Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 62 – AHAZIA, IMPARATUL LUI IUDA.

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

2 Cronici 22, 10-12
Atalia, împărăteasa lui Iuda
10 Atalia, mama lui Ahazia, văzând* că fiul ei a murit, s-a sculat şi a omorât tot neamul împărătesc al casei lui Iuda.
11 Dar Ioşabeat*, fata împăratului, a luat pe Ioas, fiul lui Ahazia, l-a ridicat din mijlocul fiilor împăratului când au fost omorâţi, şi l-a pus cu doica lui în odaia paturilor. Astfel l-a ascuns Ioşabeat, fata împăratului Ioram, nevasta preotului Iehoiada şi sora lui Ahazia, de privirile Ataliei, care nu l-a omorât.
12 A stat şase ani ascuns cu ei în Casa lui Dumnezeu. Şi în ţară domnea Atalia.
Dupa moartea lui Ahazia, nimeni din casa lui regala nu a mai stapanit peste Iuda, deoarece, nu a avut cine sa domneasca. Nimeni nu a fost, capabil si inzestrat ca rege din imparatia lui Ahazia sa conduca Regatul lui Iuda. In aceasta situatie critica pentru acest regat, Atalia, criminala mama a lui Ahazia, a ucis cu sange rece, „tot neamul imparatesc al casei lui Iuda”. In acea perioada Iuda a fost condusa de criminali nu de oameni normali, fara sa mai vorbim ca Domnul era Dumnezeul lor care l-au parasit aducand jertfe nepermise din lumea Baalilor si Astarteei. Ce face neascultarea fata de poruncile lui Dumnezeu, si ce drum plin de sange, a fost udat pe pamantul binecuvantat al lui Iuda din timpul lui Iosafat. Raul, nu a avut margini in acest Regat deoarece credinta adevarata in Iuda a fost rupta in doua si de aici acest lant de crime salbatice la nivel de casa sau coroana regala, lasa de gandit si astazi. Cum a fost posibil ca un imparat al lui Iuda, Iosafat, sa asculte de Dumnezeu, iar fiul lui Ioram, sa fie un demon stapanit de Lucifer?

A ucis cu sabia lui personala pe toti fratii sai si pe cativa din capii lui Israel. Practic, daca stai sa te gandesti, a fost intre Iuda si Israel un drum fara sfarsit de neascultare fata de Dumnezeu si o pervertire a poruncilor Sale iar Cel din Ceruri, i-a parasit, lasandu-i, sa se scalde in lumea pacatoasa si idolatra a Orientului Antic. Rezultatul crimelor rezultate in aceasta perioada a scos in evidenta criza politica, sociala, economica, religioasa etc. a vremii. Israel si Iuda s-au batut pentru puterea religioasa a unui rege ce era plin de venin idolatru si vroia sa stapaneasca, iar pe de alta parte in Iuda unde era chivotul Domnului, cei putini care se rugau pentru ca cele 10 Porunci sa fie pazite, sperau ca Domnul sa nu-i paraseasca definitiv. Dar criza in Iuda a continuat si dupa moartea lui Ahazia. Atalia, mama lui a luat controlul coroanei regale al lui Iuda fara permisiune, fara drept si fara incuviintarea lui Dumnezeu prin ansamblul religios al lui Iuda condus de preoti, leviti si batranii lui Iuda. Sa nu uitam ca chivotul era in Iuda nu in Israel. Sa fie clar, cand te lupti fara Domnul, n-ai sansa.

Cine a fost aceasta mama in Iuda si Israel? Ioram fiul lui Iosafat, regele lui Iuda a luat de sotie pe o fata a lui Ahab, incuscrindu-se in acest fel cele doua familii regale, Iuda si Israel, adica Iosafat si Ahab, au devenit rude. Iosafat a primit din partea Domnului un semnal ca fapta lui nu a fost vazuta cu ochi buni de Creatorul Universului. Consecintele acestei casatorii a lasat urme in Iuda. Dar Dumnezeu nu doarme. Iosabeat, fiica regelui Ioram, nevasta preotului Iehoiada si sora lui Ahazia, l-a luat pe ascuns pe Ioas, fiul lui Ahazia, din mijlocul fiilor regelui, inainte ca ei sa fie ucisi si l-a pus impreuna cu doica lui intr-un dormitor. Astfel ea l-a ascuns de Atalia si el n-a fost omorat. Aproape sase ani a ramas Ioas ascuns in Casa Domnului, timp in care Atalia a domnit peste Iuda. A fost o regina interimara rea si plina de atrocitatile idolatriei timpului. Rautatea ei a fost pusa pe muzica clasica in oratoriul „Athalia” compus de marele compozitor George Frideric Handel. Oratoriul a fost complet pe 7 Iunie 1733, iar prima gala de muzica clasica a acestui oratoriu a fost pe 10 Iulie 1733 la „Sheldonian Theatre” din Oxford. In 1735 de 1 Aprilie (fara pacaleala), a avut loc la Londra una din cele mai celebre interpretari a timpului la „Covent Garden Theatre”.

Atalia, reprezinta leaganul pacatelor vremii pe o lupta intre bine si rau pe meleagurile de ieri ale Ierusalimului, leagan al regilor din regatul lui Iuda. Atalia a fost fiica lui Ahab si Izabela. Din cei doi s-a nascut un demon de femeie ce a stricat din plin coroana regala a lui Iosafat, copilul ascultator al lui Asa, baiatul adolescent ce a constientizat ca Dumnezeu este marele Eu Sant. Apoi tineretea lui la palatul tatalui sau Asa, Iosafat, unde a studiat disciplina religioasa plina de iubire cereasca reperezentata prin pazirea poruncilor lui Dumnezeu. Cand a ajuns rege, a facut curatenie in lumea idolatra a timpului. Dar din pacate fiul sa Ioram a luat-o de sotie pe fata lui Ahab si Izabela, pe numele ei emblematic la rau, Atalia. Cuplul Atalia – Ioram a dus la decaderea lui Iuda si reintoarcerea lui din nou in lumea pacatoasa a idolilor vremii. Idolatria demolata de Iosafat a fost refacuta de Ioram si Atalia, o copie fidela a lui Ahab si Izabela. Cu ce ramanem din incuscrirea lui Iosafat cu Ahab? Decaderea lui Iuda. Idolatria patrunde in Iuda cu pasi repezi iar credinta in Dumnezeu nu mai exista decat in locurile unde cei care nu se inchinau Baalilor, erau in casele lor de lut, de piatra sau de lemn, si se rugau adevaratului Dumnezeu. Aduceau jertfe pentru credinta lor pe unde puteau caci casa de rugaciune a lor fusese invadata voit de statuile idolatre ale altor culturi si religii straine. In felul acesta a crescut in tara lui Iuda decaderea morala de la Legile Divine prin casele regale ale acelor ani de demult. Ce se intampla azi intrece orice imaginatie.

Disciplina scolastica nu mai este condusa de mama si tata cum este normal ci de organizatii ce nu le pasa de soarta tinerei generatii. Una invata copilul acasa, alta savureaza in scoala moderna sau contemporana de toate gradele prin jocuri abile de stiinta, tehnica, filozofie, imagine, religie falsa si fara sens, si lista continua. Noua societate care se naste paraseste voit si clar pe Dumnezeul Adevarat si alege nu un anume zeu ci unul personal pentru el sau ea. Si face ce vrea, el/ea cu constiinta ce o are. Vede, vizioneaza ce-l taie capul si pune sub control neconditionat autoritatea asupra constiintei lui/ei. Nu vrea sa asculte decat de parerile lui si face ce vrea. Cei care vor ramanea la principii si vor pastra in inima lor Adevarul Curat si Nepatat in Isus, vor fi aproape de cer.

330px-The_Sheldonian_from_across_Broad_Street

 

Imaginea #1: The Sheldonian Theatre, Oxford. Aici a avut loc prima reprezentatie a oratorului „Atalia” de George Frideric Handel in 1733.

330px-Oxford_Matriculation_2003-interiorul teatrului

Imaginea #2: Imagine de interior al salii din 2003

330px-Queen20athaliah20is20sentenced20to20deat

Imaginea #3: Spectacol din Oratoriul Atalia de George Frideric Handel

athaliah

Imaginea #4: Atalia in lumea de astazi.

 

CRONICA IDEILOR – 63 – ATALIA, IMPARATEASA LUI IUDA

| Articole / Stiri |
Despre autor
-