Views


Gabriel & Gertrud Radu; ”1.6 Petru, conducător al bisericii  (st1 Omul Petru)”

Joi, 30 martie – Petru, conducător al bisericii

Pe parcursul lucrării lui Isus, Petru a îndeplinit de multe ori rolul de lider al ucenicilor. El era de regulă purtătorul lor de cuvânt. Când îi enumeră pe ucenici, Matei îl aşază în fruntea listei (Matei 10:2). În biserica primară, Petru a avut un rol proeminent. El a avut iniţiativa de a numi un ucenic în locul lui Iuda Iscarioteanul, vânzătorul lui Isus (Faptele 1:15-25). În Ziua Cincizecimii, le-a explicat mulţimilor că asistaseră la coborârea Duhului Sfânt, darul promis de Dumnezeu poporului Său (2:14:36). Când a fost arestat împreună cu Ioan pentru că vesteau învierea din morţi, a luat cuvântul în faţa marelui-preot şi a conducătorilor iudei (4:1-12). Tot el a fost trimis la Corneliu, primul neevreu acceptat ca urmaş al lui Isus (10:1-48). La el a venit Pavel când s-a întors la Ierusalim prima dată după convertire (Galateni 1:18). Când vorbeşte despre cercul urmaşilor lui Isus din Ierusalim de la acea dată, Pavel îl include între cei trei „stâlpi” ai bisericii: Iacov, fratele lui Isus, Petru şi Ioan, ucenicul iubit (2:9).

5. Citeşte Galateni 2:11-14. Ce aflăm din acest pasaj despre Petru?

Chiar şi în postura de conducător al bisericii, de apostol chemat de Domnul (Isus îi spusese: „Paşte oile Mele!” – vezi Ioan 21:17), de credincios care a primit în viziune adevărul de a nu numi „pe niciun om spurcat sau necurat” (Faptele 10:28), Petru mai avea mult de crescut.

În primele zile ale bisericii, aproape toţi creştinii erau iudei, „plini de râvnă pentru Lege” (Faptele 21:20). Din perspectiva lor, a sta la masă cu neevreii era o problemă, deoarece îi considerau necuraţi – Odată în Antiohia, Petru nu a mai stat la masă cu credincioşii dintre neamuri, când au sosit de la Ierusalim nişte creştini iudei trimişi de Iacov, Pavel a luat atitudinea lui drept o lovitură adusă Evangheliei înseşi. El i-a observat ipocrizia şi nu a ezitat să îl înfrunte direct. Mai mult, s-a folosit de ocazie pentru a prezenta învăţătura-cheie a credinţei creştine: îndreptăţirea doar prin credinţă (Galateni 2:14-16).

Deşi chemat de Dumnezeu, Petru avea de corectat unele defecte. Cum reacţionăm atunci când alţii ne atrag atenţia asupra punctelor noastre slabe?

Pentru mai multe materiale de scoala de sabat va invitam sa vizitati pagina noastra web accesand urmatorul link:
Scoala de sabat

1.6 Petru, conducător al bisericii (st1 Omul Petru)

Despre autor
-