Pe 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, declanșând un război care are deja efecte umanitare devastatoare. Acest lucru a dus la strămutarea populației, atât în interiorul Ucrainei, cât și la granițele țărilor vecine. Încă din prima zi, valurile de refugiați continuă să sosească pe teritoriul României, prin punctele de frontieră deschise. ADRA Internațional în parteneriat cu ADRA România intervine asupra situației refugiaților din România, în cadrul proiectului „Speranța pentru Ucraina”, asistând nevoile esențiale ale acestora, respectiv: alimente (sandvișuri, fructe, ceai, lapte praf, cornuri, biscuiți etc..), produse de igienă (scutece, șervețele umede, dezinfectant), îmbrăcăminte (pălării, mănuși, eșarfe), adăpost și transport.
Beneficiarii din cadrul proiectului „Speranță pentru Ucraina”, care face parte din domeniul de expertiză „Asistarea categoriilor sociale defavorizate”, sunt refugiații ucraineni, un număr de 200.000 de persoane, ale căror nevoi principale vor fi îndeplinite pentru a putea traversa mai ușor perioada de criză, declanșată de război.
Proiectul ”Răspuns Inițial al României pentru refugiații din Ucraina”, implementat pentru refugiații ucraineni de pe teritoriul României, se desfășoară timp de 90 de zile, începând cu data de 24.02.2022, în parteneriat ADRA Internațional (Birou de finanțare și coordonare) și ADRA România (Birou de implementare).
Obiectivul proiectului ”Răspuns Inițial al României pentru refugiații din Ucraina”, cu o valoarea totală de 800.000 USD, îl constituie asistarea unui grup țintă vizat de refugiații ucraineni de pe teritoriul României, constituit dintr-un număr total de 200.000 de persoane. În cadrul proiectului, refugiații vor beneficia de hrană și kituri de igienă. Totodată, se va distribui un număr de 12.000 de vouchere în valoare de aproximativ 133.000 USD, (600.000 lei) cu care refugiații își pot cumpăra orice produse din supermarket, în funcție de nevoi.
În cadrul proiectului ADRA România „Speranță pentru Ucraina”, sunt identificate trei linii separate de cash assistance:
- Distribuirea de tichete sociale către refugiați.
- cate un tichet social/zi/voluntar (50 lei/buc.), pentru fiecare zi de activitate;
- decontarea cheltuielilor de transport, în limita a 25 lei/zi, pe baza de documente justificative (bon de carburanți, bilete tren/auto).