39
Views

Vapor H. Lehmann-exterior

Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Constanta a primit o solicitare de a conduce un serviciu religios special din partea liderilor religiosi ai zonei si din partea echipajului de pe vaporul Hans Lehmann, ancorat in portul Constanta. Capitanul polonez al acestui vapor a solicitat ajutorul autoritatilor romane pentru ca ,,la bord s-a petrecut o mare tragedie”, dupa cum spunea vadit afectat capitanul. Seful de echipaj, un barbat din Republica Kiribati, a decedat subit din cauze naturale, dupa ce timp de 8 luni a fost plecat in calatorii pe mare. Numele sau era Toti Taua Ioera, avea doar 42 de ani si acasa, undeva in Pacific, la nord-est de Australia, in micul stat insular Kiribati, il asteptau 4 copii.

Capitanul vaporului, de religie catolica, stia ca cel decedat era de rit protestant. Asa ca a dorit sa caute o solutie prin care sa-l onoreze pe cel decedat. Membrii echipajului sunt din Estonia, Filipine, Kiribati, Tuvalu, Ucraina si predomina cei de religie catolica, apoi protestantii si un ortodox. Invitatia primita de Biserica Adventista de a se implica in aceasta situatie in care nu a existat un precedent, a fost o onoare. Ocazia de marturisire a credintei, de mangaiere a echipajului si de intarire a credintei in momente grele s-a desfasurat exact in ziua cand textul din devotionalul de dimineata spunea: ,, Daca marturisesti cu gura ta pe Isus ca Domn si daca crezi in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat din morti, vei fi mantuit” (Romani 10:9, textul zilei de duminica 22 decembrie 2013).

Vapor H. Lehmann-grup roIntregul serviciu religios s-a desfasurat in sala de festivitati a vaporului, in prezenta echipajului si a capitanului. Grupul de circa 13 persoane alcatuit din pastori si credinciosi adventisti s-a format avand la baza un nucleu din biserica adventista Eforie Nord, alaturi de pastorul Roland Paraschiv si prezbiterul Alexandru Spatariu, la care s-a atasat un grup mai numeros din biserica Speranta, condus de pastorul Felix Musat. Totul s-a desfasurat in limba engleza, cu exceptia unei singure cantari de la final. A existat un moment de ,,Remember”, in care echipajul a putut spune cateva cuvinte despre cel decedat, apoi dupa cateva momente de reculegere si o cantare care sa aduca pace in suflet a urmat predica. Pastorul Roland Paraschiv a vorbit despre fagaduintele venirii Domnului in curand, despre mantuire si despre destinul nostru de a trai o viata mai scurta sau mai lunga pentru a deveni pregatiti pentru viata vesnica.

,,Cand am sosit pe vapor, eram priviti cu ceva suspiciune si fetele celor din echipaj erau triste. Cand am plecat erau zambitori, deschisi si ne multumeau pentru ce am facut pentru ei” – a declarat Roland Paraschiv. Pastorul Felix Musat a spus ca ,, a fost foarte bine ca am acceptat invitatia si tinerii prezenti vor ramane cu o impresie unica pentru multa vreme”. Este interesanta declaratia capitanului de pe vaporul Hans Lehmann: ,,Am avut emotii cand am auzit ca vine un pastor adventist si credeam ca veti intra in aspecte dogmatice si controverse cu noi… Va multumim pentru tot ce ati facut pentru noi toti si va consideram fratii nostri de credinta”. Radio Vocea Sperantei Constanta a fost martor la intregul eveniment, prin realizatorul local Luminita Pantelie.

Roland Paraschiv, pastor Eforie Nord

Serviciu Religios Special pe vaporul Hans Lehmann

| Social |
About The Author
-