56
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 23 Iunie 2011

Fenomen de societate. Guvernul francez a publicat un raport extrem de ingrijorator despre proliferarea sectelor. Potrivit acestui raport, numai in ultimul an activitatea lor a crescut cu 63%. Activitatea lor se concentreaza in principal in doua domenii: cei care prezic sfarsitul lumii, ultima editie este pentru 2012, si cei care propun vindecari miraculoase. Daca pentru prima categorie riscurile sunt limitate; nu este prima data cand aceste preziceri se dovedesc false, cea de a doua categorie este mult mai periculoasa. In primul rand deoarece acesti experti in miracole au schimbat tactica, inainte ei spuneau: opriti tratamentul cu otravuri (medicamente), si luati tratamentul meu, acum ei spun insa continuati tratamentul si adaugati si pe cel al meu. In acest fel o buna parte din bolnavi sunt vindecati de tratament, si sectele pot astfel recupera creditul.

Ar fi poate momentul sa explicam ca mijloacele de diagnostic si tratament au facut progrese exceptionale in ultimii ani, si ca astazi se pot diagnostica tumori si boli intr-un stadiu incipient, ceea ce are ca efect vindecarea lor. Pe de alta parte notiunea de cancer a fost extinsa la tumori care in urma cu cateva decenii nu erau considerate cancere, deci dat fiind agresivitatea lor scazuta pot fi tratate cu succes. Proliferarea acestor secte si a conducatorilor lor adesea lispiti de scrupule, au consecinte sociale importante. In primul rand aceste tratamente sunt scumpe si imping bolnavii si familiile lor sa contracteze datorii importante. Mai apoi toate sectele au o componenta spirituala care afecteaza intelectul acestor bolnavi si asa fragilizati, si produce adesea consecinte grave, inclusiv sinuciderea. S-a constatat ca adesea acesti experti practica pe internet, au diplome obtinute in tari straine, care sunt greu de verificat si evaluat, si apeleaza la mijloace mistice.

Japonia. Cutremur. Un cutremur de 6,7 grade s-a produs joi dimineata in nord-estul Japoniei, anunta institutul american de geofizica, USGS. Seismul s-a produs in largul prefecturii Iwate, de pe insula Honshu, la circa 530 de km nord-est de Tokyo, in aceeasi zona unde un cutremur de 9 grade a avut loc in martie, declansand un tsunami devastator.

Gaddafi acuza statele membre NATO de crima, in urma raidurilor vizand Tripoli. Liderul libian Muammar Gaddafi a acuzat statele membre NATO de crima, la doua zile dupa ce familia unui consilier apropiat a fost ucisa intr-un raid aerian. Intr-un mesaj audio transmis miercuri seara, el i-a descris pe cei care au lansat bombardamentul, drept ,,criminali” si ,,barbari”. Potrivit corespondentului BBC la Tripoli, Gaddafi a fost la fel de sfidator ca intotdeauna in mesajul de miercuri. ,,Diavolului i-ar fi rusine de minciunile si acuzatiile facute de inamicii Libiei”, a spus el. Liderul libian a admis ca a fost pus ,,cu spatele la zid”, dar a avertizat ca lupta va ,,continua, pana cand veti fi distrusi”. El a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa trimita o misiune pentru a ancheta moartea civililor in raidurile aeriene. Mesajul lui Gaddafi a intervenit la doua zile dupa ce un raid NATO ar fi vizat o vila din Sorman, apartinand unui apropiat al lui Gaddafi. Acesta nu a fost ucis in atac, insa doi dintre nepotii sai, precum si o nora insarcinata, si-ar fi pierdut viata, a anuntat Guvernul de la Tripoli.

Nou raid american in Pakistan. In zona de frontiera dintre Afganistan si Pakistan au fost ucisi, potrivit surselor de securitate pakistaneze, cel putin sase extremisti, in urma unui atac american cu avion teleghidat. Extremistii erau, potrivit acelorasi surse, luptatori ai gruparii islamiste Hakkani, care intretine legaturi cu reteaua terorista al Qaida. Avioane teleghidate americane, numite drone, bombardeaza periodic baze ale extremistilor aflate pe teritoriul Pakistanului, in ciuda protestelor guvernului de la Islamabad.

Trupele siriene in nordul Alepp-ului. Militarii sirieni au luat cu asalt localitatea Managh situata la 15 km de granita cu Turcia, in incercarea de a prelua controlul in zona rurala din apropiere de Alepp. Potrivit unor localnici, citati de Reuters, persoane inarmate cu mitraliere au deschis focul si trag la intamplare, in vreme ce localnicii fug din calea soldatilor.

Atentat sinucigas in Nigeria. Un atentator sinucigas, a fost victima recunoscuta in atacul care a distrus insa mai multe vehicule, din apropierea unei statii de politie din Capitala Nigeriei, Abuja. Potrivit surselor locale, explozia s-a soldat cu moartea atentatorului. Agentia Nationala de Management de Criza a reusit sa elibereze locul exploziei, a declarat un purtator de cuvant al institutiei pentru Reuters. Reprezentantii ai Crucii Rosii sustin insa ca au evacuat mai multe cadavre de la locul exploziei, fara a fi insa in masura sa anunte numarul victimelor.

Ultimul condamnat la moarte al regimului Ceausescu a fost repus in drepturi. La aproape patru decenii dupa ce statul comunist decidea executia sa pentru inalta tradare, Constantin Rauta si-a redobandit cetatenia romana, relateaza Evenimentul Zilei. Fost bursier in Italia, ocazie cu care a acceptat o colaborare cu spionajul romanesc, in a carui conducere se afla pe vremea aceea si generalul Pacepa, Rauta a realizat un sistem de alarma pentru Departamentul de Informatii Externe (DIE), folosit pentru a asigura protectia resedintei lui Nicolae Ceausescu. In acest scop este trimis si la Washington, pe 24 noiembrie 1974, unde, impreuna cu o echipa speciala, urma sa se ocupe de revizia aparaturii aflate intr-o serie de locatii din capitala federala si din New York, ce urmau sa fie vizitate de Ceausescu. Rauta decide, insa, sa ceara azil politic si se preda politiei americane. La putin timp dupa, este condamnat la moarte pentru inalta tradare, condamnare ce nu i-a fost abrogata in ultimii 20 de ani, pana la inceputul acestei saptamani.

Zawahiri preia sefia al Qaida. Noul sef al retelei teroriste al Qaida este Ayman al-Zawahiri, acesta succedandu-i lui Osama bin Laden, ucis la inceputul lunii mai. Anuntul a fost postat pe un site de internet apropiat gruparii islamiste si preluat de televiziunile arabe. Zawahiri a fost, vreme de ani buni, secundul lui bin Laden la comanda retelei care, in paralel cu anuntul noii conduceri, a transmis ca isi va continua razboiul cu Statele Unite si Israelul. La Jakarta, in Indonezia, instanta l-a condamnat la 15 ani inchisoare pe clericul islamist Abu Bakar Bashir, gasit vinovat in acuzatiile de terorism ce i-au fost aduse.

Turcia nu inchide granitele pentru refugiatii sirieni. Ankara a anuntat ca numarul sirienilor refugiati in Turcia s-a ridicat la 8.500. Civilii sirieni au trecut granita dintre cele doua state fugind din calea violentelor din doua orase situate in nordul statului arab. Ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, s-a aflat ieri in regiunea in care au ajuns refugiatii si a precizat ca tara sa nu va inchide granita comuna cu Siria. Intre timp, la Ankara, premierul Reccep Erdogan a purtat discutii cu un emisar al presedintelui sirian Bashar al-Assad. Secretarul general ONU, Ban Ki Moon, i-a cerut liderului de la Damasc implenetarea de reforme ,,inainte de a deveni prea tarziu”. Mai multi membri ai Consiliului de Securitate ONU solicita masuri mai radicale in relatia cu Siria, dupa ce regimul de la Damasc nu a dat curs nici unui apel la incetarea violentelor lansat de comunitatea internationala. Rusia si China se opun, insa, unei rezolutii care sa condamne Siria.

Controalele la granitele Danemarcei sunt o primejdie pentru Europa. Controversa germano-daneza, provocata de hotararea guvernului de la Copenhaga de reinstituire a controalelor la granita comuna a fost dezamorsata cu ocazia unei reuniuni la nivel ministerial, fara a fi insa rezolvata definitiv. Sefa diplomatiei daneze, Lene Espersen i-a dat asigurari omologului sau german, Guido Westerwelle, ca nu va exista nici in viitor un control sistematic al persoanelor care trec granita, dar a aparat planurile de instituire a unui control vamal, pentru care se vor construi inclusiv birouri si pichete la punctele de trecere. Westerwelle a avertizat ca aceste planuri ar putea deveni ,,un impediment in calea libertatii in Europa”. In acelasi timp, el a declarat ca prietenia germano-daneza este una stabila. Prin controlalele la frontierele cu Germania si Suedia, Danemarca vrea sa combata mai eficient criminalitatea internationala. Germania si Comisia Europeana sunt insa impotriva acestor controale fiindca incalca dreptul la libera circulatie garantat prin acordul Schengen. Planurile daneze sunt o initiativa a populistilor de dreapta care ajuta guvernul minoritar de centru-dreapta sa dispuna de majoritate in forul legislativ de la Copenhaga.

Condamnat pentru omor prin imprudenta. Un fost angajat al controversatei firme de securitate Blackwater, a fost condamnat in SUA la 37 de luni inchisioare fiindca l-a ucis cu focuri de arma pe un civil afgan. Potrivit Ministerului Justitiei de la Washington, un tribunal federal din statul Virginia l-a gasit pe barbatul in varsta de 31 de ani, vinovat pentru omor din imprudenta. Condamnatul, impreuna cu un coleg al sau, au deschis focul la Kabul, in mai 2009, dupa un accident de circulatie, asupra unui automobil care se apropia. Unul din civilii aflati in automobil a fost impuscat mortal.
Pakistanul a arestat cinci presupusi informatori ai CIA. Serviciul secret pakistanez a arestat cinci prezumtivi informatori ai agentiei americane de spionaj CIA, care ar fi ajutat in cursul operatiunilor de gasire a liderului retelei al Qaida, Osama Bin Laden. Anuntul a aparut in ziarul New York Times, care citeaza oficiali americani. Aceeasi sursa precizeaza ca arestatii sunt cu totii cetateni pakistanezi si intre ei se numara si un maior al armatei. Uciderea lui Bin Laden, de catre trupe speciale americane, la inceputul lunii mai in orasul pakistanez Abbottabad, a dus la o tensionare suplimentara a relatiilor americano-pakistaneze. S-a inrautatit de atunci inclusiv cooperarea intre serviciile de securitate ale celor doua tari.

Lupte de strada la Belfast. In orasul Belfast din Irlanda de Nord s-au inregistrat ciocniri violente intre catolici si protestanti. Potrivit politiei, cele doua parti adverse s-au atacat cu pietre, sticle, petarde si sticle incendiare. La cele mai violente lupte de strada din Belfast din ultimii ani au luat parte aproximativ 700 de persoane. Un fotoreporter a fost ranit in picior cu focuri de arma. Politia a incercat sa aduca lucrurile sub control prin baricadarea unor strazi si recurgerea la tunuri de apa. Ciocniri de mai mica amploare s-au inregistrat deja in noaptea de luni spre marti. Politicieni ai regiunii ce tine de marea Britanie au condamnat actele violente, apreciind ca este vorba de o incercare de subminare a procesului de pace.

Numai un nume. Facebook este o retea sociala extrem de populara in toata lumea, si se pare unul din factorii importanti in reusita revolutiilor arabe, datorita faptului ca manifestantii si mai ales tinerii si-au putut da intalnire cu ajutorul acestor mesage. Un simplu fapt anecdotic: in Germania, o tanara de 16 ani si-a anuntat pe Facebook intentia de a organiza o petrecere de ziua ei, si a uitat sa spuna ca este doar pentru familie, ceea ce a facut ca peste 15.000 de persoane sa-si manifeste interesul de a participa, si peste 1.600 s-au si prezentat la adresa indicata. In aceste conditii sarbatorita s-a refugiat la rude, iar politia a avut de furca cu multimea dezamagita. Toate acestea pentru a sublinia ca acest fenomen caracteristic al zilelor noastre care a facut din Mark Zuckerberg, fondatorul acestui site, un om extrem de bogat, nu este ceva de neglijat. In acest context in Franta, un barbat din Carpentras (Vaucluse), a vrut sa se alature celor 17 milioane de concetateni, si sa-si deschida un cont facebook. Numai ca cererea lui a fost respinsa, deoarece numele sau are rezonante deosebite. Acest barbat de origine libaneza se numeste Menouez Jihad, numai ca Jihad inseamna razboi sfant impotriva nonmusulmanilor, razboi pana la moarte. Domnul Jihad si avocatul sau nu vad nimic rau in aceasta, nu considera ca numele sau care cheama la uciderea vecinilor si compatriotilor sai, ridica o problema. Cred ca aceasta este tipic pentru fiecare dintre noi care nu ne sinchisim prea mult de ceea ce se poate intelege din actiunile, gesturile si vorbele noastre. Am ajuns din nefericire, prea adesea asa de obisnuiti cu multe lucruri nepotrivite.

Ce este important. Ca orice mare oras, Toronto are multe probleme: trafic intens, lipsa spatiilor de parcare, pretul exorbitant al acestora, lipsa locuintelor sociale, etc. Ca sa faca situatia si mai complicata, dupa greva salariatilor aeroportului international din Toronto, de circa o luna posta este in greva, ceea ce inseamna ca in toata Canada, nimeni nu primeste scrisori, cecul de pensie, nu poate trimite prin posta plata la credit carduri, etc. In aceasta situatie ce credeti ca ii framanta pe reporterii prezenti la primaria orasului zilele acestea? Intrebarea cea mai importanta a fost de ce nu va participa primarul la parada homosexualilor si a lesbienelor, care va avea loc la sfarsitul saptamanii viitoare? Raspunsul primarului Rob Ford a fost simplu, pentru ca acest sfarsit de saptamana devine mai lung ocazionat de ziua nationala a Canadei, si cu aceasta ocazie petrec cu familia la cabana de langa lac, care este la peste 200 de km de oras. Totusi ca si cum nimic altceva nu ar fi important pe aceasta lume, reporterii insista ca primarul ar trebui sa participe, deoarece din 1995 nici un primar nu a lipsit de la parade. Ar fi poate de mentionat ca niciunul din precedentii primari si nici Ford nu au fost homosexuali sau lesbiene. De fapt in ultimile luni opinia publica este agitata cu controverse despre depenalizarea prostitutiei si protectia prostituatelor, legalizarea marihuanei, dreptul homosexualilor de a dona sange, de a adopta copii, etc. De unde cred ca intrebarea ce este important in societatea de astazi, este cat se poate de legitima.

Caii salbatici de la Letea. In mijlocul Deltei Dunarii, mai precis in comuna CA Roseti, se afla un numar important de cai, care dupa standardele occidentale sunt salbatici. Nimeni nu ii spala, tesala si ingrijeste. Ei se plimba cum vor si se descurca cum pot, adesea mancand plante din specii rare si protejate. In opinia guvernatorului Deltei Dunarii, Grigore Baboianu, caii care umbla liberi la C. A. Rosetti si in alte locuri din Delta nu fac parte din rezervatie si nu sunt animale protejate. Organizatiile de aparare a animalelor au lansat un apel ca sa impiedice trimiterea la abator a 49 din cei circa 4.000 de asemenea cai, care urmeaza sa fie sacrificati, iar carnea exportata in Italia pentru a deveni salam.

Minte sanatoasa in corp sanatos.

Organismul uman. La aproximativ fiecare 10 ani organismul uman se regenereaza aproape in intregime, este concluzia oamenilor de stiinta. Dr. Jonas Frisen, biologist la Karolinska Institute din Stockholm, explica, ca acest proces are loc in fiecare organ din corp, chiar si la celulele care alcatuiesc creierul. Pana nu demult se credea ca celulele care formeaza sistemul nervos, nu se pot replica; astazi insa tot mai multe studii demonstreaza contrariul. Cercetatorii de la Salk Institute in La Jolla, California, au reusit recent sa confirme existenta unor celule noi in zona hippocampus, zona din creier reponsabila cu memoria.

Dr. Elizabeth Gould, de la Princeton University, a descoperit ca in cortexul cerebral, neuroni noi se nasc in fiecare zi, iar in opinia ei, memoria fiecarei zile este inregistrata pe neuronii produsi in ziua respectiva. Chiar si inima este capabila sa se regenereze, cu toate ca pana in prezent cercetatorii nu au reusit sa identifice viteza de regenerare a acestor celule. Intregul organism este in continua schimbare: celule vechi mor printr-un proces numit apoptosis si altele noi se nasc prin divizare, proces numit mitosis.

Fiecare organ are viteza lui specifica de regenerare. Celulele din interiorul stomacului, de exemplu, au o viata de numai cinci zile. Celulele rosii de sange, mor si sunt ,,ingropate” de catre splina la fiecare 120 de zile, timp in care au parcus aproximativ 1.600 de km prin sistemul vascular uman. Suprafata exterioara a pielei, numita epidermis, isi regenereaza intreaga suprafata in doua saptamani. Ficatul, a carui sarcina este sa dezintoxice tot organismul, se regenereaza intr-o perioada de 300 la 500 de zile. Scheletul osos, nici el nu ramane neschimbat. La fiecare 10 ani, oasele sunt regenerate in totalitate. In ciuda acestei abilitati extraordinare de a se regenera, totusi organismul imbatraneste si in final este chemat la odihna.

In afara de factorii externi, cum ar fi: poluarea, dieta, abuzul fizic si emotional, factori care scurteaza viata fiecarui organ, tot mai multi cercetatori sunt de parere ca durata vietii unei celule este ,,predestinata” si programata in materialul genetic (DNA) pe care celula il contine. In alte cuvinte, in DNA-ul nostru este programata moartea. DNA-ul este organizat in structuri liniare impletite numite chromosomes; ca un siret de pantof. La capetele acestor structuri se afla un component numit telomeres, similar cu plasticul de la capetele unui siret. De fiecare data un DNA este replicat, aceste telomeres se scurteaza pana cand devin prea scurte si DNA-ul nu se mai poate replica.

Textul saptamanii. ,,Imi vei arata cararea vietii; inaintea Fetei Tale sunt bucurii nespuse, si desfatari vesnice in dreapta Ta”. Psalmul 16,11

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 25/2011

About The Author
-