Buna dispoziție: Ghid de supraviețuire pe timp de izolare
Ce pot face părinții și copiii pentru a supraviețui autoizolării și pentru a conviețui liniștiți?
Din ce în ce mai multe țări din Europa adoptă măsuri de autoizolare pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19. După câteva zile de socializare scăzută, tot mai mulți se plâng de haosul care se creează acasă.
Deocamdată, pandemia noului coronavirus COVID-19 câștigă încă teren, iar autoizolarea sau carantina sunt cele mai importante strategii pe care le putem adopta în scăderea ratei de infectare. Astfel, perioadele de izolare implică familii sau indivizi nevoiți să stea în case, să nu aibă contact fizic cu persoane din exterior. Cum era de așteptat, școlile, grădinițele și centrele after-school sunt închise de asemenea sau se adoptă strategia de lucru la distanță, astfel, pentru mai multe familii din toată lumea, se arată zile lungi.
La ce să se aștepte oare aceste familii și cum ar putea supraviețui nu doar virusului dar și unii celorlalți?
Pentru părinții care încearcă să lucreze de acasă, reușita se bazează pe diferiți factori: de la vârsta copiilor și disponibilitatea camerelor din locuință, până la natura muncii. De asemenea, temperamentul părinților și al copiilor va juca un rol important în această ecuație.
Spațiul redus de activitate al familiilor și rutina schimbată pot fi factori importanți de stres familial. Acesta este exacerbat de predispoziții și procese de gândire și se poate manifesta, conform celor spuse dr. Carly Johnco, psiholog clinician la Universitatea Macquarie din Sydney, prin anxietate, frustrare extremă, depresie sau apatie. Profesorul de psihologie de la Universitatea din Melbourne și expertul în educație parentală, Prof. Lea Waters AM, spune că autoizolarea poate afecta trei componente critice ale sănătății mintale: sentimentul nostru de autonomie, relaționarea (sentimentul de a fi conectat cu ceilalți) și competența (eficiența profesională).
Dar avem și vești bune. Vă vom oferi câteva sfaturi pentru a vă ajuta să treceți cu bine de această perioadă.
1. Asigurați-vă că sunteți pe aceeași lungime de undă!
Începeți cu o întâlnire de familie, în care să discutați două lucruri:
- Care credeți că vor fi cele mai mari provocări?
- Care sunt punctele noastre forte ca indivizi și ca membri ai acestei familii și cum poate ajuta fiecare dintre noi?