349
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                   Semnele saptamânii 8 Mai 2014

Japonia. Cutremur. Un cutremur de 6,2 grade s-a produs, luni dimineata, în estul Japoniei si a fost resimtit la Tokyo, fara a declansa însa alerta de tsunami, a anuntat Agentia meteorologica nipona.

Seismul s-a produs la o adâncime de 160 de km. Epicentrul sau a fost localizat pe Insula Izu Oshima, la sud de Tokyo. Potrivit postului public de televiziune NHK, cutremurul nu s-a soldat cu victime. Compania de electricitate japoneza Tokyo Electric Power (TEPCO) a anuntat ca la centrala nucleara avariata Fukushima nu a fost înregistrata nici o anomalie.

Tailanda. Cutremur. Un cutremur de 6,3 grade a lovit, luni, regiunile din nordul Tailandei, provocând mai multe pagube asupra cladirilor si infrastructurii rutiere. Epicentrul cutremurului a fost la 25 de km sud-vest de orasul Chiang Rai, si a putut fi resimtit în capitala Bangkok, în orasul Chiang Mai, al doilea ca marime din Tailanda, dar si în Yangon, cel mai mare oras din Birmania. Seismul initial a fost urmat de cinci replici de intensitate mai mica. Zona în care s-a simtit cel mai tare cutremurul este o zona muntoasa si rurala. Multe din casele vechi au fost deteriorate serios, fiind aproape sa se prabuseasca. Cutremurul s-a produs la o adâncime relativ mica, de 7,4 km.

Oklahoma. Foc. Un incendiu de proportii, declansat duminica, a facut cel putin o victima si a fortat evacuarea altor 1.000 de locuitori ai orasului Guthrie, din Oklahoma. Echipajele de pompieri au continuat sa se lupte cu flacarile pâna în dupa-amiaza zilei de luni. Incendiul a devastat un teritoriu de aproximativ 8 km patrati. Cel putin sase case au fost distruse, dar numarul total al acestora este mult mai mare, conform departamentului de pompieri din Guthrie. Vânturile puternice si conditiile de vreme au alimentat focul din Oklahoma. Autoritatile sunt de parere ca acesta va continua si pe parcursul zilei de luni.

Anchete si confiscare. Procuratura federaladin Elvetia a confiscat 170 de milioane de franci elvetieni (aproape 140 de milioane de euro) în active din conturile bancilor elvetiene, bani care apartin presedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici si apropiatilor lui, potrivit presei locale. Guvernul de la Zurich a ordonat înghetarea activelor a 20 de ucraineni, printre care se numara si fostul presedinte Viktor Ianukovici si fiul sau Oleksander, la finalul lunii februarie. În martie au mai fost adaugate pe „lista neagra” a sanctiunilor înca noua ucraineni. Procuratura din Elvetia a deschis cinci anchete vizând mai multi indivizi suspectati de spalare de bani, o parte din aceste active fiind confiscate în cadrul chestiunii ucrainene, potrivit ziarului local „Zentralschweiz am Sonntag”. Situatia politica din Ucraina ramâne periculoasa, existând riscul unei escaladari a violentelor, dupa ce vineri au murit zeci de oameni în timpul confruntarilor între fortele guvernamentale si militiile proruse. Alegerile prezidentiale sunt programate pentru 25 mai, tara fiind condusa în prezent de un presedinte si guvern interimari.

Japonia. Gripa aviara a gainilor outoare. Autoritatile japoneze se confrunta cu primele cazuri de gripa aviara din ultimii trei ani. Peste 112.000 de pasari au fost sacrificate în ultimele doua zile, în sud-vestul tarii, dupa confirmarea mai multor cazuri de gripa aviara, pentru a stopa extinderea pandemiei. Cazurile de îmbolnavire a pasarilor au fost semnalate la doua ferme din Kumamoto, în sud-vestul Japoniei, unde testele ADN au confirmat prezenta tulpinii H5 a virusului. O echipa de experti si oficiali a fost trimisa la fata locului pentru a stabili cauza infectiei, transportul si deplasarea animalelor din cele doua ferme incriminate si crescatoriile vecine a fost interzis, iar accesul oamenilor în zona a fost limitat. Autoritatile japoneze au dispus sacrificarea tuturor pasarilor detinute de proprietarii fermelor, pentru a evita propagarea virusului la alte domenii. Ministrul Agriculturii, Silviculturii si Pescuitului, Yoshimasa Hayashi, a promis sa faca tot posibilul pentru a limita cât mai repede extinderea epidemiei si a avertizat crescatorii împotriva riscurilor de infectie, reamintind prezenta persistenta a bolii în Asia.

Caraibe. Virus. Un virus transportat de tântari a aparut recent în Caraibe si se extinde rapid provocând febra mare si dureri articulare intense, au anuntat joi expertii din domeniul sanatatii. În prezent, exista mai mult de 4.000 de cazuri confirmate de infectie cu virusul Chikungunya în Caraibe, cele mai multe dintre ele fiind în insulele franceze – Martinica, Guadelupa si St. Martin. Alte 31.000 de cazuri de posibila infectie au fost raportate în întreaga regiune. Frecvent întâlnita în Asia si Africa, boala este de multe ori dureroasa, însa rareori fatala. Pacientii infectati cu Chikungunya îsi revin în termen de aproximativ o saptamâna, dar unii acuza dureri articulare timp de luni, sau chiar ani dupa aceea. Nu exista nici un vaccin pentru ea si este raspândita de tântarul Aedes aegypti care transmite si febra dengue, o boala similara, dar de multe ori mai grava, cu o forma hemoragica mortala. În luna decembrie, virusul a aparut în mica insula St Martin, aceasta fiind prima data când Chikungunya a fost raportat în cele doua Americi. De atunci, acesta s-a extins la aproape o duzina de alte insule, precum si în Guyana Franceza. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) monitorizeaza îndeaproape raspândirea necontrolata a noului virus în Caraibe si îi consiliaza pe calatori despre modul cel mai bun de a se proteja. ,,Pentru a ajuta la pregatirea Statele Unite pentru o posibila invazie a virusului, CDC lucreaza cu departamentele de sanatate de stat pentru a creste gradul de constientizare cu privire la Chikungunya si a facilita testele de diagnostic si depistarea timpurie a oricaror cazuri în SUA”, a declarat dr. Erin Staples, un epidemiolog din cadrul CDC. La sfârsitul lunii aprilie, St. Vincent si Grenadine, precum si Antigua si Barbuda, au devenit cele mai recente tari din Caraibe care au raportat cazuri confirmate. În Republica Dominicana, exista în prezent 17 de cazuri confirmate si peste 3.000 de alte posibile cazuri.

Coreea de Nord. Seceta. Coreea de Nord este afectata în prezent de cea mai grava seceta din ultimii 30 de ani, mii de hectare de culturi agricole fiind în pericol. Situatia pare cu atât mai serioasa cu cât anuntul a fost facut chiar de catre agentia KCNA, principalul organ de propaganda al statului stalinist. Seceta afecteaza întreaga tara, precipitatiile cazute între mijlocul lunii februarie si sfârsitul lunii aprilie – perioada cruciala pentru culturi – fiind în medie de 23,5 l/mp, ceea ce reprezinta 35% din media normala, o situatie nemaiîntâlnita din 1982. „Mii de hectare de culturi de primavara ca: orzul, grâul si cartofii sunt afectate”, a precizat KCNA. „Recoltele de cereale ar urma sa fie foarte slabe”, a recunoscut agentia oficiala de presa de la Phenian. Coreea de Nord este afectata oricum de o penurie alimentara cronica din cauza izolarii economice a statului comunist, a secetei si inundatiilor. Sute de mii de persoane ar fi murit în anii ’90 din cauza foametei, iar Amnesty International a relatat scene incredibile în care oamenii erau nevoiti sa manânce buruieni, radacini si scoarta de copaci. Presa sud-coreeana relateaza ca din cauza secetei de anul acesta, autoritatile din principala provincie agrara a tarii mobilizeaza mai devreme populatia pentru a lucra în agricultura. Elevii, functionarii si membrele organizatiilor de femei sunt chemati sa lucreze în agricultura timp de 40 de zile, de obicei începând de la mijlocul lunii mai, dar acum termenul a fost devansat cu o luna, pentru ca autoritatile se tem ca unele culturi alternative la orez, cum ar: fi orzul, cartofii si porumbul, vor fi compromise, daca seceta continua. Pe de alta parte, potrivit presei sud-coreene, coruptia se manifesta inclusiv la mobilizarea populatiei pentru a lucra în agricultura. Unii directori iau mita pentru a-i „ierta” pe cei care nu vor sa munceasca pe ogoarele patriei.  „Spun ca toata lumea trebuie sa iasa la munca, dar când li se cere, numai oamenii naivi ridica mâna si se ofera voluntar. Cu exceptia copiilor cadrelor de partid, toti elevii sunt mobilizati în agricultura. Trebuie sa munceasca din greu si în acelasi timp sa mearga si la scoala”.

Italia. Inundatii. Un om a murit în urma inundatiilor care au lovit estul Italiei. Ancona si Pesaro sunt doar doua dintre localitatile afectate – masinile au fost acoperite aproape în întregime de ape, iar peste o suta de echipaje de pompieri i-au evacuat pe oameni din locuinte. Din cauza nivelului ridicat al apelor, autoritatile au închis mai multe autostrazi, iar vestile nu sunt deloc bune nici pentru urmatoarea perioada – meteorologii au anuntat ca ploile vor continua si se vor extinde spre sudul si sud-estul Italiei.

Afganistan. Catastrofa. Cel putin 2.000 de oameni au murit în Afganistan, în urma unei alunecari de teren, care risca sa devina una dintre cele mai mari catastrofe din ultimii patru ani. Povestea pare desprinsa dintr-un film: oamenii petreceau la o nunta, când s-a produs alunecarea de teren. Bilantul este însa provizoriu. Potrivit oficialilor afgani, alti 600 de oameni sunt disparuti. Localnicii au fost îngropati sub un val de pamânt de cel putin 50 de metri, dupa surparea unui deal. Autoritatile iau în calcul oprirea operatiunilor de cautare si transformarea locului într-un urias cimitir. Aproape 400 de case se aflau în zona în care au avut loc alunecarile de teren. Un deal s-a surpat si valuri uriase de pamânt s-au prabusit peste locuinte. Potrivit autoritatilor, în ajutorul celor afectati au sarit aproape 600 de oameni dintr-un sat vecin. Au fost însa si ei înghititi de o noua surpare de pamânt. „Am folosit toate mijloacele de care dispunem în aceasta provincie pentru operatiunile de salvare si am trimis echipe la fata locului”, spune seful operatiunii de salvare. Oficialii afgani spun ca aproximativ 700 de familii au fost evacuate din zona si au facut un apel international pentru a primi ajutoare.

Un tren a deraiat la metroul din New York. Peste 1.000 de persoane au fost evacuate de la metroul din cartierul newyorkez Queens, dupa ce un tren a deraiat vineri, la ora locala 10.40. Pompierii au avut nevoie de aproximativ o ora sa evacueze pasagerii din subteran printr-o aerisire, deoarece în interior era întuneric si mult praf si fum. Autoritatile au anuntat ca cel putin 19 persoane au fost ranite în urma incidentului: 15 oameni au suferit rani usoare, iar 4 mai grave. Oficialii au explicat ca doar primul si ultimul vagon au ramas pe sine, iar cele sase vagoane de la mijloc au deraiat.

India. Accident de tren. Cel putin 19 persoane au murit si peste 130 fost ranite duminica în urma deraierii unui tren de pasageri în vestul Indiei, a anuntat politia locala. Accidentul s-a produs în districtul Raigad, la aproximativ 100 km sud de capitala financiara a Indiei, Mumbai, când locomotiva si mai multe vagoane ale trenului au iesit de pe sine. Trenul circula de la Diva, suburbie a Mumbaiului, la Sawantwadi, în apropierea statului statiune la malul marii Goa.

  1. Cel putin 13 muncitori au murit dupa ce un imobil aflat în constructie s-a surpat ca un castel de carti de joc, într-un sat indian din statul Goa, frecventat de tursti, iar alti muncitori erau blocati sub darâmaturi, au anuntat sâmbata autoritatile.

Accident de autobuz. Un incendiu violent, declansat la bordul unui autobuz de explozia unui rezervor, a provocat moartea a 44 de persoane, între care mai multi copii, miercuri dimineata, în sudul Indiei. Doar cinci persoane au reusit sa sparga geamurile si sa se salveze.

Persecutie religioasa. Biserica Sanjiang, una din cele mai mari din China, a fost demolata recent de catre autoritati, ca parte a campaniei de demolare a bisericilor, în ciuda numarului mare de activisti care încercuise edificiul pentru a-l proteja. Sanjiang, un simbol al populatiei crestine din regiunea Zhejiang, a costat 4,7 milioane de dolari si a fost construita pe o perioada de 12 ani, având o arhitectura deosebita. ,,Aceasta demolare fortata orchestrata de guvern reprezinta o escaladare împotriva libertatii religioase din Zhejiang. Regimul chinez alege sa-si ignore propriile legi si vointa celor mai buni cetateni”, a declarat activistul Bob Fu. Începând din 1950, credintele din China au fost persecutate în continuu de catre Partidul Comunist. O mare parte din edificiile si relicvele milenare au fost distruse, iar liderii diferitelor religii au fost înlocuiti de agenti ai Partidului. Bisericile crestine au fost reformate si au fost trecute sub conducerea Partidului Comunist alcatuind ceva numit ,,Biserica Patriotica”. ,,Istoria a dovedit si va dovedi din nou cu acest caz ca reînvierea bisericii va avea loc dupa acest val de persecutie”, a adaugat Fu, avertizând regimul de la Beijing ca persecutia va provoca instabilitate sociala. Autoritatile din Wenzhou, orasul chinez supranumit ,,Ierusalimul din Est”, au negat existenta unei persecutii împotriva grupurilor religioase sau a campaniei de demolare. Wenzhou are o populatie de peste 9 milioane de cetateni, 15% dintre acestia fiind crestini. Chiar daca recunoaste formal existenta a cinci religii, regimul comunist a modificat, prin oficialii sai pusi la conducerea lacasurilor religioase, dogmele religioase în asa fel încât învataturile acestora sa sustina Partidul Comunist.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Apiterapia. Terapia cu venin de albine este veche de mii de ani, mentionata inca din atichitate in scrierile medicale egiptene si grecesti. Cunoscuta sub numele de apiterapie, tehnica este astazi utilizata pe scara larga in Europa, Asia si America de Sud. Tratamentul se crede ca initial a inceput dupa ce apicultorii, care au fost intepati de multe ori, au observat ca durerile de artrita au fost ameliorate sau chiar au disparut. Dr. Christopher Kim, director la Monmouth Pain Institute in Red Bank, statul New Jersey, care practica tratamentul cu apiterapie, a publicat cu mai multi ani in urma in revista medicala Germana Rheumatologie un studiu efectuat pe o perioada de doi ani la care au participat 108 pacienti cu rheumatism si osteoartrita. Acesti pacienti nu au raspuns la tratamentele conventionale, insa au aratat semne pozitive in urma apiterapiei. Incepând cu injectii de doua ori pe saptamâna, Dr. Kim a crescut treptat numarul de doze pâna când pacientii au raportat imbunatatiri semnificative. In medie, majoritatea pacientilor au prezentat o ameliorare a durerilor dupa 12 injectii. Recent, in USA, tot mai mult interes pentru apiterapie este manifestat, iar cercetatorii de la Georgetown University din Washington, DC, au inceput un studiu de un an cu venin de albine pentru tratamentul Sclerozelor Multiple – o maladie cronica progresiva, care se manisfesta prin tulburari neurologice. Peste 40 de ingrediente au fost identificate in veninul de albine, printre care Mellitin, un agent anti-inflamator care este de o suta de ori mai puternic decât cortizonul. Veninul de albine contine, de asemenea, o substanta cunoscuta sub numele de Adolapin, care are calitati anti-inflamatoare si blocheaza durerea. Medicii sunt de parere ca toate ingredientele din veninul de albine lucreaza impreuna pentru a ajuta organismul sa stimuleze substante naturale care ajuta la vindecarea si propria aparare a corpului. Veninul de albine are, de asemenea, calitatea de a creste circulatia sângelui si de a reduce inflamatia din organism. Prudenta este insa recomandata, deoarece aproximativ cinci la suta din populatie este alergica la veninul de albine, inainte de a incerca apiterapia, pacientii trebuie testati pentru alergii.

Textul saptamânii. ,,Ti s-a aratat, omule, ce este bine, si ce alta cere Domnul de la tine, decât sa faci dreptate, sa iubesti mila, si sa umbli smerit cu Dumezeul tau?” Mica 6,8

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 19/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-