472
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 34 – EPISODUL 21 – BEN-HADAD

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 20, 1-6. „Ben-Hadad, imparatul lui Siriei, si-a strans toata ostirea: avea cu el 32 de imparati, cai si cara. S-a suit, a impresurat Samaria si a inceput lupta impotriva ei.”
„Hadad”, a fost nume de senior Aramean, in lunga istorie a Siriei. Ca o mostra particularizanta a acestui imperiu, istoria a descoperit ca, au fost trei regi cu acelasi nume si anume: Ben-Hadad I, regele din dinastia, „Aram Damascus”, ce a domnit intre anii, 885 (i.e.n) – 884 (i.e.n), apoi Hadadezer (Ben-Hadad II), regele tot din dinastia „Aram Damascus” ce a domnit in perioada 853 (i.e.n.), si ultimul Ben-Hadad III, rege tot din dinastia,”Aram Damascus”, ce a domnit intre 796 (i.e.n.) – 792 (i.e.n.).
Siria, este o tara araba din Asia de Vest, invecinata cu Liban si Marea cea Mare (Marea Mediterana) la vest, apoi la nord cu Turcia, la est cu Irakul, cu Iordania la sud si cu Israel la sud-vest. Aceasta zona a planetei pamant este una din cele mai framantate in evenimente, de tot felul cum ar fi: sociale, politice, religioase, militare si lista continua. Din acest motiv, Siria, ramane si astazi in centrul marilor civilizatii ale lumii. In mileniul al II-lea (i.e.n.), a fost ocupata de sumerieni, egipteni, hititi, asirieni, babilonieni, canaaniti, sirieni si fenicieni. Fiind amplasata intr-o zona de interes in mai toate domeniile vremii, aflandu-se din punct de vedere strategic in asa numita zona de interes a, asa numitelor, „popoare ale marii”, cu un bogat tezaur, social, politic, religios si militar.

Apoi in anul 550 (i.e.n.) este cucerita de persani, ca apoi sa fie invadata de Alexandru cel Mare in anul 333 (i.e.n.), iar in anul 64 (i.e.n.).sa fie asediata de romani. Istoria Siriei a avut un dramatism aparte si dupa antichitate. In anul 634 (e.n.) ea este cucerita de arabi, in 1516 (e.n.) de otomani, iar in epoca moderna, in urma infrangerii Imperiului Otoman din Primul Razboi Mondial, Siria este administrata de Liga Natiunilor sub comandament francez. Ca in final in epoca moderna, aceasta tara sa devina independenta la 15 aprilie 1946. Odata cu independenta, Siria si-a recapatat identitatea.

Orasul Damasc, capitala de ieri si de azi a Siriei, vine de la cuvantul, „Damas”, care inseamna „apa”, in limba araba. Renumele orasului intrat in istoria universala, este caracterizat prin vechime si vestigii arhitecturale deosebite intr-o lume araba aparte. Orasul are cateva straturi de istorie asezate unele peste altele sau extinse, iar altele sant inlocuite. Piese antice de cultura siriana sant pastrate in Muzeul Arheologic din Damasc, el fiind de fapt, un continuator al culturii, arhitecturii si artei monumentale in lungul istoriei. Este considerat aceasta asezare a Siriei, (Damasc), cea mai veche capitala a lumii, avand o continuitate pe aceeasi vatra de peste 4000 de ani.

Orasul Damasc, poseda o varietate de stiluri arhitecturale reflectate in constructiile realizate in lungul istoriei, iar aceasta diversitate de stiluri, dau orasului un farmec aparte. Toate civilizatiile ce s-au perindat in lungul istoriei acestui oras au lasat amprenta lor de veacuri prin urme de netagaduit. Pe locul fostului altar ridicat in cinstea zeului „Hadad”, s-a construit templul inchinat lui Jupiter. Tot aici, istoricii spun ca s-a gasit multe relicve printre care si capul lui Ioan Botezatorul, iar patriarhul Avraam s-a nascut pe aceste meleaguri de istorie antica. Si tot aici spune istoria ca, Abel a fost ucis de fratele sau Cain. Astazi Damascul a devenit din nou, o noua perla a Orientului, cum la denumit pe vremuri, imparatul roman Iulian, pe vremea romanilor, „Perla orientului”.
Samaria, a fost unul din principalele orase ale poporului Israel. A fost capitala regilor acestui popor, binecuvantat de Dumnezeu. Numai ca, idolatria popoarelor pagane invecinate l-au impins in lumea pacatului si a mortii. Ben-Hadad II a impresurat Samaria impreuna cu cei 32 regi-vasali ai lui, intr-un mod cu totul neobisnuit, facandu-l pe Ahab sa predea tot ce avea in Samaria, fara a se consulta cu Dumnezeul din ceruri. In numarul urmator vom analiza, pozitia lui Ahab fata de invazia lui Ben-Hadad II. Amin!

damasc

Imaginea #0: Imagine din Damasc

Ahab_rex[1]

Imaginea #1: Moneda lui Israel in timpul domniei lui Ahab.

king ben hadad II

Imaginea #2: Regele Ben-Hadad II in trei pozitii – a. in tinerete – b. in razboi – c. batran

rzboi intre israel si ben-hadad of aram

Imaginea #3: Razboi intre Ben-Hadad II si Ahab – Harta vremii

Samaria_from_the_Minaret_of_Mosque_(4879149239)

Imaginea #4: Habitat antic in Samaria

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 34 – BEN-HADAD

| Articole / Stiri |
About The Author
-