147
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 40 – AHAB, SE PREGATESTE DE O NOUA INVAZIE A LUI BEN-HADAD

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 20, 22. Atunci proorocul s-a apropiat de imparatul lui Israel, si i-a zis: „Du-te, intareste-te, cerceteaza si vezi ce ai de facut; caci, l-a anul viitor imparatul Siriei se va sui din nou impotriva ta.”

Din nou proorocul Domnului i-a spus lui Ahab, imparatul lui Israel, ce trebuie sa faca mai departe, caci Sirienii vor veni peste tine ca navala impotriva ta. Asa ca, vezi ce ai de facut imparate Ahab, caci razbunarea Siriana va fi mult mai mare acum decat prima data. Dumnezeu prin proorocul sau l-a sfatuit sa fie cu luare aminte caci anul ce urmeaza va fi o amenintare foarte mare din partea lui Ben–Hadad, razboinicul si inamicul principal al lui Israel. Scaparea pe un cal a lui Ben-Hadad din mana ostasilor poporului Israel, l-a inrait si mai tare, pe el dar mai ales pe aghiotantii lui in numar de 32 toti imparati cu ostile lor. Numarul impresionant de ostasi cazuti pe campul de lupta in tabara lui Ben-Hadad i-a dat de gandit acestuia, caci strategia lui, nu a fost una pentru victorie, iar pierderea luptei cu o armata a lui Israel foarte mica, a dat de gandit, statului major al lui Ben-Hadad. Cand se pierde un razboi intr-o asemenea situatie, se cauta atat greselile de tactica de lupta cat si strategia prost aleasa, de acest stat major ce a fost condus de comandantul general al armatei Siriene, Ben-Hadad.
In felul acesta puterea lui de comandant suprem a scazut in ochii capitanilor de osti. Daca cititi cu luare aminte, in prima lupta cine erau pe post de comandanti in oastea lui Ben-Hadad, in numar de 32, erau numai imparati ai celor 32 de tinuturi facuti comannanti de osti peste noapte de Ben-Hadad. Acesti imparati in numar de 32, nu aveau nici o treaba cu razboiul si tactica lui. Numai „capeteniile de osti” aveau la activ scoala academica militara a timpului, ce aveau in portfoliul lor militar, toate cursurile teoretice si practice de instructie militara terestra si de cavalerie. Artele martiale ale orientului antic erau in mana acelora ce ajungeau, fie militari ce erau folositi pe apa si pe uscat, fie cei care faceau parte din armata secreta a tarii respective, fie garda de corp a casei regale, fie prooroci ai lui Baali si Astarteei, si lista poate continua.

La bautaura, omul cedeaza mental, clarviziunea dispare iar inelegerea devine ca o ecuatie ce nu o poti rezolva. Cu capul plin de bauturi tari, mintea lui Ben-Hadad nu a mai functionat la capacitate maxima de comandant suprem al ostirii lui cu peste 100000 de ostasi bine pregatiti de lupta inegala dintre el, si oastea mica a lui Israel. Cu o oaste mica, dar cu Dumnezeu, Ahab la macelarit oastea lui Ben-Hadad, de nu stia pe unde s-o apuce. Coroana lui a decazut pentru moment in ochii ostirii Sirienilor cazuti in lupta. O lupta pierduta datorita unei arogante personala, o incredere oarba in fortele propii, dar, mai ales, un plan strategico-militar facut sub influenta alcoolului, fara a cerceta complet fata nevazuta a armatei adverse, a adus in pragul unui colaps total o oaste uriasa ca numar, dar, si ca instructie militara din indepartatul Orient Antic. Ben-Hadad a fost umilit de data aceasta in fata ostirii lui, si a lut aminte pentru viitor ca o batalie se castga cu chibzuinta si intelepciune, si mai ales sa asculti si sfatul altora care lupta corp la corp cu tine, Ben-Hadad. Aceasta observatie i-a fost data acestui razboinic in, public.
Ce invatam din aceasta biruinta a lui Ahab? Multe lucruri care de multe ori le luam cu o usurinta demna de condamnat, dar, Dumnezeu are rabdare, ne lasa sa o luam in drumul nostru fara nici o sansa, fara El, pana ne vine din nou mintea la cap si ne intoarcem la El, cum a facut Ahab. Imparatul lui Israel a chemat de urgenta la palatul regal, in ciuda opozitiei reginei lui Israel, Izabela, pe batranii cu parul alb ai poporului Israel. Nu a chemat pe proorocii Izabelei in numar de 450 ai lui Baali si 400 ai Astarteei, ci, a chemat pe cei cativa la numar din conducerea ramasa credincioasa Dumnezeului lui Israel. Dupa cum stim, Ahab i-a primit si le-a cerut, atentie, cu limba de moarte, sfatul si povata cu privire la cererea categorica a lui Ben-Hadad. Batranii lui Israel si tot poporul, i-au raspuns: „Nu-l asculta si nu te invoi.” Si Ahab i-a ascultat. A fost de acord cu ei, caci, atat batranii poporului Israel, cat si tot poporul Israel, au fost la unison. Amin!

x11-teatrul din Bosra
Imaginea #1: Teatrul din Bosra-Syria

a17799cb654f4139fc82e73e5e3bcf94

Imaginea #2: Teatrul Roman din Palmyra – Siria- Detaliu

the roman teatre in Palmyra, Syria

Imaginea #3: Teatrul Roman din Palmyra-Siria-Vedere de ansamblu arhitectural

description column bracket,palmyra, syria

Imaginea #4: Coloana romana in Palmyra – Siria – Bracket de sustinere din marmora.

x12-the Syrian Labyrinth

Imaginea #5: Labirintul din Siria – Monument de Arhitectura

x14-Syria Aleppo Historical-UNESCO-MONUMENT UNESCO

Imaginea #6: Syria Aleppo Historical – UNESCO – Celebru monument istoric din Siria recunoscut de UNESCO

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 40 – AHAB SE PREGATESTE DE O NOUA INVAZIE A LUI BEN-HADAD

| Articole / Stiri |
Despre autor
-