370
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                   Semnele saptamânii 24 Aprilie 2014

In Sud Sudan razboiul civil face ravagii. Incepând din luna decembrie in Sud Sudan si mai ales in Bentiu capitala tarii, face ravagii un conflict care opune grupari etnice. Rebelii inarmati care au ocupat de câteva zile capitala, trag in orice misca indiferent daca sunt femei sau copii. Investigatorii ONU au identificat sute de cadavre care zac pe strazile orasului, deoarece nu are cine sa le ingroape, majoritatea populatiei, peste 1 milion, au fugit din oras refugiindu-se in baza militara ONU, unde traiesc cu numai 1 litru de apa pe zi si un singur WC pentru circa 350 persoane. Situatia se va inrautati si se prevede ca va urma o foamete, deoarece in aprilie si mai este sezonul in care trebuia sa se semene. O buna parte din refugiati au ajuns in Kenia. La 20 de ani interval acest conflict aminteste in mod tragic de conflictul din Rwanda.

Nigeria secta Boko Haram ataca din nou. Marti noaptea secta Boko Haram a atacat din nou, de aceasta data la o scoala in localitatea Chibok, din statul Borno in nord estul tarii. In plina noapte un grup de teroristi ai acestei grupari care in traducere inseamna ,,Educatia occidentala este interzisa” au atacat un internat de fete si au incarcat in camioane 234 de eleve. Se pare ca circa 40 dintre ele au reusit sa scape si s-au intors acasa, dar restul sunt inca prizoniere in mâinile extremistilor. In cursul atacului au fost ucisi doi agenti de securitate si au fost incendiate 170 de locuinte din localitate. Gruparea a pornit un razboi fara mila impotriva autoritatilor. Luni ei au pus doua bombe intr-o statie de autobus din capitala tarii, Abuja, ucigând 71 de persoane. Mai trist este faptul ca victimele acestor atacuri sunt civili nevinovati. Numai anul acesta i-au cazut victima peste 1.500 de civili. Din pacate faptul ca Statele Unite au pus Boko Haram in categoria organizatiilor teroriste nu amelioreaza cu nimic situatia, deoarece aceasta da membrilor ei mândria de a lupta pentru o cauza ,,dreapta”, respectiv impotriva civilizatiei occidentale. Format in 2002, grupul a lansat in 2009 o campanie militara in scopul de a forma in Nigeria un stat islamist.

Acordul de la Geneva privind Ucraina. În pofida unui acord semnat la Geneva între principalele parti implicate în conflictul din Ucraina, situatia ramâne aproape neschimbata. Mai mult chiar, Rusia este cea care a obtinut o victorie, cel putin tactica, dupa semnarea documentului, scrie analistul Joerg Forbrig pentru postul CNN. Pentru prima data în ultimele luni, criza din Ucraina a aratat ca poate lua si o întorsatura favorabila. În cadrul unei întâlniri de la Geneva, ministrii de externe din Rusia, Statele Unite, Ucraina si Uniunea Europeana au reusit sa semneze un document, de doar o pagina, ce prevede stoparea violentelor. Semnatarii acordului îsi mentin însa scepticismul în ceea ce priveste o detensionare concreta si reala a situatiei din estul Ucrainei. Duminica, în ziua de Pasti, noi confruntari armate au avut loc în apropierea orasului Slaviansk, ceea ce arata înca o data cât de usor se pot înrautati lucrurile.

Geneva – semnat apoi încalcat. Liderii fortelor armate separatiste din Doneck au refuzat sa depuna armele, în ciuda acordului de la Geneva. Pe teritoriul mai multor regiuni unde opereaza fortele paramilitare ale Kremlinului, precum Doneck si Odesa, SBU a descoperit o cantitate mare de echipament militar ascuns, inclusiv armament si explozibili. Serviciile de Securitate Ucrainene (SBU) au luat masuri pentru a ,,decupla” fortele pro-ruse din Doneck de sustinerea primita din Rusia si au sporit masurile de securitate din regiunea Harkov. Întarirea serviciilor de granita ucrainene a provocat întoarcerea de la punctele de frontiera a unui numar de aproximativ 13.000de barbati si femei din Rusia, suspectati ca ar intentiona sa ia parte la incidentele separatiste.

Holocaust? Istoria se repeta. Separatistii din Doneck obliga comunitatea de evrei sa-si declare datele personale si averile. În apropiere de sinagoga din orasul Doneck, situat în zona de est a Ucrainei, evreii au gasit o nota prin care sunt avertizati ca trebuie sa se înregistreze la noile autoritati pro-ruse, autoproclamate, în caz contrar fiind amenintati cu deportarea si confiscarea tuturor bunurilor. Potrivit notei explicative, evreii trebuie sa-si declare identitatea si toate posesiunile materiale si sa plateasca o taxa de înregistrare de 50 de dolari, care ar trebui achitata pâna la 3 mai. Nota explicativa avea însemnele Partidului Republicii din Doneck, înfiintat fara a fi recunoscut de puterea de la Kiev, si era semnat de Denis Pusilin, guvernatorul autoproclamat al regiunii. Potrivit explicatiei detaliate în document, aceasta masura a devenit necesara din cauza presupusului sprijin de care beneficiaza liderii comunitatii evreiesti din partea elitei nationaliste si fasciste de la Kiev. La acest motiv se adauga si asa-zisa ostilitate afisata de evrei fata de „Republica Ortodoxa Doneck” si fata de cetatenii ei. În cazul în care evreii nu îndeplinesc cerintele noii conduceri, li se va ridica cetatenia, vor fi deportati cu forta si li se vor confisca toate bunurile, se arata în continuarea notei explicative.

Un miliardar ucrainean promite câte 10.000 de dolari pentru fiecare pro-rus capturat. În estul rusofon al Ucrainei, unde nationalismul este mult mai discret decât în vest, patriotismul aduce de astazi si beneficii concrete. Miliardarul Igor Kolomoisky, care este si guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, ofera câte 1.000 de dolari cash oricui dezarmeaza un militant pro-rus, 10.000 de dolari oricui captureaza un separatist si câte 200.000 de dolari celor care elibereaza cladirile publice ocupate de acestia.

Apocalipsa economica si administrativa, Crimeea se afunda în haos. Tribunalele nu mai functioneaza pentru ca judecatorii nu stiu ce lege sa aplice, politistii sunt trimisi la scoala câte doua ore pe zi pentru a învata legislatia rusa, bancile nu functioneaza, registrele de cadastru sunt închise, birourile pentru pasapoarte la fel. În tot acest haos, locuitorii din Crimeea readuc la viata vechi practici sovietice – precum întocmirea de liste – pentru a încerca sa-si pun actele si vietile în ordine.

Declaratia presedintelui Iranului, Hassan Rouhani. Presedintele iranian Hassan Rouhani a declarat, vineri, ca Republica Islamista are puterea sa respinga orice atac militar, în timpul unei parade militare din Teheran în cadrul careia autovehiculele blindate afisau banere pe care scria: ,,Moarte SUA si moarte Israelului”. Pe strazile din Teheran au defilat in timpul paradei militare mai multe drone, rachete, tancuri, aparate de zbor si submarine. ,,Nu vom ataca nici o tara si nu vrem razboi, însa vom confrunta ferm orice agresiune împotriva Iranului”, a declarat, în contradictie cu cele doua banere, presedintele Iranian, Hassan Rouhani. Statul islamic ar fi trebuit sa-si reduca activitatea nucleara militara la zero, mentinând o productie limitata de uraniu purificat în scopuri civile, conform acordului semnat în luna noiembrie. Totusi, în ciuda promisiunilor facute în fata grupului G5 1, Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Khamenei, a anuntat ca statul islamic nu va înceta cercetarea si dezvoltarea programului sau nuclear. Teheranul ar putea crea o bomba nucleara în urmatoarele doua luni, au anuntat oficialii americani la începutul lunii aprilie. Urmatoarea runda de negocieri dintre Iran si G5 1 a fost programata pe 13 mai la Viena.

China. Cel mai important protest organizat vreodata. Potrivit presei din Taiwan, începând de sapatmâna trecuta mai mult de 30.000 de muncitori ai companiei Yue Tuen – un grup care produce încaltaminte si parti componente pentru giganti precum: Nike, Adidas, Reebok si altii – protesteaza cerând îmbunatatirea conditiilor de munca si asigurari sociale mai bune. Potrivit analistilor, protestul este considerat ca fiind cel mai important protest organizat vreodata în China. De duminica, mai mult de 2.000 de muncitori de la fabrica din Jian, o fabrica detinuta de grupul Pou Chen din Taiwan, s-au alaturat protestelor. În Dongguan si Jian au existat, potrivit rapoartelor mass-media, ciocniri cu fortele de securitate, iar unii muncitori au fost arestati.

Revolta violenta dupa ce oficiali chinezi omoara un martor ocular cu un ciocan. Peste 1.000 de persoane din orasul Wenzhou au batut grav cinci ofiteri chengguan, dupa ce acestia au agresat un martor la un abuz. Nelinistea sociala care dospeste în China a facut victime peste weekend. Aproape 1.000 de chinezi indignati au atacat sâmbata un grup de oficiali de primarie dintr-un oras din estul Chinei, distrugându-le masina cu caramizi si pietre, lanându-i într-o balta de sânge, dupa care au rasturnat ambulanta care le-a venit în ajutor. Faimosii oficiali de primarie, responsabili de ,,urbanism”, numiti chengguan în chineza, sunt cei care pun în aplicare ordonantele municipale de demolare, de închidere a magazinelor etc, fiind cunoscuti pentru coruptia si brutalitatea cu care trateaza conflictele cu vânzatorii de strada si pietonii. La 19 aprilie, un grup de chengguan din orasul Wenzhou, provincia Zhejiang, au fost vazuti agresând o femeie, vânztor de strada. Un trecator în vârsta de 36 ani pe nume Huang a început sa faca poze cu telefonul sau mobil. Unul dintre oficialii i-a cerut sa stearga imaginile, însa el a refuzat, moment în care oficialii s-au dezlantuit. Trecatorul a încasat o serie lunga de pumni si picioare si de lovituri de ciocan pâna când a început sa vomite sânge. Omul a fost dus de urgenta la spital, dar a murit pe drum. Multimea a vazut atacul oficialilor împotriva lui Huang si a decis sa intervina. Când oficialii au încercat sa fuga din multime cu dubita lor, au fost înconjurati. Localnicii au imobilizat duba, au dezumflat cauciucurile, au spart geamurile si au spart usile masinii cu caramizi, pietre si bastoane de lemn. Oamenii Primriei au fost scosi afara din masina si batuti de multime pâna au intrat în coma. Cinci chengguan au fost spitalizati, alti doi aflându-se în stare de soc.

Confuzie. Cântaretul canadian Justin Bieber, a ajuns din nou in centrul atentiei si a trebuit sa se scuze pentru lipsa sa de intelegere in ce priveste cultura japoneza. In vizita in tara soarelui rasare, tânarul canadian s-a oprint sa viziteze The Yasukuni Shrineun mausoleu unde se odihnesc 2.5 milioane de soldati morti in diverse razboaie pe care le-a purtat Japonia de-a lungul anilor. Acest mausoleu este extrem de controversat printre tarile vecine, in special China si Corea de Sud, deoarece spre deosebire de alte monumente asemanatoare care onoreaza zeii naturii, el onoreaza militarii printre care si 14 criminali de razboi. Aceste tari vad in aceasta onorare a acestor militari o apologie a trecutului militarist japonez care a invadat si ocupat adesea vecinii sai, o lipsa de respect si regret fata de atrocitatile comise. Ain Gang purtatorul de cuvânt al ministerului de externe chinez a deplorat lipsa de intelegere a canadianului. Eu cred ca autoritatile chineze nu inteleg ca gestul lui Justin care a vazut un parc cu monumente impozante si oameni care se inchina si a considerat ca admiratorii lui vor fi impresionati de piosenia lui atunci când il vor vedea facând matanii in fata mausoleului. De fapt Justin s-a scuzat si a explicat ca aceasta a fost situatia, a vazut mausoleul si a cerut soferului sa opreasca ca sa se inchine. Din nefericire Justin Bieber nu este singurul, milioane si milioane de contemporani se inchina fara sa stie, la tot felul de idoli si aratari crezând ca este ceva bun, nobil, care ii va califica pentru o soarta mai buna in viata.

Tragedia din Coreea de Sud. Capitanul feribotului si-a abandonat primul nava. Ancheta în cazul feribotului Sewol, care, cu aproape cinci sute de oameni la bord, s-a scufundat miercuri în largul Coreei de Sud, scoate la iveal detalii incredibile. Doar una din cele 46 de barci de salvare a fost folosita, iar primul care s-a urcat în ea a fost capitanul – exact cel care trebuia sa stea la bordul navei si sa coordoneze operatiunile de salvare a pasagerilor. Cel putin noua oameni au murit, iar alti aproape trei sute, cei mai multi liceeni, sunt în continuare disparuti. „Nu va miscati din locul în care va aflati! Nu va miscati, pentru ca este mai periculos daca va deplasati”. Este mesajul pe care l-au auzit cei 459 de pasageri în momentul naufragiului. În loc sa-i îndrume spre barcile de salvare, glasul din portavoce îi condamna de fapt la moarte, cerându-le sa ramâna nemiscati, desi nava se înclina si se scufunda cu repeziciune. Autoritatie de la Seul l-au arestat pe capitanul feribotului, Lee Joon-seok, în vârsta de 69 de ani. Întrebat de un jurnalist ce le transmite familiilor victimelor, capitanul a spus doar: „Îmi pare atât de rau! Îmi este atât de rusine! Pur si simplu, nu mai am cuvinte.” Slaba consolare pentru rudele mortilor si ale celor aflati înca pe lista disparutilor. Exista si familii care s-ar putea sa nu se mai reîntregeasca niciodata. Kwon Ji-yeon, o fetita de numai sase ani, a fost salvata de echipele de interventie chiar înainte ca feribotul sa se scufunde în apele marii. Parintii ei însa nu au fost gasiti pâna acum. Unul dintre cei 300 de elevii care se aflau pe feribot a transmis un mesaj emotionant „Mama, în cazul în care nu mai ajung sa-ti spun, îti trimit acest mesaj. Te iubesc!”, potrivit presei sud-coreene.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Seminte si sâmburi. Tot mai multi specialisti in dieta si medicina atrag atentia asupra beneficiilor pe care sâmburii si semintele le aduc sanatatii. Mai jos mentionam numai câteva exemple recent recomandate de mai multe jurnale medicale si de dieta:

Seminte de in: Conform cercetarilor facute de specialistii Universitatii din Copenhaga, semintele de in inhiba senzatia de foame, lucru care ajuta combaterea obezitatii si pe cei care doresc sa slabeasca câteva kg. De asemenea, semintele de in contin acid linoleic eteric care este un agent antiinflamator. Unii cercetatori sugereaza ca anumite substante pe care semintele de in le contine ajuta la prevenirea cancerului de sân si de prostata.

Seminte de dovleac: Aceste seminte sunt bogate in proteine si foarte hranitoare. Ele sunt de folos pentru combaterea parazitilor intestinali, indeosebi a teniei, si poate ajuta la prevenirea litiazei urinare, formata din oxalati de calciu.

Sâmburi de caisa: Ei au un gust usor amarui, cu o aroma puternic migdalata si contin amygdalin, o substanta care se crede ca lupta impotriva celulelor canceroase si poate cotribuii la incetinirea raspândirii cancerului.

Seminte de susan: Seminetele de susan sunt unul din cele mai vechi condimente cunoscute de omenire. Contin calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc si doua substante specifice: sesamina si sesamolina. Ambele reduc colesterolul si protejeaza functiile hepatice.

Seminte de floarea soarelui: Semintele contin un excelent antioxidant natural, vitamina E, precum si fitosteroli care pot reduce colesterolul. De asemenea, contin magneziu care poate ameliora simptomele de astm, scade tensiunea arteriala, poate prevenii crizele de migrena si accidentele vasculare. Se recomanda consumul lor crud, când sunt prajite isi pierd din calitati.

Seminte de chimion: Chimionul a fost folosit inca din antichitate si este creditat cu calitati medicinale deosebite. Astazi, planta a fost cercetata in laboratoare, stabilindu-se exact efectele benefice: ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala, calmeaza durerile in gât, are efect favorabil asupra functiei renale si celei hepatice si stimuleaza sistemul imun.

Seminte de struguri: Semintele de struguri sunt bogate in vitamina E, flavonoide, acid linoleic si poifenoli, toate contribuind la reducerea tensiunii arteriale si a riscului de boli cardio-vasclare. Ele pot reduce intensitatea inflamatiilor din organism.

Alune de padure: Stimuleaza cresterea la adolescenti, constituie un aliment extrem de hranitor, poate ajuta la prevenirea litiazei urinare si a colicelor nefritice, pot constitui un mijloc de eliminare a teniei si este recomandat celor cu un regim diabetic. Alunele sunt insa de preferat a se consuma in stare naturala, neprajite, pentru a beneficia de toate calitatile nutritive.

Miez de nuca: Miezul de nuca este unul din cele mai compexe alimente. Contine proteine, grasimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C), numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier, iod) si fibre. Este recomandat pentru o dieta echilibrata si o varietate larga de afectiuni. Pentru cei ingrijorati de continutul ridicat de calorii, se recomanda 6-10 miezuri de nuca pe zi.

Textul saptamânii. Si Dumnezeu a zis: ,,Iata ca v-am dat orice iarba care face samânta si care este pe fata intregului pamânt, si orice pom, care are in el rod cu samânta: aceasta sa fie hrana voastra”.Geneza 1,29

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 17/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-