor care sunt implicați în acest proces, iar pentru fiecare efort depus, vă asigurăm că aprecierea noastră este profundă și sinceră. Astfel de inițiative sunt esențiale pentru a crea schimbări durabile. În fiecare dimensiune a acestui proces, în fiecare colț al României, sunt oameni care luptă pentru o viață mai bună. De aceea, apreciem ceea ce faceți și vă mulțumim din suflet. La mulți ani și mult succes în tot ceea ce faceți!”, a declarat Georgel Pîrlitu, Secretar Executiv al Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România și Prim-vicepreședinte ADRA România.
Începând cu anul 2009, ADRA România conduce ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală și religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în 118 țări și având la bază filosofia care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.
ADRA România
15 ani de Casa ADRA în lupta împotriva violenței domestice