Rebeca*, o fetiță de 11 ani, elevă în clasa a V-a, a ajuns în „Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA„ împreună cu mama și sora mai mare din cauza comportamentului violent al tatălui. A asistat la numeroase dispute dure între părinți, cât și între bunicii paterni unde și-a găsit refugiul în ultimii 6 ani. Astăzi, doar menționarea în discuție a tatălui său îi trezește amintiri neplăcute. Pentru Rebeca venirea în Casa ADRA reprezintă o viață schimbată, chiar dacă la început a crezut că nu se va adapta: “Încă din prima zi m-am bucurat că am găsit o pisică de care m-am atașat”, povestește fetița, victimă a violenței în familie.
Imediat după ce a ajuns în Casa ADRA, fetița de doar 11 ani a beneficiat de sprijin din partea tuturor membrilor echipei, oferindu-i sentimentul de acceptare și susținere pentru a vindeca traumele trecutului și a căpăta din nou încredere. Rebeca este un copil prietenos și fericit. În prezent, se recuperează după o copilărie tumultoasă, visând în continuare la un viitor mai bun, atât pentru mama, cât și pentru sora ei.
Rebeca reprezintă un portret al copiilor care vin la Casa ADRA, cu sufletul zdrobit de nedreptate. Au nevoie de personal specializat, de un mediu sigur pentru a fi învățați că violența nu este o parte naturală a vieții și nici nu au vreo vină pe care să o poarte în suflet pentru realitatea crudă trăită. Mai mult, Casa ADRA reprezintă elementul central al portofoliului ADRA România, ce vizează lupta împotriva violenței în familie, ajutându-i pe copii în mod special să depășească traumele trăite de-a lungul copilăriei lor.
„Rebeca este un copil deosebit, m-a surprins plăcut când am văzut cât de grijulie și atentă este cu surioara sa care are o dizabilitate motorie. Este un copil conștiincios, îndrăzneț, curios, sociabil, energic, analitic, cu abilități artistice și sportive native nefructificate din cauza mediului în care a trăit. În cadrul proiectului Casa ADRA, s-a prezentat la consiliere regulat, a lucrat cu propria persoană învățând să-și exprime emoțiile, să observe emoțiile celorlalți, a învățat să identifice formele de abuz, să înțeleagă ce este o relație sănătoasă și una toxică, să știe să pună limite și granițe în relații. Rebeca este un copil căruia îi place să ofere surprize plăcute. De multe ori îmi aducea câte un buchețel de floricele cules cu mâinile ei din curtea centrului. A realizat desene prin care și-a exprimat starea emoțională. Îmi face plăcere să lucrez cu Rebeca și sunt plăcut surprinsă de seriozitatea pe care a acordat-o ședințelor de consiliere și forma sa de recunoștință prin gesturile arătate. Mă bucur că prin intermediul ADRA putem ajuta sufletele sincere să creadă într-un viitor mai bun” a declarat, Mariana Roș, Psiholog ADRA România.
În perioada anilor 2009 – 2020, în cadrul proiectului ADRA ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”, care se încadrează în domeniul de expertiză ”Lupta împotriva violenței în familie”, au fost asistate peste 3.426 de victime ale violenței în familiei, mame și copii, dintre care 979 au primit găzduire la ”Casa ADRA”.
Începând cu anul 2009, ADRA România conduce ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală și religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.
Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România este licențiată pentru serviciul social ”Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA”. Decizia de acordare a licenței de funcționare a fost emisă de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în urma evaluării documentației depuse și a vizitelor de verificare. Centrul este licențiat în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.
În prezent, suma investită de ADRA România pentru fiecare victimă a violenței în familie care este găzduită la Casa ADRA este de 2.500 lei.
Fii și tu alături de Rebeca și investește în lupta împotriva violenței în familie alături de ADRA România! Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”Casa ADRA” și să se implice o pot face prin:
- donații materiale (în special produse de igienă, medicamente, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
- donații financiare în contul ADRA sau
- donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Casa ADRA”,
- donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.