Separarea lui Luther de biserica romana si nasterea Reformei a dus la o ruptura atat de adanca, incat pentru aproape 500 de ani orasul Romei a vrut sa stearga memoria acestui teolog, fara a-i dedica nici un monument. Timpurile insa s-au schimbat si la initiativa Bisericii Adventiste si Luterane, Roma a putut sa fie martora unui eveniment istoric: Inaugurarea pietei “Martin Luther: teolog german al Reformei (1483-1546)”. Realizarea acestui eveniment a fost posibila datorita unei cererei adresata comisiei de Toponomastica din Roma in anul 2009 de catre Dr. Carlo Giliberti membru al Biserici Adventiste din Roma. Cererea a fost facuta impreuna cu Departamentul de libertate religioasa a Bisericii Adventiste. In acelasi timp a fost inaintata aceeasi cerere de catre Biserica Luterana, care vroia sa comemoreze 500 de ani de la vizita lui Luther la Roma.
Primaria Romei a ales un loc semnificativ, in centrul Romei, la numai cativa pasi de Coloseum, intr-o zona istorica foarte bine conservata. La eveniment au fost prezente cateva sute de persoane diferite personalitati religioase si politice. Intre acestea mentionam pe primarului Romei, Ignazio Marino, prefectul Giovanna Iurato, directorul pentru culte al Ministerului de Interne, ambasadorul Republicii Germaniei Susanne Marianne Wasum-Rainer, ambasadorul Republicii Germaniei la Vatican, Annette Schavan, primarul din Lutherstadt Eisleben, orasul natal al lui Martin Luther, Jutta Fischer, presedintele Asociatiilor de cultura din Italia, Valdo Spini, vicepresedinta Departamentului de libertate religioasa a Bisericii Adventiste si moderatoarea evenimentului, Dora Bognandi, reprezentanti ai Bisericii Catolice si Protestante. Primarul Romei a salutat oaspetii exprimandu-si public emotia de a participa la un astfel de eveniment. “Cred ca ceea ce fac astazi Germania si Italia este un semn ca putem lucra impreuna sa-i ajutam pe cei care sunt ramasi in urma”. In concluzia discursului a citat o fraza scrisa de Luther inainte de-a muri: “suntem cu totii niste cersetori, aceasta este adevarul”.
Prezenta Primarului a starnit diverse polemici in sanul societatii romane. Monica Savatteri in Corriere della Sera afirma ca, Fratelli d’Italia sunt printre primii care contesta evenimentul. “Cu toate nevoile care le avem astazi la Roma spune consiliera Fdi -An Lavinia Mennuni – este absurd ca Marino sa nu gaseasca altceva mai bun de facut decat sa taie panglica unui astfel de eveniment. Inaugurarea pare sa fie in mod deschis un oltragiu la adresa catolicismului si nu are sens.” Voci critice sunt prezentate si in ziarul Roma Repubblica care purtand opinia Fdi declara ca evenimentul “este un afront impotriva catolicilor la trei luni de la Jubileu”. In acelasi articol este citat Maurizio Pucci care afirma “ Dupa 500 de ani cred ca putem sa suportam”. Corriere della Serra face referire la senat. Paolo Cento, si Mauro Cioffari, care au luat partea primarului afirmand ca “suprapunerea ceremonia de astazi cu Jubileul nu are sens si este o ofensa la adresa Constitutiei”. “Astazi Roma a rupt in bucati orice prejudiciu” scrie cu litere mari Il Messaggero, citand pe primarul Ignazio Marino:“Dand numele piata Martin Luther inseamna respectul pe care Roma il are pentru orice religie . E mai usor sa rupi un atom decat un prejudiciu spunea Einstein. Noi astazi am rupt un prejudiciu”.
Evenimentul, dincolo de polemica pe care a starnit-o, este un eveniment istoric, care asa cum spunea Dora Bognani, moderatorul evenimentului de astazi, poate deschide portile altor orase din Europa sa recunoasca meritele acestui mare teolog. Reforma dupa 500 de ani este inca vie in una ecclesia semper reformanda.
Benone Corneliu Lupu , Roma (16 sept. 2015)