234
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 26 – Episodul 14 – RAZBUNARE LA PALAT

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 19, 1.”Ahab a spus Izabelei tot ce facuse Ilie, si cum ucisese cu sabia pe toti proorocii.”

Ahab, avea o frica teribila de Izabela, sotia lui si imparateasa poporului Israel. De surginta feniciana, ea, regina, conducea din umbra destinele unui popor deosebit, numit Israel. Numai ca, acest popor, a calcat poruncile Domnului si a adus in casa Lui, in Templul Domnului, zeii straini, ce l-au dus pe Ahab si tot poporul lui Dumnezeu, in pacat si moarte spirituala. Si ne mai miram ca, cum este posibil sa tradezi ascultarea de Cele 10 Porunci si inlocuirea lor cu alte zeitati straine, cand Domnul a spus clar in porunca a doua, „Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.” Minunea de pe Muntele Carmel nu i-a adus nici o insanatosire de natura spirituala. Nu s-a trezit nici acum la realitatea vietii lui de credinta in Dumnezeul Lui Israel. A ramas ca o stana de piatra impreuna cu zeii lui. Ba mai mult, a dat un raport verbal Izabelei cu tot ce facuse Ilie inclusiv uciderea fara mila cu sabia a proorocilor lui Baali. Aici, Ahab a pierdut batalia intre el si Baalii Izabelei. Daca el se intorcea cu toata fiinta lui la Dumnezeu, Domnul l-ar fi iertat, ar fi iertat si poporul de tot ce facuse rau pana atunci, iar pe Izabela ar fi ucis-o insusi Dumnezeu, cum a ucis Ilie, pe proorocii lui Baali. La palat Izabela a cerut public razbunarea pentru toti proorocii ce au murit de sabia lui Ilie. Cu juramant in fata zeilor pagani, Izabela, a cerut moartea lui Ilie. Fioroasa regina de la palat, a dat ordin ca a doua zi armata regala sa-l prinda pe Ilie si sa-l execute, spun rapoartele istorice. Fapta lui Ilie, nu numai ca a calcat legile de guvernare ale familiei regale dar, a adus un prejudiciu intregului corp de armata deoarece, acesti prooroci aveau si pregatirea militara necesara sa intervina in caz de urgenta strategica. Mancau in fiecere zi la masa reginei, Izabela.

1 Regi 19, 2. Izabela a trimes un sol la Ilie, sa-i spuna:”Sa ma pedepseasca zeii cu toata asprimea lor, daca maine, la ceasul acesta, nu voi face cu viata ta ce ai facut tu cu viata fiecaruia din ei.”
Razbunare la palatul lui Ahab, impotriva lui Ilie, iar acest rege batran, neputincios si fara frica lui Dumnezeu, a acceptat tot ce a hotarat regina Izabela. Un juramant de fiinta nebuna, ca sa ma exprim plastic, caci din tot ce i-a spus Ahab despre cele ce s-au intamplat pe Muntele Carmel, Izabela, nu a preluat nimic din experienta de pe acest munte, ca, numai un Dumnezeu viu si adevarat putea sa arda jertfa pusa in vazul poporului si al proorocilor lui Baali, terminati si plini de sange. Izabela nu a luat nimic bun din tot ce i-a spus Ahab. A luat numai razbunarea si raul pe care vroia sa-l faca lui Ilie, profetul Domnului. Numai ca, Dumnezeu l-a ocrotit pe Ilie, chiar prin faptul ca a fost anuntat, si a avut timp sa fuga de armata de corp a casei regale. Astazi, noi avem aceleasi dorinti duse pana la marsavie, in a calca voit, poruncile lui Dumnezeu. Avem probleme cu fratii de credinta. Pe unii chiar i-am pus pe lista neagra a inimii noastre ca sa-i omoram cu vorba, cu o ignoranta totala. Pe altii, i-am tras in teapa, cu banii. Nu i-am platit, dar nici nu-i platim. Razbunare ca pe vremea lui Ahab si a Izabelei. Amin!

iezebel-1

Imaginea #1. Regina Izabela a poporului Israel. Ahab a luat-o de sotie ca regina, deoarece era foarte frumoasa. Avea un trup cladit pe armonii divine, cu o expresie a fetei plina de un zambet sarcastic ce, domina cu privirea ei, tot ce era viu, fie femeie fie barbat, si mai presus de toate a devenit si preoteasa Baalilor.

iezebel-5

Imaginea #2. Regina Izabela a poporului Israel apostaziat, pe post de preoteasa, cu o vestimantatie tipica timpului, domina prin prezenta ei, totul. Avea autoritate, nimeni nu sufla in fata ei, si mai presus de toate era preoteasa poporului Israel si a Baalilor dar, era si o eleganta regina.

iezebel-4

Imaginea #3. Sa ma pedepseasca toti zeii, daca nu voi face cu Ilie, cum a facut el, cu proorocii lui Baali.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 26-EPISODUL 14-RAZBUNARE LA PALAT

| Articole / Stiri |
Despre autor
-