171
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 22 – Episodul 10
ILIE SI PROOROCII LUI BAAL
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 18, 19.”Strange acum pe tot Israelul la mine, la muntele Carmel, pe cei 450 de prooroci ai lui Baal si pe cei 400 de prooroci ai Astarteei, care mananca la masa Izabelei”.

Intalnirea dintre Ilie proorocul Domnului si Ahab regele poporului Israel, a fost benefica atat teoretic cat si practic pentru Ahab si poporul Israel. De ce? Sa nu uitam ca, de trei ani nu a plouat in Samaria si in cetatile poporului Israel, iar Ahab presimtea ca Marele Eu Sant, va da prin Ilie, ploaia dorita, daca nu, atunci Ilie ar fi fost executat de Ahab si oastea lui. Dar nu a fost asa. Dumnezeu a vrut sa-l mai invete ceva pe Ahab, si anume, „cu Dumnezeul Cel Viu si Adevarat”, sa nu te joci, niciodata. Izabela, l-a tarat in cultura ei religioasa, in lumea idolatra a Astarteeilor si a Baalilor. A facut din el si poporul Israel un calcator al poruncilor divine.

A construit pe fiecare deal, colina, podis, zona de verdeata sau ape racoroase, cate o zeitate in memoria lui Baal si al Astarteei. Culmea este ca, Izabela a venit la palatul lui Ahab, chemata de el, caci a luat-o de buna voie si nesilit de nimeni, de sotie. Numai ca, a ucis un popor intreg in idolatria popoarelor inconjuratoare. La fiecare masa a Izabelei mancau 400 de prooroci care se inchinau idolilor, iar gala festiva a procesiunii religioase era condusa de feniciana, Izabela. Toate aceste actiuni erau prestate pe spatele poporului Israel, dus si el in, lumea pacatului si a mortii vesnice. Numai ca, Dumnezeu a avut alte planuri cu acest popor al sau, Israel.

1 Regi 18, 20: „Ahab a trimes soli la toti copiii lui Israel, si a strans pe prooroci la muntele Carmel”.

Iata ca Ahab, executa neconditionat comenzile lui Ilie Tisbitul. Managementul realizat de Ahab, a adus pe muntele Carmel, poporul Israel, proorocii lui Baal si ai Astarteei. Nu lipsea nimeni decat Izabela. Izabelei i-a fost teama de Ilie, si nu a venit la marea parada oganizata de Ahab in cinstea unui eveniment ce nici el nu prea intelegea in cinstea cui se aplica aceste jertfe, in memoria cui vor fi administrate?

Sa aduni atata lume pe un munte unde sa participi, cu mic cu mare, la marea jertfa in cinstea Dumnezeului Viu si Adevarat? Poporul astepta o minune, o descatusare din viata de pacat si moarte in care se afla si Ilie era singur, in fata unui popor idolatru si mai presus de toate in fata unui corp diplomatico-religios compus de cele doua zeitati predomonante ale vremii si anume: Baal si Astarteei. Un munte plin de oameni de toate varstele, care vor un semn de la Dumnezeul lui Avraam, Isac si Iacov. Nimeni nu stie ce va fi dar aceasta masa de oameni vor adevarul si sa se faca o dreptate si sa iasa la suprafata adevaratul Creator.

Astazi e la fel. Lumea crestina de ziua a saptea are zeitatile ei precum: iubirea de bani, sexualitatea neautorizata (adulterul), video-ul pornografic, noi idei in crezul adevarului prin denaturare si interpretare voita impotriva Creatorului, nerespectarea completa a decalogului, o credinta falsa si nejustificata si lista continua. Esti cu Isus sau cu Lucifer?

caratterul lui izabel

Imaginea #1-Caracterul Izabelei, prin culoare, textura cromatica, infatuata si plina de sine, vrea sa aibe banii lor,(al poporului Israel), si sa stapaneasca destinele lui, cu orice pret. Ramane o figura proeminenta in indepartatul Orient Antic dar, din pacate la negativ nu la pozitiv.

ahab-1

Imaginea #2-Se poate observa ca Ahab si mai ales Izabela participa la o slujba tipic religioasa in fata zeitatii cu capul de vitel care nici nu vorbeste, nu simpte, nu striga, etc. Cu toate acestea, Ahab, sta mirat le ce proces religios e in stare sa faca Izabela. Uite unde duce idolatria straina!

ahab-2

Imaginea #3: Izabela a fost o dansatoare remarcabila, precizeaza izvoarele istorice. Un corp proportionat, bine legat ca frumusete si balanta. Era o vedeta a lumii antice.

ahab-3

Imaginea #4: La acelasi vitel, zeul Izabelei si al lui Ahab. Unii din conducatorii poporului Israel au adus jertfa pe primul lor fiu, ca o uraciune si un pacat al celor ce s-au departat de Legile si Poruncile lui Dumnezeu. O miselie despotica si cruda ca atitudine fata de un Dumnezeu Viu si Adevarat.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 22-EPISODUL 10-ILIE SI PROOROCII LUI BAAL

| Articole / Stiri |
Despre autor
-