24
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant.

Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

Semnele saptamanii 11 August 2011

Anglia prada jafului si flacarilor.

Totul a inceput sambata seara in nordul Londrei in cartierul Tottenham, cand politia a incercat sa-l aresteze pe Mark Duggan, un barbat de 29 de ani descris ca un traficant de droguri cu cazier judiciar, ori ca un tata de familie, depinde pe cine intrebi, se pare ca amandoua caracterizarile sunt adevarate. In cursul interpelarii au inceput sa fie trase focuri de arma iar Mark a fost ucis, de asemenea un politist a fost impuscat dar din fericire pentru el radiol a abosrbit impactul glontului. La scurta vreme un grup de tineri s-a strans in fata comisariatului de politie sa ceara socoteala, la inceput pacific apoi violent. Au urmat actiuni asemanatoare in alte cartiere iar acolo unde nu erau comisariate de politie au inceput sa atace magazine si cladiri. In cele din urma s-a ajuns la incendierea masinilor, devastarea magazinelor si incendierea cladirilor. Noapte dupa noapte miscarea a luat amploare extinzandu-se la alte cartiere ale Londrei si la alte orase cum ar fi Bristol, Birmingham, Liverpool, Manchester, Salford, Nottingham si altele. Dupa 4 nopti in care distrugerile sunt inca greu de evaluat dar sunt comparate cu cele produse de bombardamentele din timpul celui de al doilea razboi mondial cand hitleristii au dorit sa extermine orasul, situatia in Londra s-a mai calmat datorita faptului ca guvernul a trimis de 4 ori mai multi politisti, inarmati, au inceput sa foloseasca tunuri cu apa, si mai ales locuitorii s-au organizat in grupuri care impiedica huliganii sa actioneze. De asemenea politia a operat peste 1.000 de arestari. In cursul zilei mii si mii de voluntari inarmati cu maturi au iesit pe starzi sa curete urmele dezastrului nocturn. In acest context tribunalele lucreaza zi si noapte sa produca actele de acuzare impotriva acestori raufacatori, iar inchisorile sunt arhipline. Aceasta situatie creaza mai multe probleme; in primul rand cata vreme politia va pazi intersectiile, si faptul ca locuitorii se organizeaza in adevarate militii de autoaparare. Daca in Londra se spera intr-o ameliorare a situatiei restul oraselor sunt departe de aceasta. Ceea ce surprinde observatorii politici si sociologii este faptul ca acest val de devastare nu are revendicari sociale sau politice clar definite, predominanta este dorinta de a distruge si a da de furca autoritatilor, si in multe cazuri dorinta de a fura. Aceasta situatie este greu de explicat intr-o tara cu un nivel de somaj scazut, renumita pentru integrarea diferitelor populatii, in care politia este respectata si unde populatia este de obicei civilizata. De unde concluzia ca in ultima vreme toate se duc de rapa, pana si proverbialul sange rece englezesc.

March for Jesus.

Societatea contemporana este caracterizata prin tot felul de manifestari, unele dintre ele spectaculare prin multimile care participa la ele si mai ales pentru interesul pe care presa il acorda. Altele desi importante si semnificative, nu beneficiaza de aceeasi atentie. In aceasta categorie se afla si March for Jesus (Demonstrand pentru Isus). Totul a inceput in 1987 la Londra unde 4 lideri ai unor biserici neo-protestante au decis sa organizeze o demonstratie publica a credintei si dorintei lor de a fi uniti in aceasta credinta in Isus. In urmatorii 3 ani aceasta initiativa a capatat amploare si a devenit populara in Europa si America de Nord. In 1994 aceasta manifestare a devenit planetara cuprinzand peste 10 milioane de persoane in 170 de tari. Anul acesta cea mai reprezentativa demonstratie a avut loc in orasul Brazilian San Paulo. In ciuda faptului ca Brazilia are cel mai mare numar de catolici, bisericile protestante cunosc o dezvoltare fara precedent. Daca in anii precedenti numarul participantilor depasea in mod constant 1 milion, anul acesta au participat peste 2 milioane. Scopul declarat al acestor manifestari este acela de a consolida prietenia dintre diverse biserici si religii si a demostra ca ele pot conlucra impreuna fara probleme. Despre etica evanghelizarii in ultima vreme au loc tot felul de miscari ecumenice care spre deosebire de trecut nu mai beneficiaza de aceeasi publicitate, pe de o parte pentru ca s-au banalizat, iar pe de alta parte deoarece cei interesati au realizat ca prea multa popularitate nu este buna, creaza opozitie. Asa se face ca adesea membri diferitelor organizatii religioase nu prea au idee ce se intampla la nivel inalt, ce conventii au fost semnate de cei care ii conduc. Asa se face ca prea putini sunt la curent ca pe 28 iunie a fost publicat in Geneva un document considerat istoric. Dupa mai mult de 5 ani de negocieri, biserica catolica reprezentata de Pontifical Council for Interreligious Dialogue (PCID), the World Council of Churches (WCC), care este un conglomerat de 349 de biserici si denominatii, din peste 110 tari si teritorii cu peste 560 milioane de membri, si biserica evanghelica reprezentata de the World Evangelical Alliance (WEA), care reprezinta biserici din 128 de natiuni cu peste 100 organizatii internationale cu peste 600 milioane de membri. Acest document intitulat ,,Christian Witness in a Multi-Religious World” (Marturia crestina intr-o lume multireligioasa) se refera la mijloacele practice pe care aceste organizatii religioase le vor pune in aplicare ca sa evite sa-si faca o competitie care le este daunatoare. Ele promit sa-si coordoneze eforturile si sa-si adopte strategiile in asa fel incat sa evite luptele si sa promoveze colaborarea in vederea atingerii scopului comun, predicarea lui Isus.

Despre libertatea religioasa.

Pentru multa vreme am avut impresia ca in cazul Canadei, o tara in general neangajata din punct de vedere religios, fiecare religie este libera sa faca ce vrea. In ultima vreme am aflat ca din pacate nu este asa, ca in mod discret dar eficient libertatile religioase sunt limitate. Asa de exmplu in scolile publice din provincia Ontario este interzis sa se recite in public rugaciunea Tatal Nostru, sau sa se distribuie Biblii tiparite de organizatia Gideon. De asemenea elevii trebuie sa urmeze cursuri care promoveaza homosexualitatea, chiar daca parintii argumenteaza ca aceasta contravine principiilor crestine care guverneaza familia lor, copiii nu pot fi scutiti de aceste clase. De asemenea primul ministru Dalton McGuinty, a anuntat in iulie, ca parintii catolici nu se pot opune organizarii de grupuri de suport pentru homosexuali, aceasta in ciuda faptului ca potrivit codului drepturilor omului au dreptul sa aleaga ce fel de educatie vor primii copiii lor.

Politica, politiciana.

Am fost dintotdeauna surprins sa vad cum politicienii inaintea alegerilor si mai ales dupa alegeri issi schimba partidul, adesea renegandu-si vechile convingeri, ceea ce te face sa crezi ca cel putin odata au mintit, atunci cand au sustinut idei in care nu credeau cu adevarat. Recentele alegeri din Canada au produs o ultima demonstratie a acestei realitati. Cu aceasta ocazie NDP un partid politic care nu a stralucit niciodata pe firmamentul vietii politice canadiene a devenit a doua forta politica deci opozitia oficiala. Aceasta tranzitie a facut ca politicienii sa se trezeasca peste noapte propulsati de la randul intai al vietii parlamentare. Odata cu aceasta a urmat si un examen amanuntit al vietii si activitatii lor, care adesea nu a fost prea magulitor. <eful acestui partid politic s-a declarat tot timpul campaniei apt sa guverneze, in ciuda faptului ca se stia ca avea cancer de prostata, de care spunea ca este vindecat, ca avea probleme la un sold, probabil metastaze, motiv pentru care mergea in baston. Iata ca dupa alegeri cand in calitate de sef al opozitiei a trebuit sa fie activ, s-a retras din motive de sanatate. A fost inlocuit temporar de catre o politiciana numita Nycole Turmel. Fiind noua in partid nu se stia prea multe despre ea. Dar iata ca a iesit la iveala ca ea devenise membra NDP de foarte putina vreme si ca inainte fusese membra a altor doua partide; Bloc Quebecois si Quebec Solidaire. Poate ca nici aceasta nu ar fi fost grav, numai ca aceste partide sunt de orientare comunista si militeaza pentru separarea Quebecului de Canada, ceea ce pentru populatia de limba engleza majoritara este un lucru de neinchipuit. In apararea ei, dna Turmel a declarat foarte nonsalanta presei ca de fapt nu credea in ideologia acestor partide si ca s-a inscris ca sa urmeze un prieten. Aceste declaratii au facut ca membri acestor partide, printre care fostul prim ministru al provinciei Quebec, Bernard Landry, cat si cei ai partidului conservator la putere sa atace cu mai multa putere. Landry, a insistat argumentand ca aceasta da un exemplu rau pentru tineri, nu intrii intr-un partid daca nu crezi in ideologia lui, daca nu te identifici cu ea. Din pacate asa se intampla in ziua de azi, convingerile nu mai sunt la moda, politicienii si nu numai ei se schimba dupa cum bate vantul. Ce sa mai spunem despre oamenii de rand? Dar despre cei ce se pretind crestini?

Fenomene ceresti.

In urma intensificarii lansarii de vehicule interplanetare, spatiul cosmic care inconjoara pamantul a devenit plin de tot felul de ,,gunoaie”, parti de rachete, sateliti iesiti din uz, sau care s-au defectat, colete pierdute de astronauti, etc. se plimba prin spatiul extraterestru in mod eratic amenintand sa se ciocnesca si sa avarieze rachetele si satelitii activi, sau sa revina pe pamant. Aceste reintoarceri pot produce fenomene care nu pot fi totdeauna explicate, ceea ce incinge imaginatia cautatorilor de UFO sau de extraterestrii. Asa se face ca fiecare traiectorie luminoasa neexplicata creeaza senzatie. Saptamana trecuta in Franta deasupra orasului Touluse, cat si intr-o buna parte din regiunea Midi-Pyrenees a fost vizibila o traiectorie luminoasa care era insotita de un sunet asemenea unui motor. Inainte ca spiritele sa se infierbante (Cnes) Centrul National de Studii Spatiale a anuntat ca era vorba de un meteorit care a intrat in atmosfera si care a luat foc la cotactul cu aerul. Recent acelasi fenomen s-a petrecut in regiunea Bretagne, ceea ce a dat nastere la aceleasi speculatii, ca sa se ajunga la aceeasi concluzie, era vorba de un meteorit care a explodat in contact cu atmosfera.

Protestele din Madrid au degenerat.

Cel putin 20 de persoane au fost ranite in urma celor mai grave incidente petrecute de la inceperea protestelor de strada din Madrid. Sustinatorii miscarii ,,Indignados”, creat dupa izbucnirea crizei financiare, s-au incaierat cu fortele de ordine in fata Ministerului de Interne spaniol. Conform cotidianului ,,El Pais”, politistii ar fi intervenit in forta dupa ce mai multi demonstranti au incercat sa se catere pe fatada cladirii agatandu-se de gratiile cladirii in incercarea de a aseza o pancarta pe aceasta. Miscarea asa-numitilor ,,indignati” protesteaza impotriva ratei mari a somajului din Spania si a rigidului plan de austeritate al guvernului spaniol.

Primavara araba a devenit vara israeliana?

Inceputul acestui an a fost si continua sa fie tumultos in Tunisia, Egipt, Siria, si in general in mai toate tarile arabe. Aceasta miscare de protest s-a extins apoi in Europa; somerii si salariatii ingrijorati ca isi vor pierde slujba, in Grecia, Spania, etc. si-au manifestat cu forta nemultumirea. Iata ca aceasta miscare se extinde acum si in Israel, o tara unde de obicei populatia protesta pro sau contra razboiului, dar nu pentru motive socio-economice. De aceasta data incepand din 30 iulie, sute de mii de manifestanti au invadat strazile Tel Avivului si a altor orase israeliene. In plin centrul orasului Tel-Aviv, pe faimoasa avenue Rothschild, mii de persoane au infiintat un camping de corturi, sute de mii de parinti defileaza cu copii in brate sau in carucioare cerand imbunatatirea situatiei economice. Ei protesteaza impotriva coruptiei, a pretului excesiv al locuintelor, marirea salariilor, etc. In general populatia vrea sa spuna guvernului: ne-am saturat, vrem ca situatia sa se schimbe, primul ministru a spus ca ii intelege si in teorie cel putin a promis schimbari. Ramane de vazut daca acestea vor si avea loc.

Victime in Ohio.

Sapte persoane, intre care si un copil de 11 ani, au fost impuscate mortal de catre un barbat, duminica intr-un orasel din nord-estul statului Ohio, inainte de a fi ucis de politisti, transmite CNN. Incidentele au avut loc in jurul orei 11.00 ora locala in Copley Township. Atacul a inceput la o casa unde agresorul si-a impuscat prietena, a continuat la o casa vecina unde acesta a ucis alte 5 persoane, apoi a plecat pe urma altor doua, pe care le-a gasit intr-o casa, si a tras in una dintre acestea. La acel moment, un ofiter de politie impreuna cu un alt fost ofiter care se aflau in zona au intalnit agresorul, care ,,a declansat un schimb de focuri cu ofiterul si cu cetateanul, iar (atacatorul) a fost impuscat mortal”. Un total de opt persoane au fost impuscate, iar 7 dintre acestea si-au pierdut viata. Autoritatile au precizat ca una dintre victime are 11 ani. Un vecin a declarat ca mai multe victime faceau parte din doua familii.

Pagube uriase provocate de taifunul Muifa.

China a estimat marti la aproximativ 340 de milioane de euro pagubele provocate de taifunul Muifa, care a maturat ieri coastele de est ale tarii, anunta AFP. Meteorologii chinezi au retrogradat, marti dimineata, taifunul Muifa la gradul de furtuna tropicala. Muifa a lovit marti si Coreea de Nord, avand insa mult mai putina putere decat zilele precedente. Taifunul Muifa a provocat moartea a patru persoane in Coreea de Sud, in timp ce in China, o singura persoana este data disparuta. Saptamana trecuta, taifunul Muifa a facut ravagii in Japonia si Filipine. In sudul Japoniei, 30 de oameni au fost raniti si in jur de 60.000 au ramas fara locuinte. In Filipine, taifunul Muifa si furtuna tropicala Nock-ten au lasat in urma 70 de morti.

Explozie la o rafinarie din Argentina.

O explozie s-a produs miercuri la rafinaria Petrobras din Argentina, in deflagratie pierzandu-si viata cel putin o persoana, iar alte cinci fiind ranite, relateaza presa locala, citata de Reuters. Deocamdata nu se cunosc circumstantele care au dus la producerea exploziei.

A fost arestata Timosenko.

Justitia ucraineana a respins miercuri cererea de eliberare a fostului premier ucrainean Iulia Timosenko, judecata pentru abuz de putere. Un tribunal din Kiev a decis vineri arestarea lui Timosenko, acuzata de abuz de putere, dupa o disputa a acesteia cu actualul sef al Guvernului, Mikola Azarov. Ea l-a acuzat pe premier de coruptie, in timp ce acesta depunea marturie. Luni, instanta a respins cererea de eliberare depusa de Timosenko. Procesul in care este acuzata Timosenko vizeaza un contract incheiat in 2009 intre Ucraina si Rusia, pentru furnizarea de gaz. Parchetul sustine ca acordul a provocat statului ucrainean pierderi de peste 1,5 de miliarde de grivne (aproximativ 130 de milioane de euro). Azarov a anuntat vineri ca Ucraina intentioneaza sa ceara in justitie modificarea acordului.

Minte sanatoasa in corp sanatos. O viata lunga. Oamenii de stiinta de mai mult timp incearca sa descifreze secretul unei vieti lungi. Un articol publicat luna aceasta in revista Journal of the American Geriatrics Society, sugereaza cateva teorii. Daca te-ai nascut intr-o familie cu o relativa longevitate, este destul de probabil ca materialul genetic mostenit sa-ti confere o viata lunga indiferent daca ai respectat sau nu toate legile cumpatarii. Daca insa din nefericire, parintii si bunicii au murit prematur, sansele sa traiesti o viata lunga sunt mai reduse. Insa, mai multe exceptii de la regula au fost observate. Cercetatorii au observat ca persoanele care au mostenit un material genetic care favorizeaza o viata lunga, isi pot insa scurta zilele printr-un stil de viata ne-sanatos. Fumatul, consumul de alcool, expunerea la poluare si toxine, sau o dieta ne-sanatoasa, pot avea efecte negative asupra sanatatii si a lungimi vietii. In acelasi timp, cei care au avut nefericirea ca parintii si bunicii sa-si sfarseasca viata prematur, printr-o viata cumpatata si evitand abuzurile, isi pot lungi zilele. Cercetatorii de la Albert Einstein College of Medicine din New York, au investigat pe o perioada lunga de timp, viata a 477 de evrei Ashkenazi (descendenti ai evreilor din Europa de vest), cu o varsta de cel putin 95 de ani. Doua treimi din participanti erau femei. Informatiile despre stilul de viata si dieta ale acestor persoane au fost comparate cu alti 3.164 de voluntari selectati din populatia generala care erau nascuti in aceeasi perioada de timp. Rezultatele au aratat ca evreii cu toate ca au avut un stil de viata similar, in unele cazuri chiar mai ne-sanatos decat cei 3.164 de voluntari, au avut totusi o viata mai lunga. In mod surprinzator, cei 477 de participanti nu au creditat spiritualitatea ca motiv pentru viata lor lunga; numai 9.5% dintre ei au declarat ca Dumnezeu ar fi fost implicat in vreun fel in aceasta performanta. ,,Este posibil ca anumite persoane sa posede un material genetic care ii protejeaza impotriva efectelor negative ale unei vieti ne-sanatoase”, a declarat autorul studiului, Dr. Nir Barzilai. ,,Indiferent de istoria familiei, trebue sa mentinem o greutate normala, sa evitam fumatul, si sa practicam exercitiul fizic, deoarece aceste activitati sunt asociate cu o viata sanatoasa si lunga” a adaugat in concluzie Dr. Barzilai.

Textul saptamanii. ,,Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa ti se lungeasca zilele in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau”.Exodul 20,12

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 31/2011

| Generale, Ora Profetica |
Despre autor
-