383
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita In toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 12 Iunie 2014

Nordul Irakului in mâinile islamistilor. In mod general, si total gresit credem ca odata cu retragerea trupelor americane din Irak, situatia s-a normalizat si toate lucrurile merg bine, ceea ce este cu totul eronat. In fiecare zi au loc atentate in care isi pierd viata zeci si zeci de civili nevinovati, femei, copii, batrâni oameni care nu au nimic deaface cu luptele politice carora le este victima tara. In nordul tarii opereaza cu mult succes o formatie jihadista (juhad inseamna razboi sfânt) numita EIIL in traducere stat islamist in Irak si in tara soarelui rasare. Mossul este al doilea oras ca marime in Irak, este capitala provinciei Ninive, si se afla la numai 350 km departare de Bagdad, asadar este un punct strategic important. Tocmai de aceea jihadistii si-au facut saptamâna aceasta un punct de onoare sa-l cucereasca. In urma unui atac sustinut care nu a durat nici 24 de ore, ei au cucerit intreg orasul. Militarii si politistii irakieni au cedat imediat in fata atacantilor si si-au abandonat pozitiile, reusind doar sa dea foc depozitelor de carburant si munitii. La baza militara Ghizlani, sitata la sud de Mossoul, domnea de asemenea confuzia, nimeni nu putea spune cu siguranta cine o comanda, daca elicopterele de pe baza au cazut sau nu in mâna rebelilor. Expetii straini subliniaza ca armata este prost echipata, demoralizata si face fata unor rebeli bine antrenati cu o motivatie puternica, adesea fosti membri ai armatei lui Saddam Hussein. De asemenea inchisorile din oras au fost luate cu asalt si prizonierii eliberati. Mii si mii de locuitori si-au parasit in catastrofa locuintele refugiindu-se in Kurdistanul vecin, o regiune autonoma. Se estimeaza ca toate cladirile in care se afla istitutiile guvernamentale, postul de politie, televizunea si radio, in general tot ce reprezinta autoritatea guvernului central, a cazut in mâna juhadistilor. Pentru a face fata acestei situatii dramatice, primul ministru shiit, Nouri al Maliki, a lansat marti un apel pentru ajutor international in lupta contra terorismului si a cerut ca parlamentul sa decreteze starea de urgenta. Ibrahim al Soumeidei, un fost consilier al lui Maliki care a devenit intre timp adversarul sau politic, a declarat ca primul ministru trebuie sa demisioneze. El este de parere ca, caderea orasului Mossoul inseamna ca EIIL si-a realizat obiectivul de a uni frontul irakian si cel sirian. Luni, guvernatorul Mossoulului, Athil Noudjaifi, a chemat populatia sa reziste invadatorilor. Câteva ore mai târziu el a scapat ca prin minune din asediul cartierului sau general. Noudjaifi, fratele presedintelui parlamentului, l-a rugat pe presedintele Kurdistanului irakian sa trimita pe luptatorii lui (pechmergas) pentru a lupta impotriva teroristilor. Drept raspuns primul ministru al Kurdistanului, Nechirvan Barzani, a indicat ca ei au incercat sa-si coordoneze actiunile cu fortele federale irakiene dar ca pozitia Bagdadului facea aceasta colaborare imposibila.

Franta. Furtuna cu grindina. 9 Iunie. O furtuna violenta a provocat panica printre locuitorii din Île de France, cea mai populata regiune din Hexagon, unde se afla si capitala Paris. A plouat cu grindina de marimea unei mingii de tenis, iar zeci de acoperisuri au fost distruse. Oamenii au privit uluiti cum grindina le sparge parbrizele masinilor, în timp ce apa a inundat subsolurile locuintelor. Viteza vântului a depasit 100 de km pe ora. Treizeci si doua de departamente franceze sunt sub cod portocaliu de furtuni, care sunt asteptate sa loveasca în aceasta noapte.

NATO a lansat un exercitiu militar pe scara larga în tarile baltice. Alianta Nord Atlantica a demarat, luni, un exercitiu militar pe scara larga în Letonia, la care vor participa zece state, inclusiv Statele Unite si Canada. Manevrele militare NATO sunt cele mai mari de la anexarea militara a peninsulei Crimeea de catre Rusia în luna februarie. Statele membre vor mobiliza 4.700 de soldati si 800 de autovehicule militare. Exercitiile militare terestre Saber Strike, vor coincide cu exercitiile navale Baltic Host 2014 si Baltops 2014. Alianta va mobiliza forte aeriene, inclusiv bombardiere strategice B-52, forte navale, precum fregata HMS Montrose a Marii Britanii, autovehicule militare si unitati terestre. Trupele mobilizate provin din: Statele Unite, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Norvegia si Marea Britanie. Manevrele vor fi gazduite de catre statele baltice: Estonia, Letonia si Lituania, si vor dura doua saptamâni iar unele parti ale exercitiilor vor avea loc în Germania. Pentru Letonia, gazda ceremoniei de deschidere, evenimentul reprezinta cel mai mare exercitiu militar NATO de la aderarea din 2004. Exercitiile militare survin pe fondul tensiunilor dintre NATO si Rusia, ce au fost provocate de agresiunea rusa împotriva Ucrainei. Moscova a avertizat ca va raspunde cu masuri politice si militare împotriva oricaror extinderi militare ale NATO la granitele sale.

Turcia. Râul Eufrat catre Siria si Irak, blocat. Guvernul de la Ankara a ordonat, recent, oprirea pomparii de apa din râul Eufrat, amenintând Siria si Irakul cu o criza majora de apa. În urma acestei masuri, nivelul apei din Lacul Assad, a scazut cu aproximativ sase metri, lasând milioane de sirieni fara apa de baut. În urma cu doua saptamâni, guvernul turc a intervenit înca odata în criza din Siria. De aceasta data interventia a fost diferita de toate celelalte, însa repercusiunile acestei masuri ar putea aduce catastrofe fara precedent pentru Siria si Irak. Încalcând normele internationale, guvernul turc a întrerupt complet furnizarea rezervei de apa din râul Eufrat. Ankara a început sa reduca treptat pomparea apei din Eufrat în urma cu o luna jumatate, apoi a închis-o complet cu doua saptamâni în urma. Statul Islamic Irakian si Siria (SIIS), o organizatie islamica terorista care controleaza regiunea barajului, a anuntat ca nu a suspendat furnizarea apei. Rezervoarele ar putea sa sece complet în orice moment. Între timp, rezervele de apa auxiliare din al-Khafsa sunt aproape golite si nici acestea nu pot rezista prea mult. În aceste conditii, sapte milioane de sirieni risca sa ramâna fara apa. În acelasi timp, din cauza faptului ca Barajul Tishrin nu mai primeste apa, turbinele nu mai genereaza electricitate, scazând furnizarea de curent catre orasul Alep si împrejurimile acestuia, ceea ce va intensifica si mai mult criza din regiune. Doua milioane de sirieni care traiesc în regiunea cuprinsa între localitatea Mica Swaydiya, din est, si al Jarniya, în vest, ar putea sa ramâna fara apa de baut. Râul Eufrat a fost în istorie sursa unui conflict între Turcia pe o parte si Irak si Siria pe cealalta parte. Ankara insista sa considere Eufratul un râu ce traverseaza granita si nu un râu international, si astfel nu se supune legilor internationale. Mai mult. Turcia este una din cele trei tari ale lumii (împreuna cu Burundi si China) care se opun Conventiei Folosirii Non-Navigationale a Cursurilor de Apa Internationale adoptat de Adunarea Generala a Natiunilor Unite în 1997. În 1987, un acord temporar între Siria si Turcia implica împartirea rezervelor de apa ale Eufratului în timpul perioadelor în care bazinul Barajului Ataturk era plin. În virtutea acestui acord, Turcia s-a angajat sa furnizeze, peste granita turco-siriana, un nivel anual de peste 500 de metri cubi de apa pe secunda, ajungând într-un final la un acord cu privire la împartirea retelei de apa a râului între cele trei tari. În 1994, Siria a înregistrat acest acord la Natiunile Unite, ceea ce a garantat dreptul Siriei si al Irakului la un nivel minim de apa din râul Eufrat.

Fonterra nevoita sa retraga de pe piata 42 de tone de lapte praf. Cel mai mare exportator de lactate din lume, compania neozeelandeza Fonterra, a afirmat ca a fost nevoita sa retraga 42 de tone de lapte praf destinat exportului catre China, din cauza unor niveluri ridicate de nitriti. In luna mai a acestui an, un transport de lapte praf a fost oprit la granita chineza, dupa ce testele au relevat niveluri de nitriti mai ridicate decât cele permise în China. Laptele praf fusese testat în Noua Zeelanda, conform normelor în vigoare, si apoi aprobat pentru export. Un purtator de cuvânt al companiei a declarat pentru Reuters ca „nivelul era în limitele admise pentru noi, însa atunci când produsul a ajuns în China, a fost gasit ridicat, în urma testelor”, adugând ca nici un lot din produsul afectat nu a ajuns în magazine. Siguranta produselor Fonterra si standardele sale de productie si testare sunt puse sub lupa dupa ce, la începutul lunii, Fonterra a fost implicata într-un alt scandal, datorat contaminarii produselor cu o bacterie care poate cauza botulismul, boala ce provoaca paralizie si chiar moarte. Ziarul de stat China Cotidian este cel care a semnalat problema dupa ce, nu cu mult timp în urma, stirile despre produsele chinezesti contaminate au facut înconjurul lumii. Compania a recunoscut, la începutul lunii august, ca trei loturi de zer folosit în luna mai 2012 la fabricarea formulelor de lapte pentru sugari si bauturilor pentru sportivi, contineau bacteria Clostridium botulinum, care poate cauza botulism. Zerul contaminat a fost vândut în China, Malayezia, Vietnam, Tailanda si Arabia Saudita. Compania Fonterra reuneste peste 13.000 de fermieri neozeelandezi si are colaborari cu mari firme în domeniu, printre care se afla: Nestle, Dairy Farmers, Clover, dar si multe altele care au facut din Fonterra cel mai mare exportator de lactate. Si alte firme din domeniu au avut parte de probleme asemanatoare. Printre ele se afla compania neozeelandeza Westland Milk Products, implicata si ea într-un scandal asemanator la începutul acestei saptamâni.

Atacul asupra aeroportului din Pakistan. 26 de oameni au murit în Pakistan, dupa ce un comando de teroristi a luat cu asalt cel mai mare aeroport din tara. Luptele au durat mai bine de 12 ore, iar la finalul lor, toti cei zece teroristi au fost ucisi de fortele speciale. Atacul a fost revendicat de talibani, în contextul în care Pakistanul se confrunta de peste un deceniu cu o insurectie islamista, soldata cu mii de morti. Atacatorii au reusit sa intre în aeroportul din Karachi dupa ce s-au deghizat în garzi de securitate. Aveau asupra lor un armament impresionant: automate Kalasnikov, grenade, veste cu explozibil si lansatoare de rachete. Imediat, atacatorii au deschis focul. Trupele speciale au ajuns în scurt timp la fata locului, iar toate zborurile de pe cel mai mare aeroport din tara au fost anulate. >inta a fost terminalul vechi al aeroportului, care nu mai este folosit pentru zboruri de linie. Acest terminal este folosit, în special, pentru zboruri cargo si pentru plecarea si sosirea VIP-urilor. Potrivit corespondentilor straini, câtiva atacatori au încercat sa urce la bordul unei aeronave, însa au fost opriti la timp. Karachi este cel mai mare oras din Pakistan si a fost de mai multe ori tinta atacurilor militantilor. Pe 1 martie, guvernul a reusit sa încheie un armistitiu cu talibanii, acord încalcat de militantii islamisti câteva saptamâni mai târziu.

Vrem din nou porc la cantinele scolare. Acesta a fost mesajul clar pe care Marine Le Pen sefa partidului FN din Franta l-a transmis locuitorilor din orasele unde membri partidului ei au ajuns primari. Ea a spus ,,noi nu acceptam nici o exigenta religioasa in ce priveste meniurile de la cantinele scolare. Nu este nici un motiv ca convingerile religioase sa fie luate in considerare in domeniul public. Trebuie sa aplicam principiul laicitatii”. In termeni clari ea aduce in discutie prevederea care eliminase carnea de porc din meniul cantinelor scolare, acolo unde elevii musulmani, evrei sau de alte confesiuni o cerusera. Iata cum dupa consideratii politice mai generale: lupta impotriva birocratie europene, a imigrarii si somajului, partidele nationaliste ajung sa se intereseze la ce cred si manânca cetatenii, ba intr-un oras din Franta noul primar FN a interzis sa se intinda rufele la uscat in balcoane, deoarece strica aspectul orasului.

India si epidemia violurilor. In ultimii ani, India a inceput sa se impuna pe scena internationala ca o noua putere economica, dispunând de o populatie uriasa si de resurse importante. >ara a progresat din punct de vedere economic, dar in acelasi timp traditii stravechi sunt inca prezente. Una dintre ele este situatia femeilor. In India casatoria aranjata in care mirii se vad pentru prima data in ziua nuntii, este inca practicata chiar la nivelul claselor sociale instarite si educate. Un alt fenomen social este cel al violurilor la care sunt victima in mod curent. Aceasta situatie este din ce in ce mai popularizata, victimele depunând plângere mult mai frecvent, iar in urma unor cazuri foarte grave, legea a fost inasprita. Iata de ce in acest context de ofensiva pentru drepturile femeilor si justitie, declaratia unui deputat indian Babulal Gaur, membru al partidului nationalist BJP, partid din care face parte si primul ministru Indian, a produs reactii imediate. El a estimat ca violul este o crima care depinde de un barbat si o femeie, si ca ,,in unele cazuri este legitim, in altele este injust”. Partidul s-a grabit sa precizeze ca aceste declaratii nu reprezinta politica oficiala a partidului, ci opiniile sale personale, numai ca daca el nu s-a sfiit sa le faca publice inseamna ca nu este singurul care crede aceasta.

Nigeria violentele continua. Dupa ce secta Boko Haram a rapit cele aproape 250 de eleve (de fapt nimeni nu stie exact numarul lor) a avut loc faimoasa conferinta de la Paris, si s-a precizat ca avioane de spionaj, experti occidentali si importante forte locale sunt pe urmele teroristilor care vor fi prinsi si exterminati fara mila. Apoi seful armatei nigeriene a declarat emphatic la televiziune ca stiu exact unde sunt prizonierele, dar nu se duc sa le salveze; inca vor duce tratative. Din nefericire, de atunci incoace numarul si gravitatea atacurilor pe care secta le intreprinde in localitatile din statul Borno nordul Nigeriei, au crescut. Dupa opinia lui Peter Biye un deputat din acea zona, ca ei controleaza in realitate un teritoriu foarte intins, teritoriu in care armata si in general autoritatea statului este neputincioasa si inexistenta. Saptamâna trecuta militanti deghizati in soldati guvernamentali au intrat in satele Goshe, Attagara, Agapalwa si Aganjara, unde au ucis sute de locuitori, au executat fara mila pe oricine le-a iesit in cale. Estimarile variaza intre 400 si 500 de persoane. Doar in acest an se estimeaza ca cel putin 2.000 de persoane si-au pierdut viata in urma atacurilor islamistilor, fara a pune la socoteala miile care au fugit lasându-si in urma case câmpuri si tot ce aveau. Comentatorii politici sunt de acord ca secta Boko Haram este o ramura a al Qaeda, una care este foarte activa si sângeroasa.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Ochelarii nu dauneaza vederii. Exista o multime de motive pentru care oamenii nu poarta intotdeauna ochelari lor. Unii considera ca ochelarii ii imbatrânesc, altora nu le place cum arata in oglinda, iar altii, mai ales copiii, se simt tachinati de catre colegi sau prieteni. Dincolo de confort si estetica, unele persoane se bazeaza pe o idee care a devenit destul de populara, ca ochelarii de fapt pot cauza slabirea vederii. Sunt doua motive principale foarte diferite pentru care oamenii au nevoie de ochelari: miopie, in cazul in care lucrurile din departare sunt neclare; si prezbitism, sau hipermetropie, in cazul in care ochiul nu se poate concentra la lucrurile de aproape. Prezbitismul apare de cele mai multe ori odata cu inaintarea in vârsta. Multi oameni incep sa observe ca in jur de 40-50 de ani, devine tot dificil de citit in conditii de lumina scazuta. Pe masura ce imbatrânim, lentilele din ochii nostri, treptat isi pierd elasticitatea, lucru care face dificila adaptarea la diferite distante. De obicei oamenii incep sa se preocupe de ochelari când bratele lor nu mai sunt suficient de lungi pentru a citi cu claritate o carte sau un ziar. Mai multe studii stiintifice recente, au incercat sa descopere daca este un adevar in spatele ideii ca folosirea prelungita a ochelarilor dauneaza ochilor.  Concluzia, a fost ca din ceea ce stim, nu exista nici o dovada convingatoare ca ochelari de citit dauneaza vederii. Oamenii care poarta ochelari, cu timpul realizeaza ca prescriptiile lor nu mai sunt suficiente, si periodic au nevoie de alti ochelari cu lentile mai puternice. Cercetatorii au constatat ca ochelarii nu contribuie la acest proces, si de fapt odata cu inaintarea in vârsta lentiele din ochii nostri continua sa se deterioreze, lucru care necesita ochelari cu prescriptii tot mai mari. Acest proces periodic in care oamenii au nevoie de ochelari noi, pe unii ii face sa creada ca ochelarii lor au contribuit la acesta deteriorare.

Textul saptamânii.  ,,Caci Mielul, care sta in mijlocul scaunului de domnie, va fi Pastorul lor, ii va duce la izvoarele apelor vietii, si Dumnezeu va sterge orice lacrima din ochii lor”. Apocalipsa 7,17

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 24/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-