Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 60 – SFARSITUL DOMNIEI LUI IOSAFAT
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

2 Cronici 20, 27- 32
27 Toţi oamenii din Iuda şi din Ierusalim, în frunte cu Iosafat, au plecat veseli şi s-au întors la Ierusalim, căci Domnul îi umpluse de bucurie*, izbăvindu-i de vrăjmaşii lor. ;
28 Au intrat în Ierusalim şi în Casa Domnului, în sunete de alăute şi de harpe şi trâmbiţe.
29 Groaza* Domnului a apucat toate împărăţiile celorlalte ţări când au auzit că Domnul luptase împotriva vrăjmaşilor lui Israel.
30 Şi împărăţia lui Iosafat a fost liniştită şi Dumnezeul* lui i-a dat pace de jur împrejur.

Victoria impotriva Moabitilor si a Amonitilor a adus in casa regala a lui Iosafat bucurie si binecuvantare din partea Dumnezeului Celui Viu al lui Israel. Comportamentul lor fata de Domnul a fost consemnat prin liniste si pace in imparatia lui Iosafat data de Dumnezeul Cerurilor. Popoarele vecine au vazut cum Dumnezeul lui Iuda a invins aproape toti zeii lor si au fost supusii lui Iosafat multi ani. Groaza si frica de Marele Eu Sant a fost puternica si nu fara urmari. Pentru aceasta victorie, Iuda primea biruri de la popoarele vecine si erau atat de infricosati de forta Domnului ca nu au comentat la negativ nici o ordine regala a regatului lui Iuda. Daca Iosafat si intreg regatul lui Iuda au ascultat de Domnul au avut izbavire multi ani si liniste din partea lui Dumnezeu. Ca sa nu mai spun de marile binecuvantari materiale obtinute de Iuda de pe plantatiile de vii, maslini, curmale, rodii si alti pomi fructiferi, tipice Orientului Antic. Apar noi asezaminte de locuit in cetatile lui Iuda iar armata si inzestrarea ei cu noi arsenale de lupta tipice timpului lor, au adus increderea in Domnul ca-i va izbavi de vrajmasii lor pentru multi ani. Pacea si linistea data de Dumnezeu lui Iuda, a dat putere de gandire, reflexie si prospetime noilor generatii de oameni crescuti in pace, fara razboaie, fara morti si raniti, fara invazii nedorite si fara lipsuri de paine si apa. In viata asta pamanteana traita in pacat si fara Dumnezeu, nu are nici un sens, numai ca omul a ales raul mai repede decat binele. Iuda pentru un timp a rupt-o cu paganatatea datorita renuntarii la idolii din vremea lui, si a dus-o bine iar Dumnezeu l-a dus pe cele mai inalte culmi ale bucuriei acestei vieti. Cand s-au dus in lumea Baalilor, Cel din Ceruri i-a pedepsit si au suferit consecintele neascultarii lor. Asa este si astazi, in lumea despartirii de Dumnezeu, de Poruncile si Legile Sale, de o traire intr-o lume straina de ascultarea de Cele Sfinte. Multi dintre noi renuntam la tot ce a lasat Dumnezeu si acceptam viata in pacat a lui Lucifer. Vom plati odata toata aceasta pendulare intre bine si rau caci Dumnezeul nostru vrea sa-L servim numai pe EL. Jocul macabru pe care unii dintre noi il facem, azi cu Lucifer maine cu Dumnezeu, nu se poate. Isus nu admite sa slujesti la doi stapani. Ori esti numai cu EL, ori de nu, in viitorul foarte apropiat vei auzi : „Nu te cunosc”.

2 Cronici 20, 31- 32
31 Iosafat* a domnit peste Iuda. Avea treizeci şi cinci de ani când a ajuns împărat şi a domnit douăzeci şi cinci de ani la Ierusalim. Mamă-sa se chema Azuba, fata lui Şilhi. ;
32 El a mers pe calea tatălui său, Asa, şi nu s-a abătut deloc, făcând ce este bine înaintea Domnului.

Iosafat a avut o copilarie fericita si binecuvantata de Dumnezeu. Tatal sau Asa, de mic copil l-a invatat cum sa se comporte cu Domnul, sa tina la Legile si Poruncile Lui, sa asculte de parintii care l-au crescut si sa fie umil si drept cu poporul lui Iuda caci era fiu de imparat. El a demonstrat inca din frageda pruncie ca ascultarea de Dumnezeu aduce binecuvantare. A dat de pamant cu idolatria vremii si a pus in functiile de religie preotii care erau consacrati, apoi levitii si cei care au invatat religia in scoli speciale conduse de preoti cu experiente. A facut ordine in credinta lor si s-au intors la Dumnezeul Adevarat. Mare lucru, caci in Israel tot in acelasi timp domnea Ahab si Izabela impanzind idolatria lor in toata tara. Asa, tatal lui Iosafat a avut un curaj, ca, in plin camp idolatric atat in Regatul lui Iuda cat si in Regatul lui Israel, Legea Divina a fost desfiintata iar in locul ei au venit proorocii lui Baali si ai Astarteei. Si Dumnezeu a fost maniat pe ambele Regate asa incat au avut de suferit si unii si altii, invaziile popoarelor invecinate, iar Dumnezeu I-a lasat in pacatele lor. Numai ca, acelasi Dumnezeu, care L-a lasat de izbeliste atat pe Iuda cat si pe Israel, a trimes l-a timp pe Asa in Iuda si a facut curatenie cat a putut. Apoi, Iosafat i-a urmat sfatul si a intarit scolile de studiu al Legilor lui Dumnezeu si a desfiintat idolii pagani care stapaneau in Iuda. A fost un imparat placut lui Dumnezeu si poporul l-a iubit. Avea un fizic deosebit si impresionant, cu o fata frumoasa si o inteligenta aparte dovedind ca vine dintr-o familie regala. A supravegheat tot arsenalul casei regale a lui Iuda, iar bogatiile ce le-a strans in lungul anilor au fost binecuvantate de cer. A murit bogat, a murit ca invingator cu popoarele straine caci a ascultat de Domnul iar poporul l-a iubit. A avut parte de o inmormantare pe cinste ca un respect fata de Iehova si fata de poporul din Regatul lui Iuda. L-au plans pe Iosafat pentru tot ce a facut in Iuda.

Concluzia la cele scrise pentru noua grneratie sant urmatoarele:
1. A fost fiu de imparat, si a ascultat de mama si tatal lui inca din frageda pruncie si nu s-a dus dupa idolatrie cum au facut alti copii de varsta lui, ci a fost deosebit.
2. A fost rege de tanar deoarece a fost copil de imparat, dar nu a parasit religia iudaica cu legile si principiile ei. A fost devotat Creatorului Universului.
3. Astazi cati copii de pastori adventisti au compotamentul sfant al lui Iosafat?
4. Tineretul de astazi doreste sa lucreze cu Dumnezeu sau cu Lucifer? AMIN!

MapofArmageddon

Imaginea #1:ARMAGEDDON – Ammon-Moab-Edom-etc

250px-Moabite_Sarcophagus

Imaginea #2: Arcophagos – Moabite

Biblebattle-razboi amo-moab

Imaginea #3: Razboiul cu moanitii si amonitii – Iosafat

ierusalim in vremea lui iosafat

Imaginea #4: Ierusalimul in timpul lui Iosafat

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 60 – SFARSITUL DOMNIEI LUI IOSAFAT

| Articole / Stiri |
Despre autor
-