Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 55 – MOARTEA LUI AHAB –

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 22, 29-33
Moartea lui Ahab
29 Împăratul lui Israel şi Iosafat, împăratul lui Iuda, s-au suit la Ramot din Galaad.
30 Împăratul lui Israel a zis lui Iosafat: „Vreau să-mi schimb* hainele ca să merg la luptă, dar tu îmbracă-te cu hainele tale împărăteşti.” Şi împăratul lui Israel şi-a schimbat hainele şi s-a dus la luptă.

* 2 Cron 35:22;
31 Împăratul Siriei dăduse următoarea poruncă celor treizeci şi două de căpetenii ale carelor lui: „Să nu vă luptaţi nici cu cei mici, nici cu cei mari, ci să vă luptaţi numai cu împăratul lui Israel.”
32 Când au zărit căpeteniile carelor pe Iosafat, au zis: „Negreşit, acesta este împăratul lui Israel.” Şi s-au apropiat de el să-l lovească. Iosafat a scos* un ţipăt.

* 2 Cron 18:31; Prov 13:20;
33 Căpeteniile carelor, văzând că nu este împăratul lui Israel, s-au depărtat de el.

Pe campul de lupta trebuie sa ai o tinuta de razboinic nu de vedeta regala pe un scaun de fildes imbracat intr-o textura din aur. Batranul rege al lui Israel i-a spus lui Iosafat regele lui Iuda ca, el trebuie sa-si schimbe costumatia de rege cu una de razboi. Numai ca Ahab i-a dat sugestia ca el, Iosafat, poate ramane cu cele imparatesti, deoarece bucuria lui Ahab a fost mare cand a venit regele lui Iuda sa-l ajute la lupta impotriva Sirienilor. Numai ca Domnului nu i-a placut prietenia lui Ahab cu a lui Iosafat, deoarece regele lui Israel era pe lista neagra datorita pacatelor vremii, cele multe si grele, iar Domnul s-a maniat pe Iosafat. L-a mustrat dar a mai pastrat ceva bun ce a gasit in el si anume a inlaturat idolii din tara si si-a pus inima lui sa-l caute pe Dumnezeu. Cand alegi raul in viata de credinta si te imprietenesti cu cei ce calca Legile Divine, Cel din Ceruri iti atrage atentia ca ai pacatuit. Depinde de tine daca iti marturisesti pacatul si mergi pe calea Adevarului si a sperantei.

Ahab a fost lepadat de Dumnezeu pentru totdeauna, iar harul in dreptul sau ca rege in Israel a fost inchis. Trist dar adevarat. Asa va fi si in timpurile noastre de azi, moderne, unii vom fi pentru viata vesnica, altii, vom fi pentru moarte vesnica. Trist dar adevarat. Imparatii Siriei nu au uitat pe regele Ahab si aveau o ura satanica impotriva lui. Sulita Israelitilor prin Mana Marelui Dumnezeu Viu si Adevarat au pus la pamant prin ucidere sute de mii de capete, in tabara Sirienilor caci, Domnul a fost cu ei si, Cel din Ceruri a luptat pentru ei. Dar Ahab nu a inteles niciodata ca Mana Puternica a Creatorului a fost inaintea lor, ce a zdrobit puhoiul de armata pregatita si echipata militar a Sirienilor. Imparatul Siriei vroia cu orice pret, capul lui Ahab. A dat ordin ca numai regele lui Israel sa fie prins viu sau omorat. Un om a tras la intamplare cu arcul si l-a nimerit pe Ahab la incheietura platosei ranindu-l foarte tare. Ultima dorinta a lui Ahab a fost sa-l scoata din campul de lupta imediat caci nu mai putea de durere si sangele lui a curs in carul sau de lupta. Desi a stat ca un viteaz in carul sau, totusi, seara a murit in conditii grele asa cum au proorocit profetii lui Israel.

1 Regi 22, 34-35
‘. 34 Atunci, un om a tras cu arcul la întâmplare şi a lovit pe împăratul lui Israel la încheietura platoşei. Împăratul a zis cărăuşului său: „Întoarce şi scoate-mă din câmpul de bătaie, căci sunt greu rănit.”
35 Lupta a fost din ce în ce mai crâncenă în ziua aceea. Împăratul a stat drept în carul lui în faţa sirienilor şi seara a murit. Sângele a curs din rană înăuntrul carului.
36 La apusul soarelui, s-a strigat prin toată tabăra: „Să plece fiecare în cetatea lui şi să plece fiecare în ţara lui,
37 căci a murit împăratul.” S-au întors la Samaria şi împăratul a fost îngropat la Samaria.
38 Când au spălat carul în iazul Samariei, câinii au lins sângele lui Ahab, şi curvele s-au scăldat în el, după* cuvântul pe care-l spusese Domnul.
* 1 Imp 21:19;
39 Celelalte fapte ale lui Ahab, tot ce a făcut el, casa* de fildeş pe care a zidit-o şi toate cetăţile pe care le-a zidit nu sunt scrise oare în Cartea Cronicilor împăraţilor lui Israel?
* Amos 3:15;
40 Ahab a adormit cu părinţii săi. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Ahazia.

Camera regala prin supusii ei au lansat idea ca razboiul a luat sfarsit si ca fiecare sa plece in tara lui si in cetatea lui, caci a murit imparatul. O scena foarte dezolanta cu un sfarsit al unei imparatii idolatre ce a avut in centrul atentiei doua personaje tipice neascultarii de Dumnezeu intr-o viata idolatra si fara Dumnezeu si anume, regele Ahab si regina Izabela. Profetia spune ca si in cazul Izabelei, sangele lui Ahab a fost lins de caini iar desfranatele vremii s-au scaldat in apa ce a spalat carul de lupta regal al lui Ahab. Ce trist si ce tragic in acelasi timp. Un rege al lui Israel, ce a pendulat intre Lucifer si Dumnezeu, a avut un sfarsit si un deznodamant comico-tragic in viata lui cu o frumoasa regina de origina feniciana. Ei, au dat drept povata unui popor intreg o orientare idolatra cu obiceiuri venite din lumi pagane, toate, jertfite pe altarele zeitatilor Orientului Antic. Lucifer prin aceste doua personaje, a distrus un popor prin rautatile lor. Si-au confectionat idoli din piatra, fier, arama, argint, aur, pietre pretioase, ceramica arsa, lemn si lista continua, in ciuda poruncii a doua date, de Dumnezeul cerurilor si al unui pamant batran si obosit in timp. Pedeapsa cerului a cazut peste Israel, dar acest popor iubit de Domnul nu a vrut sa se indrepte ba, dimpotriva a mers din rau in mai rau iar Lucifer l-a dus pe calea dezastrului spiritual.

De cate ori in aceste conditii acest popor incapatanat a fost protejat de Dumnezeu si totusi nu a vrut sa asculte de sfaturile Lui. L-au suparat prin comportament spiritual, prin inchinare la alti dumnezei, prin jocuri de jertfe pe altare pagane, prin idolatrie si jertfire de prunci nevinovati, si lista poate continua. Ahab si Izabela raman doua monstruozitati spirituale cu efecte negative in lumea Orientului Antic. Ce se intampla astazi? Aidoma ca ieri, unde oamenii beau, mancau, se insurau, petreceau si isi desfatau trupul intr-o viata pacatoasa fara un Dumnezeu Viu si Adevarat. Credinta a ajuns o forma de evlavie, iar multi dintre noi nu mai studiem absolut nimic. De ce? Omul modern are cu totul alte tinte sau preocupari si anume: Nu studiem Biblia, Spiritul Profetic, nu cultivam o dieta sanatoasa pentru un corp sanatos ca proportie, greutate; a lupta pentru a avea o forma atletico-sportiva, nu mergem pe jos nici distantele normale pentru a intretine organismul intr-o forma cat de cat ergonomica din punct de vedere uman. Stam cate opt ore in camere insuficient aerisite, ventilate prost cu aer asa zis conditionat fara control septic,fara site bine intretinute, fara ca filtrele de aer conditionat sa functioneze la parametrii reiesiti din calcule si altele.

O viata fara miscare intr-un ghetou ce ne sugruma pe zi ce trece. Cutia craniana intr-o asemenea situatie nu functioneaza la parametrii constituiti de Marele Creator. Si ne mai miram ca, nu mai averm o viata normala, santem mai nervosi ca altadata, iar iesirea in aer liber a devenit peste noapte o ecuatie fara rezolvare. De ce un asemenea regim total neindicat cand Dumnezeu ne-a dat munti cu ape line, lacuri, paduri si parcuri pentru reculegere si altele. Am devenit individualitati notorii in a nu mai stima si iubi pe nimeni decat numai pe noi insine. Apar conflicte din nimicuri iar Lucifer, jubileaza. Ce este de facut: Sa o rupem cu poftele omenesti care nu ajuta cu nimic la dezvoltarea armonioasa a corpului nostru uman. Apoi, studiul Biblic in fiecare zi, nu odata pe saptamana si atunci vineri seara dupa o saptamana incarcata cu de toate si anume: nervi, putini bani, fata si baiatul nemultumiti ca parintii lor nu le-a cumparat un obiect dorit de multa vreme, placeri putine, la biserica e plictiseala mare si timp pierdut, dupa unii. Apoi, programele bisericii nu seamana cu spectacolele serii de pe micile ecrane si multe altele. Totusi, schimbati ceva in viata domniilor dumneavoastra. Croiti un drum nou si benefic pentru trup si suflet, ceva nou pentru a schimba atmosfera din palatul de vis cu amintiri frumoase de ieri. Fa ceva si iesi la lumina lui Isus?

Ahab's death

Imaginea #1.Moartea lui Ahab

moartea izabelei

Imaginea #2.Moartea Izabelei

moartea izabelei 3

Imaginea #3. Moartea Izabelei

moartea izabelei 2

Imaginea #4.Moartea Izabelei

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 55 – MOARTEA LUI AHAB

| Articole / Stiri |
Despre autor
-