238
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 15 – FENICIA REGINA APELOR – Episodul 3

REGINA FENICIANA IZABELA A REGATULUI ISRAEL

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu

Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

330px-Jezebel01

Fenicia nu a fost numai o regina a apelor dar si o regina in ce priveste idolatria, care a dus poporul Israel in pacat si moarte. Daca ne gandim, bine, Dumnezeu in multe randuri a atras atentia impotriva zeilor pagani din jurul celor doua regate, Iuda si Israel. 1Imparati 16, 31:”Si, ca si cum ar fi fost putin lucru pentru el sa se dadea la pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, a mai luat de nevasta si pe Izabela, fata lui Etbaal, imparatul Sidonitilor, si a slujit lui Baal si s-a inchinat inaintea lui. Ahab, fiul lui Omri, a domnit 22 (douazeci si doi) de ani peste Israel la Samaria”. Biblia ne prezinta pe Ahab ca rege al regatului evreiesc Israel (873-852 i.Hr.). Capitala acestuia, se afla la Samaria, unde impreuna cu Izabela, sotia lui, marcau o infloritoare perioada, atat economic cat si in relatiile comerciale la toate nivelurile, dand parca impresia ca, Cel din Ceruri este cu el, dar, pacatele lui cele grele si multe, au ajuns pana la hotarele Creatorului. Cooperarea lui Ahab cu orasele Feniciei, Regatului Iuda si altele, au adus in visteria Israelului bogatii, relatii, pacte de aliante, schimburi comerciale, schimburi de monezi mai in toate sectoarele economiei. In domeniul arhitecturii si constructiilor, au depus eforturi sa fie la inaltimea vecinilor lor.

390px-The_Death_of_Jezebel

Sirienii din Damasc, au fost o frana in acest succes economic al lor, dar au supravietuit. Izabela, fenicianca la origine, a pus monopol pe afacerile interne, si cu o cruzime in credinta ei politeista, a impus cu sange rece desfiintarea credintei in Dumnezeul Cel Viu cu zeitatile vremii. Asa s-a stricat de sus si pana jos, poporul lui Dumnezeu, Israel. Sa nu uitam ca Izabela a fost printesa in casa parinteasca, unde a studiat in academiile vremii. Acolo, si-a perfectionat puterea de marire si stapanire, plus, fiind fata de imparat, a avut o libertate absoluta, in rau nu in bine. Etbaal I, tatal ei, nu era altcineva decat regele Tirului si al Sidonului. Rautatea si puterea de a stapani pe altii, Izabela, a invatat-o in casa parinteasca politeista, adica, cu multe zeitati pagane. Este considerata o regina fara scrupule, fara rusine, obraznica, inumana cu oamenii si mai ales cu Dumnezeul Cel Viu al lui Israel. Sacrificarea fiintelor omenesti in numele zeitatilor pagane, au facut din aceasta regina, un diavol, caci acest diavol este Lucifer, care si astazi ataca ce este bun si desfiinteaza tot ce este sau vine de la Creatorul Universului. A persecutat pe proorocii iudaici, deoarece detinea puterea interna a tarii, iar pe plan religios, domina prin influenta ei, raul si dezmatul religios pana la sacrificarea copiilor lor pe altarul lui Baal si al Astarteei. Fiind si ministrul de finante, ea si-a gravat pe monezi de aur, argint sau bronz, chipul ei de regina. Ce invatam de la aceasta regina predispusa, la rau si crima, in detrimentul religiei adevarate in Isus cel Viu? Oare astazi noi nu slujim la un stapan strain prin, atitudine, gesturi, moda, hrana, bautura, practici dubioase, vorbe desarte, neascultare de parinti, si lista continua? De ce Izabela a adus raul in poporul Israel? Pentruca i s-a permis. Ahab i-a dat puteri mari, Izabelei, ce, au dus la patrunderea idolatriei in poporul Israel. Oare noi ce facem AZI?

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA-15-FENICIA REGINA APELOR-EPISODUL -3-IZABELA

About The Author
-