451
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita In toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 26 Iunie 2014

Alaska. Cutremur. Un cutremur puternic de 8 grade s-a produs în largul coastelor Alaski. Potrivit seismologilor americani, cutremurul a avut loc în apropierea Insulelor Aleutine. Autoritatile americane au emis o alerta de tsunami. Epicentrul seismului este localizat la 24 de km sud-est de insula Little Sitkin din Alaska. Avertizarea de tsunami se refera la zona de coasta din Alaska dintre Nikolski si Attu.

Nigeria Boko Haram in plina actiune. Ca urmare a incidentului din 15 aprilie când circa 250 de eleve au fost rapite de secta Boko Haram, comunitatea internationala s-a mobilizat intr-un efort publicitar pe cât de spectacular pe atât de ineficient. Personalitati politice, actori si artisti, oameni obisnuiti, au manifestat exprimându-si revolta fata de actele barbarice ale acestei secte. Presedintii si ministrii tarilor vecine s-au inrunit la Paris intr-o conferinta prezentata ca un eveniment crucial. Statele Unite si alte tari occidentale au oferit asistenta in localizarea si recuperarea acestor tinere. Statul Nigerian a declarat ca stie unde sunt si ca va fi fara mila impotriva rapitorilor. Dar in ciuda acestor manifestari, nimic nu a fost realizat, niciuna dintre fete nu a fost recuperata atacurile au continuat la fel de sângeroase. Ca dovada sâmbata trecuta ei au atacat patru sate in apropiere de orasul Chibok (de unde au fost rapite elevele). In urma acestui atac si-au pierdut viata cel putin 33 de sateni, 6 militieni locali si 24 de atacanti din rândurile sectei Boko Haram. Luni a avut loc o explozie la colegiul medical din orasul Kano, care a facut cel putin 12 victime, acesta este al treilea atac cu bombe in ultimele 4 luni, care are loc in Kano. Tot sâmbata a avut loc un alt atac in localitatea Kummabza, la 150 km de Maiduguri, capitala statului Borno. Cu aceasta ocazie in afara distrugerii satului si incendierii cladirilor si a vehiculelor au fost rapite 60 de femei si fete si 31 de baieti. In acelasi timp un numar de sateni au fost ucisi. De fapt singurii care au scapat au fost batrânii din sat. In acelasi timp in nordul camerunului, in orasul Maroua, capitala proviciei Extrem Nord, politia a arestat 45 de persoane suspectate de a fi ajutoarele sectei islamiste Boko Haram. Ei erau vânzatori in piata orasului, frizeri sau soferi de motociclete taxi, si pe lânga ocupatiile lor obisnuite serveau ca oameni de legatura pentru islamisti, ajutându-i sa pregateasca si aduca la indeplinire atacurile. In aceeasi zona politia cameruneza a arestat doua persoane care sunt cadre de conducere ale sectei. Toti acesti indivizi au fost transferati in capitala tarii Yaounde, pentru a fi interogati. Ca sa adauge la confuzie si starea de panica in care traieste tara, miercuri grupul Boko Haram a mai executat un atentat cu bomba in complexul comercial Banex Plaza shopping center, din capitala Abuja. In urma acestui atac rapoartele preliminare vorbesc despre 21 de morti si de cel putin 17 raniti. Acesta nu este primul atac care are loc in capitala. In aprilie peste 70 de persoane au fost ucise intr-o gara rutiera de la periferia orasului, iar in mai o alta explozie intr-o statie de autobuz a facut 18 victime.

Foc la Ierusalim. Trei cartiereau fost evacuate, cel putin zece case au ars. Incendii violente de vegetatie s-au produs miercuri la marginea Ierusalimului. Trei cartiere de la periferia Orasului Sfânt au fost evacuate de autoritatile israeliene. 35 de echipe de pompieri si sase elicoptere pentru stingerea incendiului au fost mobilizate pentru a lupta cu flacarile. Pompierii au avut nevoie de peste sapte ore pentru a opri înaintarea pârjolului izbucnit într-o padure de la periferia Ierusalimului. Cel putin zece case au fost facute scrum de înaintarea focului. Ca masura de precautie, autoritatile au evacuat Memorialul Victimelor Holocaustului, aflat în inima padurii.

Egipt. Condamnare la moarte. Tribunalul penal din orasul egiptean Minia a confirmat decizia de condamnare la moarte a 183 de islamisti, sustinatori ai fostului presedinte Mohamed Morsi. Printre cei care vor fi executati se afla si liderului Fratiei Musulmane, Mohamed Badie, acuzat de incitare la violente care au dus la uciderea unui politist. În total, 496 de acuzati, dintr-un total de 683, au fost achitati, iar patru au primit pedepse cu închisoarea pe viata. De asemenea, 120 dintre ei se afla în arest, în timp ce restul au fost judecati în lipsa. Inculpatii sunt acuzati de omucidere, tentativa de asasinat, furt, recurgerea la forta, atac împotriva institutiilor publice, incendiere si posesie de arme de foc fara permis, potrivit agentiei egiptene de stat Mena. Judecatorul care a pronuntat sentintele este cunoscut pentru severitatea sa, informeaza „Le Monde”, editia electronica. Reprezentantul puterii executive a pronuntat si în trecut pedepse cu moartea, însa aceasta decizie este una care a provocat critica internationala. De la arestarea fostului presedinte islamist Mohamed Morsi, în iulie 2013, peste 500 de politisti si militari au fost ucisi în atacuri organizate de sustinatorii acestuia. De partea cealalta, a sustinatorilor lui Morsi, aproape 1.400 de persoane au murit în urma violentelor, iar în jurul a 15.000 au fost arestate.

In judetul Constanta ploi torentiale. În unele localitati au ajuns la 132 de litri pe metrul patrat, conform datelor transmise de oficialii Prefecturii Constanta. Pentru ca solul nu a putut sa absoarba o cantitate uriasa de apa, 70 de hectare de teren au fost inundate. Viitura care s-a format a ajuns si în locuintele si în gospodariile oamenilor: 64 de case, subsoluri si anexe gospodaresti au cazut prada apelor. În sudul si sud-vestul judetului 9,5 km de drumuri comunale si judetene au fost maturate de torente. Nici plajele nu au scapat de furia naturii: mai multe zone de nisip de pe întreg cordonul litoral au fost inundate.

Papa Francisc. Vizita. Papa a vizitat unul dintre cele mai periculoase orase din Italia, Cassano all’Ionio. Aflat în regiunea Calabria, acesta este fieful uneia dintre cele mai puternice clanuri mafiote din lume, implicat în traficul de droguri. De altfel, Suveranul Pontif s-a exprimat în nenumarate rânduri împotriva mafiei si de aceea, vizita în regiunea din sudul Italiei a fost considerata una cu risc ridicat. Papa Francisc a fost întâmpinat cu urale de mii de oameni în orasul Cassano all’Ionio. Desi vizita a avut un nivel de securitate extrem de ridicat, papa s-a deplasat prin multime în papamobilul descoperit. Papa nu a ezitat nici sa se plimbe printre oameni si chiar sa guste dintr-o bautura oferita de o femeie, înainte sa viziteze o închisoare. „În acest fel, vreau sa-mi exprim apropierea personala si pe cea a Bisericii fata de toti barbatii si femeile care se afla încarcerati în toate colturile lumii”, a declarat papa. În discursul tinut în fata a sute de detinuti, Papa Francisc a denuntat închisorile ca fiind simple instrumente de pedeapsa si a pus accentul pe nevoia de concentrare pe reabilitarea si reintegrarea condamnatilor. El s-a întâlnit în privat cu mai multi detinuti, printre care si tatal unui baietel de numai trei ani care acum câteva luni a fost ucis de mafie, împreuna cu bunicul sau, într-o reglare de conturi. De altfel, papa Francisc a excomunicat N’drangheta (mafia calabreza) si a îndemnat la lupta împotriva mafiei calabreze în timpul unei slujbe în aer liber la care au participat 200.000 de oameni. „N’drangheta reprezinta adorarea raului si sfidarea binelui comun. Raul trebuie combatut, trebuie eliminat. Trebuie sa-i spunem nu!”, a îndemnat papa. În cursul vizitei în Cassano all’Ionio, a mai vizitat un spital, s-a întâlnit cu prelati locali, a luat masa cu saracii si a vizitat un azil pentru batrâni.

Prioritati. In mod categoric opinia publica si moravurile societatii contemporane s-au schimbat in mod dramatic. Nu cu mult in urma ar fi fost de neimaginat ca cineva sa ajunga la inchisoare pentru ca a chinuit animalele din curtea sa. Astazi in mai toate tarile civilizate este un fapt obisnuit ca o persoana sa fie judecata si condamnata la inchisoare ca si-a maltratat calul, câinele sau pisica. Nu demult un primar al unui orasel din provicia canadiana Quebec a trebuit sa prezinte scuze publice pentru ca nu a reusit sa evite si a lovit o pisica pe autostrada. In acest context in care animalele sunt câteodata tratate mai bine decât oamenii Emma Czornobaj o tânara de 25 de ani din Montreal Canada a hotarât ca cel mai important lucru este sa se opreasca in plina autostrada ca sa dea ajutor unor boboci de rata care incercau sa traverseze soseaua. Desigur aceasta incalca codul rutier care interzice oprirea pe autostrada in special pe partea stânga, fara sa puna semnalul, pe o portiune care nu era destul de larga, dar ea a avut in considerare numai binele bobocilor si s-a oprit. In acelasi timp venea din spate o motocicleta pe care se afla, Andre Roy, 50 de ani si fiica sa Jessie, de 16 ani. Nemaiavând timp sa frâneze, ei s-au lovit de masina oprita si au murit pe loc. <i mai tragic poate, Pauline Volikakis, sotia si mama victimelor era la câteva sute de metri in urma conducând o alta motocicleta asa ca a vazut toata scena. Este interesant de subliniat ca tânara automobilista a insistat sa se considere nevinovata. In legislatia Nord Americana recunoasterea vinei permite evitarea procesului si da loc unei sentinte reduse care poate fi negociata intre parti. In urma procesului, ea a fost gasita vinovata de uciderea din culpa a celor doi, si va merge la inchisoare.

Israel. Operatiune militara. Au fost atacate unele pozitii si centrul de comanda al diviziei siriene responsabile de operatiunile din zona Golan si de moartea lui Muhammad Karaka, fiul în vârsta de 15 ani al contractorului din Ministerul Apararii, precum si de ranirea altor 5 persoane.Printr-un atac coordonat de aviatie si artilerie, armata israeliana a lovit, în noaptea de duminica spre luni, noua tinte militare siriene. Ministrul Apararii, MosheYaalon, a declarat ca Israelul „considera responsabil regimul lui Bashar al-Assad pentru actiunile întreprinse pe teritoriul sau”, relateaza luni agentia Ansa. Aceasta a fost cea mai mare interventie israeliana în Siria din 2011, când a început Razboiul Civil. Biroul purtatorului de cuvânt al fortelor armate a declarat ca avioane si rachete sol-sol Tamuz ,,au lovit obiective alese cu grija”. Conform celor relatate de posturile de radio din Israel este vorba despre centrul de comanda al celei de-a 90-a Divizii siriene, care se ocupa de operatiuni în zona Golan, de unde duminica a avut loc atacul asupra masinii unui contractor al Ministerului Apararii, un arab-israelian. El a fost contactat telefonic de catre prim-ministrul Benjamin Netanyahu. ,,Teroristii nu disting între arabi si evrei, vor doar sa ne omoare si noi nu-i vom lasa s-o faca”, a declarat Netanyahu cu putin timp înainte de a autoriza raidul. Acesta le depaseste pe cele lansate anterior ca urmare a unor atacuri asupra zonei Golan sau pentru blocarea livrarilor de arme siriene grupului Hezbollah. Teama Israelului este aceea ca libanezii Hezbollah profita de razboiul civil din Siria pentru a se infiltra în Golan, deschizând astfel un nou front cu sprijinul militar al regimului de la Damasc.

Africa epidemia de Ebola. Incepând din luna ianuarie epidemia de ebola, cea mai devastatoare din istoria Africii face ravagii in Guinea, Siera Leone si Liberia. A facut peste 350 de victime. Ceea ce este extrem de ingrijorator este faptul ca epidemia a scapat controlului autoritatilor sanitare si ca numarul cazurilor a crescut cu 60% in ultima luna. Ca titlu de comparatie epidemia din 1976 care a facut 280 de morti in Republica Democratica Congo. Organizatia internationala Medecins sans frontieres, declara ca actuala epidemie a afectat zone noi si se propaga vertiginos in alte regiuni. Ei subliniaza ca autoritatile sanitare nationale trebuie sa faca un efort fara precedent ca sa stavileasca aceasta epidemie numai ca nu au mijloace, sau motivarea ca sa o faca, mai ales ca au deaface cu populatii care nu inteleg necesitatea masurilor sanitare drastice care trebuie impuse.

O calugarita premiata la Vocea Italiei. A devenit obisnuit ca in fiecare an in mai toate tarile sa aiba loc un concurs numit Vocea… tarii respective. Cu aceasta ocazie necunoscuti se prezinta sa isi demonstreze talentul muzical. Unii dintre ei sunt chiar talentati si reusesc sa se impuna. Poate cel mai caracteristic este cazul englezoaicei Susan Boyle care dintr-o necunoscuta a devenit peste noapte datorita concursului o vedeta internationala.Ultimul fapt remarcabil este cel al calugaritei italiene Cristina care a câstigat anul acesta cu 62% dintre voturile telespectatorilor. Pentru selectia initiala, juriul nu vede ci doar aude candidatii, asa ca ei nu au stiut de la inceput ca acea voce sublima apartinea unei calugarite de 25 de ani originara din Sicilia, care traieste acum in Milano. Ea era imbracata cu tinuta neagra traditionala ordinului Orselinelo din care face parte. Mai apoi etapa dupa etapa spectatorii si juriul au fost cuceriti de entuziasmul si talentul ei. Este interesant ca ea a avut ca corepetitor un cântaret de rap, J-Ax, care recunostea ca echipa lor a fost o combinatie de satana el, si apa sfintita ea. Dar iata ca in etapa finala ea a câstigat, si consecventa crezului ei religios, nu intentioneaza sa se lase de calugarie desi o asteapta o cariera muzicala. Ea a cerut salii intregi sa se ridice si sa recite dupa ea rugaciunea Tatal nostru. Intr-adevar remarcabil sa vezi o masa de tineri care, l-a cererea ei au recitat, poate pentru prima data o rugaciune, de unde concluzia ca celebritatea poate inspira si lucruri bune.

Un român il opreste pe papa. „Aici este un înger care asteapta”, a scris barbatul pe un banner în fata casei lui din Calabria, Italia, înainte ca papa sa treaca pe acolo. Papa a oprit convoiul oficial, a coborât din masina si a binecuvântat o tânara de 21 de ani, grav bolnava. Ivan Parfenie a provocat aceasta întâlnire a papei cu familia si vecinii lui. Românul stia ca papa va trece prin fata casei sale în drumul spre un oras din Calabria. Zile la rând s-a gândit cum sa îl opreasca din drum, ca sa obtina binecuvântarea pentru sora logodnicei lui, macinata de o afectiune severa. „Cum sa-l oprim, ca doar nu era sa blocma strada. Doar cu câteva cuvinte care sa loveasca inima unei persoane. <i într-adevar, asa s-a întâmplat”. Papa Francisc nu a ramas indiferent când a citit „Aici este un înger care asteapta”. Chiar daca nu planificase nici o oprire, Suveranul Pontif i-a cerut soferului sa opreasca masina si a binecuvântat-o pe tânara de 21 de ani. Un gest care i-a emotionat pe toti cei care se adunasera sa îl vada pe Suveranul de la Vatican.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Pesticidele si albinele. De peste opt ani, termenul de ,,Colony Collapse Disorder” (CCD), a devenit un motiv de mare ingrijorare atât pentru oamenii de stiinta dar si pentru crescatorii de albine. Termenul se refera la abandonarea apartent spontana a stupilor de catre albine. Faptul ca ocazional albinele isi abandoneaza stupii lor, nu este nimic nou, insa rata cu care au fost observate astfel de prabusiri de colonii de albine a ajuns la proportii alarmante incepând cu anul 2006. Numeroase cauze pentru acest fenomen au fost explorate; de la agenti patogeni si paraziti, pâna la radiatii electromagnetice, proliferare a culturilor modificate genetic, iar mai recent o anumita clasa de pesticide numite Neonicotinoids. Neonicotinoids, care sunt chimic similare cu nicotina, au fost introduse in USA la inceputul anilor 1990 ca un inlocuitor pentru alte substante chimice daunatoare. Neonicotinoids sunt pesticide sistemice, ceea ce inseamna ca ele sunt absorbite in celulele plantei, care devine otravitoare pentru orice insecta, inclusiv pentru albine. ,,Utilizarea lor ca profilaxie pe scara larga este o nebunie absoluta” a declarat Prof. Dave Goulson de la Universitatea din Sussex intr-un interviu pentru BBC News. Neonicotinoids sunt in prezent interzise in Uniunea Europeana. O echipa internationala de cercetatori au analizat peste 800 studii stiintifice publicate in ultimii 20 de ani si au conclus ca folosirea acestor neonicotinoids au un impact global si ameninta echilibrul ecologic. Raportul publicat recent sugereaza ca utilizarea lor contribuie la otravirea pamântului, aerului si apei. Pesticidele se acumuleaza in sol si apa, si poate cauza moartea insectelor si pasarilor. De obicei, crescatorii de albine se asteapta sa piarda anual intre 10% si 15% dintre coloniile lor de albine, insa in USA in ultimi 5 ani peste 33% dintre coloniile de albine au disparut. Se estimeaza ca din anul 2006 pâna in anul 2013 peste 10 milioane de stupi cu o valoare de aproximativ de $ 200 de stup, au disparut lucru care a provocat industriei apicole americane o paguba de peste $ 2 miliarde. In USA, in 2013, se estima ca erau aproximativ 2.5 milioane de colonii de albine, cu aproximativ 4 milioane mai putine in comparatie cu 60 de ani in urma. Albinele sunt importante nu numai pentru productia de ceara si miere, dar si pentru polenizarea culturilor agricole. Numai in anul 2013, contributia albinelor la agricultura americana s-a estimat la peste $ 200 de miliarde.

Textul saptamânii.  ,,Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus”. Apocalipsa 14,12

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 26/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-