331
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 27 – Episodul 15 – ILIE FUGE DE IZABELA

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 19, 3-4. Ilie, cand a vazut lucrul acesta, s-a sculat si a plecat, ca sa-si scape viata. A ajuns la Beer-Seba, care tine de Iuda, si si-a lasat slujitorul acolo. El s-a dus in pustie unde, dupa un drum de o zi, a sezut sub un ienuper, si dorea sa moara, zicand: „Destul! Acum, Doamne, ia-mi sufletul, caci nu sant mai bun decat parintii mei.”
Razbunarea Izabelei dupa omorarea proorocilor lui Baali de catre Ilie, a fost uriasa ca intentie. Acesti prooroci pagani, erau presenti la palatul Izabelei si al lui Ahab, in fiecare zi. Ei mancau la masa cu regina lui Israel. Poti sa-ti imaginezi cum Lucifer a pus stapanire tocmai pe conducerea politico-administrativa si mai ales religioasa, a lui Israel, prin aceste doua personaje demonice ale poporului lui Dumnezeu, dus, in apostazie cronica? Pacatele infipte in trupurile lor, au dat razbunare ca sa-l omoare pe Ilie. Avea dreptate Izabela, omeneste, sa-l omoare pe Ilie? Avea, deoarece scorul trebuia sa fie echitabil. Tu, Ilie mi-ai omorat proorocii, asa ca trebuie sa te ucid si eu pe tine. Numai ca, lucrurile s-au intors. Cine l-a schimbat in rau pe Israel? El insusi, ajutat de Izabela si Ahab. Pofta dupa alte zeitati a fost, in mintea lor, in inima lor si au actionat ca atare. Daca nici jertfa Suprema a arderii de tot nu I-a intors inapoi la Dumnezeu, inseamna ca, degradarea mentala a credintei in Dumnezeul cel adevarat, a distrus viata lor spirituala, in totalitate. Degeaba striga in gura mare poporul Israel pe muntele Carmel: …………..”Domnul este adevaratul Dumnezeu”, caci inima lor era tot dupa Baali si Astarteei. Mai poti comenta?

Beer-Seba, era un spatiu de odihna si reculegere pentru calatorul Orienrului Antic si mai pe sus de toate, gaseai apa de baut, ceva de mancare , ceva odihna pentru el si pentru magarusul care-l transporta, si multe ale facilitati necesare unei calatorii de lunga durata. Aici Ilie l-a lasat pe slujitorul sau si el a plecat mai departe si s-a dus in pustie, unde a gasit in ienuper, care i-a folosit ca umbra. Dupa cele intamplate, a ajuns la o asa saturatie ca vroia sa moara. Ba mai mult, L-a rugat pe Dumnezeu astfel:”Destul! Acum Doamne, ia-mi sufletul, caci nu sant mai bun ca parintii mei. Ilie, a crezut ca Ahab se va intoarce la pazirea poruncilor lui Dumnezeu, dar, nu a fost sa fie, asa. Ahab, a dat un raport verbal Izabelei despre cele intamplate pe muntele Carmel, si rezultatul s-a vazut. Daca Ahab, o indeparta pe Izabela de la domnie, cred ca poporul s-ar fi intors la Dumnezeul lui Israel, dar nu. El, regele s-a incapatanat si mai tare si a fost de acord cu uciderea lui Ilie de catre armata regala a lui Ahab si a Izabelei. Numai ca planul lui Dumnezeu a fost altul si anume ca Ilie a fost scapat, de Cer, din ghiarele lor, iar cei doi, rege si regina, au murit fiecare la randul, lui/ei. Ilie a acumulat in tot acest timp, presiunea casei regale, presiunea poporului Israel, presiunea proorocilor lui Baal care in orice moment, putea fi ucis de unul din ei. Erau 400 de prooroci inarmati cu sulite si cutite speciale pentru lupta corp la corp. Si cu toate acestea, Domnul l-a aparat, i-a dat sa manance in conditii dramatice, a avut apa de baut si a fost ferit si de arsita soarelui dogoritor din Orientul Antic. Ilie, a ramas un om integru si devotat cauzei lui Dumnezeu. Noi, cei de astazi, avem ceva din calitatile lui Ilie?

elijah flees to horeb-2

Imaginea #1. Fuga lui Ilie la Beer-Seba. Ca sa-si scape viata din mana Izabelei a recurs Ilie, la aceasta metoda, fuga. Cand cineva, omora pe altcineva din Israel, trebuia omorat. Asa s-au costruit cetatile de scapare, pentru cel ce a ucis, inca de pe vremea lui Moise. In cazul lui Ilie, Dumnezeu i-a permis sa ucida proorocii lui Baali, dar Izabelei nu i-a permis sa-l ucida pe Ilie, deoarece nu a renuntat la ura si crima nejustificata. Noi oamenii judecam intr-un fel dar Dumnezeu judeca altfel. Lui Ahab, i-a dat Dumnezeu timp, sa se intoarca la El, sa-si martueiseasca pacatele, sa renunte la zeitatile vremii, dar nu a vrut, nici el si nici Izabela.

altar la beersheba

Imaginea #2. Altar descoperit in Beer-Sheba in anul 1907.

beersheba-1917

Imaginea #3. Vedere de ansamblu a localitatii Beer-Sheba din anul 1917

beersheba  astazi-bersheba bloom cities

Imaginea #4. Beer-Sheba astazi 2015. Nici nu ne vine sa credem cum noua civilizatie a aparut dintr-o data intr-o asezare cu drumuri din piatra imbracate in praf si pulbere, cu fantani de scoatere a apei, manual. Azi o noua lume si o noua conceptie despre viata. Sa fim foarte atenti cand vorbim de noile succese ale stiintei si tehnicii actuale. Acestea, ne ajuta la propulsarea ducerii Evangheliei la orice limba, norod sau popor de pe planeta pamant. Vezi mesajul Conferintei Generale 2015 cu privire la viitorul in perspectiva al planetei PAMANT. Sa deschidem ochii si sa vedem in ansamblul lucrurilor nu ingust si fara orizont. Sa facem totul pentru Evanghelie. Amin!

ilie sub ienuper

Imaginea #5. Ilie prabusit mental si fizic. In pustie sub un ienuper el dorea sa moara. Acum Doamne ia-mi sufletul caci nu sant mai bun decat parintii mei.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 27-EPISODUL 15-ILIE FUGE DE IZABELA

| Articole / Stiri |
Despre autor
-