Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 61 – IORAM, IMPARATUL LUI IUDA.
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA
2 Cronici 21, 2-3
2 Ioram avea ca fraţi, fii ai lui Iosafat, pe Azaria, Iehiel, Zaharia, Azaria, Micael şi Şefatia, toţi fii ai lui Iosafat, împăratul lui Israel.
3 Tatăl lor le dăduse daruri însemnate în argint, în aur şi în lucruri scumpe, împreună cu cetăţi întărite în Iuda, dar împărăţia a lăsat-o lui Ioram, pentru că el era întâiul născut.

Iosafat si-a iubit copiii dar nu a fost atat de vigilent cu ei ca, tatal sau, Asa. De aici putem trage concluzia ca a fi tata este o arta, si aceasta arta nu o au toti parintii. Cresterea si educarea copiiilor incepand din frageda pruncie pana la etapa de intelegere deplina a tanarului sau tinerei, este un drum complicat si cu surprize de tot felul. Asta, nu conteaza etapa istorica in care te aflii ci de calea ce o alegi in procesul de cizelare a viitorului unui copil, adolescent, tanar, etc. In contextul educarii prin scolarizare, astazi, trebuie sa raspunzi la multi factori ce pun in valuare atat viitorul copilului ca pregatire sociala, profesionala,dar, in mod special cea religioasa. Baza comportamentului tinerei generatii aduce cu sine noi schimbari de intelegere pe diferite etape ale dezvoltarii capacitatii tanarului sau tinerei. Este usor sa spui ca Iosafat nu si-a educat copiii in spiritul Legilor lui Dumnezeu dar putem afirma ca relatiile lui cu regele Ahab si a reginei Izabela, nu au facut altceva dacat, piedici si lucruri rele. Asa ca, Iosafat si prietenia lui cu Ahab, au aprins focul dezastrului in familia lui Iosafat. Fata lui Ahab l-a iubit pe Ioram fiul lui Iosafat, ca in final sa o i-a de sotie. Prin relatia aceasta, Izabela a avut mana larga in distrugerea coroanei regale ale lui Iosafat prin fiul sau Ioram, ce s-a casatorit cu fata lui Ahab. Consecinta acestei casatorii a dus poporul lui Iuda pe calea larga a idolatriei. Prieteniile mici si mari si azi sant o cale de a duce raul si a aduna rezultatele negative prin distrugere a unei armonii fara, a consulta pe Dumnezeu. Ce a facut fata lui Ahab lui Ioram fiul regelui Iosafat cand, a ajuns imparat, intrece orice imaginatie. A facut din acest baiat, ce a ajuns rege in Iuda, un criminal si un slujitor al lui Lucifer. Ioram, era un barbat bine construit fizic si avea o privire de imparat autentic, numai ca toate aceste calitati ce le poseda,nu erau in slujba lucrarii lui Dumnezeu ci in slujba Satanei. Incuscrirea lui Iosafat cu Ahab, l-a dus pe Iuda in lumea idolilor Astarteei si ai Baalilor. Si uite asa cum a decazut din nou Iuda. Oare Dumnezeu nu a vazut ce face poporul si mai ales coroana regala a lui Ioram, fiul lui Iosafat, regele lui Iuda? Tatal sau Iosafat a dat de pamant cu idolii vremii iar fiul lui i-a construit din nou, spre dezamagirea multora din Iuda. Drept urmare a acestor pacate, savarsite de Ioram a dus pe Iuda direct in bratele lui Lucifer. Astazi este aidoma ca ieri, ba mai mult, noile tehnologii de imagine pornografice in miscare, aduc cutremur, in lumea de azi.

2 Cronici 21, 4-6
4 Când a luat Ioram în stăpânire împărăţia tatălui său şi când s-a întărit, a omorât cu sabia pe toţi fraţii săi şi pe vreo câţiva din capii lui Israel.
5 Ioram avea treizeci şi doi* de ani când a ajuns împărat şi a domnit opt ani la Ierusalim.
6 El a umblat în calea împăraţilor lui Israel cum făcuse casa lui Ahab*, căci avea de nevastă pe o fată a lui Ahab, şi a făcut ce este rău înaintea Domnului.

Ioram cand si-a intarit scaunul de domnie in Iuda, s-a transformat in diavol si a executat cu sange rece pe toti fratii lui, Azaria, Iehiel, Zaharia, Azaria, Micael si Sefatia, toti fii ai lui Iosafat, imparatul lui Iuda. Nu a crutat pe nimeni, asa incat si-a intarit scaunul de domnie cu ajutorul sotiei lui, fata lui Ahab, unsa cu toate alifiile vremii in materie de rele impotriva fiintei umane. Iosafat a fost in Iuda un rege binecuvantat de Dumnezeu cu bogatii imense, si fiecare copil al lui a primit ca dar regesc, tot ce i-a poftit inima, aur, argint, lucruri scumpe, dar, si cetati bine intarite in Iuda. Asa cum am precizat imparatia, i-a dat-o lui Ioram.

Acesta, dupa omorarea fratilor lui, s-a facut urat si lot Iuda nu vedea cu ochi buni noua situatie. Cu toate acestea el a omorat si nume cu influenta din copiii lui Israel, la sugestia lui Ahab, Izabelei si mai ales a noii lui regine, fata lui Ahab. Casa regala a lui Iuda sub domnia lui Ioram s-a aflat in acel moment in cadere libera. Dumnezeu si-a intors fata de la Ioram si l-a parasit, dar din pricina lui David, Domnul prin legamantul Sau, atunci cand domnea David, a zis: „Niciodata nu v-a lipsi o lumina in Iuda si totdeauna va avea un urmas.” Edom s-a rasculat impotriva lui Iuda si Ioram impreuna cu capeteniile si cu toate carele sale, a batut pe Edomiti. Numai ca la aceasta binecuvantare cereasca, Ioram a facut inaltimi in muntii lui Iuda. A dus in desfranare pe locuitorii Ierusalimului si a amagit pe Iuda. A umblat in calea imparatilor lui Israel si a facut de pomina ambele regate, Iuda si cel din Ierusalim. Pentru toate faptele rele ce le-a facut, Domnul l-a lovit cu o boala grea, ce se ingreuna din zi in zi.

A murit in dureri grele dar, tot nu s-a intors la Marele Eu Sant. Poporul nu l-a plans caci a fost un rege nesabuit si plin de rautate. A murit fara sa lase vreo parere de rau in urma si l-au ingropat in cetatea lui David, dar nu in mormintele imparatilor. Ce diferenta intre tatal lui, Iosafat si acest fiu al lui, Ioram, plin de pacatele vreme. Si astazi e la fel. Credem ca daca facem ceva rau cuiva, Domnul ne iarta. Nu. Jocul cu pacatul este periculos, si slujirea atat pentru Domnul cat si pentru Lucifer, nu sant acceptate de Legile luiDumnezeu. Vrei dar sa fii credincios pana la moarte, pazeste ce ti-a dat Domnul la Sinai, ca sa le pastrezi in mintea ta ca un far luminator, pana va veni El pe norii cerurilor. Cu ce ramanem din comportamentul nesanatos al lui Ioram? A fost un tanar rege cu un fizic deosebit. Semana mult cu tatal lui, Iosafat. Nu a ascultat de parintii lui ci mai degraba a fost atras de idolatria vremii si a murit ca un caine fara parere de rau

basorelief-regii lui iuda

Imaginea #1:.Basorelief cu regii din cetatea lui David

ioram

Imaginea #2: Regele lui Iuda – Ioram

jehoram_gravestone

Imaginea #3: Mormantul lui Ioram – Nici o parere de rau – a murit ca un caine.

th[5]

Imaginea #4: Harta cu cele doua Regate.

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 61 – IORAM, IMPARATUL LUI IUDA

| Articole / Stiri |
Despre autor
-