CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 75 – ANIVERSARE 30 DE ANI –
CORUL – “FLORI SI STELE” – ROMANIA
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur”-arh. Gh. Petrescu
Autori: Arh. Gheorghe Petrescu si Stanuta Petrescu – World Youth Foundation –
Washington, DC., USA. – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA
LA MULTI ANI – FLORI SI STELE – ROMANIA – 1986-2016
Au trecut anii si odata cu ei implinirea unui vis al tineretii lor, Carmen si Rene Stoica, matadorii corului de copii din Comunitatea Adventista de Ziua a Saptea, Grant – Bucuresti, “Flori si Stele”. 30 de ani de pasiune si efort in a prelucra voci fragede de copii in lungul anilor. O formatie tipic varstei lor, in a canta pentru Lauda Creatorului Universului. Cu migala si talent cei doi, Carmen si Rene, au format o forta a Cantecului Advent de origina romana. Sant 30 de ani cu binecuvantari ceresti dar, cu raspunderi uriase in a slefui voci crude specific copilariei, prin aceasta formatie coralo-tinereasca cum s-a numit ea atunci in anii grei ai unui sistem comunist, in 1986, “Flori si Stele”. In anii fierbinti ai vremii cand pe mapa primariei capitalei, era scris, “demolare”, a Grant-ului Advent de alta data. Nu poti sa uiti cele intamplate, caci eforturile facute de toata lumea, la toate nivelurile, au fost in zadar. Imobilul s-a demolat iar comunitatea s-a mutat in “celebrul” cort de alta data numit; Comunitatea AZS Grant-Cort. In aceste grele conditii de tot felul s-a nascut corul de copii, “Flori si Stele”. Acest cor a fost ca un mare balsam alinator de suferinte ce au strabatut anii pana cand Cel din Ceruri si-a adus aminte de conditiile cortului de ieri si a rezolvat problema de trista amintire a Grant-ului de altadata, demolat. A fost o nastere creativa grea si dificila a acestui cor ce, copacel, copacel a crescut si s-a facut mare sub ochii nostri.
Etapele de dupa revolutie de schimbare a sistemului din comunism in neocomunism pana la un capitalism tipic romanesc, cu bune si rele, pe teritoriul Romaniei, au schimbat totul. Odata cu noua libertate religioasa, corul, “Flori si Stele”, sub bagheta magnifica a acestei doamne de onoare, “Carmen” a Grant-ului de ieri si de azi, ce impreuna cu “Rene”, omul bun la toate, au condus timp de 30 de ani, generatii si generatii de copii. Ei au devenit in lungul timpului valori ale interpretarii cantecului vesel din anii copilariei. Am vizionat pe computer, programul festiv aniversar al corului “Flori si Stele”, realizat pe scena Institutului Teologic Adventist de Ziua a Saptea de la Cernica. Transmisia realizata cu grija si talent de “Speranta TV”, e un memorandum muzical de exceptie.
Generatii vechi si noi, incepand cu varsta frageda de 8 ani pana la 30 de ani, au fost cu trup si suflet prezente la marea aniversare, 1986-2016. Aici am recunoscut voci ale copiiilor de ieri interpretate in concertul aniversar de tineri ce au devenit astazi, parinti, unii chiar cu copii si trebuie sa recunosc, ca fara sa vreau, am vazut in ansamblu un semanat si un seceris muzical de mare valoare interpretativa. Zeci de copii au trecut prin labirintul coral al micului univers “Flori si Stele”. Si-au dat intalnire cu aceasta ocazie de “Vis Aniversar”, toate generatiile ce au perindat printr-o fereastra muzicala compusa din cuplul tineresc de ieri, Carmen si Rene, pana la cuplul tot tineresc, Carmen si Rene, al bunicilor de astazi. Au ramas aceiasi ca acum 30 de ani, plin de curaj, de abnegatie si talent de a scoate din noile generatii, din anul 2016 inainte, cat vor mat putea fizic si mental, sa slefuiasca noi talente ale muzicii corale Romanesti, specific copilariei. Ea, Carmen a noastra din Grant, a aparut pe pupitrul dirijoral al marelui ansamblu coral, de unde si-au dat intalnire, vocile din: copilarie, adolescenta, studentie, tinerete, si lista continua, intr-un joc interpretativo-coral de mare performanta. Un public tot variat ca varsta, dar avand pe obrazul lor lacrimi de amintiri si recunostinte pentru fosta lor dirijoare si “mama”. Intr-un torent de sunete clare si precise de un vuiet de ape limpezi si curate ca cristalul, au grafat sala institutului. Pianistul, compositor de profesie, autor a multor partituri specifice corului “Flori si Stele”, a delectat prin interpretare muzicala un public cunoscator al coralelor expuse ca, la un veritabil concert aniversar. Nume cunoscute de ieri si de azi, au fost fixate vizual de camerele de luat vederi in prim plan de operatorii Studioului Speranta TV. Atmosfera a fost integra pana la final, cand nimeni nu a parasit sala polivalenta a Institutului Teologic Adventist, ci, cu mic cu mare au vizionat un spectacol unic in felul lui, plin de surprize bune si placute. Suspansul a fost retinut prin aplauze si zambete adresate lor copiiilor de ieri, azi femei si barbati maturi ce, impreuna ca tanara generatie a anului aniversar 2016, au fredonat melodii cunoscute din marele repertoriu al corului de copii,”Flori si Stele”. S-au dat flori, diplome, si altele pentru o munca neplatita de oameni dar binecuvantata de Dumnezeu.
La final, am ramas cu un zambet de copil, acel copil nascut si crescut in Biserica Grant de ieri. Noului Grant de astazi, inseamna un nou avant de cantec si lumina din lumea frumoasa a copilariei. Acolo, langa Podul Grant, al amintirilor de ieri si de azi, sta ca o amintire de muzeu o locomotiva cu abur, simbol al ceferistilor ce au lucrat in aceasta zona, multi dintre ei, fosti membri al Bisericii Advente de Ziua a Saptea, tot de ieri si de azi. Printre ei se numara si tatal meu, fost membru al Grant-ului de ieri, ceferist de profesie, decedat in 1973, cand eram student la Arhitectura. Am ramas numai cu mama, si ea membra a Gantului de ieri. Am iesit architect facand cinste si o mare, mare bucurie parintilor mei, decedati amandoi, in Roamnia. Acest asezamant religios de tipologie adventa numit atunci, Casa de Adunare a Adventistilor de Ziua a Saptea, sau Casa de Rugaciune Grant, sau astazi, Biserica Adventista de Ziua a Saptea-Noul Grant, raman simboluri pentru generatiile de ieri si de astazi. ”Flori si Stele”, acest cor de copii in multitudinea vremii de ieri si de azi, sustinut frenetic in post si rugaciune de membrii ei, au dat glas in tara, in toata Europa si chiar in Statele Unite, cantecul lor de copii nevinovati, prin zambet si culoare, ce numai ei au putut da pe acest pamant. Anii frumosi ai copilariei, nu se uita niciodata, iar acest spectacol Aniversar, 1986-2016, ramane ca o emblema, sigla, stampila, sau cum vreti sa spuneti, pentru marea masa de crestini adventisti de ziua a saptea. Felicitari, sanatate si continuitate. Amin!