Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 64 – IOAS, A FOST ALES IMPARAT IAR ATALIA, IMPARATEASA LUI IUDA, A FOST UCISA
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

2 Cronici 23, 1-3
Ioas se încununează împărat
1 În* al şaptelea an, Iehoiada s-a îmbărbătat şi a făcut legământ cu căpeteniile peste sute. Aceştia erau: Azaria, fiul lui Ieroham, Ismael, fiul lui Iohanan, Azaria, fiul lui Obed, Maaseia, fiul lui Adaia, şi Elişafat, fiul lui Zicri.
2 Au străbătut toată ţara lui Iuda şi au strâns pe leviţii din toate cetăţile lui Iuda şi pe capii de familii din Israel şi au venit la Ierusalim.
3 Toată adunarea a făcut legământ cu împăratul în Casa lui Dumnezeu. Şi Iehoiada le-a zis: „Iată că fiul împăratului va domni, cum a spus* Domnul cu privire la fiii lui David.
Complotul uciderii reginei lui Iuda, Atalia, a fost imaginat de preotul Iehoiada si capeteniile peste sute. Printre acestia se numarau: Azaria, fiul lui Ieroham, Ismael, fiul lui Iohanan, Azaria, fiul lui Obed, Maaseia, fiul lui Adaia, şi Elişafat, fiul lui Zicri. Iehoiada si-a luat responsabilitatea sa distruga toti idolii reginei Atalia si a facut un legamant secret cu aceste capetenii pentru scoaterea acestei depravate femei din functia de imparateasa a lui Iuda. Pentru acest lucru preotul Iehoiada a strabatut tot regatul lui Iuda pentru a aduna la Ierusalim pe toti levitii din cetatile lui Iuda si pe capii de familii din Israel. Toata aceasta multime ce s-a adunat la Ierusalim din ordinul preotului Iehoiada au facut legamant cu noul imparat ales in Casa Domnului, „cum a spus Domnul cu privire la fiii lui David”. Iehoiada, preotul regatului Iuda la Ierusalim in Casa Domnului, a dat instructiuni precise cu privire la indepartarea Ataliei, din functia de regina a lui Iuda si inscaunarea tanarului Ioas pe tron ca imparat in locul Ataliei.
Ioas avea sapte ani cand a fost pus imparat peste Iuda. Era un copil, crescut in conditii de securitate maxima in Casa Domnului o perioada lunga de timp dar, cand Dumnezeu a fost de acord, El a binecuvintat si l-a ferit pe Ioas de tot raul ce ar putut veni peste el. Asa a fost cu Ioas in vremuri de cumplita teroare in cele doua regate. Atalia a vazut cu ochii ei pe imparatul nou ales in varsta de sapte ani. In Casa Domnului nu a avut voie sa intre decat preotii si levitii cu misiuni speciale.

Preotul Iehoiada a fost indemnat de Dumnezeu sa faca ordine si curatenie in Casa lui Dumnezeu plina de idoli. Au daramat toate marile chipuri cioplite, toti zeii straini au fost facuti praf iar pe scaunul de domnie a fost pus la loc de cinste prin binecuvantare pe mai tanarul de sapte ani, Ioas. A fost mare bucurie in popor cand Atalia a fost ucisa si Casa Domnului a fost curatita.

Atalia, si-a platit cu viata tot raul ce l-a semanat in Casa Domnului. Facuse din ea o pestera de talhari iar slujbele din aceasta casa fusesera indepartate si umplute cu toate zeitatile din Orientul Antic. Poporul si-a adus aminte de Domnul si s-au bucurat in El de izbavirea unei regine, Atalia, plina de demonii vremii. Regina a fost ucisa cu sabia in afara Casei Domnului, si moartea ei a ramas ca o marturie in Iuda. Numai Domnului sa-i slujesti si Lui sa-i aduci inchinare si slava. Atalia a fost un subiect de referinta in lumea artelor, muzica , literatura, poezie, teatru, si lista continua. Spuneam in numarul trecut ca George Frideric Handel (1685-1759), considerat unul din marii compozitori al barocului German- Englez. Handel s-a nascut la 23 Februarie 1685 in orasul Halle din Germania si a murit la 14 Aprilie 1759 la varsta de 74 de ani in Londra, Marea Britanie (Anglia). Ce este un „oratorio” in lumea de ieri si de astazi. Oratorio, este o compozitie muzicala de mare amploare compusa din orchestra, cor si soloists. Oratoriul este „sacru” ca topic muzical amintind de fiecare data de performantele soloistice din bisericile protestante, catolice. Pulpit or amvonul este tipic acestui gen de muzica „sacra”. „Oratoriul”, ca forma muzicala devine extrem de popular in secolul (17th-century) si tematica lui provine cu subiecte din „Sfanta Scriptura”. Istoricii in muzica spun ca originea poate fi gasita in dialogurile biblico-sacre italiene. Texte Biblice in limba latina puse pe partituri muzicale sant similare cu „motets” (motete). Motetul in muzica clasica reprezinta, compozitia cu o mare varietate corala si muzicala. A aparut ca un pre-eminent forma polyphonica in muzica renascentismului italian. In sec 18-lea apar celebrele motete ale lui Mozart’s, „Ave verum corpus” si altele in limba latina. Mai adaugam succint forma muzicala, „spiritual laude”, „prayer halls”, etc. toate sant elemente muzicale specifice oratoriului clasic. In concluzie oratoriul este sacru, si soloist-ul interpreteaza piesa muzicala de la un pupitru ce reprezinta piesa principala de mobilistica specifica acestui gen de muzica. Jean Racine, tragedian francez a scris tragedia Biblica „Athalie”,( Atalia).

Atalia, ramane un personaj istoric cu multiple implicatii in viata Regatului Iuda. A fost crescuta in celebra familie regala a lui Israel, Ahab si Izabela. Au impregnat in mintea ei multimea idolilor vremii si au plantat in viata ei de mic copil, toata rautatea Orientului Antic. A ramas ca si mama ei Izabela un simbol al rautatii orientale. A fost ucisa in afara Casei Domnului, si moartea ei nu a lasat nici o parere de rau. Ba mai mult, uciderea ei seamana cu moartea a doua cand va veni Isus pe pamant. A ramas un monument negativ in Israel si Iuda.Atalia traieste si astazi in dezmatul total al femeii libere moderne de concepte si prejudecati ce pana mai ieri au tinut femeia sub cizma grosolana a barbatului plin de traditii si culturi orientale. Astazi femeia vrea libertate absoluta pe orice meridian al planetei. Numai ca intelegerea noilor orientari in privinta ei, a femeii moderne, ce vrea sa faca ce vrea ea, de multe ori atributiile ei, depasesc limita bunului simt si treptat isi cere si drepturi ce nu i se cuvin. Barbatul este preotul casei, femeia de azi vrea sa aibe si ea dreptul si atributiuni de mare preot. Apoi drepturi in lumea sociala, politica, religioasa si lista poate continua, si de aici apar conflicte de toate calibrele ca femeia nu-si mai recunoaste obligatiile ei din Eden, dupa ce a cazut in pacat. Ce este de facut? Atalia a vrut sa fie regina si preot si Dumnezeu nu i-a ingadiut acest lucru multa vreme si Domnul a ucis-o. Amin!

220px-Athalia

Imaginea #1: Moneda antica a lui Iuda reprezentand portretul reginei Atalia.

(c) Laing Art Gallery; Supplied by the Public Catalog Foundation

(c) Laing Art Gallery; Supplied by the Public Catalog Foundation

Imaginea #2: Cand a vazut Atalia pe tanarul Ioas pe tron a innebunit. Strigatul ei de moarte a fost: „Vanzare, Vanzare?” – Pictura celebra –

athaliah's death

Imaginea #3: Moartea Ataliei. A fost scoasa afara din Casa Domnului si ucisa.

Cantoria_luca_della_robbia22 motets renasterea italiana

Imaginea #4: Motets – Renascentismul Italian – Cantoria_luca-della robia 22-

Imaginea #5: Atalia si finalul inainte de a fi ucisa – Strigatul Mortii –

Athaliah-slain

Imaginea #6: „Ultimul strigat”-„Moartea”. Atalia regina lui Iuda. „Athaliah slain” A omorat-o cu violenta, cu furie, cu ura, cu salbaticie etc.

 

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 64 – IOAS, A FOST ALES IMPARAT IAR ATALIA, IMPARATEASA LUI IUDA, A FOST UCISA

| Articole / Stiri |
About The Author
-