478
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 36 – CASA REGALA DIN SAMARIA ASCULTA GLASUL BATRANILOR LUI ISRAEL
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 20, 7-8. Imparatul lui Israel a chemat pe toti batranii tarii si a zis: „Vedeti bine si intelegeti ca omul acesta ne vrea raul; caci a trimes sa-mi ceara nevestele si copiii, argintul si aurul, si n-am zis ca nu i le dau!” Toti batranii si tot poporul au zis lui Ahab; „Nu-l asculta si nu te invoi.”

Nu este prima data cand Ahab cere sfatul batranilor poporului lui Israel. De ce? Ilie Tisbitul, proorocul lui Dumnezeu, nu a fost consultat la sfatul domnesc al casei regale din Samaria. Apoi, Ilie s-ar fi rugat Domnului si i-ar fi dat o solutie de urgenta, dar nu. De data aceasta, Dumnezeu a avut alt plan, prin batranii poporului Israel. Se pune intrebarea acesti batrani ai lui Israel, erau cu Dumnezeu sau cu Astarteei si Baalii reginei Izabela a poporului Israel? In acest episod Biblia nu specifica daca Izabela a fost cu batranii acestui popor razvratit Israel sau nu. Cert este ca, alt profet al lui Dumnezeu i-a spus lui Ahab ce sa faca si el l-a ascultat cu luare aminte si, a executat intocmai cum a spus acest prooroc. Aici vedem slabiciunea lui Ahab si incapacitatea lui de a conduce o situatie critica in politica lui externa. Izabela nu se implica in aceast risc managerial de razboi intre Ahab si Ben-Hadad. De ce? Izabela are business-ul ei, si anume: Daca, castiga razboiul Ahab, Iazabela, este sub protectia coroanei regale a lui Israel si, isi face incontinuare de cap, ducand mai departe acest popor in lumea zeitatilor si idolilor din Orientul Antic. Daca, castiga razboiul Ben-Hadad, Izabela devine nevasta lui, Israel devine rob si supus al acestui netaiat imprejur. Numai ca visul Izabelei nu s-a implinit, ba dimpotriva, Dumnezeu a luat masuri drastice impotriva lui Ben-Hadad, si l-a umilit in asa hal, ca, umbla din odaie in odaie. Numai Ahab si Izabela nu au inteles nimic din acest plan al lui Dumnezeu si vom vedea mai tarziu ce sfarsit tragic au avut amandoi.
1 Regi 20, 9. Si el a zis solilor lui Ben-Hadad:”Spuneti domnului meu, imparatul: Voi face tot ce ai trimes sa ceri robului tau intaia data; dar, lucrul acesta, nu-l pot face.” Solii au plecat si i-au dus raspunsul.

Cu alte cuvinte prima data m-am pripit, zice Ahab, sa-ti dau un raspuns convingator dar, acum raspunsul meu este, nu. Ben-Hadad s-a enervat enorm de mult, si cum avea tot capul plin de bauturi tari, mintea lui nu mai functiona la parametrii normali. A luat una din cele mai drastice atitudini din viata lui, ca om de stat si anume, „sa-l pedepseasca zeii pagani cu toata asprimea daca va ramanea ceva din poporul Israel.” Numai ca Dumnezeu are planurile sale si nu te poti pune, tu pamantean creeat de El, impotriva planurilor Lui. Poporul Israel cu toate pacatele lui, Dumnezeu l-a iubit mult de tot.

1 Regi 20,10-12. Ben-Hadad a trimes sa-i spuna lui Ahab:”Sa ma pedepseasca zeii cu toata asprimea lor, de va ajunge praful Samariei sa umple mana intregului popor care ma urmeaza!” Si imparatul lui Israel a raspuns:”Cine incinge armele, sa nu se laude ca cel ce le pune jos!” Cand a primit Ben-Hadad raspunsul acesta, statea la baut cu imparatii in corturi, si a zis slujitorilor lui: „Pregatiti-va!” Si ei s-au pregatit de navala impotriva cetatii.

Sa nu uitam un singur lucru si anume, comandantul general Ben-Hadad avea la dispozitie o armata bine dotata la aceea vreme. Avea care de razboi speciale, razboinici bine pregatiti posedand tot arsenalul de lupta atat per ansamblu cat si pentru lupta corp la corp. Statul major al comandantului general Ben-Hadad poseda cei 32 de subalterni pe post de generali ai lui toti cu scoala militara, experienta pe campurile de lupta, si mai ales un respect mutual fata de comanantul suprem al acesor forte, comandantul general Ben-Hadad. Ben-Hadad a insuflat in toata aceasta ostire respect si supunere militara. Numai ca, Dumnezeu a intervenit in forta si a distrus complet planul de lupta al lui Ben-Hadad. Si astazi multi dintre noi ne bazam pe fortele banilor nostri si facem mereu caz ca, nu santem ca ceilalti oameni. De multe ori pierdem razboaie fara sa stim ca avem un mare Dumnezeu in ceruri care ne ocroteste astazi, precum ieri, poporul Israel. Amin!

ben-hadad -razboi

Imaginea #1. Lupta lui Ben-Hadad cu Israel.

ben-hadad

Imaginea #2: Interventia lui Dumnezeu in acest razboi dintre Ben-Hadad si Israel

samaria

Imaginea #3.Samaria si teatrul unde se aduceau jertfe zeilor pagani.

samaria escavata

Imaginea #4. Centru de escavare al Samariei de altadata.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 36-CASA REGALA DIN SAMARIA ASCULTA GLASUL LUI ISRAEL

| Articole / Stiri |
Despre autor
-