Fă un bine, te vei simți bine! – Ghid de supraviețuire pe timp de izolare

Views
Buna dispoziție: Ghid de supraviețuire pe timp de izolare Ce pot face părinții și copiii pentru a supraviețui autoizolării și pentru a conviețui liniștiți?
Din ce în ce mai multe țări din Europa adoptă măsuri de autoizolare pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19. După câteva zile de socializare scăzută, tot mai mulți se plâng de haosul care se creează acasă. Deocamdată, pandemia noului coronavirus COVID-19 câștigă încă teren, iar autoizolarea sau carantina sunt cele mai importante strategii pe care le putem adopta în scăderea ratei de infectare. Astfel, perioadele de izolare implică familii sau indivizi nevoiți să stea în case, să nu aibă contact fizic cu persoane din exterior. Cum era de așteptat, școlile, grădinițele și centrele after-school sunt închise de asemenea sau se adoptă strategia de lucru la distanță, astfel, pentru mai multe familii din toată lumea, se arată zile lungi. La ce să se aștepte oare aceste familii și cum ar putea supraviețui nu doar virusului dar și unii celorlalți? Pentru părinții care încearcă să lucreze de acasă, reușita se bazează pe diferiți factori: de la vârsta copiilor și disponibilitatea camerelor din locuință, până la natura muncii. De asemenea, temperamentul părinților și al copiilor va juca un rol important în această ecuație.
Spațiul redus de activitate al familiilor și rutina schimbată pot fi factori importanți de stres familial. Acesta este exacerbat de predispoziții și procese de gândire și se poate manifesta, conform celor spuse dr. Carly Johnco, psiholog clinician la Universitatea Macquarie din Sydney, prin anxietate, frustrare extremă, depresie sau apatie. Profesorul de psihologie de la Universitatea din Melbourne și expertul în educație parentală, Prof. Lea Waters AM, spune că autoizolarea poate afecta trei componente critice ale sănătății mintale: sentimentul nostru de autonomie, relaționarea (sentimentul de a fi conectat cu ceilalți) și competența (eficiența profesională). Dar avem și vești bune. Vă vom oferi câteva sfaturi pentru a vă ajuta să treceți cu bine de această perioadă. 1. Asigurați-vă că sunteți pe aceeași lungime de undă! Începeți cu o întâlnire de familie, în care să discutați două lucruri:
  • Care credeți că vor fi cele mai mari provocări?
  • Care sunt punctele noastre forte ca indivizi și ca membri ai acestei familii și cum poate ajuta fiecare dintre noi?
Discutând îngrijorările și așteptările privitoare la perioada de autoizolare / carantină și rolul fiecărei persoane vom fi cât mai mult de ajutor nouă înșine și familiei. 2. Fiți sinceri! Este important ca părinții să asculte și să înțeleagă fricile copiilor, să discute sincer despre situație (bineînțeles adaptat nivelului de înțelegere al celor mici) și să le explice acestora contextul pandemiei. Pentru a le îndepărta temerile este de asemenea important să li se permită copiilor să aibă control asupra unor lucruri, cum ar fi aspectele de igienă personală.
Menținerea unei perspective, a verificării surselor de informare pentru o informare corectă va fi de asemenea de ajutor pentru adulți, în eliminarea anxietăților. 3. Formați o rutină nouă! Fără a fi nevoie să fiți foarte stricți, menținerea unei rutine va fi foarte importantă. Este recomandat ca adulții care lucrează de acasă să se trezească la ora obișnuită și să urmeze rutina zilnică cât mai mult posibil: faceți un duș, îmbrăcați-vă, lucrați în timpul dimineții și ocupați-vă după-amiaza cu un program de exerciții online. Copiii și adolescenții ar trebui să se implice în activități școlare și lecții pentru a nu rămâne în urmă. Intercalați orele „de școală” cu activități amuzante alături de copii pe parcursul zilei: faceți prăjituri, luați lecții de exercițiu fizic, matematică, învățați o nouă limbă străină etc. Activitățile școlare pot fi intercalate cu activitățile recreative, pauză sau câteva zeci de minute (maxim o oră) de „tabletă” sau TV. Familiile ar trebui să încerce să profite de ocazia de a petrece mai mult timp împreună. Părinții se pot pregăti cu jocuri, lucru-manual, cărți și alte activități educative. Asigurați-vă că nu veți petrece zile întregi în fața ecranelor, deoarece este foarte tentant pentru mulți dintre noi să stăm pur și simplu în fața televizorului timp de câteva săptămâni, iar a ne bizui pe serviciile de streaming online sau pe internet se poate dovedi ineficient. Rețelele de telecomunicații se așteaptă la o creștere majoră a traficului, cauzată de lucrul de acasă. Cele mai multe sunt încrezătoare în capacitatea de streaming, însă toate se vor afla sub presiune. De aceea ar fi important să aveți ca rezervă și un pachet robust de date mobile, pentru cazul în care veți avea de finalizat o sarcină importantă de serviciu. 4. Rămâneți activi! Buna-dispoziție este strâns legată de nivelul de activitate fizică. O idee interesantă pentru întreaga familie poate fi crearea unei curse cu obstacole în curte, acolo unde este posibil. 5. Finalizați sarcinile propuse! Satisfacția dată de finalizarea sarcinilor pentru ziua în curs va fi foarte importantă atât pentru copii cât și pentru părinți. Aceste sarcini pot fi finalizarea activităților de serviciu, a temelor primite de la școală sau diverse reparații sau treburi mărunte de gospodărie, de mult amânate. Părinții și copii pot crea chiar un „jurnal corona” în care pot documenta experiența din această perioadă. Este important să vă faceți timp pentru activități care pur și simplu vă binedispun, precum: un ceai pe balcon, cântatul alături de vecini (tot de la balcoane)… Familiile ar trebui să ia în considerare lucruri pe care le pot face împreună: să planifice o seară de vizionare a unor filme, să construiască împreună sau chiar să își reorganizeze mobila.
6. Acordați-vă spațiu reciproc! Apropierea forțată în spațiul atât de limitat al apartamentelor sau caselor poate fi dificilă mai ales pentru familiile cu membri foarte activi individual. Părinții și copiii ar trebui să aibă spații individuale în casă, mici zone atribuite (zona de joacă, scaunul de citit, colțul de relaxare). Aceste momente de timp individual sunt la fel de importante ca activitățile de reconectare a membrilor familiei dumneavoastră sau cele crearea unor noi tradiții (cum ar fi servirea mesei împreună, poate crearea unei noi rețete în care copiii să fie de asemenea implicați etc.) 7. Mențineți contactul cu cei dragi! O altă componentă deosebit de importantă în menținerea sănătății mentale este menținerea contactului cu membrii familiei extinse sau cu prietenii. De această dată, tehnologia ne vine în ajutor. Timpul acordat conectării cu cei dragi pe platformele de social-media sau prin convorbiri telefonice va deveni esențial pentru adulți, pentru a rămâne în contact, dar și pentru a ne asigura că ceilalți sunt în regulă și nu le lipsește nimic. Și copiii care sunt obișnuiți cu activități în cadrul unor grupuri mari vor avea nevoie să se conecteze cu prietenii lor. Adolescenții pot crea grupuri pe Instagram sau Snapchat unde își pot împărtăși experiențele și anumite sfaturi cu prietenii. Pentru copiii mai mici se pot organiza apeluri video cu prieteni și rude. 8. Învățați din toate experiențele! Pentru unii părinți experiența autoizolării la domiciliu alături de copii a fost una foarte plăcută atunci când copiii s-au adaptat rapid noii rutine, iar părinții au căpătat o nouă perspectivă asupra unor aspecte precum respectul față de profesorii atât de răbdători, având în vedere cât de dificil se dovedește procesul învățării, dar și îmbunătățirea calității parentale determinată de timpul petrecut împreună cu copiii. Este plăcut că avem posibilitatea să mai încetinim ritmul vieții. Sperăm să reținem câte ceva din această experiență și să ne mai schimbăm obiceiurile, ca să nu ne mai simțim mereu vinovați față de cei dragi pentru că nu petrecem suficient timp împreună.
Adaptare și traducere a articolului: https://www.theguardian.com/world/2020/mar/13/the-family-lockdown-guide-how-to-emotionally-prepare-for-coronavirus-quarantine / accesat în 18/3/2020 Autor: Maja Ahac, Head of Advocacy ADRA Europa / Traducător: Norela Costea, Asistent Manager ADRA România ADRA România

Fă un bine, te vei simți bine! – Ghid de supraviețuire pe timp de izolare

About The Author
-