448
Views

CRONICA IDEILOR – PRIMUL ARC DE TRIUMF DIN ISTORIE – „POARTA ZEITEI ISTAR” – ARCHITECTURA 5 – Episodul 5
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu
Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA
Babilonul avea 8(opt) intrari, insa cea mai reprezentativa intrare in cetatea Babilonului era „Poarta Zeitei Istar”. Avea 15m inaltime si 10m latime, fiind construita de imparatul Nebucadnetar al II-lea, in anul 573 i.Hr. Aceasta poarta de intrare era inceputul „Caii Sacre sau a Caii Procesiunilor, ce se intindea pe un drum de 300m, si ducea catre acel Templul al Zeului Marduk. Acest templu era principala zeitate a Babilonului. Prin poarta aceasta, au trecut evreii capturati de la Ierusalim, ducandu-i in robie. Aceasta, se afisa cand, Nebucadnetar al II-lea, in anul (586 i.Hr.), a ordonat iudeilor captivi, sa treaca prin Poarta Zeitei Istar. Era o dorinta sadica a babilonienilor ca invinsii, sa parcuga acest drum ca un sacrilegiu adus zeului Marduk. Arcul de triumf al compozitiei se ancora deasupra Portii Zeitei Istar din Babilon. Verticala si orizontala peretilor erau ornate cu tauri, sirusi,(animal deosebit avand cap de sarpe, gheare de pasare si trup acoperit cu solzi. Zeita Istar a Mesopotamiei, arata, frumusetea, fecunditatea si viata pe pamant..
Arheologul german Richard Koldeway, a reconstituit tot ansamlul portii zeitei Istar, in cadrul Muzeului Pergamon din Berlin, Germania. Portile monumentale ale Babilonului, in numar de opt, descrise de Herodot, aveau doua randuri de fortificatii si turnuri de aparare. Doua turnuri care flancau gangul boltit, ce, erau decorate cu lei in friza larga a monumentului, executata in technica basoreliefului, in caramida smaltuita a timpului. Ea poarta Istar reprezinta un ansamblu arhitecturalo- artistic, cu o plastica adecvata locului si culturii babiloniene. Puterea acestui imperiu este amplu grafat pe verticala peretilor acestui minunat arc de triumf, primul din istorie. Istar, ramane si astazi un punct de referinta istorica, atat in materie de arhitectura cat si ca plastica monumentala ce a descris prin culoare si textura cromatica, apogeul unuia din marile imperii ale planetei pamant, imperiul babilonian, iar Nebucadnetar a fost numit in visul lui, „capul de aur”!
Daniel 2, 38:”El ti-a dat in maini, ori unde locuiesc ei, pe copiii oamenilor, fiarele campului si pasarile cerului, si te-a facut stapan peste toate acestea:”tu esti capul de aur”!
Culoarea albastru a ceramicii arse ce impreuna cu ocrul nuantat in stilul orientului antic impresioneaza ca: proportie, simbolistica, stil, forta creativa, putere imperiala de prim rang, iar in final cum Daniel, prin Duhul lui Dumnezeu, descria visul lui Nebucadnetar, spunandu-i: tu esti capul de aur:! Nebucadnetar, nu a ascultat de glasul lui Dumnezeu prin Daniel,si, i-a fost luata imparatia si data, imperiului Medo-Persan. Poarta Zeitei Istar reprezinta primul arc de triumf din istorie, iar semnificatia, acestui arc din istoria babiloniana, reprezinta, o mandrie omeneasca, o lauda de sine, o victorie castigata prin lupta cu varsari de sange, este, monumentul robiei evreilor din anul (586 i.Hr.).Amin!

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 5 – POARTA ISTAR DIN BABILON

| Articole / Stiri |
Despre autor
-