ADRA ESTE AICI pentru 345 de elevi din familii vulnerabile, dar cu rezultate deosebite la învățătură prin proiectul „Vreau la școală!”!

Views

Prin proiectul „Vreau la școală” ADRA România are ca scop și obiectiv principal lupta împotriva abandonului școlar prematur, încercând să ajute la depășirea a două praguri dificile pe care acești copii le întâmpină: intrarea în gimnaziu și intrarea în liceu.

La nivel național, conform ultimelor date și rapoarte statistice, rata abandonului școlar este de 16,4%. Copiilor nu li se permite șansa la învățătură de cele mai multe ori deoarece se consideră că este mai important să stea acasă, să se ocupe de treburile gospodărești sau să aibă grijă de frații mai mici. De asemenea, se ajunge și în situația în care cei mici merg la muncă pentru a putea acoperi nevoile familiei, astfel neavând timp pentru școală. 

 

Abandonul școlar generează șomaj, excluziune socială, sărăcie și probleme de sănătate. Sunt multe motive care pot explica de ce unii tineri renunță prea devreme la studii: probleme personale sau familiale, dificultăți de învățare sau o situație socioeconomică precară. Alți factori importanți sunt funcționarea sistemului de învățământ, atmosfera din școli și relațiile dintre profesori și elevi.

„VREAU LA ȘCOALĂ!” ar putea fi strigătul copiilor la acest început de an școlar 2020-2021, un an școlar care debutează sub semnul temerii și incertitudinilor. Pandemia COVID-19 a generat o serie de schimbări majore în viața elevilor și familiilor lor, iar procesul de educație a suferit multe modificări, unele dintre ele accentuând inegalitatea de șanse pentru copiii care provin din familii defavorizate. Perioada stării de urgență și alertă, care s-a concretizat prin lipsa participării la cursuri, a dat naștere unor sentimente de frustrare, panică și marginalizare în inimile multor copii și elevi din familiile aflate în situații de risc, mai ales din mediul rural. Diferențele de competențe acumulate, precum și diferențele dintre condițiile de învățare au arătat clar că este nevoie de un efort comun pentru a oferi copiilor egalitate de șanse în procesul de educație și formare pentru viață. Pe de altă parte, pandemia a accentuat lipsurile și sărăcia, în multe familii vulnerabile, părintii pierzându-și locurile de muncă și fiind în imposibilitatea de a oferi copiilor cele necesare existenței. Având în vedere acest context, ADRA România își dorește să fie mai departe alături de copiii care se luptă cu sărăcia, dar manifestă interes pentru educație. Prin intermediul proiectului VREAU LA ȘCOALĂ” vom fi alături și în acest an școlar de 345 de copii, oferindu-le alimente, rechizite și bunuri de igienă personală. Suntem convinși că Dumnezeu ne va ajuta să găsim resursele financiare pentru a implementa cu succes acest proiect și ne dorim să fim aproape de acești copii și familiile lor, mai ales în perioada aceasta de criză. Școala nu va mai fi la fel ca înainte. Vremurile se schimbă și diferențele dintre clasele sociale se accentuează. Este șansa noastră să arătăm acestor copii că ne pasă de ei și suntem gata să-i sprijinim pentru împlinirea visurilor lor! Acum este ocazia să fim aproape de cei în nevoie și să împlinim porunca Mântuitorului: tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le voi la fel!” a declarat Gabriela Istrate, Manager Proiect ADRA România.

“Elevii din Școala Balinț așteaptă cu nerăbdare începerea noului an școlar, dar unii dintre ei și cu strângere de inimă, gândindu-se că nu vor avea toate cele necesare din cauza situației sociale în care se află. În ultimii 7 ani ADRA România a ajutat prin proiectul “Vreau la școală!” mai mulți elevi defavorizați din școala noastră și suntem recunoscători ca și în acest an școlar vom avea 7 copii beneficiari în acest proiect. Pachetele generoase cu alimente de bază, rechizite, produsele de curățenie și igienă personală au fost de un real folos pentru familiile beneficiarilor și au adus multă bucurie. Atât părinții, cât și cadrele didactice, apreciază acest proiect și ceea ce face Biserica Adventistă prin ADRA pentru elevii comunei. Ceea ce se oferă din partea ADRA reușește să aducă un strop de fericire pe chipurile acestor elevi, le dă un start bun și îi face să nu se simtă inferiori celorlalți colegi care sunt mai favorizați din punct de vedere financiar. Lumea celor săraci pare foarte îndepărtată față de a noastră, dar este mai aproape decât credem. Mulțumim lui Dumnezeu că prin ADRA România putem contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai ale elevilor noștri și la prevenirea abandonului școlar al acestora. O faptă bună nu rămâne niciodată nerăsplătită!” a declarat Prof. Mihaela Kristof, Director al Școlii Gimnaziale Balinț, județul Timiș.

„Într-o bună zi, doi tineri de la ADRA au bătut la poarta școlii. A avut loc prima întâlnire cu elevii și aceștia au fost cuceriți pe loc: vorbitorii erau tineri, foloseau cuvinte pe înțelesul lor și era atât de interesant și provocator ceea ce li se spunea despre proiectul “Vreau la școală!”. Ideea era că tu, un copil de cartier, care nu ai nici casă frumoasă, nici familie bogată, tu, care de multe ori ai simțit gustul amar al sărăciei, te poți ridica, poți face lucruri deosebite, îți poți împlini visele. Cum? Doar să muncești pentru realizarea lor. Și, pe deasupra, cineva va fi alături de tine! Dragă ADRA, vă mulțumim pentru omenie, pentru dăruirea voastră, dar mai ales pentru faptul că știți să vă purtați inima la înălțimea pieptului. În numele colegilor mei, nu pot să spun decât un mare “MULTUMESC”, ne-a declarat Ana Curtean, Învățător Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad.

Prin proiectul inițiat de către ADRA România ”Vreau la școală!” obiectivul se afirmă prin lupta împotriva abandonului școlar prematur, încercând să ajute la depășirea a două praguri dificile pe care acești copii le întâmpină: intrarea în gimnaziu și intrarea în liceu. Beneficiarii ADRA sunt identificați prin intermediul parteneriatelor cu primăriile locale și prin colaborarea strânsă a voluntarilor locali ADRA cu directorii unităților de învățământ din zonă.

În anul școlar 2020 – 2021, pe plan național, 345 de elevi din familii vulnerabile, dar cu rezultate deosebite la învățătură premianți din Banat, Bucovina, Crișana, Dobrogea, Maramureș, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania sunt susținuți de zeci de sponsori și voluntari, în cadrul proiectului ”Vreau la școală!”, prin ADRA România, în procesul educațional, oferindu-le în fiecare lună alimente de bază, rechizite școlare, articole de igienă și îmbrăcăminte.

ADRA România susține educația!

Proiectul ADRA ”Vreau la școală!” dorește să susțină la școală copii cuminți, harnici, silitori, apreciați de către autoritățile locale și cu rezultate bune la învățătură, deși provin din familii vulnerabile și sunt permanent amenințați de abandon școlar.

Înființată în 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populaţie și oferă sprijin în mod necondiţionat indiferent de religia, rasa, etnia sau genul beneficiarilor .

ADRA România urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie şi investeşte în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: dezvoltare economică, educaţie și sănătate de bază, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale şi asistarea categoriilor sociale defavorizate.

Scopul ADRA este să slujească umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”VREAU LA ȘCOALĂ!” și să se implice, o pot face prin:

  • voluntariat,
  • prin donații materiale (în special rechizite școlare, produse alimentare și de igienă, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
  • donații financiare în conturile ADRA sau
  • donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Vreau la școală!”.

ADRA România

ADRA ESTE AICI pentru 345 de elevi din familii vulnerabile, dar cu rezultate deosebite la învățătură prin proiectul „Vreau la școală!”!

About The Author
-