550
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 35 – SCHIMBURI RAZBOINICE IN CUVINTE
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 20, 1-3. „Ben-Hadad, imparatul Siriei, si-a strans toata ostirea: avea cu el 32 de imparati, cai si cara. S-a suit, a impresurat Samaria si a inceput lupta impotriva ei.” A trimes in cetate soli la Ahab, imparatul lui Israel, sa-i spuna: Asa vorbeste Ben-Hadad:”Argintul si aurul tau sant ale mele, nevestele si cei mai frumosi copii ai tai sant tot ai mei.”

Frumos, nu? La o asa amenintare, noi cei de astazi, cum am fi reactionat la adresa marelui imparat, Ben-hadad? Ce cutezanta, ce pretentie, ce obraznicie din partea unui netaiat imprejur? Avea 32 de vasali, pe post de imparati, toti sub comanda lui. Si toti raspundeau prompt la comenzile lui militare. Toata aceasta ostire a lui Ben-Hadad era bine echipata si capabila sa infrunte orice armata a timpului, oricat de pregatita ar fi fost. Ostirea imparatului Siriei avea cai si care de razboi echipate cu tot arsenalul de rigoare, iar fiecare soldat era imbracat in armura de fier, arama, bronz, sabii bine ascutite din metal dur, lanturi din fier speciale pentru lupta corp la corp, coifuri pentru protectie, lanci cu varfurile ascutite pentru atac si altele.

Perioada aceasta a istoriei Imperiului Asirian, este foarte importanta pentru cele doua regate si anume: Iuda si Israel. In Biblie Asiria, (tara si poporul) este mentionata de 150 de ori. Dintre toti regii Bibliei din cele doua regate, (6 din Israel si 4 din Iuda), activitatile lor de politica externa, religie, arta, cultura, expansiuni militare si altele, sant mentionate in multe inscriptii de tip regalo-asiriene. Din cauza puterii asiriene, regatul Israel a decazut foarte mult ca putere, iar Iuda a cazut prada aceleiasi puteri, consemnand inca odata ca cele doua regate l-au parasit pe Dumnezeu, impartasind idolatria vremii. Cat de important este acest tezaur antic, dintre istoria sacra a lui Israel si Iuda, ce, a fost intotdeauna diferita fata de istoria profana a Marelui Imperiu Asirian. Cele doua regate, Iuda si Israel, sau indepartat de Dumnezeu, si Domnul i-a parasit, lasandu-i in leaganul pacatelor vremii.
Pretentiile lui Ben-hadad sant pe deplin justificate. Avea forta necesara sa invadeze Samaria lui Ahab, regele lui Israel. A avut tupeul ridicat la rang de supraputere ce, impreuna cu cei 32 de vasali ai lui, sa atace Samaria. Firavul rege al lui Israel, fara vlaga in el, fara Dumnezeul lui Israel, fara o armata pusa la punct, inconjurat din toate partile, Ben-Hadad i-a cerut acestuia, atentie, ce are el mai scump in imparatia lui. Argintul si aurul, nevestele regelui, cei mai frumosi copii ai lui, etc. toate, intrau automat in proprietatea lui Ben-Hadad. Tonul arogant al regelui asirian si presiunea ce a pus-o pe umerii unei case regale Israelite fara sorti de izbanda, a aparut ca un cutremur devastator in micul regat al lui Israel. Si totusi Ahab a dat un raspuns lui Ben-hadad, la intentiile rele ale acestuia.

1 Regi 20, 4-6. Imparatul lui Israel a raspuns: „Imparate, Domnul meu, fie cum zici! Sant al tau cu tot ce am.”Solii s-au intors, si au zis: Asa vorbeste Ben-Hadad: „Sa-mi dai argintul si aurul tau, nevestele si copiii tai. De aceea, voi trimete maine, la ceasul acesta, pe slujitorii mei la tine. Ei iti vor scormoni casa ta si casele slujitorilor tai, vor pune mana pe tot ce ai mai scump, si vor lua.”

A semanat dialogul lui Ahab cu Ben-Hadad ca un razboi rece, intre doua case regale, prin cuvinte si tonuri verbale, de toata frumusetea, cu o singura conditie: „Sa nu fi fost in pielea lui Ahab.” Si totusi Ahab a avut taria de la Domnul sa-l asculte pe acest rege netaiat imprejur, mandru, arogant, betiv, plin de rautate si stapanit de Lucifer. Si totusi Dumnezeu nu doarme. Asa pacatos cum era Ahab, imparatul lui Israel a chemat pe toti batranii tarii pentru un raport important, ce, a fost dat de casa regala Israeliana a lui Ahab. Deoarece in acest raport era un ultimatum al acestui razboi rece cu o mare interventie militara siriana asupra lui Israel. Nu era de joaca. Forta militara a lui Ben-Hadad o stia toata lumea din zona conflictuala a acestui razboi rece prin cuvinte, in prima etapa. Ce atitudine a luat casa regala din Samaria vom relata in numarul urmator. Ce intelegem de aici? Foarte multe lucruri. Lucifer are pretentii si astazi. Trupul tau, mintea ta, vorbirea ta, viata ta, timpul tau si lista continua, sant ale mele, zice el cu o aroganta ce a avut-o si in Eden. In timpul din urma vom da socoteala in fata Marelui Dumnezeu, ce, i-am dat diavolului din avutia noastra personala. Lucifer, nu vrea aurul si argintul tau, nu vrea bunurile tale, ci, vrea trupul tau predat lui cu totul, si vrea si copiii tai ca sa-i aduci jertfa pe altarul lui. Va veni timpul probelor de foc spiritual cand va trebui sa spui ca slujesti lui Dumnezeu, sau, slujesti lui Lucifer. Nu va scapa nimeni de acest teribil examen personal. Ce este de facut? Sa ne apropiem de scaunul lui Dumnezeu cu temere in pazirea poruncilor Lui si tinerea credintei lui Isus. El vine ca Judecator nu ca Mantuitor, in vecii vecilor. Amin!

ben-hadad attacks samaria

Imaginea #1:Ben-Hadad a impresurat Samaria cu ostirea lui numeroasa.

razboi

Imaginea #2:Samaria tinta militara la lui Ben-Hadad.

ben-hadad la masa cu cei 32 de vasali ai sai

Imaginea #3.Ben-Hadad band vin cu cei 32 de vasali ai lui in corturile speciale ale vremii din Orientul Antic.

regele ben-hadad

Imaginea #4:Figura cruda de razboinic a lui Ben-Hadad.

CRONICA IDEILOR ARHITECTURA 35 SCHIMBURI RAZBOINICE IN CUVINTE

| Articole / Stiri |
Despre autor
-