Ioana* are 27 de ani și a ajuns în ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA” împreună cu cei 2 copii minori ai ei. Povestea de viață a Ioanei este una impresionantă. A crescut într-un mediu în care violența era la ordinea zilei, fiind vulnerabilă și lipsită de apărare. Copilăria ei a fost una extrem de grea și dificil de înțeles pentru cei care nu au trăit asemenea experiențe: să fii bătut din primele luni de naștere de propria mama care, la rândul ei, avea propriile traume și care a decis să-și verse furia pe noul născut care plângea pentru nevoile de bază.
Crescând astfel într-un mediu abuziv, la 15 ani a luat decizia de a părăsi țara împreună cu mama ei pentru o viață mai bună. Dar și aici necazurile vieții au pândit-o. După o vreme, mama Ioanei se întoarce în România, iar pe ea o lasă singură în străinătate, spunându-i că s-a făcut mare și că acum se poate descurca și singură. Rămânând singură într-o țară străină, a fost foarte ușor să intre în cercuri rău famate pentru a putea supraviețui, astfel devenind victimă a proxenetismului, practicând și alte lucruri pentru a se putea întreține.
După o vreme de zbucium se reîntoarce pe plaiurile natale și ajunge în Casa ADRA. Aici a reușit să se liniștească, să conștientizeze mediul toxic în care a trăit de când s-a născut, reflectează la tot trecutul său în liniște, se bucură de fiecare zi prin faptul că se trezește fără să simtă frică față de cineva. Beneficiază gratuit de asistență psihologică, socială, medicală și juridică.
„Au fost multe momente în care am simțit că am ajuns la capătul puterilor, fiind foarte aproape de a ceda psihic, însă mereu am răbdat sperând că lucrurile se vor schimba de la sine. La Casa ADRA am conștientizat că nu sunt singură, aici am primit afecțiune, liniște, acceptare, ceea ce mi-a dat șanse și speranțe de viitor. Au trecut două luni, viața mea s-a schimbat în mod radical. Sunt liniștită, iar acesta este aspectul pe care pun cel mai mare preț. Nu am multe, dar am siguranța ca mă pot trezi dimineața fără atacuri de panică, fără să îmi fie frică de o nouă zi, de o alta palmă, de un alt pumn. Nu mai adorm plângând cu teama ca nu cumva să fiu auzită și să dau, în mod involuntar, curs unui alt act de violență. Sper că viața îmi va zâmbi de acum!”, a declarat Ioana, una dintre cele 3.552 de persoane asistate la ”Casa ADRA”, victime ale violenței în familie.
„Soarta a fost destul de crudă cu beneficiara noastră. Povestea ei este cea a unei vieți trăite în frică și disperare, adesea lipsită de speranță către un viitor mai bun, mai liniștit. De când a ajuns în Casa ADRA am încercat să o susțin emoțional, să o fac să conștientizeze și să-și accepte trecutul pentru a putea găsi în propria persoană resurse de a merge mai departe și de a da sens vieții. Are în continuare nevoie de ajutor pentru a se recupera, motiv pentru care o vom susține pentru a nu ajunge din nou în abuz”, a declarat Mariana Roș, Psiholog ADRA România.
În perioada anilor 2009 – 2021, în cadrul proiectului ADRA ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”, care se încadrează în domeniul de expertiză ”Lupta împotriva violenței în familie”, au fost asistate peste 3.552 de victime ale violenței în familiei, mame și copii, dintre care 1.015 au primit găzduire la ”Casa ADRA”.
Începând cu anul 2009, ADRA România conduce ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală și religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.
Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România este licențiată pentru serviciul social ”Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA”. Decizia de acordare a licenței de funcționare a fost emisă de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în urma evaluării documentației depuse și a vizitelor de verificare. Centrul este licențiat până în 30.12.2025, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.
Fii și tu alături de Ioana și investește în lupta împotriva violenței în familie alături de ADRA România! Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”Casa ADRA” și să se implice o pot face prin:
- donații materiale (în special produse de igienă, medicamente, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
- donații financiare în contul ADRA sau
- donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Casa ADRA”,
- donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.