470
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 2 Octombrie 2014

Ebola a devenit o criza umanitara majora. Intr-un recent interviu, profesorul Peter Piot care a facut parte din echipa care a descoperit virusul in 1976 in Zaire, situatia actuala a depasit stadiul de epidemie si a devenit o criza umanitara majora pentru a carei solutionare sunt necesare masuri exceptionale care nu tin numai de domeniul medical. Mijloacele necesare sunt in primul rând militare de asigurare a carantinei zonelor afectate si este clar ca acestea sunt cu totul insuficiente la ora actuala când epidemia s-a deplasat din sate izolate la mari centre urbane aglomerate. Numai ca aceasta este dificila din cauza prejudecatilor locale care acuza Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) un organism international American care spun localnicii a inventat acest virus pentru a omori populatia locala si a permite armatei americane sa invadeze tarile infectate. Desi aceste acuzatii nu sunt noi, de-a lungul anilor albii au fost acuzati de multe ori de a fi cauza catastrofelor si epidemiilor care au loc in Africa. De aceasta data odata cu raspândirea internetului aceste teorii sunt mult mai usor vehiculate, mai ales ca nu exista tratament si vaccinul si alte tratamente experimentale care pot fi utilizate pot iarasi da loc la speculatii si consideratii rasiste. Ca sa faca situatia si mai alarmanta, saptamâna aceasta a fost diagnosticat primul caz de Ebola in Statele Unite, un barbat care a sosit in vizita in Texas a fost diagnosticat cu Ebola. Pe 19 septembrie când s-a imbarcat in Liberia, el nu prezenta nici un simptom. Dupa o saptamâna s-a simtit rau, dar a fost trimis acasa si abia dupa 9 zile este spitalizat si diagnosticat. In conferinta de presa tinuta de Dr. Thomas R. Frieden directorul CDC, acesta a asigurat ca s-au luat toate masurile ca sa se impiedice raspândirea bolii, dar faptul ramâne confirmat, ca asa cum s-a intâmplat cu acest barbat se va mai intâmpla si cu altii si ca nu este posibil ca boala sa ramâna numai pe continentul African, ea se va raspândi.

Franta ploi catastrofice. La inceputul saptamânii, sudul Frantei a fost afectat de ploi torentiale extrem de puternice. In unele zone au cazut doar in câteva ore precipitatii echivalentul a 5 luni. Datorita acestor caderi asa de importante de apa, râurile si sitemele de canalizare au inundat strazile si cladirile. Distrugerile au fost extrem de importante, multe orase si sate au fost declarate zona de cataclism natural, masini si arbori au fost spulberate de curentele de apa care au strabatut strazile, casele si magazinele si-au vazut parterele si subsolurile inundate cu apa si noroi, instalatiile electrice si de apa curenta au fost compromise. In plus circulatia pe caile ferate, sosele si aer au fost intrerupte, asa ca peste 4.000 de persoane au petrecut noaptea in gari deoarece nici macar la hoteluri nu au putut ajunge, strazile fiind inundate. Acelas lucru pentru cei care calatoreau cu masinile lor au petrecut noaptea in refugiile organizate de autoritatile locale, in salile de sport sau holurile primariilor. Din nefericire situatia meteorologica instabila cu precipitatii anormal de mari va continua si in zilele urmatoare.

Jihadistii din Statul Islamic au ajuns la portile Bagdadului. Lupte grele se dau lânga periferiile Bagdadului, unde militantii Statului Islamic încearca sa înainteze spre capitala irakiana în ciuda loviturilor aeriene ale coalitiei occidentalo-arabe conduse de Statele Unite. Luptele se poarta la doar doi km de vestul capitalei, unde fortele guvernamentale încearca cu disperare sa îi opreasca pe jihadisti. 1.000 de militari din fortele armate irakiene ar fi fost ucisi, potrivit „Daily Mail“. Statul Islamic a cucerit mai multe localitati în apropierea capitalei irakiene la începutul acestui an, când trupele guvernamentale au fugit din calea islamistilor dupa un avans rapid al acestora. Luni, din cauza loviturilor coalitiei, jihadistii si-au oprit avansul la Ameriyat Al-Falluja, un orasel aflat la aproximativ 40 de km vest de Bagdad, dar ieri mai multi islamisti si-au croit drum spre suburbiile capitalei irakiene. Jihadistii par sa poata duce o batalie pe mai multe fronturi, pentru ca agentiile internationale anuntau ca fortele kurde au lansat, ieri, o ofensiva pe trei fronturi împotriva jihadistilor. Operatiunea a început în zori cu scopul de a prelua controlul asupra orasului Mosul, controlat de islamisti, dar lupte se dau si pentru preluarea oraselor Kirkuk din sud si în alte localitati de la frontiera siriana. Kurzii sunt sprijiniti atât de armata irakiana care efectueaza misiuni de supraveghere, dar si de coalitia internationala care bombardeaza pozitiile Statului Islamic. Luptatorii Statului Islamic (SI) au adoptat noi tactici, dupa ce SUA si aliatii au lansat lovituri aeriene asupra obiectivelor detinute de jihadisti în Irak si Siria. Acestia se deplaseaza în grupuri mai mici si nu mai folosesc mijloacele de comunicare, a declarat un comandant al fortelor aeriene americane. SI recurgea frecvent la coloane lungi de vehicule, acum a schimbat tactica pentru a nu mai fi o tinta usor de identificat din sateliti si avioane de supraveghere ale fortelor americane. Pe un alt front, islamistii ameninta orasul sirian Kobani, locuit în majoritate de kurzi. Armata turca a ocupat pozitii în apropiere de aceasta localitate. Tancuri si vehicule blindate ale armatei turce au ocupat pozitii strategice pe dealurile din apropierea orasului, asediat tot mai puternic de militantii Statului Islamic. Obuzele trase de jihadisti au ajuns si pe teritoriul turc, potrivit Reuters. Cel putin 30 de tancuri, unele cu tunurile îndreptate spre teritoriul sirian, au fost pozitionate în apropiere de o baza militara turca, la nord-vest de Kobani. Un oficial local din Kobani a declarat, citat de AP; ca bombardamentele SI sunt intense, iar militantii s-au apropiat pâna la cinci km de oras.

Nu este sigur ca exista un Dumnezeu. Arhiepiscopul de Canterbury, conducatorul Bisericii Anglicane a socat recent lumea crestina prin declaratiile facute presei Britanice. El a explicat ca are indoieli in legatura cu existenta lui Dumnezeu si a spus ca in timpul unei plimbari cu câinele sau, intr-o dimineata, s-a intrebat cum e posibil ca Atotputernicul sa nu intervina, când se intâmpla o nedreptate. Intr-un interviu cu un reporter de la BBC, si in prezenta la mai multe sute de oameni care participau la o slujba intr-o catedrala din Bristol, Justin Welby a marturisit: ,,Sunt momente, desigur, când te gândesti: Exista Dumnezeu? Unde este Dumnezeu?“ raporteaza mai multe ziare europene. Imediat, Welby a adaugat: ,,Ca lider al unei comunitati de 80 de milioane de crestini anglicani, probabil ca nu este ceea ce ar trebui sa spuna un Arhiepiscop de Canterbury“. Reporterul mai departe a intrebat: ,,Va indoiti vreodata?“. Welby a recunoscut: ,,Da, ma indoiesc. Este o intrebare buna. Trebuie sa ma gândesc bine cum s-o spun. Da, ma indoiesc. Imi plac Psalmii si daca va uitati la Psalmul 88, acela e plin de indoieli“. Welby a sugerat ca se indoieste tot timpul ,,Alaltaieri ma rugam in legatura cu ceva in timp ce alergam si am sfârsit prin a-i zice Domnului: Uite, totul e in regula, dar e timpul sa faci si ceva, daca esti acolo. Asta e ceva ce probabil Arhiepiscopul de Canterburry nu ar trebui sa zica“. In acelasi interviu, Welby a spus ca e sigur de existenta lui Isus. ,,Stim despre Isus, nu avem explicatii pentru toate intrebarile din lume, nu putem explica de ce exista suferinta, nu putem explica multe lucruri, dar suntem siguri de Isus“.

Aceste lucruri nu ar trebui sa ne surprinda când stim ce spun Scripturile: 2 Timotei 3 Caci va veni vremea când oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gâdila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor.

Vaticanul a promis o donatie de 100.000 de euro. Vaticanul a promis o donatie de 100.000 de euro pentru prezervarea fostului lagar al mortii nazist din sudul Poloniei, Auschwitz, a anuntat site-ul muzeului luni, citat de AFP. „Dat fiind resursele noastre limitate, suma este mica“, a declarat Secretarul de Stat al Vaticanului, Pietro Parolin, despre suma donata pentru muzeul Auschwitz. „Însa, asa mica cum este, suma aceasta este o exprimare a sustinerii noastre totale pentru Fundatia Auschwitz-Birkenau care supervizeaza întretinerea fostului lagar unde nazistii au gazat sute de mii de prizonieri în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial“, continua Pietro Parolin. Vaticanul este cel de-al 31-lea stat care doneaza pentru Fundatia Auschwitz-Birkenau, care, pâna acum, a primit 102 milioane de euro, inclusiv 60 de milioane de la guvernul german. Papa Pius al XII-lea, cel care a fost liderul bisericii catolice în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost acuzat multa vreme ca a pastrat tacerea în fata Holocaustului si a genocidului evreilor. Însa Papa Francisc i-a luat apararea în iunie 2014, spunând ca nu stie de ce toata lumea „se leaga“ de Papa Pius al XII-lea si de Biserica. Pontiful a mai criticat si fortele aliate pentru ca nu au reusit sa bombardeze caile ferate care conduceau catre lagare. Auschwitz-Birkenau a devenit un simbol al genocidului nazistilor asupra evreilor europeni. Un milion de evrei au murit în lagarul de lânga orasul polonez Oswiecim, între 1940 si 1945. Peste alti 100.000 de oameni, inclusiv polonezi, romi, sau prizonieri sovietici de razboi, dar si luptatori în rezistenta anti-nazista au fost ucisi acolo, potrivit muzeului. Muzeul Auschwitz-Birkenau este vizitat de peste un milion de oameni în fiecare an.

Europa si febra miscarilor de independenta. Dupa refrendul scotienilor care era la un moment dat aproape de separarea Scotiei de Marea Britanie, este acum rândul provinciei catalane sa incerce sa se separe de Spania. Ultimile luni au facut din Barcelona capitala provinciei teatrul unor manifestatii importante la care au participat pâna la 2 milioane de persoane care cereau separarea de Spania. Manifetantii declarau fara inconjur ca nu au nimic cu spaniolii sau alte nationalitati vecine, dar vor sa se conduca singuri. Catalonia este compusa din 4 provincii: Barcelona, Girona, Leida si Taragona, si a fost de-a lungul secolelor un regat distinct inca din secolul al 10-lea. In prezent Catalonia este o regiune autonoma, are propriul parlament si are jurisdictie exclusiv asupra: culturii, comunicatiilor, transporturilor, comertului, are un guvern si parlament local, singurele domenii care sunt sub jurisdictia guvernului spaniei sunt: educatia, sanatatea si justitia. Cu toate acestea presedintele parlamentului catalan, Artur Mas, a convocat pentru 9 noiembrie un referendum in care populatia sa se pronunte asupra independentei regiunii, sfidând prin aceasta guvernul central de la Madrid care s-a pronuntat imediat impotriva acestui proiect. De fapt constitutia spaniei garanteaza integritatea tarii si o asemenea initiativa nu se poate materializa fara acordul parlamentului spaniol. Este clar ca guvernul spaniol se va opune si Curtea Suprema nu va aproba un asemenea referendum. In realitate presedintele Artur Mas, a spus ca nu va organiza acest referendum fara acordul autoritatilor, dar va face un plebiscit. Este clar ca zi dupa zi plebiscit, manifestatii, presiuni de tot felul, problema independentei Cataloniei submineaza integritatea Spaniei si ii da batai de cap serioase.

Glasgow. Jaf în miezul zilei. Au fost momente de panica în orasul scotian Glasgow, o banda de hoti a dat lovitura într-un mall în miezul zilei, când centrul comercial era plin. Patru persoane cu fetele acoperite de cagule si înarmate cu ciocane si topoare au patruns în mall, unde au aruncat grenade lacrimogene. Au încercat, apoi, sa jefuiasca patru magazine de bijuterii, dar au reusit sa fure podoabe si ceasuri doar dintr-unul singur. Suspectii au parasit în fuga mallul din orasul scotian, nu înainte de a-i ameninta cu moartea pe trecatorii care îi filmau. Acum, politia din Glasgow încearca sa dea de urma hotilor.

O femeie care a fost lovita cu pumnul de catre un politist din California va primi despagubiri în valoare de un milion si jumatate de euro, relateaza ABC News. Un reprezentant al politiei a confirmat ca cele doua parti au ajuns la o noua întelegere si ca ofiterul implicat în acest scandal va demisiona. Ofiterul care a fost filmat lovind în mod repetat cu pumnul o femeie, pe o autostrada din California, lucra de doi ani în politie. Dupa incidentul ce a avut loc pe 1 iulie, el a intrat în concediu platit si abia acum a acceptat sa demisioneze. Victima este Marlene Pinnock, o femeie diagnosticata cu tulburare bipolara. Dupa incident, ea a refuzat orice tratament si a avut nevoie de asistenta psihologica.

India a lansat un satelit pe Marte. In mod definitiv secolul 21 este marcat de schimbari radicale in ordinea internationala, este unul in care ierarhia economica s-a modificat, tarile dezvoltate inprumuta de la China, emiratele din golful Persic detin proprietati in marile capitale ale lumii, etc. Nici pe plan stiintific lucrurile nu sunt diferite; tari ca India, Iran, China au facut progrese tehnice remarcabile si au intrat in competitie pentru cucerirea cosmosului. Asa se face ca saptamâna trecuta un satelit Indian a aterizat cu succes pe planeta Marte, si a inceput imediat sa transmita imagini. Am remarcat ca in afara semnificatiei socio-politice peisajul este acum populat cu fete noi, daca in trecut imaginile de presa aratau sala de comanda tehnica americana sau rusa cu ingineri purtând cravate sau uniforme militare, imaginile de saptamâna trecuta aveau in prin plan un grup de inginere purtând costume traditionale indiene care isi aratau satisfactia pentru incheerea unei misiuni dificile. Este demn de subliniat ca aceste succese tehnice au fost realizate cu un pret mult mai mic decât cele occidentale. Aceasta misiune pe Marte a costat 74 de milioane de dolari, in timp ce Hollywoodul a avut nevoie de 100 de milioane numai ca sa faca filmul Gravity, iar NASA a cheltuit pentru o misiune similara de 10 ori mai mult adica exact 671 milioane de dolari. In acest domeniu competitia este deschisa. Anul trecut China a trimis un satelit pe luna si planeta Marte este in plan pentru viitor.

O premiera in istoria Vaticanului. Josef Wesolowski, fostul ambasador al Vaticanului in Republica Dominicana, va fi in curând judecat in fata Tribunalului de la Vatican. El este acuzat ca a abuzat baieti pe care ii platea cu bani. Acest act demonstreaza intentia papei Francis de a se demarca de atitudinea ingaduitoare a predecesorilor sai fata de actele de pedofilie in rândul prelatilor. Originar din Polonia Wesolowski se afla in prezent cu domiciliu fortat undeva la Vatican. Potrivit legislatiei Vaticanului pedeapsa maxima pe care o risca prelatul in vârsta de 66 de ani este 12 ani. In luna iunie ca etapa premergatoare procesului pe care papa il doreste sa aiba loc rapid si sa fie exemplar Wesolowski, a fost destituit din toate rangurile sale devenind un simplu laic. El a fost numit in functie de catre papa Benedict al XVI in 2008.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Diabetul si locul de munca. Prea multa munca poate mari riscul de diabet zaharat, sugereaza un nou studiu publicat saptamâna trecuta in revista The Lancet Diabetes & Endocrinology. Cercetatorii au analizat datele din mai multe studii anterioare la care au fost implicati peste 222.000 barbati si femei in Statele Unite, Europa, Japonia si Australia. Acesti participanti au fost urmariti pe o perioada medie de 7 ani si jumatate. Analiza initiala nu a aratat nici o diferenta in riscul de diabet zaharat de tip 2 in rândul persoanelor care au lucrat mai mult de 55 ore pe saptamâna si cei care au lucrat intre 35 si 40 de ore. Analize ulterioare mai detaliate au aratat insa ca persoanele care au lucrat mai mult de 55 de ore pe saptamâna la munca manuala sau alte locuri de munca cu un statut socio-economic scazut, au avut cu 30% mai multe sanse de a dezvolta diabet decât cei care au lucrat 35-40 de ore pe saptamâna. Acest risc crescut a ramas constatat chiar si dupa ce cercetatorii au luat in considerare riscul de diabet zaharat sporit cauzat de fumat, nivelul de activitate fizica scazuta, vârsta si obezitate. De asemenea, s-a luat in considerare si daca participantii la studii am lucrat ziua, sau pe timpul noptii. Mai multe studii anterioare au ararat ca persoanele care lucreaza schimbul de noapte au un risc suplimentar de obezitate si diabet. Oamenii de stiinta sunt de parere ca persoanele care lucreaza ore lungi au putin timp pentru un stil de viata sanatos, care includ exercitii fizice, relaxare si somn adecvat. ,,Desi este putin probabil ca munca excesiva in sine sa fie cauza unui risc elevat de diabet la toata lumea, profesionistii din domeniul sanatatii trebuie sa fie constienti de asociatia unui risc crescut de diabet la persoanele care fac muncile mai putin respectate“, a explicat Dr. Mika Kivimäki, profesor de epidemiologie la University College din Londra.

Textul saptamânii. ,,Caci toata Legea se cuprinde într-o singura porunca: ,,Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine însuti“. Galateni 5,14

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 41/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-