393
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 20 Noiembrie 2014

Ebola. Martin Salia, un chirurg originar din Sierra Leone cu drept de rezidenta în SUA, a murit luni la spitalul din Nebraska unde era tratat. În vârsta de 44 de ani, Salia s-a întors în tara de provenienta si lucra cu persoane infestate cu Ebola. El a fost dus de urgenta în SUA pentru a fi îngrijit, dupa ce a contractat virusul. Chirurgul a contractat virusul în Sierra Leone si a fost dus în SUA sâmbata. La spitalul din Nebraska unde a murit, fusesera tratati înainte cu succes alti doi pacienti cu Ebola. Când a ajuns în SUA, Salia era deja în faza critica, cu insuficienta renala si respiratorie, au transmis medicii care au încercat sa-l salveze. Salia a fost a zecea persoana cu Ebola tratat în SUA. Salia era însurat, cu doi copii. Familia sa locuieste în Maryland, însa nu este suspectata de contaminare pentru ca nu mai intrase în contact cu chirurgul de o perioada îndelungata. „Era constient de pericol, însa a decis sa mearga si sa-si ajute poporul pentru ca a vrut sa arate cât iubeste acest popor. Este un adevarat erou pentru mine, a declarat Maada, unul dintre fiii medicului, pentru postul NBC. Peste 5.000 de persoane au murit dupa ce au contractat virusul Ebola de la sfârsitul anului trecut, când a izbucnit cea mai grava epidemie Ebola din istorie. Tulpina pare una mai agresiva decât pâna acum, epidemia având o rata a mortalitatii peste medie – peste 80%, comparativ cu media de 50%. Singura modalitate de a stopa epidemia este respectarea unei carantine draconice, însa nici macar cadrele medicale americane n-au reusit sa respecte aceste reguli atunci când au tratat un barbat la un spital din Texas – pâna acum, trei dintre infirmierele care au intrat în contact cu el s-au contaminat. La fel s-a întâmplat si în Spania, unde o infirmiera a luat virusul în spitalul Carlos al III-lea din Madrid, unde au fost îngrijiti si unde au murit cei doi cetateni spanioli infestati cu Ebola si repatriati din Africa de Vest. Spaniolii au cheltuit în jur de un milion de euro pentru a asigura carantina atunci când i-au tratat pe cei doi barbati, amândoi preoti catolici misionari. Transmiterea virusului Ebola se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contracteaza virusul de la animal în condicii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce dupa ce omul transeaza si/sau manânca animalul infestat. Cel mai des, epidemiile Ebola au pornit de la maimute – cimpanzei, gorile, dar si de la o specie de antilopa. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima data – gazda naturala – este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Pâna acum, cercetatorii au identificat o legatura de netagaduit între focarele Ebola si apropierea de padurile tropicale. Desi nu exista un antidot pentru virusul Ebola, detectarea din timp si aplicarea unui tratament intensiv pot salva viata celui infestat.

Ucraina. Atentat dejucat. Serviciile de securitate ucrainene au dejucat planul unui atentat organizat de Rusia care îl viza pe ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, anunta Administratia prooccidentala de la Kiev. Atentatul urma sa fie comis pe 8 noiembrie, când Bert Koenders a efectuat o vizita în orasul ucrainean Harkov, unde erau ramasitele umane ale unora dintre victimele avionului Boeing al Malaysia Airlines, doborât în iulie, într-un incident soldat cu 298 de morti, majoritatea olandezi. „Am arestat 12 membri ai unui grup foarte periculos”, a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul Serviciului ucrainean de securitate (SBU). „Am confiscat arme si munitie, inclusiv substante explozive, toate de fabricatie rusa”, adauga oficialul ucrainean, precizând ca acelasi grup a comis un atentat pe 9 noiembrie, la un bar din Harkov, provocând ranirea a noua persoane. Autoritatile ucrainene au prezentat o înregistrare cu unul dintre suspectii arestati care afirma ca a fost angajat de Serviciul rus de informatii militare (GRU).

Hamas ameninta cu razbunarea. Gruparea Hamas a publicat un material video în care ameninta cu razbunarea dupa uciderea lui Yusuf Hassan al-Ramouni, un sofer de autobuz al companiei de transport public Egged, care a fost gasit duminica spânzurat într-un autobuz. Membri comunitatii arabe si familia lui al-Ramouni au refuzat sa accepte ca moartea acestuia a fost o sinucidere, în ciuda unei autopsii oficiale a Institutului de Criminalistica – agentie care nu a raportat comiterea unei crime. Familia acestuia a declarat ca barbatul a fost ucis de evrei. Materialul video publicat de Hamas a fost înregistrat în ebraca si continea avertismentul ,,ochi pentru ochi”. De asemenea, mesajul a mentionat atacurile anterioare din Ierusalim precum si uciderea soferului arab de autobuz. Între timp, au izbucnit ciocniri violente în cartierul Abu Dis din Ierusalimul de Est între manifestantii palestinieni, care au refuzat sa accepte rezultatele autopsiei lui al-Ramouni, si fortele de securitate israeliene. De asemenea, în cartierul Sur Baher din Ierusalimul de Est, un tânar palestinian a fost prins aruncând un cocktail Molotov asupra unui vehicul israelian. Mai multe organizatii palestiniene au cerut o greva generala a oamenilor de afaceri, a soferilor de autobuze si oficialilor arabi ca o forma de protest împotriva mortii lui al-Roumani. Prezenta tot mai mare a politiei israeliene în Ierusalim va continua în zilele urmatoare.

Ierusalim. Atac armat la o sinagoga. Patru israelieni au fost ucisi marti dimineata într-un atac armat la o sinagoga din Ierusalim de catre doi palestinieni care au fost ucisi prin împuscare de catre politisti, a declarat o purtatoare de cuvânt a politiei. Trei dintre israelienii ucisi marti în atentatul de la Ierusalim aveau si cetatenie americana, iar al patrulea era si cetatean britanic, au anuntat autoritatile israeliene. ,,Doi teroristi au intrat în sinagoga din cartierul Har Nof. Ei au atacat cu toporul, cutitul si un pistol. Patru credinciosi au fost ucisi. Politistii veniti la fata locului au tras (focuri de arma) si i-au ucis pe cei doi teroristi”, a declarat Luba Samri, o purtatoare de cuvânt a politiei. Sinagoga în care a avut loc atacul se afla în Har Nof, un cartier ultraortodox evreu în Ierusalimul de Vest. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a denuntat valul terorist de la Ierusalim, promitând masuri ferme. Am ordonat fortelor de ordine sa distruga casele teroristilor si sa intensifice masurile punitive împotriva celor care instiga la ura; de asemenea, este necesara consolidarea masurilor de securitate în Ierusalim.  Benjamin Netanyahu l-a acuzat pe presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care a condamnat atacul terorist, ca nu depune suficiente eforturi pentru evitarea violentelor.

Moscova. Diplomati expulzati.  Moscova a declarat luni ca mai multi dintre diplomatii sai au fost expulzati din Polonia si ca urmare a fost nevoita sa ia masuri similare, fortând un numar de diplomati polonezi sa paraseasca Rusia. Ministerul rus de Externe nu a specificat motivul pentru care diplomatii rusi au fost expulzati din Polonia, iar ambasada poloneza a refuzat sa comenteze incidentul. Autoritatile poloneze au luat o masura neprietenoasa si nefondata, a sustinut Ministerul rus de Externe într-o declaratie. Sursele diplomatice au mai declarat ca trei atasati militari polonezi si un angajat al sectiei politice au parasit duminica Rusia dupa ce, vineri, li s-au acordat 48 de ore pentru a parasi tara. De asemenea, Germania a declarat sâmbata ca unul dintre diplomatii sai a fost expulzat din Moscova dupa ce un diplomat rus care lucra în Bonn a fost expulzat din tara în mijlocul unor rapoarte media care sustineau ca acesta era spion. Relatiile dintre Moscova si statele membre ale Uniunii Europene s-au deteriorat dupa începerea crizei din estul Ucrainei si dupa ce UE a impus sanctiuni împotriva Rusiei pentru anexarea Peninsulei Crimeea. De asemenea, legaturile dintre Rusia si Polonia, care timp de decenii s-a aflat sub regim comunist si a fost dominata de Moscova dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, au fost dificile din punct de vedere istoric, si Varsovia a fost unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei cu privire la rolul acesteia în criza ucraineana. În cursul acestui an, guvernul polonez a anulat evenimentele din 2015 pentru celebrarea legaturilor culturale bilaterale – dintre Polonia si Rusia – iar luna trecuta a retras acreditarea unui jurnalist rus care lucreaza în Varsovia. În conflictul din estul Ucrainei si-au pierdut viata, pâna în prezent, peste 4.100 de oameni, incluzând sute de victime provocate în perioada acordului de încetare a focului încheiat la Minsk la începutul lunii septembrie. Ucraina, SUA si statele membre ale UE acuza Rusia de sustinere a separatistilor prorusi din estul Ucrainei, atât cu armament cât si cu trupe rusesti. Pe de alt parte, Rusia a respins aceste acuzatii si a declarat ca sanctiunile impuse de Occident împotriva ei nu vor duce la rezolvarea crizei ucrainene, ci la înrautatirea ei.

Egipt. Nava a Marinei atacata de barbati înarmati în Marea Mediterana. Mai multi barbati înarmati au atacat miercuri o nava a Marinei egiptene în Marea Mediterana, conform mass-mediei de stat. Atacul s-a soldat cu ranirea a cinci marinari iar alti opt au fost dati disparuti. Potrivit surselor, nava egipteana ar fi luat foc în timpul atacului care a avut loc la 70 km nord de portul Damietta. Patru ambarcatiuni au fost folosite în atacul teroristilor, a declarat armata egipteana, adugând ca 32 de atacatori au fost arestati. De asemenea, patru barbati înarmati au fost ucisi dupa ce au deschis focul asupra navei. Armata înfrunta o rebeliune islamista în tulburata Peninsula Sinai, unde jihadistii si-au intensificat atacurile împotriva politiei si soldatilor dupa rasturnarea de la putere a presedintelui islamist Mohammed Morsi, anul trecut. Atacul are loc dupa ce o masina capcana a fost descoperita în fata unui restaurant fast-food din orasul de coasta El-Arish, în peninsula Sinai, în seara zilei de marti. Un oficial al ministerului egiptean de interne a declarat pentru AFP ca bomba a fost detonata la distanta de catre politie, într-o explozie controlata, dupa ce majoritatea rezidentilor fusesera evacuati. Luna trecuta, autoritatile egiptene au declarat o stare de urgenta pentru o perioada de 3 luni dupa ce 31 de soldati au fost ucisi în doua atacuri militante separate, în 24 octombrie, în apropiere de El-Arish.

Urali. Fenoment neobisnuit. O lumina portocalie puternica a aprins cerul regiunii ruse Sverdlovsk din Urali. Explozia luminoasa, care a durat 11 secunde, a fost înregistrata de camerele localnicilor, iar cercetatorii si responsabilii din serviciile pentru situatii de urgenta încearca sa explice neobisnuitul eveniment, care a fost raportat si de Siberian Times. ,,Pentru câteva momente noaptea s-a transformat în zi si apoi totul s-a întunecat la loc”, a declarat un martor. Explozia de lumina a avut loc în 14 noiembrie, la ora locala 17,39. Printre teoriile legate de explozie s-au numarat si o racheta sau un obiect din spatiu. Totusi, explozia de lumina nu a avut aceeasi forma sau acelasi tipar ca incidentul meteoritului din Celiabinsk care a explodat deasupra Uralilor în februarie 2013. Conform posturilor regionale de televiziune nici meteorologii si nici savantii nu au putut explica straniul fenomen.

A nins enorm în nord-estul Statelor Unite. Troienele ajung la doi metri. Cel putin sapte oameni au murit si zeci de accidente s-au produs pe sosele. În statul New York a fost decretata stare de urgenta. Un tablou care nu s-a mai vazut în ultimii 40 de ani. Meteorologii spun ca în câteva zile a nins cât pentru câteva luni. Din Ohio pâna la New York, zapada a provocat haos pe autostrazi si în orase. Cel putin 150 de masini au ramas blocate în troiene. Cele mai mari probleme sunt în statul New York. Zeci de drumuri sunt impracticabile si multi soferi au ramas blocati în masini din cauza nametilor. Este cea mai friguroasa luna noiembrie în Statele Unite din 1976 pâna acum. Soldatii din Garda Nationala au fost trimisi în ajutor, dar munca lor este îngreunata de nisoarea care nu se mai opreste.

O femeie monitorizata pentru ebola dupa întoarcerea din vestul Africii a murit într-un salon de coafura din Brooklyn, New York, din cauza unui aparent infarct miocardic, au declarat marti autoritatile. Echipele medicale, îmbracate în costume de protectie, au patruns în salonul African Aueen Hair Braiding de pe Belmont Avenue, în Brownsville, în jurul orei 2,45 p.m. Costa, un barbat care lucreaza într-o cladire alturata salonului, a declarat ca femeia decedata sângera puternic pe gura si nas. Femeia de 40 de ani, care nu a fost identificata, s-a întors dintr-o calatorie în Africa de Vest cu 18 zile în urma. La începutul lunii, dr. Craig Spencer, care a fost prima si singura persoana diagnosticat pâna acum cu ebola în New York, a fost declarat sanatos dupa 19 zile de tratament intensiv la Spitalul Bellevue.

Japonia. Tren de mare viteza. Un nou tren de mare viteza si-a facut debutul pe caile ferate japoneze, cele mai moderne si mai eficiente din lume. În urma cu câteva zile, câtiva norocosi au avut ocazia sa circule cu noul tren maglev care circula în centrul Japoniei. Calatoria-test a avut loc pe o linie de doar 42,8 km, între orasele Uenohara si Fuefuki, atingând viteze de pâna la 500 de km pe ora. Compania Feroviara din Centrul Japoniei va efectua opt zile de teste ale trenului experimental în Prefectura Yamanashi. Noul tren este mult mai rapid decât cele care circula în prezent pe caile ferate din Japonia, care ating viteze de 320 de km pe ora. Trenul Shinkansen foloseste levitatia magnetica, el plutind pe linie, fapt care ajuta la atingerea acestor viteze uriase.

Minte sanatoasa in corp sanatos.  Sistemul Digestiv. Partea III- Activitatea tuturor enzimelor este controlata de aciditatea din zona in care sunt secretate, adica de pH-ul mediului din acea parte a tractului digestiv. pH-ul este factorul care arata gradul de aciditate al unui mediu. In stomac aciditatea este data de acidul clorhidric (HCl) aflat in concentratie de 0,5 %, care determina un pH de 0,9-1,5 si pâna la 2. In momentul in care alimentele ajung in stomac, aciditatea acestuia scade usor prin amestecarea sucului gastric cu mâncarea, ceea ce favorizeaza activarea enzimelor digestive. Totul este reglat prin modificarea aciditatii, deoarece fiecare enzima actioneaza doar la o anumita temperatura si aciditate. Pepsina este secretata, de exemplu sub forma inactiva de pepsinogen si se activeaza in stomac sub actiunea acidului clorhidric. Stomacul secreta si doi hormoni care regleaza pofta de mâncare si satietatea. Atunci când stomacul este gol, el secreta hormonul grelin care transmite creierului senzatia de foame. Hormonul leptin ii transmite in schimb creierului mesajul ca ne-am saturat. Problema este ca mesajul de satietate este perceput cu o intârziere de 10-20 de minute din momentul in care a fost transmis. Când mâncam repede, in acele minute vom consuma mai multa mâncare decât organismul are nevoie. De aceea este indicat sa mâncam incet, sa ne bucuram de gustul mâncarii si sa dam atentie la senzatiile care vin din stomac. Mucina (mucusul) protejeaza mucoasa stomacului de aciditatea lichidului gastric, o fereste de autodigerare si contine asa-zisul factor intrinsec Castle, necesar pentru absorbtia vitaminei B12. Inflamatiile, infectiile, alcoolul si mâncarurile picante care ajung in stomac slabesc rolul de bariera al mucoasei si favorizeaza aparitia gastritelor si ulcerului gastric. Secretia de sucuri gastrice incepe când luam mâncarea in mâna, o mirosim si vrem sa o mâncam, apoi continua in timp ce mestecam si dupa ce ea ajunge in stomac. Cât timp mestecam guma, de exemplu, stomacul secreta sucuri gastrice. De la creier, stomacul primeste semnalul ca urmeaza sa digere ceea ce se mesteca in acel moment in gura. El se pregateste sa primeasca mâncare, secreta suc gastric, insa in stomac ajung doar saliva amestecata cu substante artificiale.  Mestecatul indelungat al gumei poate duce la gastrita, deoarece el contribuie la cresterea aciditatii in stomac. Stresul si starea de nervozitate de asemenea pot afecta in mod negativ digestia. Crampe abdominale, diareea, spasme si arsuri gastrice sunt de cele mai multe ori cauzate de ingrijorari si o stare psihica dezechilibrata.

Textul saptamânii. ,,Domnul este scaparea celui asuprit, scapare la vreme de necaz. Cei ce cunosc Numele Tau se incred in Tine, caci Tu nu parasesti pe cei ce Te cauta, Doamne! Cântati Domnului, care imparateste in Sion, vestiti printre popoare ispravile Lui!” Psalmii 9,9-11

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 49/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-