270
Views

 

CRONICA IDEILOR 9 – ESTERA, „MISS ORIENTUL ANTIC”

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu

Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, CUA University, Washington, DC, SUA.

Sponsor: Adrian Dobrovolschi

Emblematica figura a Orientului Antic, „ESTERA”, a fost subiect de inalta pretuire pentru victoria Dumnezeului ei in care s-a increzut, prin aceea ca, a salvat de la moarte sigura, un popor intreg, pe numele lui adevarat Israel. Ca recunostinta a frumusetii si a credintei ei in Dmnezeului Adevarat, a fost pictata de marii artisti ai secolelor si mai ales ai culturii universale. Printe marii colosi ai picturii universale se numara: Rembrandt, Rubens, Tintoretto, Michelangello, Raanan, Salvador Dali, Edward Armitage si altii. In muzica, Handel, a scris pe tabloidul portativului vremii in 1718,„Oratoriul Estera”,iar personalitati ale muzicii universalo-interpretative, au adus pe marile scene ale lumii, farmecul, frumusetea si curajul reginei persane,” Estera”, din indepartatul Orient Antic.

O fata orfana, fara ambii parinti, a ajuns sa fie crescuta de iudeul “Mardoheu, fiul lui Iair, fiul lui Simei, fiul lui Chis, barbat din Beniamin. Hadasa, adica Estera, era fata unchiului sau; caci ea nu avea nici tata nici mama. Fata era frumoasa la statura si placuta la vedere. Dupa moartea tatalui si a mamei sale, Mardoheu o luase de suflet”. El locuia in capital Susa.”Era pe vremea lui Ahasveros, ce domnea de la India pana in Etiopia, peste 127 de tinuturi”. Imparatul Ahasveros a dat un mare ospat tuturor domnitorilor si slujitorilor sai. Ospatul a tinut sapte zile, in curtea gradinii casei imparatesti. Delirul desmatului royal a fost fara margini, iar imparatul a dat de mancat si de baut la toata suflarea din capital Susa. Darnicia lui a fost fara margini, caci fiecare manca si bea ce vroia, fara vreo restrictie din partea nimanui, ca in Orientul Antic.

Se spune ca in a saptea zi, imparatul, a dat ordin ca imparateasa Vasti sa vina cu cununa imparateasca ornata cu perle si pietre pretioase, “pentru ca sa arate astfel, frumusetea ei popoarelor, si mai marilor sai, caci era frumoasa la chip,”Insa Vasti l-a refuzat pe imparat, iar acesta a dat dispozitie sa se caute o solutie. Staff-ul major al imparatiei persilor–mezilor au propus expulzarea de la tron a imparatesei Vasti si sa se faca o competitie, gen Miss-Orient in capitala Susa. Zis si facut,s-au cautat fete tinere, fecioare si frumoase. Printre acestea a fost si Estera, (Hadasa), fiind placuta atat staff-ului de pregatire al competitiei Miss-Orient, dar si “Famenului”, un fel de mare general-manager al acestei actiuni in capitala Susa. Pregatirea Esterei pentru competitie a durat 12 luni, fiind supusa unui regim sever de infrumusetare la toate probele puse in planul competitional al vremii. Estera, pe toata aceasta perioada a luat punctajul maxim si a fost programata sa intre la imparatul Ahasveros. Acesta a fost incantat de Estera.

Ahasveros a iubit-o mult, atat pentru calitatile ei fizice cat mai ales, pentru darul de a vorbi frumos, catifelat si dotat cu nuante placute auzului uman. Oare nu a fost inzestrata de Dumnezeu cu asemenea talente? Cat s-a rugat Mardoheu pentru Estera si succesul ei profesionalo-artisti? Frumusetea este o arta, numai ca, aceasta arta a frumosului uman, trebuie intretinuta in fiecare zi. Estera a fost o fata ascultatoare fata de ruda ei, Mardoheu. Acesta a descoperit o uneltire impotriva imparatului, lucru ce s-a adeverit, iar imparatul i-a executat pe Bigtan si Teres pentru fapta lor. Aceasta fapta a fost scrisa in Cartea Cronicilor. Cunoastem cum Haman a fost ridicat la rang in staff-ul imparatiei, dar ura lui asupra lui Mardoheu a fost atat de mare ca a vrut sa-l omoare. Se spune ca Mardoheu a refuzat mereu sa se inchine in fata lui Haman, iar acesta a cautat tot timpul sa-l distruga pe el si poporul sau Judeu. Imparatul a dat legea de a omora pe toti iudeii care sant in tinutul mezilor si persilor. Estera a fost instiintata de soarta ei si a poporului Iudeu, dar a dat un raspuns de neputinta lui Mardoheu, numai ca acesta a zis:

Sa nu-ti inchipui ca numai tu vei scapa dintre toti iudeii, pentruca esti in palatal regal al imparatului Ahasveros? Caci daca vei tacea acum, ajutorul si izbavirea vor veni din alta parte pentru iudei, si tu si casa tatalui tau veti pieri. Si cine stie daca nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la imparatie?” Estera a zis: “Du-te, strange pe toti iudeii care se afla in Susa si postiti pentru mine, fara sa mancati, nici sa beti, trei zile, nici noaptea nici ziua. Si eu voi posti odata cu slujnicicele mele; apoi, voi intra la imparat, in ciuda legii; si, daca va fi sa pier, voi pieri.”Mardoheu a plecat si a facut tot ce-i poruncise Estera. A treia zi, Estera s-a imbracat ca o regina si a venit in curtea interioara a palatului. Aici, este biruinta totala, imparatul a intins toiagul si regina a atins varful toiagului, si regina a trait si nu a murit, in ciuda legilor omenesti. De aici totul curge in favoarea binelui si nu a raului. Haman a fost invitat de mai multe ori la ospatul Esterei. Haman la plimbat pe Mardoheu pe calul imparatului, dar Estera in final la dat de gol pe Haman, si acesta a fost spanzurat din ordinul imparatului. S-au trimes scrisori in toata imparatia in favoarea iudeilor, si astfel Dumnezeu prin Estera, a salvat de la moarte, pe toti iudeii din tinuturile Medo-Persane. Bucuria iudeilor a fost uriasa.

Mai avem astazi in 2014 Estere ale victoriei cum a fost cu Miss-Orient, Estera? Sant Esterele moderne, credincioase Decalogului cu cele 10 Porunci? Mai au fetele de astazi, parul spalat cu solutii de intretinere a parului, a pieptanaturii, a unei danturi perfecte si curate? Mai poarta feminitatea anului 2014, simplitatea unei imbracaminti curate, un design corespunzator, o coloristica adecvata varstei si locului de inchinare, Biserica? Poate Estera moderna sa renunte la acidele imagini ale modei lumii moderne de astazi? E posibil ca Estera anului 2014 sa renunte la mini-jupul total neadecvat la o Biserica care este a unui Isus, rastignit pe cruce? Estera moderna, crezi ca daca ai picioare in forma de “paranteze” sau, in forma de” X “, minijupul te ajuta sa devi o arta de privit? Niciodata. Crezi ca daca te ridici pe tocuri de 8-10cm, arati mai bine? Da de unde. Analizeaza corpul tau uman, da o valoare parului tau, da o expresie vesela fetei tale, albul danturii perfecte sa fie in atentia ta, unghiile de la maini si picioare, lasa-le natural, buzele rosii nu au ce cauta in Biserica lui Isus, iar costumatia sa fie o expresie a inimii si mintii tale de crestina autentica a anului 2014. Estera 2014, nu arta moderna te ajuta sa cuceresti vesnicia ci simplitatea si forta de expresie a unui trup curat si bine inchegat, intr-o compozitie vestimentara, simpla si expresiva, in dimensiunile unei armonii tonale bine alese dar puse in valuare, dau efectul Esterei de ieri, iar prin vibratii ale anului 2014, poti demonstra ca esti o fiica a lui Isus si nu a lui Satan. AMIN!

CRONICA IDEILOR 9 – ESTERA, „MISS ORIENTUL ANTIC”

Despre autor
-