410
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 25 Septembrie 2014

Inca un occidental decapitat. Dupa ce extremistii din Statul Islamic au executat în acest fel doi americani si un britanic, acum, jihadistii au executat un turist francez capturat în Algeria, ca razbunare pentru bombardamentele asupra teroristilor, efectuate în ultimele zile de o coalitie internationala condusa de SUA. Francezul Herve Gourdel a fost capturat duminica de gruparea Jund al-Khilafa, în timp ce se afla în vacanta, în Algeria. Gourdel era un ghid montan în vârsta de 55 de ani. Luni, gruparea a transmis un clip video cu ostaticul francez, amenintând ca-l vor ucide daca Franta nu se retrage din coalitia internationala. Pentagonul a anuntat luni ca a atacat baze siriene ale gruparii teroriste Statul Islamic (SI), dupa mai bine de o luna de atacuri similare în Irak, unde jhadistii au ocupat întreaga parte de nord a tarii si au declarat înfiintarea unui califat islamic. Raidurile au „distrus sau au avariat tinte SI multiple din vecinatatea oraselor Ar Rakkah, Dayr az Zawr, Al Hasakah si Abu Kamal, inclusiv luptatori SIIL (Statul Islamic din Irak si Levant), tabere de antrenament, sedii si centre de comanda, depozite, un centru financiar, camioane de provizii si vehicule blindate“. Unul dintre liderii gruparii Statul Islamic a publicat marti, pe internet, o scrisoare în limba engleza prin care-i îndeamna pe extremistii islamisti sa ucida orice occidental, indiferent ca este militar sau civil. Amenintarile teroristilor îi vizeaza pe toti cetatenii tarilor care au intrat în coalitia internationala împotriva Statului Islamic, condusa de SUA. Pe 10 septembrie, în ajunul celei de-a 13 comemorari a atacurilor teroriste de la 11 sptembrie, presedintele american Barack Obama a declarat un nou razboi terorismului. „Daca amenintati America, nu veti mai fi niciodata în siguranta”, a avertizat Obama într-un discurs puternic, rostit la Casa Alba. Presedintele laureat cu Premiul Nobel pentru Pace a anuntat ca fortele armate americane vor demara o ofensiva militara coordonata asupra gruparii Statul Islamic, continuând razboiul împotriva terorismului declansat în urma atentatelor. Dupa ce a fost aspru criticat pentru ca a declarat ca „nu exista o strategie a SUA pentru combaterea Statului Islamic”, Obama a prezentat planul prin care Washingtonul si-a propus sa elimine aceasta noua amenintare terorista. Strategia americanilor se bazeaza pe atacuri aeriene, fie cu drone, fie cu avioane de lupta si, pentru prima data, vor viza si pozitii din Siria ale extremistilor.

Papa Francisc in cautarea celor pacatosi. Duminica trecuta avut loc la Vatican o ceremonie extrem de rara. Papa Francisc a oficiat, în Biserica San Pietro de la Vatican, 20 de casatorii pentru cupluri care traiau ,,în pacat“. Mai exact, acestia locuiau împreuna de multa vreme, unii dintre ei aveau chiar si copii, fara sa fi primit înainte binecuvântarea bisericii. Vaticanul considera un pacat relatiile intime în afara casatoriei, dar Suveranul Pontif, care s-a dovedit tolerant cu astfel de subiecte considerate anterior tabu de Biserica Catolica, a dorit astfel sa sublinieze înca o data ca Biserica trebuie sa le fie deschisa tuturor, chiar si celor considerati pacatosi. Cuplurile, toate din Roma, au fost alese la cererea speciala a Suveranului Pontif. Este prima celebrare publica a ritualului casatoriei pentru Suveranul Pontif, la 14 ani dupa cea prezidata de Ioan Paul al II-lea, în octombrie 2000, cu ocazia Jubileului Familiilor. Papa a vrut astfel sa arate toleranta si intelegere, el le-a dat noilor familii si câteva sfaturi dovedindu-se iarasi ingaduitor atunci când a spus ca este normal ca sotii sa se mai si certe dar, într-un asemenea caz, nu trebuie sa-si încheie ziua fara sa se împace si ca o casnicie de succes trebuie sa se bazeze pe fidelitate si perseverenta.

Epidemia de Ebola. Un raport prezentat de catre U.S. Centers for Disease Control arata ca epidemia de Ebola departe de a fi controlata nu mai vorbim eradicata, progreseaza in proportii alarmante. Dr. Tom Frieden, directorul organizatiei, a detaliat in fata ziaristilor situatia care este caracterizata ca fiind foarte grava si care se prevede a devini catastrofica. Folosind un model matematic verificat cu alte ocazii, se estimeaza ca in Liberia si Sierra Leone se poate astepta sa se ajunga pâna la sfârsitul lunii septembrie la 21.000 cazuri, si la 1.4 milioane de cazuri pâna la 20 ianuarie anul viitor. Cele mai ,,optimiste” previziuni vorbesc de 500.000 de cazuri. Lipsa de resurse financiare, personal si colaborare din partea locuitorilor, fac ca epidemia sa se raspândeasca uluitor de repede. Se stie ca rata de mortalitate pentru bolnavii spitalizati este de 70%, fara a pune la socoteala faptul ca multi bolnavi sunt diagnosticati numai dupa ce au murit.

Siberia. Incendiu. Intr-un bloc de 25 de etaje. Flacarile au cuprins rapid toate etajele cladirii, iar la locul dezastrului au ajuns 20 de masini de pompieri si un elicopter special dotat pentru stingerea incendiilor. Toti locatarii au fost evacuati si nu au existat victime. Incendiul a fost favorizat de materialele plastice din structura balcoanelor blocului. Mai multe masini au fost avariate de bucatile care s-au desprins din cladire.

Moscova. Demonstratie. Mii de oameni au protestat la Moscova fata de rolul pe care ei considera ca l-a jucat Kremlinul în criza din estul Ucrainei. Manifestantii, între care s-au aflat si lideri ai opozitiei politice si ai societatii civile, au fluturat drapelele Rusiei si ale Ucrainei si au scandat: „Nu razboiului în Ucraina” si: „Stop minciunilor lui Putin”. Oficialii de la Moscova sustin ca armata rusa nu este implicata în razboiul din Ucraina, desi Kievul acuza Rusia ca îi sustine pe separatistii din regiunile Doneck si Lugansk. NATO a anuntat saptamâna trecuta ca Rusia a avut 10 batalioane în Ucraina, iar dupa semnarea acordului de armistitiu dintre Kiev si separatisti, Moscova si-a retras doar o parte din trupe.

Exxon se retrage. Decizia a fost luata ca urmare a sanctiunilor internationale impuse Moscovei, pentru rolul sau în conflictul din Ucraina. Americanii au precizat ca îsi retrag angajatii de la operatiunile de explorare desfasurate în Oceanul Arctic. Exxon era cea mai importanta firma americana care îsi pastrase legaturile de afaceri cu Rusia, cu acordul oficialilor de la Washington. Proiectul de explorare comun cu rusii de la Rosneft valora 700 de milioane de dolari. Parteneriatul între cele doua companii, semnat în urma cu trei ani, era de 3.6 miliarde de dolari.

Paradoxuri contemporane. Traim intr-o epoca plina de paradoxuri si contradictii. In ciuda faptului ca se promoveaza libertatea si egalitatea, societatea se amesteca din ce in ce mai mult in viata oamenilor, pentru ca se apara de terorism, pentru ca trebuie sa previna abuzul celor slabi, copii si femei sau pur si simplu pentru ca le vrea ,,binele“. In acest context apar tot mai multe legislatii din ce in ce mai stricte care interzic fumatul in locurile publice, in parcuri si plaje, chiar si in propriul tau apartament, dar se militeaza pentru legalizarea fumatului canabisului care are efecte mult mai grave si putin documentate decât ale nicotinei. Un alt obiectiv este acela al combaterii obezitatii si al consumului de zahar care a devenit peste noapte inamic public. Asa se face ca in loc de educatie in multe cazuri s-a preferat interdictia, ceea ce a declansat reactii neasteptate. Deci in multe scoli din nord America au fost interzise bauturile gazoase care contin zahar. Aceasta situatie a inspirat pe Keenan Shaw, un elev de 17 ani din orasul Lethbridge, in provincia canadiana Alberta, sa inceapa contrabanda cu Pepsi. El a adus la scoala cutii cu Pepsi si le-a vândut colegilor de clasa. Aceasta operatie profitabila pentru el deoarece a obtinut un profit de 140%, i-a adus suspendarea din partea scolii. Am gasit foarte interesant deoarece elevii din toata America colecteaza fonduri ca sa-si ajute scolile vânzând din casa in casa bomboane, ciocolata, iar Girl Scouts vând de decenii tone de limonada si prajituri pudrate din belsug cu zahar. Desigur ca in aceste cazuri se poate face o exceptie care nu s-a aplicat si lui Keenan, care s-a ales suspendat si cu au debit in afaceri nu tocmai stralucit.

Ucraina. Cel putin doi militari ucraineni au fost ucisi în luptele cu separatistii pro-rusi, din estul Ucrainei. Potrivit unui oficial militar, alti opt soldati au fost raniti în confruntari. Ciocnirile au avut loc la aproape doua zile de la semnarea unui acord între cele doua tabere, pentru consolidarea acordului de încetare a focului. În acest timp, autoritatile ucrainene si rebelii pro-rusi au facut un schimb de prizonieri. 38 de separatisti au fost eliberati în schimbul a 38 de militari guvernamentali.

Injustitia ca politica in media contemporana. Este un lucru arhicunoscut ca in zilele noastre, in ciuda eforturilor constante pentru egalitate exista inegalitati extrem de importante care sunt promovate de presa si televiziune. Ma gândesc in primul rând la faptul ca atunci când o actrita sau chiar si mai rau ,,o personalitate publica“ adica o tânara care nu face nimic altceva decât sa se expuna la petreceri mondene, sa se dea in spectacol in locurile publice, isi schimba amantul, se casatoreste, divorteaza, este insarcinata, naste, sau are un accident, toata lumea comenteaza si este emotionata. La fiecare câtva secunde se naste un copil, si nimanui nu ii pasa, dar cel nascut de ele este fotografiat si expus ca un trofeu rar. Din nefericire un numar impresionant de persoane sufera de adictie sau cancer si nimeni nu este prea ingrijorat, dar atunci când este vorba de primarul orasului Toronto, Rob Ford, evenimentul este pe prima pagina a ziarelor zile la rând. Acelas lucru si despre actorul american Robin Williams, care s-a sinucis depresat dupa ani de alcolism si consum de droguri. Cel mai surprinzator si trist exemplu este cel de spatamâna trecuta când o voluntara franceza contaminata cu ebola a trebuit sa astepte 2 zile ca sa fie evacuata la Paris, si careia presa nu i-a amintit nici macar numele. Ea era in Liberia sa ajute pe bolnavii care mor de Ebola in timp ce liberienii fug din tara chiar pâna si un important numar de demnitari si ministri au fost dati afara pentru ca si-au parasit postul si au fugit din tara de frica bolii, dar ea s-a dus sa ii ajute. Pentru acest fapt intr-adevar eroic ar fi meritat macar sa isi aiba numele mentionat.

Referendumul din Scotia. Semnele unei Europe care se fragmenteaza. In ciuda eforturilor adesea disperate de a mentine si consolida unitatea Comunitatii Europene, situatia se agraveaza pe zi ce trece, si apar tot mai multe semene care arata ca iluzia unei mari comunitati economice politice si sociale este departe de a fi realizata. Ultimul episod din aceasta saga este referendul din Scotia. Pe 18 septembrie, scotienii vor vota daca vor sa ramâna parte din Marea Britanie sau vor sa devina independenti. Pâna in ultimele saptamâni se parea ca cei care vor sa ramâna parte din Marea Britanie vor câstiga. Iata insa ca recent situatia s-a schimbat si separatistii par sa aiba câstig de cauza. Alarmati de aceasta perspectiva personalitati politice din Anglia in frunte cu primul ministru, s-au deplasat la Edinburgh si au lansat apeluri disperate la unitate nationala. Pâna si regina si-a iesit din traditionala rezerva si s-a adresat scotienilor implorându-i sa mentina uniunea cu Anglia, veche de peste 300 de ani. Pe lânga aspectul folcloric al acestei campanii, consecintele sunt extrem de importante. In Scotia se afla 60% din rezervele de petrol europene si 90% din cele ale Angliei, de asemenea o buna parte din pestele din Europa vine pesciut din apele scotiene. Se pune de asemenea problema monedei. Englezii spun ca nu le vor da lira, si a armamentului nuclear care se afla stationat pe teritorioul Scotiei. Este clar ca indiferent de rezultat, care va fi foarte strâns, Scotia va obtine noi privilegii si mult mai multa autonomie. In plus aceasta tentativa care chiar daca nu izbuteste, a fost foarte reusita, toata Anglia tremura de frica iar Europa care se ingrijoreaza are si alte inplicatii internationale. Si pâna la sfârsit Scotia a ramas unita cu Anglia. In multe parti ale Europei se afla populatii care fac parte din tari de care nu se simt legati: catalanii si bascii in Spania, ungurii in România, bretonii si locuitorii din insula Corsica in Franta, flamanzii in Belgia, locuitorii din regiunea Veneto in nordul Italiei, kurzii in Irak si Turcia, locuitorii provinciei Quebec in Canada, etc. Realitatea este ca in urma multor conflicte militare, invinsii au acceptat situatii de compromis in care diverse populatii au devenit parte din nantiuni de care nu apartin din punct de vedere cultural, istoric sau lingvistic. Odata ce se creaza precedentul ca aceste conventii pot fi revizuite, se poate astepta un adevarat haos in multe parti ale globului, dar mai ales in Europa.

Belgia. O conducta pentru bere. În Belgia va fi construita o conducta prin care va fi transportata bere. Initiativa apartine patronului unui local cu traditie din Bruges, nord-vestul Belgiei, vizitat de peste 100.000 de turisti anual. Prin teava lunga de aproape trei km vor fi livrati 4 milioane de litri de bere, pe an, de la o fabrica pâna la o statie de filtrare si îmbuteliere. Decizia a fost luata pentru a se reduce poluarea produsa de cele 500 de camioane încarcate cu bere, care treceau în fiecare an prin centrul istoric al orasului Bruges. Locuitorii erau deranjati de zgomotul produs de masini si de muncitorii care descarcau lazile cu bere.

Momente de panica la Casa Alba. Un barbat a sarit gardul si a intrat pe peluza, înainte sa fie retinut. La Casa Alba, în mai putin de o luna au avut loc trei tentative în urma carora diferite persoane, fie au sarit gardul din fata peluzei, fie aproape au reusit sa intre în administratia prezidentiala. Pentru a preîntâmpina eventualele incidente, Secret Service a dispus amplasarea unor sisteme de securitate bazate pe senzori de miscare, dar si a unor benzi care sa întepe cauciucurile autoturismelor care ar forta intrarea în curte.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Alzheimer, o problema globala. Statisticile sunt cutremuratoare. Aproximativ 44 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de dementa; arata un raport publicat saptamâna trecuta de organizatia Alzheimer Disease International. Datorita descoperirilor in medicina si a tehnologiei tot mai avansate, populatia globului va ajunge la vârste tot mai avansate, si numarul celor care sufera de dementa este de asteptat sa se dubleze pâna in 2030. Singura veste buna de la World Alzheimer’s Report, arata ca oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga mai clar cauza si efectul acestei maladii debilitante. Mesajul cel mai important al raportului este ca ,,ce e bun pentru inima este tot la fel de bun si pentru creier“. Mai exact, exista in prezent ,,dovezi convingatoare ca riscul de dementa poate fi redus considerabil prin modificarea stilului de viata. Eliminarea consumului de tutun si un control mai eficient al tensiunii arteriale si a diabetului, o dieta redusa in grasimi, precum si alti factori de risc cardiovascular, pot avea rezultate deosebite asupra sanatatii creierului“. In USA, Alzheimer a facut numai in anul 2010 peste 85.000 de victime. ,,Având in vedere ca aceasta problema de proportii epidemice nu are in prezent nici un tratament, este important sa ne uitam la ce putem face pentru a reduce riscul, sau a intârzia aparitia acestei bolii“, explica Dr. Marc Wortmann, director executiv la organizatia Alzheimer Disease International. Concluzia raportului sugereaza ca nu este niciodata prea târziu pentru a face unele modificari pentru a imbunatati sanatatea noastra, atât fizica cât si mentala. Specialisti in Alzheimer Disease mentioneaza cinci lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul de dementa:

  1. Ai grija de inima ta. 2. Fii activ fizic. 3. Consuma o dieta cât mai scazuta in grasimi. 4. Tine creierul activ. 5. Nu neglija activitatile sociale.

Este extrem de important sa luam toate masurile ca sa pastram creierul nostru sanatos pe masura ce imbatrânim. Dementa nu este numai o problema devastatoare pentru persoanele afectate si familia lor, dar si pentru societate. Costul global pentru ingrijirea celor cu dementa in 2010 s-a ridicat aproximativ la $604 miliarde dolari. Acesta suma este de asteptat sa creasca la peste $1.000 miliarde in anul 2030.

Textul saptamânii. ,,Orice amaraciune, orice iutime, orice mânie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate, sa piara din mijlocul vostru. Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi, si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi în Hristos“. Efeseni 4,31-32

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 40/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-