341
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 13 Noiembrie 2014

Harkov. Atentat cu bomba. Kievul a declansat o ancheta asupra unui atentat cu bomba soldat cu 11 raniti într-un bar din orasul Harkov din estul Ucrainei. Serviciile ucrainene de securitate au declarat ca barul Stena din centrul orasului Harkov a fost distrus în totalitate. Dintre cei 11 raniti, doi se aflau în stare grava. Desi razboiul a zguduit estul Ucrainei în ultimele câteva luni, este pentru prima data când un atac de o asemenea amploare loveste orasul Harkov, unde atât separatistii prorusi cât si sustinatorii Kievului locuiesc într-un climat tensionat. Directorul barului, Mihailo Ozerov, a evocat imediat ipoteza unui act terorist, facând o legatura între atentat si activitatile localului, care colecta fonduri pentru soldatii ucraineni ce lupta împotriva separatistilor prorusi în regiunile rebele vecine Doneck si Lugansk. Fosta capitala a Ucrainei si un important centru industrial si cultural din estul tarii, Harkov, s-a confruntat cu manifestatii separatiste în primavara, care au încetat între timp, contrar celor din regiunile învecinate. Kievul, Statele Unite si Uniunea Europeana au declarat ca alegerile separatistilor din estul Ucrainei sunt nelegitime si ca nu le vor recunoaste. Desi putea sa ajute la calmarea tensiunilor, Rusia a facut exact contrariul, afirmând ca va recunoaste aceste alegeri si ca va negocia direct cu separatistii în diverse probleme. De asemenea, ca un factor de amplificare a tensiunilor din regiune, în 7 noiembrie, guvernul de la Kiev a anuntat ca 32 de tancuri, 16 obuziere si 30 de camioane militare Kamaz, cât si mai multi soldati au intrat în Ucraina, venind dinspre Rusia si ca s-au îndreptat spre orasul ucrainean Krasnâi Luci din regiunea Lugansk.

Poarta din fier pe care era scris sloganul nazist ,,Arbeit macht frei” sau ,,Munca te va elibera”, a fost furata din fostul lagar de concentrare Dachau din Germania, a declarat duminica politia. Oficialii securitatii au observat duminica dimineata ca poarta care masoara 190/95 cm, care era inclusa într-o poarta de fier mai mare, lipsea de la locul ei. Cei care au furat-o în timpul noptii ar fi trebuit sa sara peste o alta poarta pentru a ajunge la ea. Politia a declarat ca nu a fost descoperit nimic în imediata apropiere a lagarului si au facut apel ca cei care au observat în zona masini suspecte sau oameni suspecti sa dea informatii. Dachau, situat în apropierea orasului München, a fost primul lagar de concentrare înfiintat de nazisti în 1933. Peste 200.000 de oameni de pe cuprinsul Europei au fost închisi acolo si peste 40.000 de detinuti au murit înainte de a fi eliberati de fortele americane în 29 aprilie 1945. Lagarul este acum un Muzeu Memorial.

Probleme la o centrala nucleara din sudul Cehiei. Doua reactoare au fost oprite, dupa ce o teava de la sistemul de racire s-a fisurat si s-a detectat o scurgere de material. Conducerea centralei de la Dukovany spune ca reparatia reactoarelor 3 si 4 va fi încheiata în trei zile. Este prima problema serioasa care apare la aceasta centrala în cele aproape trei decenii de existenta. Centrala, care asigura o cincime din curentul electric la nivel national, a fost construita de Cehoslovacia si URSS între 1985 si 1987.

Milano. Stare de urgenta. Din cauza precipitatiilor abundente, doua râuri au iesit din matca si au acoperit strazile capitalei modei italiene. La metroul din Milano s-a dat alarma pentru ca apele s-au transformat în torenti care au patruns în statii. Strazile din Milano au fost pentru câteva ore complet acoperite de apa. <colile din mai multe cartiere au fost închise, iar conducatorii auto au fost sfatuiti sa lase masinile acasa pentru a permite autoritatilor sa curete principalele bulevarde.  Pâna acum, doua persoane si-au pierdut viata în regiunea Lombardia, din cauza vremii nefavorabile. Un barbat de 70 de ani care a cazut într-un râu si s-a înecat si de un angajat al unei primarii, în vârsta de 36 de ani.

Franta. Proteste cu balegar. Zeci de fermieri au varsat tone de balegar în fata cladirilor oficiale din cel putin patru orase franceze. Iar la Paris, agricultorii au daruit trecatorilor tone de fructe si legume, în mai multe piete centrale ale metropolei. Ei spun ca statul nu-i protejeaza suficient de importurile ieftine si le impune prea multe taxe. Asa ca au decis sa-si dea marfa gratuit pentru a-i încuraja pe francezi sa cumpere doar fructe si legume produse la ei în tara. Cel putin 100 de tone de balegar au fost depuse în fata cladirilor guvernamentale din patru orase franceze. Fermierii si-au exprimat astfel indignarea fata de aplicarea unei directive europene care îi obliga pe cei care folosc balegarul ca îngrasamânt sa plateasca o taxa de poluare. Fermierii au protestat si în capitala Frantei, unde au varsat în mai multe piete zeci de tone de legume si fructe. Oamenii spun ca, din cauza birocratiei excesive, au ajuns sa piarda mai mult timp cu formularele decât cu munca la câmp. „Astazi, un fermier, un crescator de animale, un cultivator de cartofi sau unul de cereale, asa cum sunt eu, îsi dedica majoritatea timpului administratiei si actelor în loc sa se ocupe de productia pentru hrana populatiei. Ceea ce este complet inacceptabil”, spune Damien Greffin, femier. Fermierii se plâng ca nu exista nici o lege care sa îi protejeze de importurile ieftine si le cer francezilor sa cumpere doar produse nationale. Potrivit sindicatelor din agricultura, peste 36 de mii de oameni au luat parte la proteste.

Fortele Navale ale Statelor Unite au testat cu succes joi, în largul coastelor Hawaii, o nou versiune a sistemului de aparare antiracheta AEGIS, care va fi desfasurat si în România pâna la finalul anului 2015. Distrugatorul USS John Paul Jones, care gazduieste sistemul anti-racheta, a interceptat o racheta balistica folosind o racheta ghidata de tip SM-3 (Standard Missile 3). Simultan, sistemul anti-racheta a lansat doua rachete de tip SM-2 pentru a intercepta rachetele de croaziera care zburau la o înltime mica. Sistemul de aparare antiracheta Aegis este construit de catre producatorul american Lockheed Martin Corp si este dotat cu rachete SM-3 si SM-2 construite de catre producatorul american Raytheon Co. Rachetele de tip SM-3 sunt proiectate sa intercepteze si sa distruga rachetele balistice în aer si rachetele de tip SM-2 sunt specializate la aprarea spatiului aerian, potrivit Ratheon. Sistemul anti-racheta din România va include un radar AEGIS SPY-1 si 24 de interceptoare SM-3, de tipul Block IB. Începând din 2002, de când a început sa fie testat în mod oficial programul AEGIS, sistemul anti-racheta a înregistrat o eficacitate de 29 de intercepatri din 35 de teste. Varianta îmbunatatita a sistemului anti-racheta va fi utilizat în versiunea offshore, la bordul distrugatoarelor americane dotate cu sistemul Aegis, si în versiunea terestra ashore, care urmeaza sa devina operational si în România pâna la finalul anului 2015. Baza care gazduieste instalatia se afla la Deveselu, judetul Olt, si a fost inaugurata în luna octombrie de catre NATO. Scutul, al carui scop este protejarea Europei împotriva atacurilor balistice, mai contine 2 instalatii ashore în Turcia si Polonia si o instalatie offshore în Marea Mediterana. Rusia se opune vehement proiectului, sustinând ca este îndreptat împotriva arsenalului sau nuclear. Însa, scutul AEGIS a devenit mult mai important odata cu aparitia noilor conflicte din Ucraina si cu deteriorarea relatiilor dintre Occident si Rusia.

Guvernul de la Kiev a acuzat vineri ca armata rusa a intrat cu tancuri, echipamente de artilerie si soldati în estul separatist al Ucrainei, unde se duc lupte grele în ultimele 24 de ore. 32 de tancuri, 16 obuziere si 30 de camioane militare Kamaz, precum si trupe au intrat în Ucraina din Rusia si se îndreptau spre orasul Krasnîi Luci, din regiunea Lugansk, un bastion al separatistilor prorusi, a anuntat purtatorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrei Lisenko. Desfasurarea de echipament militar si mercenari rusi catre liniile din fata ale frontului continu, a mai precizat acesta, adugând ca un alt convoi care transporta trei statii radio a trecut frontiera pe la un post de control aflat sub controlul separatistilor. Reprezentantul armatei ucrainene a precizat ca, în ultimele 24 de ore, cinci soldati au fost ucisi si alti 16 au fost raniti. Anterior, autoritatile au anuntat ca 15 civili au fost raniti de schijele obuzelor în luptele desfasurate joi la Doneck, în timp ce sapte parasutisti ucraineni au fost raniti dupa explozia unei mine la 30 de kilometri nord-vest de Lugansk. Peste 4.000 de oameni au murit de când a izbucnit lupta în luna aprilie, când separatistii pro-rusi au preluat controlul în regiunile Doneck si Lugansk. Conflictul din Ucraina s-a agravat dupa scrutinul organizat duminica de separatistii prorusi. Liderul auto-declarateiDonecck, în timp ce Lugansk Presedintele Petro Porosenko a ordonat întariri în orase cheie pentru a respinge eventuale ofensive rebele, subliniind ca Ucraina trebuie sa respinga posibile atacuri si sa nu permita raspândirea acestei tumori canceroase.

Tragedie rutiera în Spania. 14 oameni au murit si alti 38 au fost raniti, dupa ce autocarul în care se aflau a cazut de pe un pod. Accidentul s-a produs în apropierea unui oras din sud-estul tarii. Victimele plecasera într-un pelerinaj religios. Cei doi soferi si o alta persoana au scapat fara rani. Testele pentru consumul de alcool si droguri au iesit negative. Autoritatile încearca sa determine ce anume a provocat tragedia, mai ales ca starea autocarului si conditiile meteorologice erau foarte bune. Cel mai probabil neatentia de moment si viteza au dus la producerea acestui accident. Este cel mai grav accident rutier produs în Spania în ultimii 14 ani.

Politia israeliana a dispersat miercuri zeci de palestinieni mascati care au aruncat cu pietre si petarde, în Vechiul Oras al Ierusalimului, ca raspuns la o vizita a unui grup de activisti evrei. Tot miercuri, a avut loc un atac asupra unei statii de tren din estul Ierusalimului, unde un palestinian a intrat cu o masina într-un grup de oameni, ucigând unul si ranind alte 14 persoane. Una dintre victime a fost un politist. Dupa ce a intrat în multimea de oameni, palestinianul a iesit din masina tinând o bara de fier cu care i-a atacat pe unii dintre cei aflati acolo, înainte sa fie împuscat de politie. Grupul militant Hamas si-a asumat responsabilitatea pentru acest atac – al doilea în ultimele doua saptamâni în estul Ierusalimului – care a agravat si mai mult relatiile deja tensionate dintre arabii si evreii din oras. De asemenea, oficialii palestinienii au cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU sa preseze Israelul sa adopte o pozitie care sa ceara Guvernului israelian sa-si înceteze activitatile si politica de provocare si de incitare la violenta la moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est. Ambele tabere se acuza reciproc de incitare la violenta. Astfel, delegatul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat ca cele mai recente confruntari de la moscheea Al-Aqsa au fost declansate de un grup de extremisti evrei care au patruns în moschee, unii fara sa se descalte, ceea ce, a potrivit lui, constituie o provocare extrema. Ei încearca sa provoace în regiune confruntari religioase, a afirmat Mansour în fata jurnalistilor, dupa o întrevedere cu ambasadorul australian, Gary Quinlan, a carui tara prezideaza Consiliul de Securitate în aceasta luna. Ambasadorul israelian la ONU, Ron Prosor, a trimis o scrisoare Consiliului ONU, acuzându-i pe palestinieni de incitare la violenta. Gravele tulburari din zona au loc în contextul uciderii în luna iulie a unui tânar palestinian de catre extremistii evrei – aparent ca razbunare pentru uciderea a trei tineri israelieni de catre palestinieni; cresterii numarului de cladiri construite de colonistii israelieni în Ierusalimul de Est; razboiului din Fâsia Gaza precum si încercarea evreilor ultranationalisti de a li se permite accesul la unul dintre cele mai sacre locuri ale islamistilor.

Varsovia. Peste 270 de polonezi au fost arestati la Varsovia dupa confruntari între extremisti de dreapta si politisti. Confruntarile au început în timpul traditionalului mars dedicat independentei Poloniei la care au participat zeci de mii de oameni. Câteva sute de manifestanti s-au departat de coloana si au început sa arunce cu pietre desprinse din pavaj si petarde în fortele de ordine, care au ripostat cu tunuri cu apa. Potrivit presei poloneze, în ultimii patru ani fiecare aniversare a Zilei Independentei a sfârsit cu batai de strada.

Argentina. Spiritele s-au încins în Argentina. Doi tineri au murit la Buenos Aires în urma ciocnirilor dintre suporterii San Telmo si Dock Sud, doua echipe din liga a patra. O a treia persoana a fost spitalizata dupa ce a fost împuscata cu un glont de cauciuc în fata. Microbistii au început sa se bata într-un cartier marginas din capitala Argentinei, apoi au început un adevarat razboi cu fortele de ordine. Martorii spun ca jandarmii au început sa traga. Una dintre victime a murit dupa ce a fost împuscat în abdomen.

Minte sanatoasa in corp sanatos.  Sistemul Digestiv. – Partea II –  Esofagul este legat de stomac printr-un orificiu numit cardia, intr-un unghi ascutit care se inchide dupa ce trece mâncarea, pentru a nu permite continutului stomacului sa se intoarca in esofag. Esofagul are o mucoasa mult mai delicata decât cea a stomacului si din aceasta cauza el este mai sensibil la sucurile gastrice din stomac. Senzatia de arsuri din piept, de cele mai multe ori, este cauzata de refluxul gastroesofagian; pe popular spus – ti se intoarce mâncarea inapoi. Acest lucru este periculos deoarece poate produce inflamarea cronica a esofagului, care fara tratament poate duce la cancer esofagian. Pentru evitarea refluxul gastroesofagian sunt recomandate consumul de cantitati mici de alimente la fiecare masa pentru a nu suprasolicita stomacul, mai ales inainte de a lua o pozitie orizontala, pozitie care favorizeaza relaxarea orificiului cardia si revarsarea lichidului stomacal in esofag. Stomacul secreta acizi si sucuri gastrice care descompun in continuare alimentele si incep digestia proteinelor. In stomac are loc si sterilizarea partiala a alimentelor, adica germenii infectiosi sunt distrusi sub actiunea unor enzime si a acidului clorhidric. Intr-o perioada de 24 de ore, stomacul secreta intre 1,5 si 2 litri de lichid gastric. Sucurile gastrice secretate in stomac contin apa, mucus, acid clorhidric, ioni si enzime. Muschii efectueaza o miscare de agitare a stomacului din 20 in 20 de secunde pentru a lichefia mâncarea, care apoi trece prin orificiul pilor in intestinul subtire sub denumirea de chim gastric. Stomacul are capacitatea de a stoca pâna la un litru de alimente. La fiecare masa, cu cât combinatia de alimente este mai mare, cu atât mai mult va sta mancarea in stomac pâna sa fie digerata.  Fructele consumate pe stomacul gol pot sta pâna la maxim jumatate de ora, alimentele care contin proteine in jur de patru ore, iar in cazul unor combinatii de multe alimente pâna la zece ore. Timpul mediu normal de digestie a alimentelor de la o masa este de 3-4 ore. Substantele nutritive din alimente sunt digerate intr-o anumita ordine si cu viteze diferite, in locuri diferite din tractul digestiv. De exemplu, digestia amidonului, si a glucidelor in general incepe in gura, digestia proteinelor incepe in stomac, dar se continua in intestinul subtire si in cel gros. In fiecare organ al sistemului digestiv se secreta diverse enzime care faciliteaza digestia. Fiecare enzima actioneaza specific asupra anumitor substante. Enzima numita ptialina din saliva este specializata in digestia zaharurilor. Ea desface moleculele mari de polizaharide in molecule mici de oligozaharide; de exemplu desface amidonul in maltoza. Enzimele digestive secretate in stomac sunt specializate in digestia proteinelor – pepsina, sau a lipidelor (grasimilor) – lipaza gastrica. Altele, cum ar fi lizocima, au rol bactericid. Proteinele sunt digerate doar partial in stomac si nu pot fi inca absorbite.

Textul saptamânii. ,,De pilda, fratilor, uitati-va la voi care ati fost chemati: printre voi nu sunt multi întelepti în felul lumii, nici multi puternici, nici multi de neam ales. Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca sa faca de rusine pe cele întelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca sa faca de rusine pe cele tari”. 1 Corintieni 1,26-27

Petre si Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 47/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-