363
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 28 August 2014

Epidemia de Ebola nu da semne ca si-ar incetini extinderea. In ciuda eforturilor nationale si internationale, epidemia de Ebola este departe de a fi stapânita ci dimpotriva este in plina expansiune in ce priveste teritoriul si numarul de persoane afectate. Motivele sunt din cele mai diverse: bolnavi care ,,evadeaza” din centrele de izolare, populatia care ataca aceste centre si fura saltele si cerceafuri infectate, lipsa echipamentului de protectie elementar, manusi, masti, halate, cât si a instructajului cum sa fie folosite, imposibilitatea autoritatilor de a respecta zonele de carantina etc. Carantina in masa preconizata de autoritatile Liberiene este iluzorie deoarece peste 70.000 de locuitori, in mare parte pescari pot cu greu sa fie impiedicati sa nu ,,evadeze” in cursul noptii cu barcile pe ocean, mai ales când le lipsesc alimentele de baza. Pâna marti s-au inregistrat in Sierra Leone, Guinea, Liberia si Nigeria, 1.427 de decese din 2.615 de persoane infectate din luna martie când epidemia s-a declansat facând din acest episod cel mai grav si ucigator din istoria recenta. Mai grav aceasta epidemie a contaminat 240 dintre personalul medical din care 120 au murit. Având in vedere numarul redus al personalului medical, in multe regiuni exista un singur doctor la peste 100.000 de locuitori. Ca dovada ca situatia este serioasa si nu se prevede sa se amelioreze prea curând, agentia sanitara ONU si-a retras personalul din laboratorul sau din Kailahun, in Sierra Leone, dupa ce un epidemiologist senegalez a fost infectat. Un alt aspect important al acestei epidemii este cel economic. Ea ar putea produce scaderea cu cel putin 1% daca nu 1,5% a PIB (produs industrial brut) in Liberia, Sierra Leone si Guinea, cât si a Coastei de Fildes, tara care nu este inca afectata. Aceasta datorita faptului ca securitatea alimentara va fi afectata in mod serios daca populatia nu va fi capabila sa strânga recolta, inchiderea frontierelor care afecteaza circulatia populatiei cât si a produselor de prima necesitate. Mai mult, unele companii aeriene si-au intrerupt zborurile, iar cele care le mentin cum ar fi Air France au dificultati sa convinga personalul de bord sa zboare pe aceste curse, sindicatele cerând cu insistenta oprirea acestor zboruri.

Secta Boko Haram in plina ofensiva. In ultimele zile au avut loc la granita dintre Nigeria si Cameroon, lupte sustinute in care insurgentii gruparii islamiste Boko Haram au cucerit un numar de localitati. Dupa ce au cucerit localitatea Ashigashiya, au injunghiat 3 persoane in piata din fata bisericii locale. Majoritatea locuitorilor au trecut granita si s-au refugiat in Cameroon, in ciuda faptului ca oficial frontiera a fost inchisa pe 18 august ca masura de protectie ca sa stavileasca raspândirea epidemiei de Ebola. In cursul weekendului insurgentii impartiti in mai multe grupuri au atacat localitatea Gamboru Ngala. In fata atacantilor, militarii nigerieni au parasit cazarma si s-au refugiat in Cameroon. In mod diplomatic autoritatile nigeriene au declarat ca militarii au efectuat o retragere strategica, iar armata cameruneza i-a trimis imediat inapoi. Tot in timpul weekendului  Abubakar Shekau seful insurgentilor a declarat intr-un discurs de 52 de minute transmis prin inregistrare video, ca a infiintat un califat Islamic cu capitala in orasul Nigerian Gwoza. Numeroase alte localitati din zona de frontiera, unele dintre ele sunt chiar traversate de ea, deci greu de controlat de catre armata cameruneza, au trecut sub controlul islamistilor care câstiga teren cu fiecare zi care trece. De fapt extremistii controleaza ruta principala care face legatura intre Magduguri, capitala statului si Gamboru Ngala. De cealalta parte grupul a incercat fara succes sa arunce in aer un pod care face legatura intre Nigeria si Cameroon.

California. Cutremur. 50.000 de locuinte din California au ramas fara curent electric, dupa un cutremur de 6. grade. Seismul a avut loc la o adâncime de 10 km, în apropierea orasului Napa. Este cel mai puternic cutremur înregistrat în ultimii 25 de ani în aceasta zona, iar oamenii si-au parasit speriati locuintele, în toiul noptii. Cel putn 70 de persoane au fost ranite si mai multe cladiri au fost avariate. Au urmat zeci de replici, cea mai mare fiind de 5 grade.

Iran. Cutremur. Un cutremur de 6,3 grade a avut loc luni în vestul Iranului, la ora 02.32, a transmis Institutul american de geofizica USGS. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de zece km, la 36 de km sud-est de orasul Abdanan, în apropierea frontierei irakiene. Sunt numerosi raniti si multe pagube materiale, a declarat responsabilul Crucii Rosii locale pentru postul de televiziune. Dupa cutremur s-au mai produs seisme iar multi locuitori si-au parasit casele si au petrecut noaptea afara. 40 de raniti au fost în orasul Abdanan. Provincia Ilam, care a fost afectata de cutremur, este mai putin populata.

Chile. Cutremur. Un cutremur de 6,4 grade a fost înregistrat la Santiago de Chile, nefiind semnalate daune. Potrivit Centrului seismologic National al Universitatii din Chile, cutremurul a avut loc sâmbata la ora 18,32 , cu epicentrul situat la 39 de km vest de Quillota, în regiunea Valparaiso, la aproximativ 120 de km vest de Santiago.

Islanda. Vulcan. Vulcanul Bardarbunga este localizat sub ghetarul Vatnajokull, în sud-vestul tarii. ,,În prezent, are loc o eruptie sub gheata. Totusi, probabil aceasta eruptie este de mici proportii, deoarece nu a putut topi gheata”, a declarat Theodor Hervasson, directorul executiv al departamentului de alerte si previziuni din cadrul IMO. ,,Aceasta eruptie este considerata drept un eveniment minor”, a afirmat politia islandeza, potrivit unui comunicat. Totusi, nu este clar daca eruptia va ramâne sub-glacial sau nu, a mentionat politia. Miscari seismice intense au fost înregistrate la vulcanul Bardarbunga din Islanda în ultimele zile. In regiunea foarte slbatica, nu exista locuinte, ci corturi si locuri de campare pentru turisti si vânatori.

Gaza. Un bloc de apartamente de 13 etaje a fost distrus dupa un atac israelian în orasul Gaza. Cladirea fusese evacuata înainte de atac, asa ca nici o persoana nu a murit, însa 17 oameni au fost raniti. Raidurile au continuat toata noaptea si în alte localitati din Fâsia Gaza. Doua rachete au lovit la înterval de câteva secunde blocul aflat într-o zona rezidentiala din Gaza. Exploziile au distrus complet cladirea, din care nu a mai ramas decât un morman de moloz. 44 de familii de palestinieni locuiau în bloc. Din fericire, nimeni nu era înauntru în momentul atacului. Oamenii îsi parasisera casele dupa ce aviatia israeliana împrastiase în oras manifeste de avertizare. Dupa atac, armata a anuntat ca în cladire era un sediu al miscarii islamiste Hamas. Raiduri au avut loc si la Rafah, la granita cu Egiptul. Aici, o cladire de sapte etaje a fost pusa la pamânt. Prabusirea cladirii, în care se aflau birouri ale ministerului palestinian de Interne, a avariat si un complex comercial aflat în apropiere. Sperantele de pace în Orientul Mijlociu par din ce în ce mai îndepartate, în conditiile în care Israelul si gruparea Hamas refuza sa reia negocierile. Mai mult, premierul israelian a anuntat ca ofensiva militara în Fâsia Gaza va continua pâna când vor fi distruse toate ascunzatorile militantilor Hamas. „Hamas va plati scump pentru crimele sale. Le cer locuitorilor din Gaza sa paraseasca imediat toate locurile de unde Hamas lanseaza actiuni teroriste. Toate aceste locuri sunt o tinta pentru noi”, a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. De la izbucnirea conflictului armat, pe 8 iulie, peste doua mii de palestinieni au fost ucisi.

Revolta sângeroasa în Brazilia. Scene de teroare într-un oras din sudul Braziliei, dupa ce detinutii au preluat controlul unei închisori. Doi detinuti au fost decapitati, iar alti doi au fost aruncati de pe acoperisul penitenciarului. Potrivit politiei braziliene, în revolta sunt implicati peste 700 de condamnati si din primele informatii, se pare ca victimele fac parte din bandele rivale din interiorul închisorii. Mai multi gardieni au fost luati ostatici iar protestatarii ameninta ca-i executa. Detinutii acuza autoritatile braziliene pentru conditiile inumane din închisori. În penitenciarele din Brazilia sunt închise peste 500.000 de persoane, desi capacitatea maxima a închisorilor este de 300.000 de locuri.

Film. Un nou record. In curând va avea loc premiera unui nou film care va stabili un nou record. Din nefericire recordul este unul foarte trist. Realizatorii filmului Swearnet, asteapta premiera cu nerabdare deoarece aceasta le va conferi un record in Guiness Book. Filmul care dureaza o ora si jumatate are 935 de injuraturi si va detrona recordul detinut de filmul Wolf Of Wall Street, care are numai 506 in 3 ore de priectie. Unul din actori Mike Smith explica intr-un interviu cât de mândru este de aceasta performanta si ca nu spera sa fie vreodata in cartea recordurilor pentru ceva. Ce sa-i faci, fiecare se mâdreste cu ce poate.

Precocitate. Pe vremea mea, fetitele de 9 ani se jucau cu papusi, sareau sotronul si sareau corda, dar vremurile s-au schimbat, astazi ele practica pe poligonul de tir si trag la tinta cu mitraliera. Ca urmare logica, au loc si accidente, asa s-a intâmplat in Arizona la the Last Stop firing range, când o fetita de 9 ani care tragea la tinta cu o mitraliera Uzi, a pierdut controlul armei si si-a impuscat in cap intructorul care a murit pe loc. Parintii care semnasera dându-si consimtamântul, erau de fata si au filmat scena in care arma trecuta in mod automat, adica sa traga fara intrerupere, a scapat de sub controlul fetei si s-a indreptat spre instructor ucigându-l pe loc. In aceeasi zi in Franta un adolescent de 15 ani evadat dintr-o casa de corectie a furat o masina si la ora 4 dimineata a provocat un accident mortal. Dupa ce a pierdut controlul volanului a intrat in alt vehicul condus de un patiser de 23 de ani care era in drum spre serviciu. Patiserul a murit pe loc in timp ce adolescentul si un alt pasager, si el minor au fost raniti grav si sunt la spital. Alti doi pasageri minori si de asemenea fugari de la alte case de corectie au scapat nevatamati.

Sinucidere asistata. 611 persoane din 31 de tari diferite au calatorit în Elvetia, între 2008 si 2012, pentru a apela la servicii de sinucidere asistata. Cifrele echivaleaza cu o dublare a numarului de straini sinucigasi în cei patru ani, arata un studiu recent al Institutului de Medicina Legala din Zurich. Elvetia este una din putinele tari din lume care permite sinuciderea asistata. Legile tarii nu traseaza însa reguli clare cu privire la conditiile în care o persoana poate primi un astfel de serviciu, cei care le ofera bazându-se în mare parte pe coduri deontologice medicale, spun autorii studiului. Majoritatea strainilor care au optat pentru sinucidere asistata în Elvetia sunt germani si britanici. „În Marea Britanie, cel putin, a merge în Elvetia a devenit un eufemism pentru sinucidere asistata, spun cercetatorii. În 58% dintre cele 611 cazuri înregistrate în cei patru ani analizati, persoanele sinucigase au fost femei. În ceea ce priveste vârsta, aceasta a variat între 23 si 97 de ani, cu o medie de 69. Aproape jumatate dintre pacienti sufereau de boli neurologice. Altii au declarat ca au cancer, boli reumatice sau cardiovasculare. Multi sufereau de mai multe boli în acelasi timp. În aproape toate cazurile (cu patru exceptii) sinuciderile asistate au fost realizate folosind pentobarbital.

Franta membri guvernului se pronunta impotriva Europei. Weekendul trecut Franta a fost teatrul unor evenimente politice deosebite. La o intrunire publica a partidului socialist, partid care este la putere in Franta, Arnaud Montebourg, ministrul economiei a reluat critici pe care le mai facuse la adresa guvernului care se conformeaza cerintelor Europei dupa opinia lui o linie politica care ruineaza tara. El a acuzat in mod expres pe presedintele tarii, Francois Hollande si primul ministru Manuel Valls, de a urma orbeste directivele de la Bruxel si a politicii conduse de cancelara Germaniei Angela Merckel. Imediat primul ministru a reactionat si a spus ca Montebourg a trecut linia galbena. Ca urmare luni el a fost chemat la ordine si concediat. Alti trei ministri socialisti si-au dat demisia declarându-si opozitia fata de politca guvernului. Marti seara a fost anuntata compozitia noului guvern din care lipsesc ecologistii, aliatii din ultimele alegeri care si ei s-au declarat impotriva. Noii veniti sunt persoane tinere fara mare experienta in guvernare,  care se spera ca vor urma fara comentarii linia prescrisa de primul minstru si presedinte, numai ca aceasta va scadea si mai mult popularitatea lor care este si asa extrem de scazuta, un adevarat record pentru un presedinte al Frantei.

Sinai. Accident de circulatie. Cel putin 33 de turisti egipteni au murit dupa ce doua autocare s-au ciocnit în apropierea statiunii balneare Sharm el-Sheikh, în peninsula Sinai. Alti 41 de oameni au fost raniti, printre care se afla si cetateni straini. Accidentele de circulatie sunt frecvente în Egipt din cauza starii drumurilor.

Cerkasî. Accident de tren. Un tren cu 35 de cisterne pline cu petrol a deraiat în raionul Cerkasî din Ucraina, generând o scurgere majora, anunta Seerviciul pentru Urgente Nationale al Ucrainei. Aproape 300 de persoane participa la eforturile de a stinge incediul, care s-a extins si ars 25 de case. Orasul Horodisce, cu 14.480 de locuitori, a fost plasat în stare de urgenta.

Cersetorii din Venetia si Verona. Autoritatile din Venetia si Verona au luat decizia sa-ipedepseasca cu amenzi mari pe cersetori. Mai mult, vor fi amendati inclusiv cei care dau bani si încurajeaza cersetoria, cu sume cuprinse între 25 de euro si 500 de euro. Cei care vor încuraja aceasta manifestare, din mila, vor fi fotografiati si apoi legitimati, urmând ca ulterior sa primeasca amenda prin posta”, a declarat un consilier local al Veronei. Zilele trecute o campanie initiata de mai muti comercianti din Catania, Sicilia – Italia, care cere oamenilor sa nu le dea bani cersetorilor, s-a raspândit în mai multe orase si e posibil sa ajunga în toata tara. In fata unui supermarket din provincia Emilia Romagna, un oras de 134.000 de locuitori, a fost postat mesajul: „Clientii sunt rugati sa nu fie generosi cu cersetorii din fata magazinului, acestia câstiga între 60 si 100 de euro pe zi, cât un muncitor calificat italian”. Reprezentantii magazinelor spun ca cersetorii le alunga clientii. „Vin la program ca si noi si când pleaca în concediu, trimit alte rude în locul lor si ameninta alti cersetori care vin sa ceara de pomana”, a declarat reprezentantul unui supermarket din Catania. Însa nu toti italienii au fost de acord cu aceste afise si au fost si voci care au cerut sa fie îndepartate din fata magazinelor.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Relatiile bune cu vecinii. Relatiile bune cu vecinii pot ajuta la o reducere a riscului de maladii cardiovasculare, este opinia unui studiu publicat saptamâna trecuta in revista medicala americana Journal of Epidemiology and Community Health.  Certurile cu vecinii din cauza galagiei sau a câinilor care latra, de exemplu, pot provoca mai multe probleme de sanatate care pot avea repercursiuni grave. Ati avut vreodata sentimentul ca anumite conflicte cu vecinii va baga in mormânt de timpuriu? Acum cercetatorii de la University of Michigan au gasit dovezi stiitifice ca este un sentiment plin de adevar. Se stie bine ca pentru a reduce riscul de boli cardiace: este bine sa ne modificam stilul de viata, sa avem o alimentatie echilibrata, sa renuntam la fumat si alcool si sa facem cât mai multa activitate fizica. Insa studiu cercetatorilor americani arata ca relatiile bune cu vecinii sunt la fel de importante ca si oprirea fumatului. Cu alte cuvinte, amabilitatea fata de vecini protejeaza inima. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta de la Universitatea din Michigan au monitorizat timp de patru ani 5.276 de adulti cu vârsta medie de 70 de ani (doua treimi fiind femei) si care nu aveau probleme cardiace la inceputul studiului. Voluntarii au completat chestionare privind perceptia lor fata de vecini si comunitatea in care traiesc (complicitate, incredere, convietuire). In aceasta perioada de patru ani, 148 din participanti au suferit un atac cardiac. Dupa ce au luat in considerare factori precum vârsta, sexul, greutatea si problemele de sanatate, specialistii au constatat ca riscul de infarct a fost cu 22% mai mic la cei la care au declarat ca au relatii amicale cu vecinii si membri societatii in general. ,,O buna coeziune sociala, o viata de cartier armonioasa si bunele relatii cu vecinii, permit limitarea riscurilor de a face boli cardiace“, afirma dr. Eric S. Kim, unul din conducatorii studiului.

Textul saptamânii. ,,Astfel, dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blândete, cu indelunga rabdare. Ingaduiti-va unii pe altii, si daca unul are pricina sa se plânga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi. Dar mai presus de toate acestea, imbracati-va cu dragostea, care este legatura desavârsirii“. Coloseni 3,12-14

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 36/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-