614
Views

daniel-ionita-portret-de-imprimavarare_TVRI

Dupa cum am anuntat anterior, Editia a 2-a a volumului „Testament” – Antologie de Poezie Romana Moderna (versiune bilingva Romana/Engleza) de Daniel Ionita va fi lansata luna acesta.

Joi,  15 ianuarie 2015, de la ora 20.30 (ora Romaniei), TVR Internaţional a programat o ediţie specială a emisiunii “Lumea şi noi” de Ziua Culturii Naţionale, al cărei protagonist este Daniel Ioniţă.

Emisiunea va fi retransmisa si la TVR1, Vineri, 16 Ianuarie 2015, la ora 12:30 (la pranz).

Emisiunea prezinta povestea traducerii volumului „Testament” – Antologie de Poezie Romana Moderna (versiune Romana si Engleza) de Daniel Ionita. Emisiunea va prezenta detalii despre autor cat si despre unii dintre ceilalti contribuitori, cum ar fi Prof.Dr. Daniel Reynaud – profesor la Avondale Tertiary College din Australia (Universitate Adventista). Iata cateva detalii de pe website-ul TVRi.

A părăsit România în 1980 (nu neapărat din voinţa sa), pe urmele părinţilor, spre Statele Unite. Dar de la Viena, împreună cu soţia şi cu sora sa, au ales direcţia opusă şi o distanţă de trei ori mai mare: Noua Zeelandă. De unde şi apelativul de «om al soartei» pentru Daniel Ioniţă, pentru că mai toate schimbările esenţiale din viaţa sa – şi au fost destule, cum se va vedea – au fost neplănuite. Precum relocarea în Australia, bunăoară, atunci când – în 1989 – se întorcea dintr-un concediu în Europa şi a trecut pe la Brisbane.

daniel-ionita_portret_biblioteca_TVRI

De atunci, s-a stabilit la Sydney, specializat în ştiinţe economice. Profesor la University of Technology, Daniel contează însă astăzi ca literat. Încercând să traducă pentru fiicele sale poezii româneşti în limba engleză (după o metodă originală, potrivindu-le pe metrica şi măsura unor cântece folk şi rock, celebre, compuse pe versurile respective), a ajuns la masa critică – în viziunea Anei Munteanu de la editura Minerva – pentru publicarea primei antologii de poezie română modernă în engleză, „Testament” (2012).

daniel-ionita-lansare-la-bucuresti_TVRI

Cititi mai multe detalii, vedeti mai multe fotografii si vizionati emisiunea pe pagina sursa TVR International aici:

O poveste cu poezie… şi cântec, joi la “Lumea şi noi”

Sursa imagini: TVRi.

 

 

O poveste cu poezie… şi cântec, la “Lumea şi noi”, despre Daniel Ionita, Joi, 15 Ian, 20:30 TVRi, Vineri, 12:30 TVR1, ora Romaniei

About The Author
-