CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 39 – AHAB INVINGATOR IN RAZBOIUL CU BEN-HADAD
Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA
1 Regi 20,19-20. „Cand au iesit din cetate slujitorii mai marilor peste tinuturi si armata care-i urma, a lovit fiecare pe omul dinaintea lui, si Sirienii au luat-o la fuga, Israel i-a urmarit. Ben-Hadad, imparatul Siriei a scapat pe un cal, cu niste calareti.”
Odata cu iesirea din cetate, a inceput lupta. Cine era in prima linie de bataie? Mai marii peste tinuturi, si apoi mica armata a lui Ahab. Pare ciudat dar, asa a fost, caci armata lui Israel a fost ultima care a iesit la lupta. De ce? Deoarece Ahab stia ca cei care vor lupta primii vor birui. Si asa a fost. Toti la unison, toti din poporul Israel inclusiv armata lui Ahab, manati de fortele lui Dumnezeu, au lovit fiecare inamicul din fata lui, si au distrus totul. Sirienii, nestiind ce se intampla, s-au ingramadit unul in altul omorandu-se reciproc, namaistiind ce sa faca. Pe acest fond confuz si de neinteles pentru oastea lui Ben-Hadad, a avut loc marea victorie a Dumnezeului lui Israel. Vestita armata a Sirienilor a luat-o la fuga din fata fortelor venite din cer in ajutorul unui popor rau, plin de idoli, incapatanat, fara mila fata de aproapele, dus in ratacire spirituala de o coroana regala idolatra compusa din Ahab si Izabela. Si totusi, Domnul face in asa fel sa-l ajute pe Ahab prin aceasta minune cereasca, si scapa acest popor predispus la rele, Israel, din mana colosului de armata al lui Ben-Hadad. Si de data aceasta Dumnezeul lui Israel este puternic si de neinvins ajutandu-l pe Ahab sa iasa biruitor dintr-o lupta inegala.
1 Regi 20, 21. „Imparatul lui Israel a esit, a lovit caii si carele, si a pricinuit Sirienilor o mare infrangere.”
Unde a lovit Dumnezeu prin regele Ahab pe Sirieni? Acolo unde se credeau mari si puternici, bazandu-se pe carele de razboi construite anume pentru victorie, pe caii de rasa imparateasca imbracati cu zale din fier si arama lustruita ce in miscare scoteau un sunet tipic bataliilor de rasunet al unei armate ce nimeni nu se cuteza sa o infrunte. Se spune ca Ben-Hadad era la masa cu generalii lui de armata, in numar de 32 si beau bauturi tari si discutau despre o noua batalie ce va fi castigata in conturile lor dar, nu a fost asa. Dumnezeul lui Israel nu doarme. A vazut bataia de joc la adresa poporului Israel si nu a stat indiferent. Prin cuvintele unui prooroc necunoscut, Domnul i-a spus lui Ahab si a zis; „Asa vorbeste Domnul”. Nu un om vorbeste, nu un rege inarmat, nu o putere politico-religioasa, ci, insusi Creatorul Universului. „Asa vorbeste Domnul”; Vezi tu rege Ahab aceasta multime fara numar? O voi da astazi in mainile tale, ca sa cunosti ca Eu sant Domnul.” Si Ahab, imparatul lui Israel a esit. Atat trebuia sa faca, imparatul lui Israel, ” sa iasa,” restul, a luptat Dumnezeu pentru el. A ascultat de Cel din Ceruri si a iesit biruitor. A batut pe Sirieni cu ajutor ceresc si le-a pricinuit acestora o mare infrangere. Unde sant cuvintele lui Ben-Hadad care spunea; „Sa ma pedepseasca zeii cu toata asprimea lor, de va ajunge praful Samariei sa umple mana intregului popor care ma urmeaza!” Pe ce se baza Ben-Hadad? Pe multimea ostasilor pregatiti de lupta si pe organizarea militaro-tactica a unui stat major condus de 32 de generali, supusi cu trup si suflet, comandantului lor, generalul Ben-Hadad. Pe ce s-a bazat Ahab? Pe Dumnezeul lui Israel. Daca nu „credea” pe proorocul Domnului, si nu „iesea” la lupta, nu-l ajuta Iehova. Cum este astazi? Ca pe vremuri in imperiul antic al planetei pamant. Unii dintre noi ne incredem ca avem o casa, ce am costruit-o cu truda si sudoare in timpul anilor de pribegie pe acest pamant. Altii ne incredem in pregatirea profesionalo-academica ce am desavarsit-o in anii studentiei. Multi dintre noi ne bazam pe banii stransi in conturile bancare ale vremurilor de azi, iar altii, pentruca isi permit sa faca asa ceva, schimba banii din bancile lor, pe lingouri din metal pretios, aur, platina, argint, cristale, bijuterii de mare pret, si altele. Ce vom face cu acestea toate in vremurile de maine ale vietii noastre muritoare pe acest pamant? In ce investim astazi? Pe ce ne bazam astazi? Ben-Hadad a pierdut razboiul cu poporul Israel condus de Iehova. A pierdut aproape totul, pana si viata ostasilor lui, toti, viteji si neinfricati. Oare pe acest pamant batran si obosit de toate, noi ce facem in aceste vremuri vremelnice si pline de suspans la orice clipa? Slujim lui Mamona sau, slujim Creatorului Universului? AMIN!
Imaginea #1: Disciplina in armata lui Ben-Hadad. In plan indepartat se poate vedea Samaria lui Ahab, capitala
Imaginea #2: Ostas in armata generalului Ben-Hadad – Gravura
Imaginea #3: Gravura siriana reprezentand costumatia vremii.
Imaginea #4: Syria astazi – Harta 1997
Imaginea #5: Imagine din Damasc – Siria – (Damascus-Syria) . Cupola (viziune in timp), a la Michelangelo Buonarroti, mare sculptor, pictor si arhitect al renascentismului Italian.
Imaginea #6: Templul lui Bel din Palmyra Siria distrus in 2015 – Monument UNESCO