ADRA ESTE AICI pentru 50 de elevi silitori din familii vulnerabile, prin proiectul ”Start la școală”

Views
În perioada 18 septembrie – 20 octombrie 2020, ADRA România trece un nou proiect în portofoliu, respectiv proiectul Start la școală care se încadrează în domeniul de expertiză ”Educație și Sănătate de Bază”. Proiectul ADRA Start la școală a fost implementat cu succes, astfel că 50 de elevi silitori au primit ghiozdane echipate cu rechizite școlare, iar o parte dintre ei tablete încorporate cu cartele SIM reîncărcabile în vederea îmbunătățirii desfășurării cursurilor școlilor în mediul online.
Cei 50 de copii (28 fete și 22 băieți), beneficiarii din cadrul proiectului ADRA Start la școală, au fost selectați în parteneriat cu Unitățile Administrativ Teritoriale și cu Unitățile de Învățământ din județul Neamț, comunele Hangu și Poiana Teiului. Printre principalele criterii de selecție au fost și cele de performanță în educație și situația materială precară în care acești copii trăiesc. Finanțatorul Ingka Investments Romania este o persoană juridică cu ajutorul căruia ADRA România a achiziționat 50 de ghiozdane echipate complet cu rechizite școlare și accesorii necesare bunei desfășurări a activităților școlare, 34 dintre ele conținând și dispozitive electronice pentru școală (tablete 4G cu cartele SIM incluse), voluntarii ADRA având un rol important în realizarea darurilor spre bucuria elevilor.
„Vă spunem aceste cuvinte de mulțumire în semn de apreciere pentru bucuria pe care ați adus-o elevilor și părinților lor, prin donarea către aceștia a rechizitelor și tabletelor atât de necesare în contextul actual. Pe această cale, vă informăm că gestul făcut de dumneavoastră este unul care merită întreaga noastră recunoștință, mai ales prin faptul că dispozitivele electronice aduse de ADRA sunt primele care au ajuns în unitatea noastră de învățământ, deși am solicitat sprijin și altor instituții și autorități. Dat fiind faptul că, de la o săptămână la alta, scenariile de funcționare a unităților de învățământ se modifică conform hotărârii CJSU, am putea în orice moment să intrăm în scenariul roșu care înseamnă învățare exclusiv online. De asemenea, scenariul galben după care funcționăm de câteva săptămâni ne obligă la desfășurarea învățării pe grupe, alternând prezența fizică cu cea online. Școala noastră utilizează platforma G-Suite, existând deschidere din partea cadrelor didactice pentru actul educational. Din nefericire, conform unui sondaj în rândul elevilor, mai mult de 100 de elevi nu dețin niciun dispozitiv și intră pe platformă doar prin intermediul telefonului părinților seara, după ce aceștia se întorc de la lucru. Sub 10% dețin un laptop sau o tabletă, iar restul au un telefon propriu, însă caracteristicile modeste ale acestuia nu permit o activitate constantă și de calitate în mediul online. În consecință, decizia de a oferi atât rechizite cât și tablete unor elevi care sunt interesați de învățătură ce provin din medii defavorizate ori se află în situații speciale, este una cât se poate de benefică. Sperăm într-o colaborare viitoare și ne arătăm disponibilitatea de a implementa și alte proiecte în parteneriat cu ADRA România” a declarat Prof. Mariana Deleanu, Director al Școlii Gimnaziale „Iustin Pîrvu” din comuna Poiana Teiului, județul Neamț.
„Dorim să vă mulțumim pentru bucuria pe care ați adus-o elevilor școlii noastre prin donarea rechizitelor și tabletelor atât de necesare în contextul actual. Gestul umanitar făcut de ADRA este unul care merita pe deplin recunoștința noastră, mai ales datorita faptului că dispozitivele electronice aduse de dumneavoastră sunt primele care au ajuns în unitatea noastră de învățământ. Prin urmare tabletele și rechizitele oferite elevilor care provin din medii defavorizate, dar binevoitori în a-și urma studiile, vor fi o portiță de salvare în cazul în care unitatea noastră va intra în scenariul roșu, care înseamnă învățare exclusiv online. Un număr de 51 de elevi nu beneficiază de niciun dispozitiv electronic, în vederea învățării online. Vă mulțumim foarte mult și sperăm că acesta experiență va conduce la relații prietenești și de durată. Pe viitor ne dorim o colaborare benefica ambelor părți, sperând într-o disponibilitate de a implementa și alte proiecte în parteneriat cu ADRA România” a declarat Prof. Silviu-Florinel Samoilă, Director al Școlii Gimnaziale din comuna Hangu, județul Neamț.
„Marți, 20 octombrie 2020, am avut ocazia să particip la derularea unui proiect ADRA pe domeniul educației, în cadrul căruia au fost oferite ghiozdane cu rechizite și tablete pentru desfășurarea cursurilor online. Copiii beneficiari sunt elevi ai școlilor generale din Hangu și Poiana Teiului, județul Neamț. Am apreciat mult implicarea cadrelor didactice și faptul că le pasă cu adevărat de copii. Într-o vreme în care pandemia ne-a complicat tuturor viața și a epuizat resursele, am putut vedea în ochii unor copii o bucurie greu de stăpânit, atunci când și-au ținut în mâini propria tabletă. Unii părinți au întrebat temători dacă trebuie să o returneze. Au fost asigurați că nu este un împrumut, ci un dar. Am aflat cu această ocazie de drama unor copii care și-au îngropat ambii părinți sau de alții care luptă cu cancerul de la 12 ani. Toți aceștia au avut marți ocazia să se bucure, iar echipa ADRA a trăit sentimentul că și-a împlinit menirea, profesorii primind ca amintire revistele Semnele timpului și Reperele credinței” a declarat Ovidiu Burbulea, Responsabil și Coordonator Proiecte ADRA Moldova și Bucovina.
„Proiectul “Start la școală” face parte dintr-o triadă de proiecte finanțate de Ingka Investments Romania. Suma alocată pentru proiectul „Start la școală” a fost de 9000 de euro, fonduri suficiente pentru a dota cu rechizite școlare, ghiozdane, tablete multimedia și cartele SIM de internet 50 de copii cu rezultate bune și foarte bune la învățătură ce provin din familii defavorizate, din două comune ale județului Neamț. Contextual este unul cât se poate de actual, identificat de apariția pandemiei COVID-19, care are ca efect migrarea susținerii cursurilor în mediul virtual. Lipsurile materiale cu care se confruntă familiile copiilor ar fi făcut aproape imposibilă continuarea performanței în învățământ a acestor copii, drept urmare ADRA România, prin sprijinul venit din donația financiară a sponsorului a acționat și, astfel, acești copii vor reuși să continue studiile. Proiectul în sine nu este unul de anvergură, însă impactul este cât se poate de complex, plecând de la simpla bucurie a copiilor de a se simți susținuți în drumul ales de a face performanță în studii până la prevenirea unui eventual abandon școlar din partea acestora din cauza lipsurilor materiale. Înțelegând importanța acestor mici gesturi, echipa ADRA România s-a mobilizat reușind să implementeze și să finalizeze acest proiect în cel mai scurt timp posibil, viteza de reacție fiind susținută de strânsa colaborare a membrilor componenți. Speranța și bucuria beneficiarilor reprezintă încununarea și răsplata eforturilor depuse, precum și asigurarea că munca echipei ADRA România este în continuarea călăuzită spre apropierea de oameni și spre scopul declarat al organizației” a declarat Bogdan Stănică, Manager Proiect ADRA România.
„În fiecare an, ADRA România se implică în ajutorarea copiilor defavorizați care nu au posibilități pentru a merge la scoală sau sunt în pragul abandonului școlar, din cauza sărăciei. Sute de copii au primit până acum din partea ADRA România rechizite, kituri de igienă, hăinuțe și încălțăminte pentru a putea merge la scoală. Însă, debutul acestui an școlar 2020-2021 ne-a adus în față o mare provocare: achiziția unor tablete pentru cei mai săraci dintre acești copii, pentru ca și ei să aibă acces la educația online. Din cauza pandemiei COVID-19 ne-am dorit să-i sprijinim și cu tablete având în vedere noul context social în care ei trebuie să-și continue educația. Dar, resursele noastre erau limitate, însă, atunci când Dumnezeu vrea să facă un lucru frumos, se folosește de oameni necunoscuți, de firme despre care nu știm, care îți întind o mâna de ajutor și te ajută să împlinești vise. Sunt foarte recunoscătoare lui Dumnezeu pentru oamenii cu suflet mare care au înțeles această prioritate pentru copiii din medii defavorizate și ni s-au alăturat în acest demers. Cei 50 de copii care au fost ajutați prin proiectul „Start la școala” sunt copii din județul Neamț, iar ei ne-au fost recomandați de către școli în colaborare cu autoritățile locale. Ei provin din familii defavorizate, dar sunt copii cu rezultate foarte bune la învățătură. Ghiozdanele echipate împreună cu rechizitele și tabletele au ajuns în județul Neamț, în comunele Hangu și Poiana Teiului, iar copiii și-au primit darurile pregătite cu multă emoție și bucurie. Un copil fără educație, fără scoală este un copil fără șansa la o dezvoltare frumoasă. Vă mulțumim tuturor celor care ne ajutați să împlinim vise și să contribuim împreună la schimbarea în bine a vieții acestor micuți!” a declarat Gabriela Istrate, Asistent Social. Manager Proiect ADRA România.
Autoritățile locale din comunele Hangu și Poiana Teiului au apreciat foarte mult inițiativa ADRA România care vine în sprijinul celor mai defavorizați copii din școlile locale. În urma vizitei pe care echipa ADRA a efectuat-o în teren și a discuțiilor purtate cu directorii școlilor, s-a aflat că din cei 544 de copii înscriși în anul școlar 2020-2021 (274 în Școala Gimnazială din Comuna Hangu și 270 în Școala ”Iustin Pîrvu” din Poiana Teiului) foarte puțini dispun la momentul acesta de aparatura necesară pentru desfășurarea cursurilor online. Așa se face că la Școala ”Iustin Pîrvu”, spre exemplu, cursurile școlii se desfășoară normal, cu respectarea tuturor normelor sanitare care se impun, părinții solicitând acest lucru deoarece nu au posibilități materiale pentru achiziția tabletelor necesare copiilor pentru cursurile online. Există multe temeri, nesiguranță și incertitudine cu privire la anul școlar care a debutat atât din partea părinților, cât și din partea cadrelor didactice, însă ADRA România se bucură că, împreună cu finanțatorul Ingka Investment Romania a putut oferi o șansă la educație unor copii care îndrăznesc să viseze la un viitor mai bun, în ciuda greutăților și lipsurilor cu care se confruntă.
Obiectivul proiectului ADRA Start la școală, care se încadrează în domeniul de expertiză ”Educație și Sănătate de Bază”, este îmbunătățirea condițiilor pentru o educație de calitate în rândul copiilor defavorizați, dar care manifestă interes pentru educație, reducerea abandonului școlar în rândul copiilor care provin din familii cu o situație materială precară prin dotarea a 50 de copii din familii defavorizate cu rechizite școlare și ghiozdane pentru anul școlar 2020-2021, precum și cu dispozitive electronice (tablete 4G cu cartele SIM incluse) pentru primii 34 dintre aceștia care au cele mai bune rezultate la învățătură.
ADRA România promovează un viitor mai bun! ADRA România dorește să susțină la școală copii cuminți, harnici, silitori, apreciați de către autoritățile locale și cu rezultate bune la învățătură, deși provin din familii vulnerabile și sunt permanent amenințați de abandon școlar. Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiecte de educație și sănătate de bază și să se implice, o pot face prin:
  • voluntariat,
  • prin donații materiale (în special rechizite școlare, produse alimentare și de igienă, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
  • donații financiare în conturile ADRA sau
  • donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza sau
  • donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.
Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în peste 130 de țări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.
ADRA România  

ADRA ESTE AICI pentru 50 de elevi silitori din familii vulnerabile, prin proiectul ”Start la școală”

About The Author
-