126
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ.  Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.  ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este  aproape, este chiar la uși“

 Semnele săptămânii 29 Septembrie 2011

Vizita papală. Papa Benedict al XVI-lea, fostul cardinal Joseph Ratzinger, a făcut o vizită în Germania. O vizită cu profunde semnificații istorice. In primul rând manifestațiile de protest au fost mai puțin intense, opinia publică părând apatică față de papa. Apoi papa a venit cu un mesaj de pace și reconciliere, el s-a întâlnit cu reprezentanții bisericilor protestante într-un loc încărcat de referințe istorice, Mânăstirea din Erfurt, unde Luther a studiat teologia și a fost consacrat ca preot. In discursul său papa s-a adresat pastorului luteran Schneider, “scumpul meu frate”. Papa și-a început discursul cu versetul din Ioan 17,20 și a făcut numeroase referiri la nevoia de unitate în Hristos. O altă întâlnire extrem de semnificativă a fost aceea cu reprezentanții comunității musulmane. Spre deosebire de cancelara Angela Merkel, care a adresat anul trecut celor 4 milioane de musulmani un mesaj destul de clar cerându-le să respecte legile Germaniei, și că legea islamică sharia nu își are locul în societea Germană. In timpul discuțiilor, papa s-a arătat mai îngăduitor spunând că constituția Germaniei poate acomoda nevoile unei societăți pluraliste. Bekir Alboga, șeful grupului de dialog interreligios de la moscheea turcă s-a declarat satisfăcut de această întâlnire și a spus că constituția este o bună bază pentru coexistența pașnică între religii. Aiman Mazyek, președintele Consiliului Islamic din Germania a spus că după părerea lui, papa dorește să lanseze o nouă eră în dialogul cu islamul.

Președintele Abbas. Așa cum era prevăzut, președintele Abbas a prezentat în mod oficial în fața adunării generale ONU, cererea de admitere a palestinei în rândul țărilor membre ale ONU. Săptămâna aceasta Consiliul de Securitate va examina cererea sa care are suporteri dar și opozanți de marcă. Aparent el este sigur că cel puțin pentru moment nu are mare lucru de câștigat pe plan extern, poate numai faptul că cel mai pro arab președinte american Obama, s-a arătat pe față împotrivă, ba chiar supărat de această cerere. De fapt Abbas a dorit cu această ocazie să-și salveze reputația internă grav afectată de conflictul cu Hamasul care controlează Fâșia Gaza, deoarece în realitate Abbas nu este președinte decât peste Ramallah. Inițial Hamasul s-a opus acestei cereri, l-a ironizat pe Abbas și acțiunea sa “fără sens” dar apoi văzând că populația o apreciază au acceptat să înceapă negocieri. Ceea ce se ignoră în mod intenționat de către suporterii unui stat palestinian, este faptul că nu numai negocierile cu Israelul, dar și negocierile dintre palestinieni sunt întrerupte. Pentru orice observator politic avizat, este clar că toate aceste negocieri nu pot ajunge departe deoarece Hamasul nu este dispus să recunoască statul Israel și pentru ei un stat palestinian trebuie să înglobeze tot teritoriul ocupat în prezent de Israel.

 Criza Greacă. De luni și luni, finanțele mondiale sunt în plină efervescență. Planeta întreagă este zguduită de acest cutremur care vine din Grecia. O țară cu datorii enorme, un guvern care încearcă să ia măsuri de austeritate față cu o populație care declară pe față prin manifestații violente, prin greve și totală nesupunere față de autoritățile financiare, că nu le pasă că nu îi interesează de nimeni și nimic. In acest context, toate măsurile pe care guvernul încearcă să le adopte se dovedesc fără efect, populația protestează, refuză să plătescă taxele și impozitele cuvenite. Din cauza instabilității, turismul una din principalele surse de venituri suferă din greu. Dar Grecia este o țară cu un trecut istoric glorios și a trăit multă vreme din aceasta, așa că iată cum o nouă teorie a început să prolifereze în Grecia. In timpul celui de al doilea război mondial, Hitler a invadat Grecia și a avut un comportament foarte dur față de o populație care i s-a opus cu îndârjire. Se estimează că cel puțin 300.000 de greci au murit de foame în această perioadă, că după Polonia și URSS, Grecia a avut cel mai mult de suferit de pe urma ocupației naziste. Odată cu sfârșitul războiului, Republica Federală Germană a fost obligată să plătească 41 de miliarde de dolari despăgubiri de război. Însă unii politicieni susțin că în timpul ocupației germane banca națională a Greciei a fost obligată să “împrumute” Germania nazistă cu echivalentul a 14 miliarde de dolari, bani care Germania spune că au făcut parte din despăgubire. Grecia spune că nu. Grecii estimează că această sumă i-ar ajuta să-și amelioreze situația finaciară. Este clar că istoria Greciei antice sau moderne este complicată și adesea greu de înțeles pentru muritorii de rând.

Victime sau provocatoare. De peste 5 luni a intrat în vigoare în Franța o lege care interzice portul voalului integral numit “burqa” adică un cearceaf negru care acoperă femeia din cap până în picioare și îi lasă o mică deschidere atât cât să nu acopere ochii. Potrivit acestei legi, femeile nu au voie să poarte pe stradă și în clădirile publice această îmbrăcăminte. In primele zile au avut loc manifestații ale femeilor care spun că sunt fericite să fie costumate în acest fel, care au protestat împotriva restrângerii “libertății” lor, dar apoi lucrurile au intrat în normal. Ca să fie sigure că acest lucru nu cade în uitare, două femei din Meaux (Seine-et-Marne), s-au prezentat în luna mai îmbrăcate cu burqa la primăria orașului unde este primar Jean-François Cope, șeful partidului la putere în Franța, cu un tort dorind să-i ureze la mulți ani. Sigur că în fața acestei provocări, poliția nu a putut să stea nepăsătoare și le-a amendat. Hind Ahmas, în calitate de organizatoare a primit 120 de euro amendă, iar Najate Naitali 80.  Convocate la judecată, s-au prezentat iarăși costumate în burqa. Judecătorul le-a interzis accesul în sala de judecată și a confirmat amenzile. Ele și-au declarat intenția de a face apel la curtea de casație, iar dacă nu vor obține satisfacție la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Ele nu au de ce să se îngrijoreze de costul acestor procese, deoarece Rachid Nekkaz, un om de afaceri bogat, a constituit un fond de 1 milion de euro ca să sprijine cauza femeilor care vor fi “persecutate” deoarece poartă burqa. Cu aceeași ocazie, de pe scările tribunalului o altă femeie purtând burqa, Kenza Drider, în vârstă de 32 de ani, și-a manifestat intenția de a candida la alegerile prezidențiale de anul viitor, ca să sprijine acțiunea femeilor care poartă asemenea îmbrăcăminte. Ele sunt circa 2-3.000 la peste 5 milioane de musulmani care locuiesc în Franța. In ultima vreme femeile care poartă voal se plâng că sunt agresate pe stradă, că trecătorii le adresează injurii și priviri jignitoare. Cu siguranță că asemenea acțiuni nu ajută deloc la aplanarea situației.

Japonia. Taifunului Roke. Taifunul Roke, care traversează teritoriul Japoniei de la nord la sud, a provocat moartea a nouă persoane, iar alte opt sunt date dispărute, a anunţat joi agenţia de presă Kyodo. În total, 1,2 milioane de persoane au primit ordin de evacuare. Circulaţia trenurilor de mare viteză şi a garniturilor de metrou a fost oprită, mai multe autostrăzi au fost închise, iar peste 600 de zboruri au fost anulate. Aproape două mii de case au fost inundate, inclusiv unele din oraşul Onagawa, din prefectura Miyagi, unde se află un adăpost temporar pentru victimele seismului şi tsunamiului din luna martie. Taifunul Roke a ajuns pe uscat miercuri după-amiază, lovind insula Honshu şi blocând eforturile de aducere sub control a centralei nucleare de la Fukushima. Există temeri că ploile torenţiale ar putea duce la o scurgere a apei radioactive de la Fukushima în mare sau în pânza freatică.

China critică vehement SUA. China şi-a exprimat „indignarea vehementă şi opoziţia fermă” faţă de o nouă vânzare de arme americane către Taiwan, relatează agenţia Xinhua. Ambasadorul american în China, Gary Locke, a fost convocat miercuri seară la Ministerul chinez de Externe, unde viceministrul Zhang Zhijun a exprimat protestul faţă de decizia administraţiei Obama de a vinde arme în valoare de 5 miliarde de dolari Taiwanului. „China cere puternic Statelor Unite să fie perfect conştiente de efectele negative grave ale acestui dosar, să trateze cu seriozitate poziţia solemnă a Chinei, să îşi onoreze angajamentul şi să anuleze imediat decizia greşită”, a spus Zhijun. „Greşeala părţii americane va submina, inevitabil, relaţiile bilaterale, precum şi schimburile şi cooperarea în domeniile militar şi al securităţii”, a adăugat el. China consideră Taiwanul parte a teritoriului ei.

Finlanda respinge demersul României şi Bulgariei de a se alătura spaţiului Schengen. Ministrul de interne de la Helsinki, Päivi Räsänen, invocă, în afară de corupţie şi situaţia nesatisfăcătoare a minorităţilor în cele două ţări, potrivit televiziunii naţionale finlandeze, YLE. Cele două ţări „îndeplinesc, într-adevăr, criteriile de aderare, dar nu avem deplină încredere că vor reuşi să securizeze graniţele externe ale UE din cauza corupţiei, între altele”, a declarat Räsänen. Ea a reamintit că această chestiune a fost dezbătută de Marele Comitet al Parlamentului (organismul care ia decizii cu privire la politica externă) şi de Comisia Cabinetului pentru afaceri europene. Alte motive invocate de ministru pentru a susţine această decizie sunt evoluţiile slabe în ceea ce priveşte situaţia nesatisfăcătoare a minorităţilor în aceste ţări, corupţia guvernului şi crima organizată. Consiliul JAI dezbate joi, la Bruxelles, chestiunea aderării României şi Bulgariei la UE, pentru care este nevoie de unanimitate de voturi. Olanda şi Finlanda au anunţat că îşi vor exercita dreptul de veto.

Lampedusa. Violențe. Pe Lampedusa au sosit anul acesta peste 55.000 de refugiaţi. De curând, câteva sute au provocat noi tensiuni. Oaspeţii, tot mai nedoriţi pe Lampedusa, sunt nemulţumiţi, iar localnicii – la capătul răbdării. „Situaţia este tragică. Ne-am săturat ca guvernul de la Roma să ne tot folosească. Locuitorii insulei au fost ospitalieri cu cei 55.000 de refugiaţi care au sosit şi au spus că au nevoie de ajutor. În ziua de azi avem aici o mie cinci sute de infractori!”, a spus primarul Bernardino de Rubeis. Un grup de imigranţi din Tunisia a provocat mai multe incendii şi a devastat centrul pentru refugiaţi. Câteva zile mai târziu, situaţia a scăpat din nou de sub control, când trei butelii cu gaz, aruncate în apropierea unei benzinării din portul vechi, au explodat. Televiziunea italiană a arătat imagini în care poliţiştii, care au intervenit în forţă, îi loveau cu bastoane pe autorii faptei. De asemenea, locuitorii insulei au încercat să-şi facă dreptate, lovindu-i pe tunisieni cu pietre. Guvernul Berlusconi insistă să-i expulzeze pe tunisieni fără a le examina cererile de azil.

Iran. Doi americani eliberaţi din închisoare. Cei doi cetăţeni americani, recent eliberaţi de autorităţile iraniene din închisoare, după ce fuseseră condamnaţi la opt ani de închisoare pentru spionaj în 2009, acuză Teheranul de abuz. În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la New York, Josh Fattal şi Shane Bauer au declarat că fiind americani, au fost practic luaţi ostatici, neexistând nici o dovadă împotriva lor. Cei doi excursionişti americani escaladau munţii aflaţi la graniţa iraniano-irakiană când au fost reţinuţi de autorităţile iraniene. Ei au fost eliberaţi din închisoare după plata unei cauţiuni de un milion de dolari.

Mesaj de pace în stil Taliban. Săptămâna trecută procesul de pace în Afganistan a primit o lovitură de grație. Fostul președinte Burhanuddin Rabbani, care era însărcinat să ducă trataive cu reprezentanții talibanului, a fost asasinat. Un mesager Taliban a așteptat zile în șir în casa de oaspeți din Kabul, până ce a convins membri consiliului de pace că are un mesaj pentru Rabbani. Când însfârșit a fost primit, el l-a îmbrățișat cu un gest characteristic trădătorilor și a detonat bomba ascunsă în turbanul său. Burhanuddin Rabbani a fost ucis pe loc. Acest mesager a fost trimis de o grupare Taliban numită Jalaluddin Haqqani care este susținută de agenția de spionaj pakistaneză.

Moștenire politică. Actualitatea politică canadiană a fost caracterizată anul acesta prin evenimente ieșite din comun. Ierarhia partidelor politice tradiționale a fost bulversată de NDP, un partid până acum clasat la patrulea, care a ajuns în urma alegerilor al doilea devenind opoziția oficială. Numai că Jack Layton, șeful partidului, un om jovial și de treabă, nu deținuse niciodată o funcție de stat importantă; ministru, ambasador, etc. Ca să facă lucrurile și mai complicate, el a decedat la scurtă vreme după ce a câștigat alegerile. Se știa că are cancer, dar el pretindea că este vindecat și că o duce bine, și cu o perseverență demnă de invidiat, a străbătut sprijinindu-se într-un baston, țara în lung și în lat. In ultimile zile înainte de a muri, cu consilierii politici în jurul patului, a redactat o scrisoare către Canada, în care și-a exprimat crezul său politic. In mod temporar până la organizarea de alegeri interne a fost înlocuit de o doamnă, nouă în politică, care până nu demult a fost membra a unui alt partid, într-un cuvânt o istorie complicată și obscură. Ce ar fi fost dacă această doamnă devenea primul ministru al țării? Dar ceea ce m-a mirat și mai mult a fost articolul apărut pe prima pagină a ziarelor, în care văduva lui Jack Layton a prezentat succesoarei lui, în cadrul unei ceremonii oficiale, două pene de vultur. Aceste pene sunt simbol al puterii în tradiția populației indiene nord americane. Una din aceste pene a căzut din aripile unui vultur în timp ce Jack se plimba pe insula Queen Charlotte, iar a doua i-a fost dăruită de un șef Indian. Șeful de trib Haida Gwaii l-a asigurat că acesta este simbolul puterii unui om de stat și a invocat spiritele asupra acestor pene. Văduva lui Jack Layton a explicat că el folosea aceste pene ca să-l călăuzească în luarea decizilor. Doamna Nycole Turmel, noua șefă a partidului a invocat spiritul lui Layton să o călăuzească. Citind articolul am fost cuprins de panică gândind că într-o zi asemenea oameni pot ajunge să conducă destinele țării, oameni care invocă penele de vultur și spiritele morților ca să conducă o națiune.

Sofia. Proteste violente. Scutierii, jandarmii şi unităţi ale Protecţiei Civile şi-au unit forţele luni seară pentru a dispersa circa 1.000 de manifestanţi violenţi, care scandau proteste antiromi la Sofia. Ciocnirile au izbucnit când protestatarii au început să arunce cu pietre şi sticle în poliţiştii strânşi în faţa Parlamentului. Poliţia din capitală a fost nevoită să ceară ajutorul serviciului de Protecţie Civilă, deoarece multe unităţi de scutieri de la Sofia au fost desfăşurate la Plovdiv şi în satul Katuniţa, unde au izbucnit violenţele.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Japonia. Printre multele realizări pe plan economic și cultural, Japonia se află pe primul loc și în ceea ce privește longevitatea vieții adulților. Pe lângă un sistem medical excelent numit „kaihoken” în care fiecare cetățean poate beneficia de asistență medicală de calitate superioară, și dieta, factorii culturali și genetici, cu siguranță că au contribuit la această performanță. Dar lucrurile au început să se schimbe în ultimii 20-30 de ani, și țări ca Suedia, Italia și Australia, aproape că au ajuns din urmă Japonia în ceea ce privește longevitatea vieții. Printre motivele scăderi longevității japonezilor, se numără și adoptarea stilului de viață vest european și american, invazia dietei de tip fast-food, fumatul și sinuciderile tot mai numeroase. “Dacă situația continuă în același ritm, fără îndoială că rata longevității japonezilor va scade și Japonia va fi detronată de pe locul întâi” a declarat Christopher Murray, profesor de Public Health la University of Washington, Seattle. Peste 30.000 de japonezi își iau viața anual, probabil ca rezultat al crizei economice și finaciare care a început în 1997, și din care Japonia nici până în ziua de astăzi nu a reușit să se redreseze. Cercetătorii sunt de părere că importul dietei vest europene și fumatul contribuie la multe probleme de sănătate precum: diabetul, hipertensiunea și obezitatea; probleme pe care japonezi nu le cunoșteau în trecut. Oficialitățile japoneze sunt deosebit de îngrijorate de această situație și încearcă să găsească o soluție pentru a educa populația cu privire la riscurile pe care și le asumă atunci când consumă fast-food, abuzează alcoolul și fumeză.

Pepene. The Centers for Disease Control (CDC), a raportat săptămâna acesta că cel puțin 14 persoane au decedat în urma consumului de pepene galben contaminat cu bacteria Listeria. Mai multe zeci de persoane au fost spitalizate din același motiv în statele California, Colorado, Illinois, Indiana, Maryland, Montana, Nebraska, New Mexico, Oklahoma, Texas, Virginia, Wisconsin și Wyoming. Pepenii au provenit de la Jensen Farms în Holly, statul Colorado. CDC sfătuiește populația să nu mai consume pepene galben (cantaloupes). In mod special persoanele în vârstă femeile însărcinate și copiii sunt cei mai vulnerabili la bacteria Listeria.

Carnea. The U.S. Department of Agriculture (USDA), a re-chemat aproape 20.000 de kg de carne congelată tocată, de vită, care a testat pozitiv la bacteria E. coli. Carnea care a fost preparată pe Septembrie 9 de către compania Palo Duro Meat din Amarillo, Texas, a fost distribuită în statul Georgia pentru consumul instituțional, inclusiv sitemul de școli publice. E.coli îmbolnăvește zeci de mii de americani în fiecare an. Simptomele intoxicației cu E. Coli pot fi limitate la diaree și discomfort abdominal, însă tot mai multe cazuri de insuficiență renală și chiar deces sunt raportate.

Textul săptămânii. „Atunci toate fecioarele acelea s-au sculat și și-au pregătit candelele”. Matei 25,7  

Ora Profetica 39/2011

| Articole / Stiri, Ora Profetica |
Despre autor
-