390
Views

John_Martin_-_Sodom_and_GomorrahIMAGINEA din tabloul alaturat exprima plastic trei compartimente ale compozitiei picturale si anume: Primul reprezinta rosul flacarii focului din cer peste Sodoma si Gomora invaluit in culori tonale de la rosu aprins la flacara galbena care mistuie totul. Norii de plumb impreuna cu cladirile arse transformate in scrum, inca mai rezista datorita materialului din care au fost construite. Al doilea compartiment reprezinta sageata fulgerului care a prefacut-o in sare pe sotia lui Lot. Flacara luminoasa a atins-o in momentul cand a intors capul inapoi. Primele doua compartimente reprezinta neascultarea de Dumnezeu si pedeapsa prin foc venit din cer. Al treilea compartiment reprezinta ultima speranta a salvarii de la focul care parca vrea sa-i cuprinda pe Lot si cele doua fiice ale lui. Dinamica salvarii de la moarte la viata are un dramatism aparte. Din 600000 de locuitori ai Soomei si Gomorei doar trei au fost salvati.

Viata sau moartea. Alege viata si vei trai in vesnicii. AMIN!  architect, Gheorghe Petrescu, CUA Univesrity, Washington, DC, USA
Gentileschi,_Artemisia_-_Lot_and_his_Daughters_-_1635-1638Lot dupa ce a scapat de focul mortii din SODOMA si GOMORA a dat frau prin imbatarea cu vin la, fapte deplorabile, iar fetele lui l-au imbatat in asa hal ca, Lot „Neprihanitul”, a savarsit una din cele mai mari urgii de pe pamant, facand sex cu ambele fiice ale lui, dand nastere la, doua popoare PAGANE. TABLOUL, infatiseaza clar starea de ebrietate a lui Lot, cu urechile rosii, fata obosita si mai grav ca, este atat de inconstient de tot ce face incat, lasa sa curga la voia intamplarii valoarea timpului salvarii vietii lui si a celor doua fiice ale sale. Cele doua fiice sant constiente, si pictorul a scos in evidenta prin contrast si lumina, dinamica ansamblului prin conversatia a celor trei personaje viu colorate, iar albastru inchis spre negru din planul trei al grotei, face un dialog superb in ansamblul compozitiei. Lot ca niciodata parca tine pocalul cu vin in mana dreapta, spunand ficei mai tinere si mai frumoase un „te iubesc”, venit dintr-o lume necunoscuta. Pe fata celor trei personaje se poate citi: „De aici incepe o noua viata”. Noi traim altii s-au dus. Aceasta drama a familiei lui Lot ramane un monument de aducere aminte pentru noi cei vii ca, timpul ce ne-a mai ramas sa ne pregatim pentru CER in veci AMIN! arhitect Gheorghe Petrescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CRONICA IDEILOR 10 – NEPRIHANITUL LOT SI HOMOSEXUALITATEA

Despre autor
-