325
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 31 Iulie 2014

Ebola a scapat de sub control in Africa. Focarul de Ebola din Africa de Vest se agraveaza si ar putea afecta alte tari. Numarul mortilor se apropie de 700 si creste in continuare. Avertismentul a fost emis de catre directorul de operatiuni al organizatiei Medici Fara Frontiere, Bart Janssens, intr-un interviu publicat miercuri de La Libre Belgiaue. Acesta a sustinut ca actuala epidemie este fara precedent, ,,absolut scapata de sub control”. Mai mult de atât, situatia se inrautateste, deoarece virusul se extinde rapid, mai ales in Liberia si Sierra Leone. Epidemia, in curs de la inceputul anului, a fost declarata pentru prima data in Guineea inainte de a se extinde in Liberia si apoi in Sierra Leone, doua tari vecine. Acestea, la 23 iulie, totalizau 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilant al OMS. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, fluidele biologice sau tesuturile persoanelor sau animalelor infectate, si in prezent nu exista un vaccin aprobat impotriva ei.

O stire asemanatoare a fost dezavluita cu o saptamâna în urma, când un barbat din Colorado s-a dovedit a fi infectat de cea mai rara si fatala forma de ciuma pulmonara, o versiune care se transmite pe calea aerului – deci si prin tuse si stranut. Autoritatile statului au început sa investigheze sursa primului caz si sa identifice persoanele expuse prin contact cu individul infectat, potrivit Departamentului de Sanatate Publica si Mediu din Colorado (DSPM). Totusi, acest lucru s-ar putea dovedi inutil, deoarece ciuma netratata este fatala, iar antibioticele trebuie administrate în primele 24 de ore de la primele simptome, pentru a putea fi reduse sansele de deces. Simptomele bolii includ febra, dureri de cap si dureri de piept, împreuna cu o pneumonie care se dezvolta rapid si provoaca dificultati de respiratie, dureri de piele si mucozitati însângerate, potrivit DSPM. Din moment ce nu exista nici un vaccin pentru ciuma în Statele Unite, putem întelege de ce autoritatile îsi dau silinta pentru a preveni panica: oficialii din Colorado au recomandat locuitorilor sa tina animalele de companie departe de animalele slabatice, în special de rozatoarele moarte. Ciuma se poate raspândi usor de la animale, atunci când mustele si bacteriile îsi cauta o noua gazda, potrivit DSPM. Totusi, mesajul pare sa nu fi fost raspândit la timp. Potrivit Bloomberg, problemele din Colorado par sa devina mai grave odata cu aparitia altor trei cazuri de ciuma, la numai o saptamâna dupa prima manifestare a celei mai mortale forme de boala, în acest stat, de peste un deceniu. Primul barbat infectat cu ciuma este spitalizat. Doua dintre cazurile noi aveau tot ciuma pulmonara, în timp ce al treilea avea o forma mai usoara a bolii. Toate cele patru cazuri ar putea fi provocate de câinele primei persoane infectate, care a murit din cauza bolii, potrivit oficialilor de stat. Vestea buna este ca oamenii infectati recent au fost tratati cu antibiotice, si-au revenit, si nu mai sunt contagiosi. Exista trei tipuri principale de ciuma: ciuma septicemica, care apare atunci când bacteria prolifereaza în sânge; ciuma bubonica – ataca ganglionii; si ciuma pulmonara, cea mai serioasa, ce se poate raspândi prin tuse si stranut si apare când bacteria intra în plamâni.

Ca pe vremea razboiului rece. Relatiile dintre occident si Rusia se inrautatesc pe zi ce trece si amintesc cu ingrijorare de cele din timpul razboiului rece. Dupa un inceput timid cauzat de anexarea Crimeii, ca urmare a luptelor care au loc in zona Donetului, si mai ales a doborârii avionului companiei malaeziene, Uniunea Europeana urmata imediat de Statele Unite a decretat noi sanctiuni impotriva Rusiei. Aceste masuri vizeaza anturajul presedintelui Putin care isi vad conturile bancare blocate si sunt interzisi de a calatorii in occident. De asemenea tranzactiile financiare cu bancile rusesti si investitiile in economia Rusa sunt deacum inainte interzise. Regulile privind tranzactiile cu arme si tehnologie sofisticata susceptibila de a avea uz militar fac de asemenea obiectul acestor interdictii. Importul de petrol va fi de acum inainte supus unor reguli stricte. Este interesant de subliniat ca exportul de gaze naturale de care depinde in mod vital economia Germaniei, nu face parte din aceste restrictii, nici vânzarea de catre Franta a doua nave militare nu este inclusa in aceste masuri. Desi se estimeaza ca acest embargo va slabi economia Rusa, se prevede ca va avea efecte negative si asupra occidentului, Rusia fiind piata de desfacere a multor produse occidentale. Unele dintre aceste produse cum ar fi cele agricole, perele belgiene de exemplu nu pot astepta pâna la normalizarea situatiei, ceea ce va produce pagube tarilor occidentale.

Al-Qaida este finantata de catre tarile occidentale. Aceasta este concluzia la care a ajuns New York Times care a publicat pe 29 iulie rezultatele unei anchete de lunga durata. Ziarul afirma ca din 2008 al-Qaida a primit 125 de milioane de dolari. Anul 2013 a fost unul din cele mai productive cu o reteta de 66 milioane de dolari. Pe lista acestor ,,bancheri” se numara pe primul loc Franta cu 58 milioane de dolari urmata de Elvetia, Spania si Austria. Aceste sume sunt varsate in schimbul eliberarii celor care sunt rapiti de al-Qaida in special in nordul Africii. Deoarece tarile din Golful Persic si-au redus contributia al-Qaida s-a profilat pe rapirea cetatenilor occidentali. Asa cum scria Nasser al-Wuhayshi, seful al-Qaida in peninsula Arabica rapirea de straini este o afacere usoara, un comert rentabil, o adevarata comoara. El a precizat ca veniturile realizate in acest fel reprezinta mai mult de jumatate din bugetul organizatiei. Odata cu trecerea vremii mecanismul s-a perfectionat si pretul a crescut in mod considerabil. Daca in 2003, se platea 200.000 de dolari pentru un ostatic, in zilele noastre se plateste 10 milioane. Desigur tarile interesate au negat totdeauna faptul ca au platit pentru eliberarea cetatenilor lor, mai ales ca aceste plati se fac in lichid prin intermediul unor societati sau persoane particulare care aduc banii in Mali sau Niger drept contributie umanitara. Singurele tari care nu platesc sunt Statele Unite, si Anglia, si de aceea nici un ostatic provenind din aceste tari nu a fost vreodata eliberat.

Japonia. Caldura mare. Valul de caldura foarte puternic care afecteaza Japonia a cauzat sâmbata 26 iulie sapte decese, iar 1.800 de persoane au ajuns la spital, dintre care zece în stare de inconstienta. Cu o zi înainte, 1.200 de persoane au primit îngrijiri si trei au decedat. Ca si în ajun, temperatura a depasit sâmbata 35 de grade Celsius la umbra în numeroase regiuni din Japonia, în unele zone ajungând la 39 de grade. Acest val de caldura, destul de obisnuit în acest sezon, s-a accentuat în ultimele zile. Saptamâna trecuta, potrivit Agentiei pentru incendii si dezastre, peste 3.000 de persoane au ajuns la spital, înregistrându-se trei decese care au crescut la 14 numarul total al mortilor de la începutul sezonului, bilant care a crescut de atunci. Saptamâna precedenta, 2.473 de oameni au trebuit sa apeleze la medici, mai mult decât dublu fata de cea dinainte. În aproape jumatate din cazuri, este vorba de persoane de peste 65 de ani, categorie careia îi corespunde un sfert din populatia Japoniei. În fiecare an, mii de japonezi sunt victime ale disconfortului din cauza temperaturilor ridicate si a greutatii sufocante a aerului. Locurile publice si majoritatea locuintelor sunt dotate cu aparate de aer conditionat, dar unele persoane în vârsta sunt reticente în a le utiliza sau nu stiu sa le foloseasca. Autoritatile cer desigur sa se faca economie de energie în conditiile în care toate cele 48 de reactoare nucleare din arhipelag sunt oprite, dar insista totusi asupra necesitatii de climatizare moderata pentru a evita incidentele de sanatate.

India. Alunecare de teren. Alunecarea masiva de teren a fost cauzata de ploi torentiale. Drama a avut loc în partea de vest a Indiei. Cel putin 200 de persoane au fost îngropate, miercuri dimineata, de alunecarea unui deal de lânga localitatea Pune, în India centrala, raporteaza The Hindustan Times. Enorma masa de pamânt si pietre a maturat aproximativ 40 de case. Mai multe echipe de salvare au fost trimise la fata locului, dar operatiunile sunt încetinite de vremea rea care a blocat drumurile. Satul este situat la aproximativ 80 km nord de Pune. O echipa de la protectia civila indiana (NDRF) compusa din 100 de oameni, a fost trimisa la fata locului cu utilaje pentru a îndeparta resturile. În operatiunile de salvare este implicata, de asemenea, si armata. La momentul alunecarii de teren, în jurul orei 5 dimineata, locuitorii dormeau si au fost surprinsi în somn în casele lor. Unii au fost deja salvati si transportati cu ambulantele la spitalele din apropiere. Dar circa 150-200 de locuitori, potrivit mai multor surse de stiri, sunt înca sub noroi.

Europa. Furtuni si inundatii. Inundatii sunt în mai multe tari europene, iar Belgia si Germania sunt statele cele mai afectate. În Belgia, sute de oameni au fost evacuati din case, în timp ce în Germania, mai multe furtuni puternice au lovit orasul Bonn. În Ungaria este în vigoare un cod portocaliu de ploi, grindina si vânt puternic. Trei furtuni consecutive au lovit violent o regiune din centrul Belgiei. Din cauza ploilor torentiale, mai multe râuri au iesit din matca, iar viitura, care a atins pe alocuri doi metri, a luat pe sus tot ce a întâlnit în cale. Sute de oameni au fost evacuati din locuinte, în timp ce pompierii încearca acum sa scoata apa din subsolurile inundate. În plus, multe case au ramas fara curent electric, dupa ce stâlpii de electricitate s-au rupt. Inundatii sunt si în vestul Germaniei, dupa mai multe furtuni puternice. Cantitatea de precipitatii cazuta aici într-o singura zi a fost de cinci ori mai mare decât media înregistrata de-a lungul unei luni întregi, în conditii normale. În Franta, în apropierea orasului Cannes, o mica localitate a fost acoperita de un strat de 15 centimetri de gheata. Starzile au fost acoperite de gheata timp de câteva ore, în plina vara, iar circulatia masinilor a fost îngreunata. O situatie cel putin ciudata, dat fiind ca mica localitate este aproape de plajele însorite din sudul Frantei. Si alte state europene au probleme din cauza ploilor. Este vorba despre Ungaria, Bulgaria, Slovenia si Croatia. Ministerul de Externe de la Bucuresti avertizeaza ca în sud-vestul Ungariei este în vigoare un cod portocaliu de ploi abundente, însotite pe alocuri de grindina si rafale de vânt de 60-80 de km pe ora.

China. Atac terorist. Un „atac terorist“ a provocat zeci de morti si raniti la Xinjiang, regiune musulmana din nord-vestul Chinei, a anuntat marti agentia China Noua. O banda înarmata cu cutite a atacat un post de politie si cladiri oficiale din comitatul Shache, luni dimineata, si „zeci de uiguri (minoritate musulmana) si etnici han (etnie majoritara în China) au fost ucisi sau raniti”. Politistii prezenti la fata locului au ucis zeci de membri ai bandei de atacatori. China a cunoscut în ultimele luni o serie de atacuri sângeroase în locuri publice, în Xinjiang sau în alte parti, imputate de autoritati islamistilor uiguri. Ca reactie, Beijingul a anuntat o campanie vasta de lupta antiterorista, care s-a tradus prin zeci de arestari, condamnari masive, expuneri publice ale „teroristilor” si executii în urma unor procese expeditive.

România. Discriminare pe baza de religie. Pe teritoriul României înca sunt semnalate cazuri de discriminare pe baza de religie, desi constitutia tarii si legile protejeaza libertatea religioasa, arata raportul pe 2013 al Departamentului american de Stat privind libertatea religioasa. „Autoritatile locale nu reusesc în continuare sa raspunda plângerilor din partea grupurilor minoritare religioase privind discriminarea. O problema semnificativa ramâne lipsa de progrese în ceea ce priveste restituirea bisericilor greco-catolice date în 1948 de catre regimul comunist Bisericii Ortodoxe”, se arata în raportul facut public luni. Potrivit reprezentantilor Departamentului american de Stat privind libertatea religioasa, au existat, în tara noastra, cazuri de discriminare sociala pe baza afilierii religioase, a credintelor sau practicilor de ordin religios. „Unii preoti ortodocsi continua sa manifeste ostilitate fata de grupurile religioase neortodoxe, inclusiv prin refuzarea accesului în cimitire” sau obtinerea de pamânt pentru construirea de cimitire, spun oficialii americani. Mai mult, Biserica Greco-Catolica a contestat rezultatele recensamântului din 2011, sustinând, într-o scrisoare trimisa premierului, ca „multi respondenti au fost intimidati si nu si-au declarat adevarata confesiune, iar unii recenzori au refuzat sa înregistreze confesiunea greco-catolica”. Autorii raportului mai noteaza ca, desi legile protejeaza libertatea religioasa, exista restrictii legale în ceea ce priveste înregistrarea oficiala a grupurilor religioase. O asociatie religioasa trebuie sa aiba cel putin 300 de membri si sa furnizeze datele personale ale acestora, în timp ce orice alt tip de asociatie are nevoie de numai trei membri pentru a fi înregistrata. Oficialii americani mai atrag atentia si asupra faptului ca desi avem o lege privind restituirea proprietatilor religioase confiscate între 1940 si 1989, în practica, unele autoritati locale încearca sa împiedice restituirea acestor proprietati.

Armata israeliana a emis 16.000 de ordine de mobilizare suplimentare pentru a permite trupelor din teren sa se reîmprospateze, ceea ce a crescut totalul efectivelor de rezervisti la 86.000”, a precizat purtatorul de cuvânt. ,,O armata aflata într-o situatie de lupta prelungita are nevoie de flexibilitate pentru utilizarea fortelor sale”, a explicat generalul Moty Almoz, purtatorul de cuvânt al armatei, pentru postul de radio militar. El a adaugat ca, ,,într-o zi sau doua, va fi luata o decizie în legatura cu folosirea rezervistilor”.

Ucraina. Fortele armate ucrainene au lansat o ofensiva in forta, duminica, impotriva separatistilor prorusi aflati in zona in care avionul Malaysia Airlines s-a prabusit, intr-o incercare de a prelua controlul. Intensificarea violentelor din regiune au determinat Olanda si Ausralia, tari care au avut un numar considerabil de pasageri la bordul avionului doborât pe 17 iulie, sa nu mai trimita politisti pentru a securiza zona tragediei, potrivit.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Cel mai mare organ al corpului uman. Aproximativ doi metri patrati este suprafata totala de piele a unui adult. Greutatea totala este de peste patru kg, in comparatie cu ficatul uman care cântareste numai 1,5 kg. Stratul exterior al pielii, epiderma, este prima linie de aparare impotriva infectiilor, compusa in principal din celule care contin o proteina numita cheratina, care formeaza baza parului si a unghiilor. Epiderma este formata din mai multe straturi de celule cheratinocite, celule care sunt inlocuite pe masura ce mor si se desprind la exterior. In numai 27 de zile un adult isi pierde si reface intregul strat exterior al epidermei. Pâna la vârsta de 70 de ani, o persoana va pierde peste 47 kg de piele, echivalentul a doua treimi din greutatea totala a corpului. Pielea este mediul multiplelor schimburi realizate intre corp si mediul exterior. Ea este implicata in mecanismul complex de reglare a temperaturii corpului prin eliminarea caldurii si evaporarea sudorii secretate de glandele sudoripare, precum si eliminarea substantelor toxice si sinteza vitaminei D, esentiala pentru dezvoltarea oaselor. Pielea umana are doua tipuri de glande sudoripare: glande ecrine si glande apocrine. Când temperatura corpului creste, sistemul nervos autonom stimuleaza aceste glande sa secrete lichide la suprafata pielii, proces prin care temperatura corpului este redusa in timpul evaporarii. Lichidul (transpiratia) este format in mare parte din apa si sare, si contine cantitati mici de alte substante care ajuta la reglarea balantei lichidelor din corp, precum si alte substante cum ar fi ureea. Aproximativ sapte litri de transpiratie este eliminata prin pielea unui adult in numai 24 de ore. Pielea gazduieste un ecosistem complex de bacterii; peste 30 de milioane de bacterii diferite. Regiunile cele mai dens populate cu bacterii de pe piele se afla in zonele din spatele urechii, spatele gâtului, partile laterale ale nasului si ombilicul. Cercetatorii au descoperit ca bacteriile de pe piele joaca un rol important in prevenirea infectiilor. Un studiu al Centrului american pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) arata ca peste 1,5% din populatia americana au bacteria MRSA in interiorul nasului, dar nu manifestau nici un semn de infectie. Aceasta sugereaza ca MRSA actioneaza ca o bacterie buna, tinând la distanta alti germeni periculosi.

Textul saptamânii. ,,Asa a vorbit Domnul ostirilor: Faceti cu adevarat dreptate, si purtati-va cu bunatate si îndurare unul fata de altul.

Nu asupriti pe vaduva si pe orfan, nici pe strain si pe sarac, si niciunul sa nu gândeasca rau în inima lui împotriva fratelui sau“.  Zaharia 7,9-10

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 32/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-