Casa ADRA, mai mult decât un adăpost pentru victimele violenței domestice, UN CĂMIN: ”Sunt recunoscătoare pentru grija și siguranța de care beneficiez zi și noapte la Casa ADRA știind că nimeni și nimic nu îmi mai poate face rău mie sau copiilor mei”

Views
Luni, 8 martie 2021, cu ocazia ”Zilei internaționale a femeii”, într-un cadru limitat având în vedere restricțiile impuse de pandemie, copiii și femeile asistați în cadrul ”Centrului de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA” au avut parte de o mare bucurie, surpriză și clipe de suflet: angajații ADRA au sărbătorit împreună cu ei ”Ziua Internațională a Femeii”. Darurile primite și faptul că nu au fost uitați în această zi au adus un prilej de bucurie pentru femeile și copiii găzduiți în centru.
„Din adâncul sufletului vreau să vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine, pentru atenția și răbdarea de care ați dat dovadă și pentru sprijinul acordat de fiecare dată când mă aflam în impas. Sunt recunoscătoare pentru grija și siguranța de care beneficiez zi și noapte la Casa ADRA, știind că nimeni și nimic nu îmi mai poate face rău mie sau copiilor mei. Datorită vouă am reușit să spun DA unei noi vieți, unui nou început de drum. Nu voi reuși niciodată să vă mulțumesc îndeajuns pentru tot ce mi-ați oferit” a declarat, pe 08 Martie 2021, I.A., una dintre cele 2.447 de persoane asistate, victime ale violenței în familie, cu ocazia ”Zilei Internaționale a Femeii”.
”Persoanele asistate de la Casa ADRA ne demonstrează zilnic că putem fi puternici chiar și atunci când viața își arată părțile grele. Pe chipul lor am așternut un zâmbet și o privire senină, totodată, oferindu-le parfum de floare și alte atenții. Chiar și fetițele au fost întâmpinate cu prospețimea florilor, dorind să le arătăm de timpuriu cât sunt de prețioase și importante. Sufletele încercate ale beneficiarilor noștri au fost liniștite prin cuvinte de încurajare și încredințarea că atunci când norul pare veșnic întunecat, soarele este acela ce mereu învinge și rămâne stăpân” a declarat Delia Fărâmiță, Responsabil Marketing și Comunicare ADRA România.
După o căsătorie de 14 ani, I.A., la insistențele celor doi copii, ia decizia de a părăsi domiciliul, în urma unui episod de agresiune fizică. Încă din primul an de căsătorie este lovită în repetate rânduri și povestește cum, de fiecare dată când știa că se va întoarce acasă, soțul începea să tremure apucând-o groaza. În repetate rânduri a ajuns la spital, la camera de gardă din cauza violenței domestice de care a avut parte în familie. Este nevoită să aleagă între a pleca de lângă agresor, astfel salvându-și viața ei, cât și cea a copiilor sau a rămâne cu el, riscând în continuare. Copilul cel mare în vârstă de 13 ani, care se confruntă cu o dizabilitate motorie, a fost cel care a motivat-o și a susținut-o în luarea deciziei de a pleca. Așadar, părăsește domiciliul conjugal împreună cu cei doi minori, mergând pentru câteva zile la sora dumneaei cea mare neavând idee sau vreo informație despre posibilitatea de a accesa serviciile sociale specifice. După un timp, întâmplător, aude de Casa ADRA și sună prezentându-și necazul. În urma evaluării, I.A. este acceptată în centru și primește serviciile ”Centrului de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA”.
În prezent, I.A. a început să se reabiliteze pe plan emoțional, urmând și un curs de calificare pus la dispoziție de „Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA.”, iar copii sunt înscriși la școală. În timp, a luat decizia de a depune actele de divorț, iar după ultima înfățișare a împărtășit faptul că nu a mai simțit teamă față de agresor. În fiecare săptămână se deplasează la un centru de recuperare cu copilul cel mare, dovedind zilnic că este o persoană responsabilă care a pus bunăstarea ei și a copiilor pe primul plan.
„Doamna I.A. este o persoană cooperantă, serioasă, de încredere și cu un simț al răspunderii ridicat care dorește să-și refacă viața într-un mod sănătos având obiective mărețe pe termen lung. Are nevoie în continuare de susținere, atât pe plan emoțional, cât și financiar” a declarat Mariana Roș, Psiholog ADRA România.
„Încă de la început, doamna I.A. s-a dovedit a fi o persoană cu care am putut colabora, ducând la îndeplinire obiectivele propuse cu inițiative în ceea ce privește relația dintre minori, având o reziliență sporită. În timpul găzduirii la Casa ADRA, am putut constant faptul că dumneaei este o persoană responsabilă și luptătoare care, cu siguranță, v-a depăși situația cu care s-a confruntat în toți acești ani” a declarat George Mitroi, Asistent social ADRA România.
În perioada anilor 2009 – 2020, în cadrul proiectului ADRA Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA, care se încadrează în domeniul de expertiză ”Lupta împotriva violenței în familie”, au fost asistate peste 2.447 de victime ale violenței în familiei, mame și copii, dintre care 979 au primit găzduire la ”Casa ADRA”.
Începând cu anul 2009, ADRA România conduce Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală și religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.
Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România este licențiată pentru serviciul social ”Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA”. Decizia de acordare a licenței de funcționare a fost emisă de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în urma evaluării documentației depuse și a vizitelor de verificare. Centrul este licențiat în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.
În prezent, suma investită de ADRA România pentru fiecare victimă a violenței în familie care este găzduită la ”Casa ADRA” este de 2.500 lei. Fii alături de ADRA România și investește în lupta împotriva violenței în familie! Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”Casa ADRA” și să se implice o pot face prin:
  • donații materiale (în special produse de igienă, medicamente, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
  • donații financiare în contul ADRA sau
  • donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Casa ADRA”.
  • donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 118 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit. ADRA România

Casa ADRA, mai mult decât un adăpost pentru victimele violenței domestice, UN CĂMIN: ”Sunt recunoscătoare pentru grija și siguranța de care beneficiez zi și noapte la Casa ADRA știind că nimeni și nimic nu îmi mai poate face rău mie sau copiilor mei”

About The Author
-