Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 53 – LEGAMANTUL CU IOSAFAT

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 22, 1-12
Legământul cu Iosafat 1
1 Au stat trei ani liniştiţi, fără să fie război între Siria şi Israel.
2 În anul al treilea, Iosafat*, împăratul lui Iuda, s-a coborât la împăratul lui Israel.
* 2 Cron 18:2;
3 Împăratul lui Israel a zis slujitorilor săi: „Ştiţi că Ramot din* Galaad este al nostru. Şi noi stăm fără grijă, în loc să-l luăm înapoi, din mâinile împăratului Siriei.”
*Deut 4:43;
4 Şi a zis lui Iosafat: „Vrei să vii cu mine să luptăm împotriva Ramotului din Galaad?” Iosafat a răspuns împăratului lui Israel: „Eu* voi fi ca tine, poporul meu ca poporul tău, caii mei ca ai tăi.”
* 2 Imp 3:7;
5 Apoi Iosafat a zis împăratului lui Israel: „Întreabă acum, te rog, cuvântul Domnului.”
6 Împăratul lui Israel a strâns* pe proroci, în număr de aproape patru sute, şi le-a zis: „Să merg să lupt împotriva Ramotului din Galaad sau să mă las?” Şi ei au răspuns: „Suie-te, şi Domnul îl va da în mâinile împăratului.”

* 1 Imp 18:19;
In timp de razboi, indiferent pe ce meridian ar fi, situatia este dramatica. Lupta intre cele doua armate in conflict lasa urme adanci intre raniti, cei ramasi vii si mortii care nu mai stiu nimic dar, familiile celor morti traiesc trauma pierderii unor „luptatori”, ce au murit pe campul de lupta, pentru apararea natiunii lor. Si aceasta drama nu se va sterge niciodata din mintea celor ce au fost implicati pe fronturile de lupta, indiferent daca au fost biruitori sau invinsi. Familiile lor duc mai departe mesaje mutuale pentru cei pierduti indiferent daca armata lor a fost invinsa sau a castigat razboiul. Mai este ceva, razboiul de ieri intre Siria si Israel nu seamana cu cel de astazi intre Siria si rebelii poporului Sirian.

Si totusi, o asemenare exista si anume, moartea, are acelasi tipic ca sens, unghi si directie, indiferent daca soldatul de pe frontul de lupta a murit de o sabie lucie si ascutita, sulita, pumnal, ghilotina si alte arme ucigatoare din antichitate si mai nou, torpila moderna controlata electonic fie, de sageata supersonica contemporana cu viteza de mii de km/ora, fie de pe aircraft-ul dotat cu tot arsenalul de forta aeriana, acvatica sau terestra, fie statiile militare orbitale din stratosfera ce arunca la mare distanta focoase nucleare de mare precizie bazate pe noile technologii militare fara limita, actionand fara mila, fie rechinii acvatici imbracati in armura metalica ce lanseaza rachete cu o precizie electronica fara a lasa ceva viu in urma actiunii lor si altele. De la sulita ascutita din antichitate ce aducea groaza si moartea, pana astazi la dragonul electronic echipat cu tot ce are nevoie in lupta aeriana, teresta, acvatica si subacvatica. Superdotat, cu diferite arsenale militare de mare precizie in lupta pentru pace, intr-un context militar fara precedent, acest dragon ce naste, raul si moartea, isi dau intalnire de gradul zero, intr-o lume condusa de Lucifer.

A fost liniste intre Siria si Israel trei ani, spune Biblia, fara sa fi fost razboi intre cele doua tari. Mai mult ca sigur, Dumnezeu a ingaduit acest timp de pauza si reflexie pentru poporul Israel dar, din pacate nu s-a schimbat mai nimic in viata si conceptia religioasa a poporului Israel. Ba mai mult rautatea si eul personal de razbunare asupra Siriei nu a incetat de loc. Ca urmare, Ahab a preluat o ideie mai veche si a vrut sa o puna in aplicare, si chiar s-a sfatuit cu statul lui major condus de Izabela, nebunatica regina a poporului Israel, fenicianca unsa cu toate rautatile Orientului Antic. Iosafat, imparatul lui Iuda, a venit la Ahab in vizita si la discutiile diplomatice ce le-au avut cei doi regi, Ahab a scos in evidenta tinutul Ramot, teritoriul lui Israel ce era in stapanirea Siriei. Avea dreptate aici si i-a spus lui Iosafat: „Vrei sa vii cu mine sa luptam impotriva Ramotului din Galaad? Si Iosafat a fost de acord dar, a pus o conditie normala si anume nu avea incredere in proorocii lui Ahab 400 la numar si culmea toti prooroceau la unison. Raspunsul lor a fost: „suie-te, si Domnul il va da in mainile imparatului.” Vedeti dvs. regele lui Iuda avea rezerve in ce priveste credinta lui Ahab in Dumnezeul lui Israel. Stia bine ce facuse o viata intreaga acest rege necredincios si cum a condus poporul Israel in lumea Baalilor si a Astarteeilor impreuna cu regina lui, Izabela. Cu toate ca sant frati si au un crez comun, Israel a fost dus de coroana regala pe calea lui Lucifer. Iuda insa a ramas atasat Dumnezeului Adevarat. Eu merg cu tine la lupta in acest razboi a spus seful regatului lui Iuda, dar vreau sa-l intrebam pe Domnul.

Legământul cu Iosafat 2
7 Dar Iosafat* a zis: „Nu mai este aici niciun proroc al Domnului, ca să-L putem întreba?”
* 2 Imp 3:11;
8 Împăratul lui Israel a răspuns lui Iosafat: „Mai este un om prin care am putea să întrebăm pe Domnul, dar îl urăsc, căci nu-mi proroceşte nimic bun, nu proroceşte decât rău: este Mica, fiul lui Imla.” Şi Iosafat a zis: „Să nu vorbească împăratul aşa!”
9 Atunci, împăratul lui Israel a chemat un dregător şi a zis: „Trimite şi adu îndată pe Mica, fiul lui Imla.”
10 Împăratul lui Israel şi Iosafat, împăratul lui Iuda, şedeau, fiecare pe scaunul lui de domnie, îmbrăcaţi cu hainele lor împărăteşti, în locul de la intrarea porţii Samariei. Şi toţi prorocii proroceau înaintea lor.
11 Zedechia, fiul lui Chenaana, îşi făcuse nişte coarne de fier şi a zis: „Aşa vorbeşte Domnul: ‘Cu coarnele acestea vei bate pe sirieni până îi vei nimici’.”
12 Şi toţi prorocii proroceau la fel, zicând: „Suie-te la Ramot din Galaad! Căci vei izbândi şi Domnul îl va da în mâinile împăratului.”

Dupa ce a consultat pleiada de prooroci ai lui Ahab, Iosafat a cerut un alt prooroc al Domnului. Lucrul acesta nu i-a placut lui Ahab deoarece Mica unul dintre ei spunea Adevarul si cei spunea Domnul aceea spunea caci nu facea nici un compromis cu nimeni, nici chiar cu, coroana regala. Mica a fost adus la palat. Scena de la palatul lui Ahab este impresionanta. Cei doi regi stateau pe scaunele lor de domnie proiectate si construite dupa mobilistica vremii, cu un design vestimentar pe masura si diferit ca textura cromatica si culoare, purtand pe cap coroanele regale ale regatului lui Israel, Ahab si, ale regatului lui Iuda, Iosafat. Cei doi imparati au avut relatii diplomatice de pace si intelegere pana acolo ca se considerau unul fata de altul, frati. Un lucru bun si frumos desi, Ahab, umbla in lumea Baalilor si a Astarteeilor iar Iosafat, umbla in Calea Domnului cu mici sau mari rezerve si anume, inaltimile nu au fost indepartate si poporul tot mai aducea jertfe si tamaie pe inaltimi. Tabloul diplomatic al celor doua regate era superb atat ca linie arhitecturala cat si ca imagine cu un design vestimentar la nivelul a doua coroane regale. Putine imagini de acest gen le avem in Sfanta Scriptura si Dumnezeu a pregatit pentru mai tarziu fastul, miscarea, prezentarea la nivel de coroana regala, mersul si discursul diplomatic la un nivel inalt al epocii. Toate, legate intr-o ambianta perfecto-omeneasca de calibru intr-o lume a pacatului si a mortii. Dumnezeu a lasat pentru noi si copiii nostri posibilitatea unora dintre noi, ca pe vremuri, sa lucram in lumea inalta a civilizatiilor aparte, duse pana la o perfectiune de natura omeneasca. Acolo se patrunde greu dar nu imposibil. Caci lumea de acolo este diferita de lumea noastra adventa din pacate, chiar daca noi spunem ca, „ea”, aceasta lume nu-L are pe Dumnezeu. Ne inselam amarnic, ca purtam titlul de „adventisti de ziua a saptea”, dar din pacate, la un test putem sa picam exact acolo unde ne credem mai tari si mai inteligenti. De foarte multe ori aceasta lume inalta a civilizatiei omenesti da lectii de comportament, de mimica a fetei, de gesturi ce sant notate de experti in a face o analiza, de design-ul si culoarea ce o aplicam pe corpurile noastre, de freza sau coafura noastra, toate intr-un continut de arta disciplinato-vestimentara. Si in spatele usilor capitonate trebuie dusa Evanghelia lui Isus, ca sa aratam ca sanetem cu Isus, nu cu Lucifer.AMIN!

iosafat good reign in iuda

Imaginea #1:Iosafat un bun rege in regatul lui Iuda

Ahab heard this, he was greatly troubled and displeased

Imaginea #2: Ahab un rege dificil si fara Dumnezeul lui Israel.

RAMOTH-GILEAD

Imaginea #3: Ramot din Galaad – bazorelief – Lupta de la Ramot – Ahab si Iosafat lupta impreuna pentru cucerirea Ramotului

Masivul cimitir evreesc pe muntele maslinilor in valea lui Iosofat

 

Imaginea #4: Masivul cimitir evreesc pe muntele Maslinilor in valea lui Iosofat

iosofat-michelangelo

Imaginea #5: Asa – Iosofat – Ioram – pictura de Michelangelo

mica si ahab

Imaginea #6: Mica si Ahab

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 53 – LAGAMANTUL CU IOSAFAT

| Articole / Stiri |
About The Author
-